| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - ... morwy?
dżo - 2010-07-05, 21:02 Temat postu: ... morwy? Mam jej sporo, codziennie zjadamy na surowo. Dziś robię z dżem, poraz pierwszy, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co można jeszcze z niej przygotować?
kamma - 2010-07-05, 21:11
Morwa ma chyba spore pesteczki, może warto byłoby przetrzeć ten dżem?
Jak dżem, to i sok, ale chyba najlepiej w sokowniku. Można też zamrozić i korzystać z powodzeniem poza sezonem
A ciasto jakieś? Drożdżowe na przykład?
Malinetshka - 2010-07-05, 21:17
Morwa kojarzy mi się z podstawówką, wychodzeniem poza ogrodzenie szkoły i wspinaczką na drzewa mniam.. smak ryzyka
rosa - 2010-07-06, 09:01
hxxp://cyklamen.blox.pl/2009/07/Morwa-w-kuchni.html
ja pierwszy raz jadłąm u dżo, jest przepyszna. Ziemniaczek też kosztował
dżo - 2010-07-06, 11:26
rosa, dzięki za linka , czytałam już wcześniej info z tej strony, jest ona w zasadzie jedyna gdzie cokolwiek piszą o przetworach z morwy.
Dżem zrobiony, nie przetarłam choc rzeczywiście mogłam, musiałam dodać łyżeczkę miodu bo kwaśny wyszedł, ale smaczny .
puszczyk - 2010-07-06, 11:50
dżo, ale Ci zazdroszcze tych morw. Uwielbiam, ale nie mam gdzie zdobyć.
agus - 2010-07-06, 17:01
Afgańczycy jedzą morwę suszoną - bardzo smaczna
neina - 2010-07-06, 22:00
Nigdy nie widzialam morwy na oczy, myslalam, ze sie tym karmi jedwabniki Jak to wygada?
Lily - 2010-07-06, 22:03
| neina napisał/a: | Nigdy nie widzialam morwy na oczy, myslalam, ze sie tym karmi jedwabniki Jak to wygada? | Jak jeżyna hxxp://picasaweb.google.com/sylwia.fortuna/Czerwiec2009#5356029831376486674 A jedwabniki karmi się chyba liśćmi. Morwa jest pyszna, i czarna, i biała. Bardzo słodka. Niestety moje miejsce pozyskiwania morwy zostało w brutalny sposób zniszczone, ktoś wyciął krzewy. A z drzewa, które też mijam i z którego lecą owoce i roztrzaskują się na drodze, niestety nie mogę skorzystać, za wysoko.
neina - 2010-07-06, 22:39
| Lily napisał/a: | Jak jeżyna hxxp://picasaweb.google.c...029831376486674 | O, dobrze wiedziec, bede polowac, jak bede w PL.
dżo - 2010-07-11, 13:12
neina, jeśli przyjeżdżasz niedługo to może się jeszcze zalapiesz, morwa powoli już przejrzewa i się kończy .
A Tymon zjada takie ilości, że udało mi się zrobić tylko jeden słoiczek dżemu .
neina - 2010-07-11, 23:49
Przyjezdzam na poczatku sierpnia, beda jeszcze?
Anja - 2010-11-29, 21:06
| agus napisał/a: | Afgańczycy jedzą morwę suszoną - bardzo smaczna |
No właśnie mam suszoną, dodaję ją do muessli (namoczoną) i potem się o te morwy bijemy.
gosia_w - 2010-11-29, 21:09
A dla mnie za słodka ta suszona morwa... Córcia też nie chce jeść.
dżo - 2010-11-29, 22:40
Gdzie ją można kupić?
gosia_w - 2010-11-30, 08:31
dżo, ja kupuję suszoną morwę w sklepach eko.
Anja - 2010-11-30, 10:09
dżo, w ten weekend będą Targi Medycyny Naturalnej przy basenie Warszawianka - tam zawsze jest (przynajmniej tak do tej pory było) spore stoisko Darów Natury i można różne fajne rzeczy kupić (z pewnością i suszona morwę).
owieczka - 2010-11-30, 18:01
bardzo lubię lody morwowe.. nigdy nie robiłam, ale te które jadłam były pyszne
|
|