wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Jaki słód najlepszy?

dżo - 2010-07-01, 21:17
Temat postu: Jaki słód najlepszy?
Proszę o Wasze opinie, który ze słodów jest najsmaczniejszy i najbardziej wydajny.
Kupiłam pszeniczny i nie byłam nim zachwycona. Był mało słodki (jednorazowo trzeba było go dać sporo aby ciasto było w miarę jadalne) a poza tym miał dziwny zapach, mało przyjemny delikatnie mowiąc.

margot - 2010-07-01, 21:18

mi ryżowy i jęczmienny smakuje
pierwszy bardzo delikatny , drugi ładnie wg mnie pachnie i i pysznie smakuje tak karmelowo

gosia_w - 2010-07-01, 21:22

ja najczęściej używam ryżowego, ze względu na delikatny smak. Próbowałam też orkiszowego, kukurydzianego i jęczmiennego, ale one nie do wszystkiego mi pasują.
Ania D. - 2010-07-01, 21:23

Dla mnie ryzowy i kukurydziany. Trafiłam raz na jęczmienny z goryczką, nie smakował nam. Pszenny też czasem kupowaliśmy, był ok. Ogólnie słód nie jest tak słodki jak miód - czasem to zaleta, czasem wada.
kociakocia - 2010-07-01, 21:24

ryżowy również polecam, jest pyszny, nie ma w nim jakiegoś drażniącego posmaku
dynia - 2010-07-01, 21:27

Syrop z agawy :-)
ag - 2010-07-01, 21:32

ja lubię daktylowy - ma przyjemny, lekki smak. Tylko ciemny jest dosyć.
dżo - 2010-07-01, 21:32

Jesteście ekspresowe, dziękuję :-D .
margot - 2010-07-01, 21:39

Ania D. napisał/a:
Trafiłam raz na jęczmienny z goryczką, nie smakował nam.

ja go lubię ,ale tez najczęściej dodaje do chleba i pierniczki raz , dobre wyszły , nawet bardzo
A syrop z agawy , syrop daktylowy czy klonowy jest bardzie słodki niz słody

dynia - 2010-07-01, 21:43

margot napisał/a:

A syrop z agawy , syrop daktylowy czy klonowy jest bardzie słodki niz słody

Tak ale ten z agawy jest przez to najbardziej wydajny ,do tego jest bardzo neutralny w smaku przez co nie zaburza odbioru potrawy ;-) Jak dla mnie prócz ceny innych wad nie posiada ,rządzi po prostu(i jeszcze te naturalne witaminy ,żelazo etc) ;-)

iris - 2010-07-02, 06:08

ja również polecam syrop z agawy, jest może nieco droższy, ale jak pisała dynia bardzo wydajny bo dość słodki :-)
zina - 2010-07-02, 08:09

My tez glownie uzywamy syropu z agawy, slodki i bardzo wydajny :-)
martka - 2010-07-02, 09:31

kiedyś głównie używaliśmy syropu z agawy, a ostatnio odkryłam syrop z jabłek, winogron i karobu, jest świetny hxxp://www.sweetfreedom.co.uk/
zina - 2010-07-02, 10:13

martka napisał/a:
kiedyś głównie używaliśmy syropu z agawy, a ostatnio odkryłam syrop z jabłek, winogron i karobu, jest świetny hxxp://www.sweetfreedom.co.uk/

Wyglada bardzzo apetycznie.
Musze poszukac w sklepie.

mandy_bu - 2010-07-02, 10:31

oprócz wyżej wymienionych polecam melasę buraczaną, ma fajny karmelowy posmak i jest dość ciemna. Doskonale pasuje do ciasta czekoladowego :-) .
kociakocia - 2010-07-02, 12:28

super syrop z jabłek ma też Lerka, no sugar, z tym, że nie porównywałabym go raczej ze słodem ;-) dla mnie po stokroć lepszy, bo nie jest bardzo słodki
ifinoe - 2010-07-02, 21:48

wg mnie najbardziej uniwersalny jest ryżowy...kupuję też hxxp://www.24supermarket.pl/przetwory_17/bialuty_koncentrat_soku_jablkowego_24023.html]taki koncentrat jabłkowy
kofi - 2010-07-02, 22:04

Też lubię ryżowy i syrop z agawy - strasznie słodki i łatwy w obsłudze, bo dość rzadki.
dżo - 2010-07-03, 11:59

ifinoe, pod linkiem jest oliwa z oliwek ;-) .
Dzięki dziewczyny, na początek wypróbuję ten z agawy :-) .

bronka - 2010-07-03, 12:24

ja też polecam agawę- nawet kruche ciasto na tym wychodzi :-D
ifinoe - 2010-07-03, 14:26

ciekawe, bo jak ja klikam ten lik to pojawia się "Białuty, koncentrat soku jabłkowego" ;)

znalazłam ciekawy artykuł o syropie z agawy: hxxp://themothermagazine.blogspot.com/2010/04/agave-nectar-not-so-sweet-truth-and.html

Coco - 2010-07-03, 15:26

Zaczelam sie zastanawiac czy jest w ogole sens zastepowania bialego cukru slodami. Ceny sa dosyc wysokie a jakiekolwiek walory zdrowotne raczej kontrowersyjne . Przyznam ze zrezygnowalam z uzywania agavy po przeczytaniu tego:
hxxp://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/03/can-this-popular-alternative-sweetener-spike-uric-acid-into-the-danger-zone.aspx


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group