wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - opadł mi chleb :/

P±czu¶ - 2010-07-09, 19:15
Temat postu: opadł mi chleb :/
Nie wiem co sie z nim dzieje, robię na zakwasie, od pocz±tku tak samo (tzn. nie trzymam się konkretnego przepisu), ale od pewnego czasu chleb mi podczas pieczenia opada.
ro¶nie pięknie na zakwasie, i potem i czasie pieczenia srodkowa cze¶ć opada, a dzis to jakas tragedia, bo skorka osobno, a chleb jakies 3 cm nizej, nie wiecie jaka może byc przyczyna??

Tempeh-Starter - 2010-07-09, 19:25

urok! (klasyczne objawy)
musisz zamówić gu¶larza żeby odczynił ;-)

Jagula - 2010-07-09, 22:24

P±czu¶ napisał/a:
nie wiecie jaka może byc przyczyna??
a z piekarnikiem nie dzieje się nic dziwnego ? jak piekłam na starym, niedomykaj±cym się i ogólnie działaj±cym jak mu się chciało to tak czasami bywało.
magdusia - 2010-07-09, 22:37

Mi tez się tak zdarzało,może być tak że zbyt długo czekała¶ z włożeniem go do pieca,no i spróbuj robić gęstsze ciasto,to pomaga.
alcia - 2010-07-10, 00:47

jak magdusia pisze -mniej czasu na wyrastanie. Widocznie zakwas masz juz silniejszy, wiecej b±bli powietrza się produkuje, a co za tym idzie - zbijaja się w większe kupy i robi się tzw. komin. Albo więcej m±ki (czyli gęstsze ciasto), albo krótsze wyrastanie i powinno być OK :)
P±czu¶ - 2010-07-10, 10:22

Tempeh-Starter napisał/a:
urok! (klasyczne objawy)
musisz zamówić gu¶larza żeby odczynił ;-)


z urokiem, to ja sobie poradzę bez problemu :)

Jagula napisał/a:
a z piekarnikiem nie dzieje się nic dziwnego ? jak piekłam na starym, niedomykaj±cym się i ogólnie działaj±cym jak mu się chciało to tak czasami bywało.
;)

Jagula, mój piekarnik od zawsze jest kiepski, stary, gazowy, ale do tej pory było zno¶nie.

magdusia napisał/a:
Mi tez się tak zdarzało,może być tak że zbyt długo czekała¶ z włożeniem go do pieca,no i spróbuj robić gęstsze ciasto,to pomaga.


alcia napisał/a:
jak magdusia pisze -mniej czasu na wyrastanie. Widocznie zakwas masz juz silniejszy, wiecej b±bli powietrza się produkuje, a co za tym idzie - zbijaja się w większe kupy i robi się tzw. komin. Albo więcej m±ki (czyli gęstsze ciasto), albo krótsze wyrastanie i powinno być OK :)


dzięki, może rzeczywi¶cie za mało maki daję, a co do wyrastania, ja robię żytni i się zastanawiam czy w takim razie nie robic metod± 3 stopniow± czy po prostu poszczególne fazy skrócić??

alcia - 2010-07-10, 10:45

żytni b±bluje jak w¶ciekły - trójfazow± metodę możesz spokojnie sobie odpu¶cić.
A na pewno możesz poskracać :) - lub wła¶nie zagę¶cić - wtedy będzie miał więcej m±ki do przerobienia, to efekt będzie podobny..

agninga - 2010-07-10, 17:22

ja przez takie opadanie na razie się zniechęciłam. piekarnik mam super (nowy jest - nic się w nim nie zmieniło). Zakwas bardziej dojrzały.. ale mało ro¶nie ciasto przed wsadzeniem dlatego dłużej je trzymałam do wyro¶nieci±.. no i potem klops (jak w pierwszym po¶cie).
U mnie to faktycznie pewnie urok :evil: bo na drożdzach kupnych z pszennym chlebem to samo... (a wcze¶niej robiłam na wyczucie i zawsze wyszło..)

P±czu¶ - 2010-07-12, 09:12

Dzięki, będę kombinować :)
lilias - 2010-07-12, 11:29

ja nie wiem czy urok, ale jak mi ciasto wzrasta to przeci±gów unikam i kłócić się zakazuję, zwłaszcza w kuchni ;-) zwykły pszenny na drożdżach mi wychodzi (okazyjnie przy ¶więtach pieczony), ale podziwiam Wasze chlebki zakwasowe i dzisiaj nastawiam pierwszy w życiu własny zakwas :-)
P±czu¶ - 2010-08-11, 20:24

zauważyłam, ze chleb o wiele lepiej mi wychodzi jak dodaję do m±ki żytniej, płatki owsiane (czasem zmielone, czasem nie) i m±kę gryczan± w proporcjach (tak na oko) 1/2 maki żytniej, 1/4 płatków i 1/4 m±ki gryczanej (albo zmielonej kaszy).
Nic nie opada, ładna konsystencja i bardzo nam wszystkim smakuje.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group