wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - serek z kaszy jaglanej

topcia - 2010-06-24, 14:28
Temat postu: serek z kaszy jaglanej
Czy da się sfermentować ugotowaną kaszę jaglaną? Tak jak to robiła bajaderka z nerkowców. Czy produkt musi być surowy?
Lily - 2010-06-24, 14:33

Serki się robi z produktów białkowych, a nie węglowodanowych moim zdaniem. Wydaje mi się, że sfermentowaną kaszą można się co najwyżej zatruć :roll:
margot - 2010-06-24, 15:10

struć się nie strujecie , bo powstanie wam coś na kształt żurka czy zakwasu ,, ja robiłam np jaglany zakwas ,ale sam to nie był zbyt smaczny
Lily - 2010-06-24, 15:57

margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ;) ), a nie ugotowaną kaszę, prawda?
margot - 2010-06-24, 16:15

Lily napisał/a:
margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ;) ), a nie ugotowaną kaszę, prawda?

tak ,ale ugotowana na wodzie i ew z solą kasza tez da się sfermentować na żurek czy jakoś tak
Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca

Lily - 2010-06-24, 16:17

margot napisał/a:
Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca
Hmm, ja niestety znam przypadki zjedzenia sfermentowanej kaszy, okupione ciężkim rozstrojem żołądka ;) Ale może to jakaś inna technika fermentowania ;)
margot - 2010-06-24, 16:22

jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że :mrgreen: taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła :mryellow:
Lily - 2010-06-24, 16:32

margot napisał/a:
jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że :mrgreen: taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła :mryellow:
Była tylko posolona i myślał, że nie zaszkodzi. A zaszkodziła bardzo.
topcia - 2010-06-25, 23:32

Dzięki za oświecenie. WYpadło mi z głowy, że chodzi o proces ścinania się białka ;-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group