wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Pasta z pestek i cukinii

kamma - 2010-06-24, 07:02
Temat postu: Pasta z pestek i cukinii
Potrzebujemy:
cukinię i ulubione pestki lub orzechy (słonecznik, dynia, nerkowiec, może być mieszanka) w proporcji 2:1 na korzyść cukinii,
1 cebulę,
czosnek wedle uznania,
oliwa,
sól

Pestki zalewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy startą cukinię i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut, pod koniec soląc. Odcedzamy pestki, dodajemy do cukinii, dolewamy odrobinę oliwy i miksujemy.
Pychota :)

Humbak - 2010-06-26, 18:43

kamma, z nieba mi spadasz mam trochę cukinii w domu i zastanawiam się co na chleb włożyć a tu taki wash&go, dzięki :)
karmelowa_mumi - 2010-06-27, 11:22

mniam, zrobię na pewno :)
kamma - 2010-06-27, 14:46

Smacznego, dziewczyny!
Dziś zrobiłam ponownie, choć zapomniałam o czosnku. Najlepsze w tej paście (oprócz smaku) jest to, że tak szybko się ją robi :)

dynia - 2010-07-01, 11:50

Brzmi faktycznie bardzo apetycznie :-)
Katioczka - 2010-07-02, 00:34

mniam, dzięki za przepis!
iska - 2010-07-10, 17:50

Jaki prosty przepis! Dzięki kamma na pewno zrobię.
Pączuś - 2010-07-12, 09:18

Rzeczywiście błyskawiczna i bardzo dobra pasta. Ja dodałam jeszcze parę pieczarek i wyszła mi cukiniowo-slonecznikowo-pieczarkowa ;)
LaMandragora - 2010-07-13, 13:22

Bardzo pyszna pasta. Wczoraj wieczorem zrobilam. Hm... z czym dzis chciala cora chlebek do szkoly? No z ta pasta... A ciekawostka, bo nie lubi cukini... a w tej pascie jej bardzo posmakowala... :lol:
daria - 2010-07-13, 13:23

:mryellow: pychaaaaa
kamma - 2010-07-13, 21:48

cieszę się :mryellow:
iris - 2010-07-20, 06:20

popełniłam, faktycznie błyskawicznie się robi, wyśmienicie smakuje, taka lekka ta pasta w sam raz na upały :-D
agaB - 2010-07-21, 20:12

A ja jutro ją na pewno zrobię, bo brzmi apetycznie :-D
dynia - 2010-07-22, 22:20

Potwierdzam jest b.dobra.Mój ulubiony jej wariant to taka jak w przepisie plus suszone pomidorki :-)
kamma - 2010-07-23, 10:52

dynia, oooo, doskonały pomysł :) A pomidorki wkrojone do pasty czy położone na wierzch?
Mój partner życiowy niestety uczulony na pomidory, ale sama chętnie spróbuję :)

dynia - 2010-07-23, 13:20

Ja dodawałam bezpośredno pokrojone drobno do pasty :-)
daria - 2010-07-23, 14:25

dziś znów zrobię, a ostatnio zrobiłam też z bakłażanem, wyszło super! :-)
sunflower_ren - 2011-04-19, 19:35

Pycha pasta! Zrobiłam już któryś raz i na pewno będę jeszcze powtarzać :-)
Irokezik91 - 2011-05-02, 01:03

kamma, zabiję Cię! Teraz nic tylko tą pastę bym jadła od kilku dni! :evil: :mryellow:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group