|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - serek z kaszy jaglanej
topcia - 2010-06-24, 14:28 Temat postu: serek z kaszy jaglanej Czy da się sfermentować ugotowaną kaszę jaglaną? Tak jak to robiła bajaderka z nerkowców. Czy produkt musi być surowy?
Lily - 2010-06-24, 14:33
Serki się robi z produktów białkowych, a nie węglowodanowych moim zdaniem. Wydaje mi się, że sfermentowaną kaszą można się co najwyżej zatruć
margot - 2010-06-24, 15:10
struć się nie strujecie , bo powstanie wam coś na kształt żurka czy zakwasu ,, ja robiłam np jaglany zakwas ,ale sam to nie był zbyt smaczny
Lily - 2010-06-24, 15:57
margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ), a nie ugotowaną kaszę, prawda?
margot - 2010-06-24, 16:15
Lily napisał/a: | margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ), a nie ugotowaną kaszę, prawda? |
tak ,ale ugotowana na wodzie i ew z solą kasza tez da się sfermentować na żurek czy jakoś tak
Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca
Lily - 2010-06-24, 16:17
margot napisał/a: | Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca | Hmm, ja niestety znam przypadki zjedzenia sfermentowanej kaszy, okupione ciężkim rozstrojem żołądka Ale może to jakaś inna technika fermentowania
margot - 2010-06-24, 16:22
jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła
Lily - 2010-06-24, 16:32
margot napisał/a: | jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła | Była tylko posolona i myślał, że nie zaszkodzi. A zaszkodziła bardzo.
topcia - 2010-06-25, 23:32
Dzięki za oświecenie. WYpadło mi z głowy, że chodzi o proces ścinania się białka
|
|