wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Off-topic - UWAGA! Fasolka flażoletka firmy Bounduelle !!!

kociakocia - 2010-07-13, 07:36

omajgod, dobrze wiedzieć, no i współczuję, co za shit! dobrze, że z reguły kupuję mrożony
alken87 - 2010-07-13, 07:43

Cytat:
Woda z fasolki została odlana do zlewu, o tym mnie Henryk zapewnił.. ale mimo wszystko.. jakieś cząstki tego bulionu pozostały na fasolce..

eee, ale chyba nie chodzi o to że jakaś mikrocząstka bulionu drobiowego dostała się do przewodu pokarmowego tylko że kupiłaś (nieświadomie) coś co zawierało martwe zwierzę...

kofi - 2010-07-13, 09:33

Raaany, zupełnie nie pomyślałabym, że takie etykiety też trzeba uważnie czytać. :shock:
Dzięki za ostrzeżenie, będę uważać.

gemi - 2010-07-13, 09:49

Aisha, współczuję Ci serdecznie. Ja też bym chyba umierała z obrzydzenia. I dziękuję za obudzenie mojej nieco już uśpionej czujności.
moony - 2010-07-13, 10:09

Oj... Idę przejrzeć składy jedzenia, które mam w szafkach. Rzeczywiście, trzeba mieć oczy dookoła głowy.
pomarańczka - 2010-07-13, 10:34

Aisha przykro mi :-( ja zawsze czytam skład wszystkiego co kupuję i czasem ogarnia mnie frustracja i zdziwienie np. w takich zwykłych paluszkach był smalec :shock: w chlebie razowym także :-/
moony napisał/a:
Rzeczywiście, trzeba mieć oczy dookoła głowy.
oj tak.
tęczówka - 2010-07-13, 11:50

po cholerę dodawać bulion do fasolki? :shock:
szok.

neina - 2010-07-13, 12:04

:shock:
tęczówka napisał/a:
po cholerę dodawać bulion do fasolki? :shock:
No wlasnie, albo zelatyne do jogutru? Mi czasem zdarzalo sie zjesc taki jogurt, w ktorym wczesniej nie bylo zelatyny, a potem sie pojawila :-?
moony - 2010-07-13, 12:34

Smalec? O kwa...
Arielka.v - 2010-07-13, 12:58

Ja czytam skład wszystkich warzyw konserwowych.
Co prawda nie ze względu na dodatki odzwierzęce (których bym się w nich nie spodziewała :shock: ) ale ze względu na wszędobylski cukier i konserwanty.
Właśnie ze względu na to nie kupuje konserw Bonduelle czy z Pudliszek.

neina - 2010-07-13, 13:26

Na stronie bonduelle jest podany sklad: fasolka, woda, sol. - hxxp://www.bonduelle.com.pl/produkty/warzywa_apertyzowane/warzywa_do_salatek/art38,fasola-flazoletka.html
pomarańczka - 2010-07-13, 13:34

Zaczynam myśleć iż nie można dawać wiary temu co jest napisane na opakowaniu :shock: ale z drugiej strony nie chcę popaść w paranoję jakąś o zgrozo :evil: mojemu tacie też zdarzają się takie wpadki ( szczególnie jak kupuje coś dla nas do jedzenia ) i nigdy nie patrzy na skład :-/
Malinetshka - 2010-07-14, 09:52

alken87 napisał/a:
Cytat:
Woda z fasolki została odlana do zlewu, o tym mnie Henryk zapewnił.. ale mimo wszystko.. jakieś cząstki tego bulionu pozostały na fasolce..

eee, ale chyba nie chodzi o to że jakaś mikrocząstka bulionu drobiowego dostała się do przewodu pokarmowego tylko że kupiłaś (nieświadomie) coś co zawierało martwe zwierzę...

Dla mnie akurat to pierwsze jest gorsze. Nie mam przede wszystkim ochoty spożywać niewege jedzenia.
Tak więc każdy może mieć inne podejście do wegetarianizmu.

gemi - 2010-07-14, 14:43

Ja już przywykłam do czytania etykiet z opakowań, dopytywania się w restauracjach i barach o skład potrawy, itp. Mam już po prostu dosyć plucia jedzeniem zawierającym mięso.
siliana - 2010-09-05, 13:16
Temat postu: Re: UWAGA! Fasolka flażoletka firmy Bounduelle !!!
ja tak kiedys siedzialam podczas upojnej kapieli w babelkach i z nudow przeczytalam sklad plynu dla kapieli palmolive, a tam...zelatyna...no i skonczyla sie upojna kapiel...
Amanii - 2010-09-05, 14:32

Ja ostatnio znalazłam chleb Omega3 - myślałam że jest z siemieniem albo olejem lnianym. Czytam, a tam w składzie TŁUSZCZ RYBI. Nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że chleb może być niewegetariański. Czasem są z mlekiem, ale to jakieś fikuśne tostowe. Takie zwykłe brałam bez patrzenia - do czasu.. :)
Alispo - 2010-09-05, 16:19

Też to widzialam..a mleko itp.sie zdarza,no i miód.
Tempeh-Starter - 2010-09-05, 16:36

ciekaw jestem ilu osobom się "liczniki pozerowały" ;-)
wydaje mi się ten bulion w fasolce niedorzeczny - na jasną cholerę go tam lać? za dużo mają pieniędzy w tym bondjuelu ??? dla polepszenia smaku jest tyle cudownych i na pewno tańszych i dużo trwalszych od bulionu substancji na E :-)

co do dodatków do zdrowej żywności pamiętajcie że większość osób nabiał, mięso i przetwory mięsne zalicza do zdrowych produktów nie wspominając o miodzie

chlebek bio-eko-natural na zakwasie będzie nadal bio-eko nawet z dodatkiem kurzych oczu pod warunkiem że to te kury od jajek "0" ]:->

bodi - 2010-09-05, 16:37

Amanii napisał/a:
nie przyszłoby mi do głowy, że chleb może być niewegetariański


ja spotkałam się ze smalcem w chlebie :bleee:

moony - 2010-09-05, 17:40

Ta akcja z fasolką mnie uczuliła na czytanie składów. Ale przy chlebie jakoś mi to do głowy nie przyszło. Jestem akurat po kolacji - poleciałam zobaczyć, czy mój chleb z siemieniem też jest jakiś a fe, ale jest ok :P
A po co żelatyna w żelu do kąpieli? Żeby zagęścić? Jak w jogurcie?

Malinetshka - 2010-09-05, 17:56

moony napisał/a:
Ale przy chlebie jakoś mi to do głowy nie przyszło.

Mnie również nie. :>

moony - 2010-09-05, 19:18

Yuk :P
Tempeh-Starter - 2010-09-05, 20:40

Pamiętajcie też o L-cysteinie (polepszaczu mąki piekarniczej / emulgatorze).
Pozyskiwana jest z kaczych pór (wersja chińska) i z ludzkich włosów (wersja indyjska)

chociaż ta z ludzkich włosów to chyba jednak wegańska ;)

Jagula - 2010-09-05, 22:37

Tempeh-Starter napisał/a:
chociaż ta z ludzkich włosów to chyba jednak wegańska ;)
:mryellow:
ale mimo wszystko dzięki :-P

Lily - 2010-09-05, 22:40

Tempeh-Starter napisał/a:
chociaż ta z ludzkich włosów to chyba jednak wegańska ;)
Hmm, myślisz, że z włosów wegan? A kaczki to chyba też weganki są ;) Chociaż pewnie robak się może jakiś trafić w diecie kaczki :P

[ Dodano: 2010-09-05, 23:41 ]
bodi napisał/a:
ja spotkałam się ze smalcem w chlebie :bleee:
A ja w lodach ;)
kofi - 2010-09-06, 10:17

Bleeee, to mnie utwierdza w przekonaiu, zeby nawet ręcznie ten chleb gnieść.
Muszę powiedzieć małżowi, on lubi jakieś takie wymyślne chleby kupować, ja raczej stronię.

el_mano - 2010-09-06, 19:33

Tempeh-Starter napisał/a:
Pamiętajcie też o L-cysteinie (polepszaczu mąki piekarniczej / emulgatorze).
Pozyskiwana jest z kaczych pór (wersja chińska) i z ludzkich włosów (wersja indyjska)


Hmm, wygląda na to, że są to nieaktualne informacje. Obecna metoda przemysłowa bazuje na fermentacji z zastosowaniem genetycznie modyfikowanych bakterii, a najnowsza jest całkowicie syntetyczna:

hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Cysteine#Industrial_sources

Mala_Mi - 2010-09-06, 21:25

Amanii napisał/a:
Nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że chleb może być niewegetariański.
Nam się kiedyś trafił ze skwarkami :-? .
kofi napisał/a:
to mnie utwierdza w przekonaiu, zeby nawet ręcznie ten chleb gnieść.
Dobra metoda na sprawdzony chleb.
Ale znowu muszę do północka czekać, żeby wyrósł, bo za późno zarobiłam ;-) .


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group