|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - pulpeciki
magdusia - 2007-08-01, 23:11 Temat postu: pulpeciki Od września posyłam Nadię do nowego przedszkola i chciałabym donośić Nadii obiadki.
Macie jakieś pomysły na dania podobne do tych mięsnych np. pulpeciki?No i jakieś dobre sosy przy okazji.
Zależy mi również na tym by nie opierały się głównie na strączkowych(bo Nadia nie za bardzo może je jeść).
Byłabym wdzięczna za pomoc
Izzi - 2007-08-02, 08:34
Pulpety laktoowo-
ugotowana soja i fasola
1 jajko
przyprawy wszelakie
Ugotowaną soję i fasolę rozdrobnić i zmielić. Dodać jajko, przyprawy i uformować zwarte kuleczki. Pulpeciki gotować we wrzątku przez 5-10 minut.
Dobre też są pulpety pt. wszystko co jest w kuchni + rozgotowane* ziemniaki które to owo wszystko sklejają!
*acz odwodnione
vlada - 2007-08-02, 09:11
pulpeciki ze zboża (pszenicy, orkiszu, jęczmienia)
pycha
margot - 2007-08-02, 16:08
vlada napisał/a: | pulpeciki ze zboża (pszenicy, orkiszu, jęczmienia)
pycha |
a jak Vlada robisz?
Ja robiłam takie pieczone z tofu ,a potem zalane koperkowym sosem ,podać przepis?
vlada - 2007-08-02, 17:11
margot napisał/a: | a potem zalane koperkowym sosem ,podać przepis? |
dawaj dawaj
margot napisał/a: | a jak Vlada robisz? |
zawsze na oko
Wiadomo - moczę zboże. Gotuję. Mielę. Dodaję do miksera podsmażoną cebulę, czosnek (np. 2 duże i 3-4 ząbki czosnku). Jak mi się chce to ścieram marchewkę, czy jeszcze coś innego i duszę razem z cebulą (zazwyczaj mi się nie chce ) Czasami dodaję zmielony słonecznik.
Formułuję kotlety. Obtaczam je w mące kukurydzianej i na patelkę.
To są jedne z moich ulubionych kotletów
margot - 2007-08-02, 17:23
Pulpety z sosem koperkowym, Kuchnia w trosce o twoje zdrowie-Kuczek,Sleszyńska
1 kostka tofu(ok 300g) moje było domowe
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich(u mnie pestki dyni mielone)
1 średnia posiekana cebulka
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku(nie dałam)
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyzeczka soli
Tofu rozgnieść widelcem,wymieszać wszystkie składniki,ew. dodać trochę wody jeśli masa za sucha.Uformować pulpety ,położyć do formy polanej olejem i pie w 200stopniach ok 20-30 minut ,przewrócić na druga stronę i piec jeszcze 15 minut.Wyjąć polać sosem i podawać po 10 minutach
sos koperkowy
2 szklanki wody
1/2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka przyprawy warzywnej w proszku
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli(nie dałam bo nie mam)
posiekany koperek-1 łyżeczka-u mnie o wiele więcej-dałam na końcu już jak zmiksowałam
sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować i zagotować 1-2 minuty aż zgęstnieje
Dominika - 2007-08-02, 20:44
Ja uwielbiam pulpety z granulatu sojowego. Przygotowanego na styl Alci, (prowansalskie i inne przyprawy, czosnek, mocno podsmażone) wymieszane z czymkolwiek, choćby z płatkami owsianymi,z cebulką podsmażoną, doprawione i podane z sosem pomidorowym, mniam!
vlada - 2007-08-02, 21:42
zapomniałam napisać o przyprawach Dodajemy oczywiście kto jakie lubi
magdusia - 2007-08-03, 08:23
margot, napewno wypróbuję,brzmi smakowicie
vlada, a te Twoje z ziarna dobrze się kleją?
Dzięki dziewczyny Macie jeszcze jakieś pomysły na sosy?
Izzi, i Dominika, Waszych pomysłów ni jak nie będę mogła wykożystać,ale dzięki
vlada - 2007-08-03, 09:00
ziarno klei się bardzo dobrze.
Te kotlety sprawdzają się doskonale w sosach, bo się w ogóle nie rozwalają
Co do sosu, ja za nimi nie przepadam, ale od czasu do czasu robię. Wczoraj zrobiłam z soczewicy czerwonej (plus podsmażona cebula i kilka ząbków czosnku plus przyprawy). Nawet mi smakował.
Co będziesz jeszcze robić Nadii do jedzenia? Ja też będę Antkowi zanosić obiadki do przedszkola i powoli zaczynam obmyślać jadłospis.
rosa - 2007-08-03, 13:35
1/2 szkl płatków owsianych zalanych gorącą wodą jako baza
do tego można dodać właściwie wszystkko co się ma w domu
moje ulubione to: starta duża marchewka + 1 łyżka tahini + trochę soli
jak za rzadkie to dodaję bułki tartej, do smażenia obtaczam w otrębach, a do gotowania nie
gotuję w bulionie kilka minut, potem przekładam do sosu
o przepisy na sosy to ja też poproszę, bo umiem zrobić tylko jeden - pomidorowy
ten koperkowy już sonie zapisałam
a jakby zamiast koperku dać stary chrzan?
vlada - 2007-08-03, 14:08
ja robię też z płatkami a najczęściej dodaję do nich ugotowane oddzielnie warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Do tego duuuuużo czosnku i np. por - podsmażony. Czasami zmielone nasiona albo kiełki. Plus przyprawy (kurkuma majeranek, bazylia, pieprz ziołowy itp.)
Przepisy pochodzą z WŚ nr 12 2006 (105):
Sos selerowy 1:
1 mały seler, 2 cebule, 2łyżki oliwy 2 łyżki mąki razowej orkiszowej, przyprawy: cząber, tymianek, pieprz ziołowy.
Ugotować seler. Pokroić. Podsmażyć cebulę. Razem z selerem zmiksować. Dodać mąkę i zagotować. Przyprawić.
Sos selerowy 2:
seler duży, pietruszka, 2 cebule, pomidor, 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki siemienia lnianego, przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek.
Warzywa pokrojone w kostkę dusić na oleju w głębokim garnku. Dodać pokrojony pomidor, odrobinę wody, przyprawy, siemię. Dusić 7-10 minut. Zmiksować. Podawać posypane zieloną natką do makaronu i kaszy jęczmiennej.
Sos cebulowy:
5-6 cebul, 3łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki mąki pszennej razowej, przyprawy: pieprz ziołowy, kozieradka, majeranek.
Cebulę poddusić. Podprażyć siemię i mąkę. Zmielić siemię. Dodać do cebuli przyprawy, siemię i wszystko razem zmiksować.
Podawać do makaronu razowego.
Sos warzywny:
pół selera, pietruszka, kawałek kapusty pekińskiej, 2 cebule, 4 pomidory, 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki siemienia, 4 łyżki otrąb orkiszowych, przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek
Warzywa pokroić w kostkę i dusić na oleju w głębokim garnku. Dodać pokrojone pomidory, odrobinę wody, otręby, przyprawy, siemię. Wymieszać i dusić 7-10 minut.
Podawać do makaronu razowego.
Później podam kolejne przepisy
rosa - 2007-08-03, 14:18
dzięki, ten cebulowy wydaje się przepyszny
hans - 2007-08-03, 15:11
Sos ogórkowy
składniki:
2 kiszone ogórki
1 cebulka (cebula w proszku, asafetyda)
2 czubate łyżki mąki
oliwa z oliwek
koperek, lubczyk
woda
sól do smaku
sposób przygotowania:
Cebulkę posiekać zeszklić na oliwie, dodać pokrojone kiszone ogórki poddusić ok 2 min, wlać wodę, następnie wszystko zmiksować. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę (ma mieć jasno rumiany kolor) do gara z zasmachą wlać efekty miksowania, zagotować posolić, dodać koperek i lubczyk...i gotowe
margot - 2007-08-03, 17:37
Pewnie ,ze mozna Rosa tarty chrzan ,bo ten sos jest taki mleczny choć bez mleka
vlada - 2007-08-05, 12:03
Mój dzisiejszy obiadek:
Pulpeciki z okary i kaszy gryczanej:
okara z przyprawami, cebulą i czosnkiem (dokładnie nie wiem co się w niej znajduję, bo jakiś czas temu zrobiłam dużą jej ilość, zamroziłam a wczoraj tylko wyjęłam z zamrażalnika)
kasza gryczana (niedużo)
przyprawy
Sosik:
2 duże cebule plus 3 ząbki czosnku podsmażone
Cukinia (mniej niż pół)
3 pomidory obrane ze skórki, pokrojone (bez pestek)
papryczka chilli (bez pestek), curry, cynamon, sól
Do podsmażonej cebulki i czosnku dodać pokrojoną cukinię. Później pomidory i przyprawy.
Do tego będzie makaron razowy
strzeszynek - 2008-03-18, 14:52
Dorzucę się. Ostatnio robiłam pulpety w kwaśnym sosie. Przepis jest nie-wege, ale go zaadaptowałam do swoich potrzeb A zatem:
Robimy pulpety. Ja zrobiłam mieszane coś w oparciu o pomysł rosy (płatki owsiane) i vlady (cebula, starta marchew) Do płatków dodałam kaszę jaglaną, bo mi zostało ze śniadania; natomiast marchew i cebulkę podsmażyłam wraz z porem. Łączymy całość Dodajemy soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej (tzn. ja do wszystkiego dodaję soli, pieprzu i słodkiej papryki ) - zestaw przypraw można wzbogacić i KONIECZNIE koperek (suszony lub świeży). Do tego jakiś lepik (mąka, bułka tarta, otręby...).
Teraz sos: do garnka/rondla wrzucamy ziele angielskie+liść laurowy (nie żałować, może być po 5sztuk każdego) - to stanowi bazę i centrum smaku Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i mnóstwo koperku, zalewamy wodą i dodajemy nasze pulpeciki. Gotujemy trochę, by zmiękły i smaki się wymieszały. Pod koniec dolewamy octu (żeby było kwaśne) i zaciągamy kwaśną śmietaną ( nie musi być, ale zdecydowanie lepiej smakuje - może też być co inne kwaśne; ja z braku laku dałam kefir). Można zagęścić mąką. Smakuje z ziemniakami (podukanymi), makaronem, ryżem, kaszą...
Sos musztardowy
Robimy zasmażkę (mąka na oleju, ma być gęste), powinna wyjść dość ciemna. Powoli dolewamy wodę, mieszając. Dodajemy musztardy, doprawiamy do smaku. Voila! Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo, no, ale można być bardziej kreatywnym..
dżo - 2008-03-19, 08:06
strzeszynek, jak rozumien robiłaś je bez jajka, nie rozwalały się podczas gotowania?
strzeszynek - 2008-03-20, 19:51
Trochę. Grunt, żeby nie gotować za długo Kasza i płatki i tak już były miękkie, nie wymagały więc długiej obróbki cieplnej. Nie miałam pomysłu, co zrobić, by się nie rozwalały
|
|