| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - opadł mi chleb :/
P±czu¶ - 2010-07-09, 19:15 Temat postu: opadł mi chleb :/ Nie wiem co sie z nim dzieje, robię na zakwasie, od pocz±tku tak samo (tzn. nie trzymam się konkretnego przepisu), ale od pewnego czasu chleb mi podczas pieczenia opada.
ro¶nie pięknie na zakwasie, i potem i czasie pieczenia srodkowa cze¶ć opada, a dzis to jakas tragedia, bo skorka osobno, a chleb jakies 3 cm nizej, nie wiecie jaka może byc przyczyna??
Tempeh-Starter - 2010-07-09, 19:25
urok! (klasyczne objawy)
musisz zamówić gu¶larza żeby odczynił
Jagula - 2010-07-09, 22:24
| P±czu¶ napisał/a: | | nie wiecie jaka może byc przyczyna?? | a z piekarnikiem nie dzieje się nic dziwnego ? jak piekłam na starym, niedomykaj±cym się i ogólnie działaj±cym jak mu się chciało to tak czasami bywało.
magdusia - 2010-07-09, 22:37
Mi tez się tak zdarzało,może być tak że zbyt długo czekała¶ z włożeniem go do pieca,no i spróbuj robić gęstsze ciasto,to pomaga.
alcia - 2010-07-10, 00:47
jak magdusia pisze -mniej czasu na wyrastanie. Widocznie zakwas masz juz silniejszy, wiecej b±bli powietrza się produkuje, a co za tym idzie - zbijaja się w większe kupy i robi się tzw. komin. Albo więcej m±ki (czyli gęstsze ciasto), albo krótsze wyrastanie i powinno być OK
P±czu¶ - 2010-07-10, 10:22
| Tempeh-Starter napisał/a: | urok! (klasyczne objawy)
musisz zamówić gu¶larza żeby odczynił |
z urokiem, to ja sobie poradzę bez problemu
| Jagula napisał/a: | | a z piekarnikiem nie dzieje się nic dziwnego ? jak piekłam na starym, niedomykaj±cym się i ogólnie działaj±cym jak mu się chciało to tak czasami bywało. |
Jagula, mój piekarnik od zawsze jest kiepski, stary, gazowy, ale do tej pory było zno¶nie.
| magdusia napisał/a: | | Mi tez się tak zdarzało,może być tak że zbyt długo czekała¶ z włożeniem go do pieca,no i spróbuj robić gęstsze ciasto,to pomaga. |
| alcia napisał/a: | jak magdusia pisze -mniej czasu na wyrastanie. Widocznie zakwas masz juz silniejszy, wiecej b±bli powietrza się produkuje, a co za tym idzie - zbijaja się w większe kupy i robi się tzw. komin. Albo więcej m±ki (czyli gęstsze ciasto), albo krótsze wyrastanie i powinno być OK |
dzięki, może rzeczywi¶cie za mało maki daję, a co do wyrastania, ja robię żytni i się zastanawiam czy w takim razie nie robic metod± 3 stopniow± czy po prostu poszczególne fazy skrócić??
alcia - 2010-07-10, 10:45
żytni b±bluje jak w¶ciekły - trójfazow± metodę możesz spokojnie sobie odpu¶cić.
A na pewno możesz poskracać - lub wła¶nie zagę¶cić - wtedy będzie miał więcej m±ki do przerobienia, to efekt będzie podobny..
agninga - 2010-07-10, 17:22
ja przez takie opadanie na razie się zniechęciłam. piekarnik mam super (nowy jest - nic się w nim nie zmieniło). Zakwas bardziej dojrzały.. ale mało ro¶nie ciasto przed wsadzeniem dlatego dłużej je trzymałam do wyro¶nieci±.. no i potem klops (jak w pierwszym po¶cie).
U mnie to faktycznie pewnie urok bo na drożdzach kupnych z pszennym chlebem to samo... (a wcze¶niej robiłam na wyczucie i zawsze wyszło..)
P±czu¶ - 2010-07-12, 09:12
Dzięki, będę kombinować
lilias - 2010-07-12, 11:29
ja nie wiem czy urok, ale jak mi ciasto wzrasta to przeci±gów unikam i kłócić się zakazuję, zwłaszcza w kuchni zwykły pszenny na drożdżach mi wychodzi (okazyjnie przy ¶więtach pieczony), ale podziwiam Wasze chlebki zakwasowe i dzisiaj nastawiam pierwszy w życiu własny zakwas
P±czu¶ - 2010-08-11, 20:24
zauważyłam, ze chleb o wiele lepiej mi wychodzi jak dodaję do m±ki żytniej, płatki owsiane (czasem zmielone, czasem nie) i m±kę gryczan± w proporcjach (tak na oko) 1/2 maki żytniej, 1/4 płatków i 1/4 m±ki gryczanej (albo zmielonej kaszy).
Nic nie opada, ładna konsystencja i bardzo nam wszystkim smakuje.
|
|