wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - groszek zielony

dagajaga - 2010-07-20, 13:50
Temat postu: groszek zielony
urosło mi sporo groszku zielonego, właśnie siedzę i go wyłuskuję, nie bardzo wiem co mogę z takich ilości zrobić, jakoś można go przechować na później?
mrozić?

Capricorn - 2010-07-20, 13:55

zżarłabym na surowo, każdą ilość. daleko mieszkasz?
kociakocia - 2010-07-20, 15:46

zmieliłabym go ze świeżą miętą... dosmaczyła szczyptą czosnku, solą, pierzem i albo na gęsto pasta do kanapek, albo rozcieńczona zupa-krem :) z grzankami
bronka - 2010-07-20, 15:56

Cytat:
mrozić?

ja najbardziej :-)

rosa - 2010-07-20, 15:58

przywieść jutro na cykliczne, my z Ziemniaczkiem zjemy z chęcią :mryellow:
dżo - 2010-07-20, 21:16

dagajaga, mrozić albo do słoikow go i zapasteryzować (choć mrożony smaczniejszy).
hxxp://przetwory.rolnicy.com/przepis/groszek-zielony-pasteryzowany.html

dagajaga - 2010-07-20, 21:18

a mrozić taki świeży czy podgotować go np. na parze?

kociakocia
a tą pastę to jak się robi dokładnie bo brzmi smacznie? groszek mam ugotować i zmielić?

dżo - 2010-07-20, 21:20

dagajaga, mrozić świeży, na tacce tak aby ziarenka się nie posklejały. Po 24 h przesypać do woreczków.
dagajaga - 2010-07-20, 21:43

dżo groszek na tackach już się zamraża, wielkie dzięki :mryellow:
z chęcią wpadłabym na cykliczne ale jestem u teściów poza warszawą :-)

kociakocia - 2010-07-20, 21:50

dagajaga napisał/a:
a tą pastę to jak się robi dokładnie bo brzmi smacznie? groszek mam ugotować i zmielić?
wszystko na oko, możesz zmixować groszek (np.na dwie osoby na zupę krem) i go podgrzać tylko, lub 5min podgotować, pod przykrywką, bo krem podskakuje, na koniec dodać garść listków mięty i mixujemy. dodajemy masło lub margarynę do smaku, szczypta czosnku, sól z pieprzem.
jesli miałaby to być pasta, to mało wody do mixowania dodajemy i może być to surowy groszek (zdrowiej :) ) z mięta, etc...
:)
jest przepysznie!


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group