|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - groszek zielony
dagajaga - 2010-07-20, 13:50 Temat postu: groszek zielony urosło mi sporo groszku zielonego, właśnie siedzę i go wyłuskuję, nie bardzo wiem co mogę z takich ilości zrobić, jakoś można go przechować na później?
mrozić?
Capricorn - 2010-07-20, 13:55
zżarłabym na surowo, każdą ilość. daleko mieszkasz?
kociakocia - 2010-07-20, 15:46
zmieliłabym go ze świeżą miętą... dosmaczyła szczyptą czosnku, solą, pierzem i albo na gęsto pasta do kanapek, albo rozcieńczona zupa-krem z grzankami
bronka - 2010-07-20, 15:56
ja najbardziej
rosa - 2010-07-20, 15:58
przywieść jutro na cykliczne, my z Ziemniaczkiem zjemy z chęcią
dżo - 2010-07-20, 21:16
dagajaga, mrozić albo do słoikow go i zapasteryzować (choć mrożony smaczniejszy).
hxxp://przetwory.rolnicy.com/przepis/groszek-zielony-pasteryzowany.html
dagajaga - 2010-07-20, 21:18
a mrozić taki świeży czy podgotować go np. na parze?
kociakocia a tą pastę to jak się robi dokładnie bo brzmi smacznie? groszek mam ugotować i zmielić?
dżo - 2010-07-20, 21:20
dagajaga, mrozić świeży, na tacce tak aby ziarenka się nie posklejały. Po 24 h przesypać do woreczków.
dagajaga - 2010-07-20, 21:43
dżo groszek na tackach już się zamraża, wielkie dzięki
z chęcią wpadłabym na cykliczne ale jestem u teściów poza warszawą
kociakocia - 2010-07-20, 21:50
dagajaga napisał/a: | a tą pastę to jak się robi dokładnie bo brzmi smacznie? groszek mam ugotować i zmielić? | wszystko na oko, możesz zmixować groszek (np.na dwie osoby na zupę krem) i go podgrzać tylko, lub 5min podgotować, pod przykrywką, bo krem podskakuje, na koniec dodać garść listków mięty i mixujemy. dodajemy masło lub margarynę do smaku, szczypta czosnku, sól z pieprzem.
jesli miałaby to być pasta, to mało wody do mixowania dodajemy i może być to surowy groszek (zdrowiej ) z mięta, etc...
jest przepysznie!
|
|