wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - pulpeciki

magdusia - 2007-08-01, 23:11
Temat postu: pulpeciki
Od września posyłam Nadię do nowego przedszkola i chciałabym donośić Nadii obiadki.
Macie jakieś pomysły na dania podobne do tych mięsnych np. pulpeciki?No i jakieś dobre sosy przy okazji.
Zależy mi również na tym by nie opierały się głównie na strączkowych(bo Nadia nie za bardzo może je jeść).
Byłabym wdzięczna za pomoc :-)

Izzi - 2007-08-02, 08:34

Pulpety laktoowo-
ugotowana soja i fasola
1 jajko
przyprawy wszelakie

Ugotowaną soję i fasolę rozdrobnić i zmielić. Dodać jajko, przyprawy i uformować zwarte kuleczki. Pulpeciki gotować we wrzątku przez 5-10 minut.

Dobre też są pulpety pt. wszystko co jest w kuchni + rozgotowane* ziemniaki :-P które to owo wszystko sklejają!
*acz odwodnione ;-)

vlada - 2007-08-02, 09:11

pulpeciki ze zboża (pszenicy, orkiszu, jęczmienia)
pycha :lol:

margot - 2007-08-02, 16:08

vlada napisał/a:
pulpeciki ze zboża (pszenicy, orkiszu, jęczmienia)
pycha :lol:

a jak Vlada robisz?
Ja robiłam takie pieczone z tofu ,a potem zalane koperkowym sosem ,podać przepis?

vlada - 2007-08-02, 17:11

margot napisał/a:
a potem zalane koperkowym sosem ,podać przepis?

dawaj dawaj

margot napisał/a:
a jak Vlada robisz?

zawsze na oko :mryellow:

Wiadomo - moczę zboże. Gotuję. Mielę. Dodaję do miksera podsmażoną cebulę, czosnek (np. 2 duże i 3-4 ząbki czosnku). Jak mi się chce to ścieram marchewkę, czy jeszcze coś innego i duszę razem z cebulą (zazwyczaj mi się nie chce ;-) ) Czasami dodaję zmielony słonecznik.
Formułuję kotlety. Obtaczam je w mące kukurydzianej i na patelkę.

To są jedne z moich ulubionych kotletów

margot - 2007-08-02, 17:23

Pulpety z sosem koperkowym, Kuchnia w trosce o twoje zdrowie-Kuczek,Sleszyńska

1 kostka tofu(ok 300g) moje było domowe
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich(u mnie pestki dyni mielone)
1 średnia posiekana cebulka
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku(nie dałam)
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyzeczka soli
Tofu rozgnieść widelcem,wymieszać wszystkie składniki,ew. dodać trochę wody jeśli masa za sucha.Uformować pulpety ,położyć do formy polanej olejem i pie w 200stopniach ok 20-30 minut ,przewrócić na druga stronę i piec jeszcze 15 minut.Wyjąć polać sosem i podawać po 10 minutach
sos koperkowy
2 szklanki wody
1/2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka przyprawy warzywnej w proszku
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli(nie dałam bo nie mam)
posiekany koperek-1 łyżeczka-u mnie o wiele więcej-dałam na końcu już jak zmiksowałam
sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować i zagotować 1-2 minuty aż zgęstnieje

Dominika - 2007-08-02, 20:44

Ja uwielbiam pulpety z granulatu sojowego. Przygotowanego na styl Alci, (prowansalskie i inne przyprawy, czosnek, mocno podsmażone) wymieszane z czymkolwiek, choćby z płatkami owsianymi,z cebulką podsmażoną, doprawione i podane z sosem pomidorowym, mniam!
vlada - 2007-08-02, 21:42

zapomniałam napisać o przyprawach :-? Dodajemy oczywiście kto jakie lubi
magdusia - 2007-08-03, 08:23

margot, napewno wypróbuję,brzmi smakowicie :-)
vlada, a te Twoje z ziarna dobrze się kleją?
Dzięki dziewczyny :-D Macie jeszcze jakieś pomysły na sosy?
Izzi, i Dominika, Waszych pomysłów ni jak nie będę mogła wykożystać,ale dzięki :-D

vlada - 2007-08-03, 09:00

ziarno klei się bardzo dobrze.
Te kotlety sprawdzają się doskonale w sosach, bo się w ogóle nie rozwalają

Co do sosu, ja za nimi nie przepadam, ale od czasu do czasu robię. Wczoraj zrobiłam z soczewicy czerwonej (plus podsmażona cebula i kilka ząbków czosnku plus przyprawy). Nawet mi smakował.

Co będziesz jeszcze robić Nadii do jedzenia? Ja też będę Antkowi zanosić obiadki do przedszkola i powoli zaczynam obmyślać jadłospis.

rosa - 2007-08-03, 13:35

1/2 szkl płatków owsianych zalanych gorącą wodą jako baza
do tego można dodać właściwie wszystkko co się ma w domu

moje ulubione to: starta duża marchewka + 1 łyżka tahini + trochę soli
jak za rzadkie to dodaję bułki tartej, do smażenia obtaczam w otrębach, a do gotowania nie

gotuję w bulionie kilka minut, potem przekładam do sosu

o przepisy na sosy to ja też poproszę, bo umiem zrobić tylko jeden - pomidorowy :-)
ten koperkowy już sonie zapisałam

a jakby zamiast koperku dać stary chrzan?

vlada - 2007-08-03, 14:08

ja robię też z płatkami a najczęściej dodaję do nich ugotowane oddzielnie warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Do tego duuuuużo czosnku i np. por - podsmażony. Czasami zmielone nasiona albo kiełki. Plus przyprawy (kurkuma majeranek, bazylia, pieprz ziołowy itp.)

Przepisy pochodzą z WŚ nr 12 2006 (105):
Sos selerowy 1:
1 mały seler, 2 cebule, 2łyżki oliwy 2 łyżki mąki razowej orkiszowej, przyprawy: cząber, tymianek, pieprz ziołowy.

Ugotować seler. Pokroić. Podsmażyć cebulę. Razem z selerem zmiksować. Dodać mąkę i zagotować. Przyprawić.


Sos selerowy 2:
seler duży, pietruszka, 2 cebule, pomidor, 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki siemienia lnianego, przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek.

Warzywa pokrojone w kostkę dusić na oleju w głębokim garnku. Dodać pokrojony pomidor, odrobinę wody, przyprawy, siemię. Dusić 7-10 minut. Zmiksować. Podawać posypane zieloną natką do makaronu i kaszy jęczmiennej.


Sos cebulowy:
5-6 cebul, 3łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki mąki pszennej razowej, przyprawy: pieprz ziołowy, kozieradka, majeranek.

Cebulę poddusić. Podprażyć siemię i mąkę. Zmielić siemię. Dodać do cebuli przyprawy, siemię i wszystko razem zmiksować.

Podawać do makaronu razowego.


Sos warzywny:
pół selera, pietruszka, kawałek kapusty pekińskiej, 2 cebule, 4 pomidory, 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki siemienia, 4 łyżki otrąb orkiszowych, przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek

Warzywa pokroić w kostkę i dusić na oleju w głębokim garnku. Dodać pokrojone pomidory, odrobinę wody, otręby, przyprawy, siemię. Wymieszać i dusić 7-10 minut.

Podawać do makaronu razowego.


Później podam kolejne przepisy

rosa - 2007-08-03, 14:18

dzięki, ten cebulowy wydaje się przepyszny
hans - 2007-08-03, 15:11

Sos ogórkowy

składniki:

2 kiszone ogórki
1 cebulka (cebula w proszku, asafetyda)
2 czubate łyżki mąki
oliwa z oliwek
koperek, lubczyk
woda
sól do smaku

sposób przygotowania:

Cebulkę posiekać zeszklić na oliwie, dodać pokrojone kiszone ogórki poddusić ok 2 min, wlać wodę, następnie wszystko zmiksować. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę (ma mieć jasno rumiany kolor) do gara z zasmachą wlać efekty miksowania, zagotować posolić, dodać koperek i lubczyk...i gotowe

margot - 2007-08-03, 17:37

Pewnie ,ze mozna Rosa tarty chrzan ,bo ten sos jest taki mleczny choć bez mleka :mryellow:
vlada - 2007-08-05, 12:03

Mój dzisiejszy obiadek:

Pulpeciki z okary i kaszy gryczanej:
okara z przyprawami, cebulą i czosnkiem (dokładnie nie wiem co się w niej znajduję, bo jakiś czas temu zrobiłam dużą jej ilość, zamroziłam a wczoraj tylko wyjęłam z zamrażalnika)
kasza gryczana (niedużo)
przyprawy

Sosik:
2 duże cebule plus 3 ząbki czosnku podsmażone
Cukinia (mniej niż pół)
3 pomidory obrane ze skórki, pokrojone (bez pestek)
papryczka chilli (bez pestek), curry, cynamon, sól
Do podsmażonej cebulki i czosnku dodać pokrojoną cukinię. Później pomidory i przyprawy.

Do tego będzie makaron razowy

strzeszynek - 2008-03-18, 14:52

Dorzucę się. Ostatnio robiłam pulpety w kwaśnym sosie. Przepis jest nie-wege, ale go zaadaptowałam do swoich potrzeb :lol: A zatem:
Robimy pulpety. Ja zrobiłam mieszane coś w oparciu o pomysł rosy (płatki owsiane) i vlady (cebula, starta marchew) ;-) Do płatków dodałam kaszę jaglaną, bo mi zostało ze śniadania; natomiast marchew i cebulkę podsmażyłam wraz z porem. Łączymy całość :-) Dodajemy soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej (tzn. ja do wszystkiego dodaję soli, pieprzu i słodkiej papryki :-P ) - zestaw przypraw można wzbogacić ;-) i KONIECZNIE koperek (suszony lub świeży). Do tego jakiś lepik (mąka, bułka tarta, otręby...).
Teraz sos: do garnka/rondla wrzucamy ziele angielskie+liść laurowy (nie żałować, może być po 5sztuk każdego) - to stanowi bazę i centrum smaku ;-) Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka ;-) i mnóstwo koperku, zalewamy wodą i dodajemy nasze pulpeciki. Gotujemy trochę, by zmiękły i smaki się wymieszały. Pod koniec dolewamy octu (żeby było kwaśne) i zaciągamy kwaśną śmietaną ( nie musi być, ale zdecydowanie lepiej smakuje - może też być co inne kwaśne; ja z braku laku dałam kefir). Można zagęścić mąką. Smakuje z ziemniakami (podukanymi), makaronem, ryżem, kaszą... :-)

Sos musztardowy
Robimy zasmażkę (mąka na oleju, ma być gęste), powinna wyjść dość ciemna. Powoli dolewamy wodę, mieszając. Dodajemy musztardy, doprawiamy do smaku. Voila! Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo, no, ale można być bardziej kreatywnym.. ;-)

dżo - 2008-03-19, 08:06

strzeszynek, jak rozumien robiłaś je bez jajka, nie rozwalały się podczas gotowania?
strzeszynek - 2008-03-20, 19:51

Trochę. Grunt, żeby nie gotować za długo ;-) Kasza i płatki i tak już były miękkie, nie wymagały więc długiej obróbki cieplnej. Nie miałam pomysłu, co zrobić, by się nie rozwalały :roll:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group