wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Wydarzenia - Wykorzystanie Indyjskich przypraw w kuchni wegetariańskiej

ammounie - 2010-07-14, 15:40
Temat postu: Wykorzystanie Indyjskich przypraw w kuchni wegetariańskiej
Wykorzystanie Indyjskich przypraw w kuchni wegetariańskiej

Sobota, 24 lipca 2010 r. godz. 16.00 - 18.00

Opracowanie i prowadzenie warsztatu: Kalina Jankowska
Email: kalinas_yoga_studio@yahoo.com.au Tel. 885390076

Program:
- praktyka i wiedza teoretyczna na temat przypraw używanych w wegetariańskiej kuchni
Północno i południowoindyjskiej.
- rozpoznawanie podstawowych przypraw.
- technika używania tych przypraw (prażenie, smażenie, sucha proszkowa mieszanka). Przydatna nie tylko w kuchni indyjskiej, ale i w każdej innej kuchni w polskim domu.
- podstawowe zasady mieszania przypraw, i parę najpopularniejszych przepisów indyjskich mieszanek.
- tradycyjna dieta jogiczna, sześć smaków według ajurwedy: słony, słodki, gorzki, piekący (ostry), cierpki i kwaśny; oraz parę leczniczych zastosowań indyjskich przypraw w kuchni na co dzień.
- w prezencie dla każdego mały zestaw przypraw indyjskich,
- na koniec wspólnie przygotujemy "ciaj" (herbatę na styl indyjski - z mlekiem, cukrem i przyprawami ) lub lassi (tradycyjny indyjski napój na bazie jogurtu).
Kalina Jankowska praktykuje hatha jogę od piętnastu lat, a nauczycielką jest sześć lat. Zdobyła kwalifikacje w Australii, Indiach oraz Niemczech. Dyplom instruktora jogi uzyskała w Samadhi Yoga Studio w australijskim Sydney, w 2004 roku. W Indiach gościła wiele razy, przede wszystkim w aśramie Amritapuri u jej mistrzyni duchowej Śri Mata Amritanandamayi Devi, potocznie zwanej także Ammą. Wiele czasu spędziła w aśramach Sathya Sai Baby w Puttaparthi, Śri Śri Ravi Shankara Art Of Living w Bangalore czy też Śri Kalki Bhagavana i jego żony Ammy w Oneness University w Nemam. Odwiedziła również aśram Maharishi Dhyana Kutira w Sringeri, Sivananda Yoga Vedanta Nataraja Centre w Delhi, Śri Devpuriji aśram Jogi w Życiu Codziennym w Delhi, Maitreyi Vedic Village w Alliyar oraz Integral Yoga Institute w Berlinie. Wszystkie doświadczenia i wiedzę nabyte w tych miejscach wdraża w swoją praktykę i przekazuje dalej ucząc innych.
Podczas ostatniego (2008-2009) ponad rocznego pobytu w Karnatace (południowe Indie) Kalina mieszkała z rodziną hinduską. I właśnie tam u samego źródła uczyła się kuchni indyjskiej od wspaniałych południowoindyjskich gospodyń domowych oraz poznawała kuchenne tajniki.

Koszt udziału: 55 pln, płatne gotówką bezpośrednio
w Joga Klubie przed lub w dniu warsztatu.

Miejsce, zapisy i informacje:
JOGA KLUB, Warszawa, ul. Chałubińskiego 8,
/ wieżowiec Oxford Tower k. Marriotta /
Tel. 022/ 830 09 90, e-mail: jogaklub@jogaklub.pl


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group