| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
 |
¦niadania i kolacje - pasta z zielonej soczewicy ze s³onecznikiem
bodi - 2007-08-01, 10:55 Temat postu: pasta z zielonej soczewicy ze s³onecznikiem potrzebne:
zielona soczewica
cebula
por
oliwa
³uszczony s³onecznik
pieprz zio³owy, majeranek, czerwona papryka, sól
w garnku gotujê zielon± soczewicê do miêkko¶ci, w tym czasie na patelni podsma¿am cebulê i por, w du¿ych ilo¶ciach, oliwy tez nie ¿a³ujê. Dodajê majeranek, czerwon± paprykê, pieprz zio³owy, sól. Kiedy wszystko jest gotowe, mieszam i rozdrabniam malakserem (widelcem te¿ siê da ), tutaj jak kto lubi - mo¿e byæ ca³kiem na g³adk± masê, mog± byæ grudki. Na koniec dodajê ³uskany s³onecznik i mieszam. Poniewa¿ reszta sk³adników jest gor±ca, s³onecznik ³adnie miêknie a kiedy wszystko juz ostygnie, daje fajn± fakturê i smaczek.
Ania D. - 2007-08-01, 12:32
Taka pasta jest super. Ja robiê z czerwon± soczewic±, w trakcie gotowania dodajê podduszone warzywa (sam por lub cebulê), gotujê razem, jak s± dobre doprawiam i dodajê s³onecznik. Pestki ³adnie pêczniej± i - jak Bodi napisa³a - doskonale smakuj±.
Capricorn - 2007-08-01, 13:30
fajny pomys³, na pewno wypróbujê.
rosa - 2007-08-01, 13:50
ja te¿ na pewno spróbujê
Malroy - 2007-09-08, 18:03
zrobi³em z czerwonej, duuu¿o cebuli i pora, cebula zwyk³a i czerwona, dobrze przyprawione, w³a¶nie ostyg³a. Zjad³em, na razowym chlebku z pomidorem i szczypiorkiem - pyccchhhaaaa ! Humor siê poprawi³.
k.leee - 2007-09-12, 23:38
Brzmi przepysznie. Nasze klimaty smakowe. Mniam Tylko soczewica w³a¶nie wysz³a...
ba¶ka - 2008-02-14, 13:06
a ja do sma¿onej cebulki doda³am czosnek i start± skórkê z cytryny, to doda³o "smaczku", i jeszcze sos sojowo-grzybowy na koniec
gosia_w - 2008-11-01, 21:20
Ja zrobi³am dzisiaj. Soczewicê mia³am ugotowan± z poprzedniego dnia - doda³am j± do podduszonej cebuli i pora, ¿eby siê podgrza³a. Potem przyprawy i s³onecznik (mia³am uprazony - zosta³ ze ¶niadania, bo za du¿o mi siê sypnê³o na patelniê. Ale raczej trzeba dodawaæ niepra¿ony, bo ten nie chcia³ napêcznieæ). Nie mieli³am w ogóle, bo u nas by³ to farsz do nale¶ników. Zachwyci³am mê¿a Dziecko niestety nie tknê³o: "nie lubiê soczewicy".
Zrobi³am po raz kolejny, tym razem bardziej "przepisowo". Bardzo smaczna pasta, czê¶æ posz³a na nadzienie do nale¶ników, czê¶æ do chleba.
|
|