| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Off-topic - UWAGA! Fasolka flażoletka firmy Bounduelle !!!
kociakocia - 2010-07-13, 07:36
omajgod, dobrze wiedzieć, no i współczuję, co za shit! dobrze, że z reguły kupuję mrożony
alken87 - 2010-07-13, 07:43
| Cytat: | Woda z fasolki została odlana do zlewu, o tym mnie Henryk zapewnił.. ale mimo wszystko.. jakieś cząstki tego bulionu pozostały na fasolce..
|
eee, ale chyba nie chodzi o to że jakaś mikrocząstka bulionu drobiowego dostała się do przewodu pokarmowego tylko że kupiłaś (nieświadomie) coś co zawierało martwe zwierzę...
kofi - 2010-07-13, 09:33
Raaany, zupełnie nie pomyślałabym, że takie etykiety też trzeba uważnie czytać.
Dzięki za ostrzeżenie, będę uważać.
gemi - 2010-07-13, 09:49
Aisha, współczuję Ci serdecznie. Ja też bym chyba umierała z obrzydzenia. I dziękuję za obudzenie mojej nieco już uśpionej czujności.
moony - 2010-07-13, 10:09
Oj... Idę przejrzeć składy jedzenia, które mam w szafkach. Rzeczywiście, trzeba mieć oczy dookoła głowy.
pomarańczka - 2010-07-13, 10:34
Aisha przykro mi ja zawsze czytam skład wszystkiego co kupuję i czasem ogarnia mnie frustracja i zdziwienie np. w takich zwykłych paluszkach był smalec w chlebie razowym także | moony napisał/a: | | Rzeczywiście, trzeba mieć oczy dookoła głowy. | oj tak.
tęczówka - 2010-07-13, 11:50
po cholerę dodawać bulion do fasolki?
szok.
neina - 2010-07-13, 12:04
| tęczówka napisał/a: | po cholerę dodawać bulion do fasolki? | No wlasnie, albo zelatyne do jogutru? Mi czasem zdarzalo sie zjesc taki jogurt, w ktorym wczesniej nie bylo zelatyny, a potem sie pojawila
moony - 2010-07-13, 12:34
Smalec? O kwa...
Arielka.v - 2010-07-13, 12:58
Ja czytam skład wszystkich warzyw konserwowych.
Co prawda nie ze względu na dodatki odzwierzęce (których bym się w nich nie spodziewała ) ale ze względu na wszędobylski cukier i konserwanty.
Właśnie ze względu na to nie kupuje konserw Bonduelle czy z Pudliszek.
neina - 2010-07-13, 13:26
Na stronie bonduelle jest podany sklad: fasolka, woda, sol. - hxxp://www.bonduelle.com.pl/produkty/warzywa_apertyzowane/warzywa_do_salatek/art38,fasola-flazoletka.html
pomarańczka - 2010-07-13, 13:34
Zaczynam myśleć iż nie można dawać wiary temu co jest napisane na opakowaniu ale z drugiej strony nie chcę popaść w paranoję jakąś o zgrozo mojemu tacie też zdarzają się takie wpadki ( szczególnie jak kupuje coś dla nas do jedzenia ) i nigdy nie patrzy na skład
Malinetshka - 2010-07-14, 09:52
| alken87 napisał/a: | | Cytat: | Woda z fasolki została odlana do zlewu, o tym mnie Henryk zapewnił.. ale mimo wszystko.. jakieś cząstki tego bulionu pozostały na fasolce..
|
eee, ale chyba nie chodzi o to że jakaś mikrocząstka bulionu drobiowego dostała się do przewodu pokarmowego tylko że kupiłaś (nieświadomie) coś co zawierało martwe zwierzę... |
Dla mnie akurat to pierwsze jest gorsze. Nie mam przede wszystkim ochoty spożywać niewege jedzenia.
Tak więc każdy może mieć inne podejście do wegetarianizmu.
gemi - 2010-07-14, 14:43
Ja już przywykłam do czytania etykiet z opakowań, dopytywania się w restauracjach i barach o skład potrawy, itp. Mam już po prostu dosyć plucia jedzeniem zawierającym mięso.
siliana - 2010-09-05, 13:16 Temat postu: Re: UWAGA! Fasolka flażoletka firmy Bounduelle !!! ja tak kiedys siedzialam podczas upojnej kapieli w babelkach i z nudow przeczytalam sklad plynu dla kapieli palmolive, a tam...zelatyna...no i skonczyla sie upojna kapiel...
Amanii - 2010-09-05, 14:32
Ja ostatnio znalazłam chleb Omega3 - myślałam że jest z siemieniem albo olejem lnianym. Czytam, a tam w składzie TŁUSZCZ RYBI. Nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że chleb może być niewegetariański. Czasem są z mlekiem, ale to jakieś fikuśne tostowe. Takie zwykłe brałam bez patrzenia - do czasu..
Alispo - 2010-09-05, 16:19
Też to widzialam..a mleko itp.sie zdarza,no i miód.
Tempeh-Starter - 2010-09-05, 16:36
ciekaw jestem ilu osobom się "liczniki pozerowały"
wydaje mi się ten bulion w fasolce niedorzeczny - na jasną cholerę go tam lać? za dużo mają pieniędzy w tym bondjuelu ??? dla polepszenia smaku jest tyle cudownych i na pewno tańszych i dużo trwalszych od bulionu substancji na E
co do dodatków do zdrowej żywności pamiętajcie że większość osób nabiał, mięso i przetwory mięsne zalicza do zdrowych produktów nie wspominając o miodzie
chlebek bio-eko-natural na zakwasie będzie nadal bio-eko nawet z dodatkiem kurzych oczu pod warunkiem że to te kury od jajek "0"
bodi - 2010-09-05, 16:37
| Amanii napisał/a: | | nie przyszłoby mi do głowy, że chleb może być niewegetariański |
ja spotkałam się ze smalcem w chlebie :bleee:
moony - 2010-09-05, 17:40
Ta akcja z fasolką mnie uczuliła na czytanie składów. Ale przy chlebie jakoś mi to do głowy nie przyszło. Jestem akurat po kolacji - poleciałam zobaczyć, czy mój chleb z siemieniem też jest jakiś a fe, ale jest ok
A po co żelatyna w żelu do kąpieli? Żeby zagęścić? Jak w jogurcie?
Malinetshka - 2010-09-05, 17:56
| moony napisał/a: | | Ale przy chlebie jakoś mi to do głowy nie przyszło. |
Mnie również nie.
moony - 2010-09-05, 19:18
Yuk
Tempeh-Starter - 2010-09-05, 20:40
Pamiętajcie też o L-cysteinie (polepszaczu mąki piekarniczej / emulgatorze).
Pozyskiwana jest z kaczych pór (wersja chińska) i z ludzkich włosów (wersja indyjska)
chociaż ta z ludzkich włosów to chyba jednak wegańska
Jagula - 2010-09-05, 22:37
| Tempeh-Starter napisał/a: | chociaż ta z ludzkich włosów to chyba jednak wegańska |
ale mimo wszystko dzięki
Lily - 2010-09-05, 22:40
| Tempeh-Starter napisał/a: | chociaż ta z ludzkich włosów to chyba jednak wegańska | Hmm, myślisz, że z włosów wegan? A kaczki to chyba też weganki są Chociaż pewnie robak się może jakiś trafić w diecie kaczki
[ Dodano: 2010-09-05, 23:41 ]
| bodi napisał/a: | | ja spotkałam się ze smalcem w chlebie :bleee: | A ja w lodach
kofi - 2010-09-06, 10:17
Bleeee, to mnie utwierdza w przekonaiu, zeby nawet ręcznie ten chleb gnieść.
Muszę powiedzieć małżowi, on lubi jakieś takie wymyślne chleby kupować, ja raczej stronię.
el_mano - 2010-09-06, 19:33
| Tempeh-Starter napisał/a: | Pamiętajcie też o L-cysteinie (polepszaczu mąki piekarniczej / emulgatorze).
Pozyskiwana jest z kaczych pór (wersja chińska) i z ludzkich włosów (wersja indyjska) |
Hmm, wygląda na to, że są to nieaktualne informacje. Obecna metoda przemysłowa bazuje na fermentacji z zastosowaniem genetycznie modyfikowanych bakterii, a najnowsza jest całkowicie syntetyczna:
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Cysteine#Industrial_sources
Mala_Mi - 2010-09-06, 21:25
| Amanii napisał/a: | | Nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że chleb może być niewegetariański. | Nam się kiedyś trafił ze skwarkami .
| kofi napisał/a: | | to mnie utwierdza w przekonaiu, zeby nawet ręcznie ten chleb gnieść. | Dobra metoda na sprawdzony chleb.
Ale znowu muszę do północka czekać, żeby wyrósł, bo za późno zarobiłam .
|
|