wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Chleb pszenno-żytni razowy na zakwasie - przepis idealny :D

Lotna - 2010-07-04, 18:01
Temat postu: Chleb pszenno-żytni razowy na zakwasie - przepis idealny :D
To ja się pochwalę przepisem idealnym 8-)

zakwas
1kg m±ki pszennej razowej typ 2000
3,5 szklanki m±ki żytniej razowej 2000
6 szklanek ciepłej wody
200g słonecznika łuskanego
szklanka otr±b (dowolnych)
szklanka siemienia lnianego
szklanka płatków owsianych
2 płaskie łyżki soli morskiej

W dużej misce mieszamy m±ki, otręby, siemię, płatki owsiane, słonecznik i sól. Dodajemy 6 szklanek ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy rękami. Na koniec dodajemy zakwas ( około 3/4 dużego słoika po ogórkach :lol: ). Zostawiamy 1/4 zakwasu w słoiku, dokarmiamy codziennie aby za tydzień móc upiec kolejny chleb :mrgreen:
Ciasto wykładamy do blaszek (wcze¶niej posmarowane olejem i wysypane otrębami). Mi wychodz± z tej ilo¶ci składników dwie duże keksówki i jedna ¶rednia. Blaszki z ciastem przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy do wyro¶nięcia na cał± noc.
Rano wstawiamy do zimnego piekarnika, na 170 stopni. Pieczemy 1h40min.

Gwarantuję że chleb wychodzi wy¶mienity :) Tosiek jak czuje rano zapach pieczonego chleba to kaszy nie ruszy a chodzi i zagl±da do piekarnika :mryellow:

gosia_w - 2010-07-10, 18:38

Lotna, zakwasu nie trzeba dokarmiać codziennie. Wystarczy solidna dostawa m±ki i wody raz w tygodniu.
emaliia - 2010-07-31, 17:37

Zrobiłam z tego przepisu bułeczki. Moje pierwsze. Lepiłam male kulki w nadzieji ze jeszcze podrosn± ale niewiele wieksze wyszły po leżakowaniu. Male ale pyszne.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group