| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Amasake
vlada - 2007-08-01, 15:19 Temat postu: Amasake Czy używacie amasake?
Czytałam ostatnio o nim i mam ochotę spróbować. Zobaczę co mi z tego wyjdzie
margot - 2007-08-02, 16:41
Vlada
ja dość dawno robiłam domowa i potem pamietam ,że ta amasake miksowałam z owocami jagodowymi na koktajle oraz jedno ciasto zrobiłam ,chcesz przepis?
vlada - 2007-08-02, 16:42
| margot napisał/a: | | chcesz przepis? |
oczywiście.
Ja nigdy tego nie jadłam. Dobre to jest w smaku?
margot - 2007-08-02, 16:56
Vlada
to była domowa z ryżu i kiełek(albo z kaszy jaglanej nie pamiętam ),jest to leciutko słodkie i z owocami zmiksowanw smakowalo fajnie
Ciasto z amasake z kaszy jaglanej z kuchni makrobiotycznej Kowalewskiej
2 szklanki amasake
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka płatków owsianych
1 spora garść rodzynek(ja dałam śliwki suszone)
spora garśc posiekanych orzechów
1 cukier waniliowy
dwie szczypty soli
masło(olej) do formy i otreby
Wszystkie składniki wymieszac i odstawić na godzinę w przykrytym naczyniu
Prostokątną formę wysmarować obficie masłem o osypać bułką tarta /otrębami
Przełżyć ciasto do formy i piec w srednio goracym(z 170-180 stopni) piekarniku ok godzinę
Dzięki amasake ciasto będzie miało łagodny słodki smak
p.s to jest takie ciasto zakalcowate ,deserkowe
Nam smakowalo
[ Dodano: 2007-08-02, 17:59 ]
tu może tez być o amasake
hxxp://www.hito.pl/przepisy.html?PHPSESSID=57010b9b1cde8928a76f7a5cd9847c2f
i tu
hxxp://www.wakame.pl/index.php?m=3&s=l
vlada - 2007-08-02, 18:51
Dzięki margot za przepis. Na pewno wkrótce wypróbuję.
Ja właśnie nastawiłam pszenicę na kiełki i zobaczę co z tego wyjdzie.
Dzięki za linki, ale stronki już znam i czasami przeglądam.
margot - 2007-08-02, 19:17
Vlada sama chcesz robić amasake czy kupisz?
p.s przepis masz na amasake?
vlada - 2007-08-02, 19:28
Sama chcę zrobić a przepis mam stąd
hxxp://walden.except.one.pl/kulinaria.htm
margot - 2007-08-02, 19:40
Ja robiłam taka samą
vlada - 2007-08-02, 20:40
robiłaś tylko raz czy robisz częściej a może kupujesz. Jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety?
Capricorn - 2007-08-02, 21:21
Ha ha. chciałam sobie wygooglować, co to jest to amasake, żeby nie wyjść na jelenia. I wygooglował mi się link do tego wątku Ale na szczęście znalazłam definicję w języku obcym
margot - 2007-08-03, 14:44
Vlada ,dawno nie robiłam,robiłam kilka razy i z jaglanki i ryzu(chyba białego ,ale tak dokładnie to nie pamietam) z 5 razy robiłam ,a moze więcej ,ale to kilka lat temu ,trzeba zrobić
Tak wegedzieciak to skarbnica wiedzy
vlada - 2007-08-03, 14:58
nastawiona pszenica wylądowała dzisiaj w garnku, później w mikserze a zaraz znajdzie się na moim talerzu w postaci kotlecika
ech naszła mnie dziś straszna ochota na owe kotlety. No cóż muszę udać się do sklepu po kolejną porcję pszenicy
[ Dodano: 2007-08-03, 15:59 ]
| Capricorn napisał/a: | | I wygooglował mi się link do tego wątku |
hans - 2007-08-03, 15:02
| vlada napisał/a: | | Czy używacie amasake? |
W życiu pierwszy raz w Twoim poście o czymś takim przeczytałem, no ale dzięki wegedzieciakowi to pewnie ekspertem w tej dziedzinie zostanę
agazima - 2008-07-23, 09:09
ja kupilam sobie amasake ostatnio jaglane po prostu bomba jest tak pyszne ze szok!!!
vlada i co wyszlo ci to amazake?to ze strony
Ja czytalam ze inaczej sie robi amazake. Gotuje sie ryz i dodaje bakterie koji to jest prawdziwe amazake.
bajaderka - 2008-07-23, 21:26
agazima, ja właśnie szukam tego zaczynu koji ale nigdzie go nie ma ...trzeba będzie chyba poprosić kogoś z zagranicy aby sprawdził czy tam mają...może jakieś wyspowe wegedzieciaki
agazima - 2008-07-24, 07:39
w polsce mozna amazake kupic za sloiczek 20 zl nie tak zle ale taka pychota mowie wam
zojka3 - 2008-07-24, 10:44
rzeczywiście dobre toto jest ale bardzo szybko się psuje. Nie opłaca sie otwierać tak do "pociumciania" chyba że od razu się jakieś ciacho zrobi
agazima - 2008-07-24, 13:05
ja to zjadlam w 3 dni sama takie pyszne bylo 1 dnia polowe a kalorii wcale duzo nie ma !
[ Dodano: 2008-11-06, 20:40 ]
hej jak wy robicie te amazake jak to molziwe trzymac przez 10 godzin w 60 stopniach?
|
|