wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Ogłoszenia drobne - Prawdziwy 100% żytni chleb na zakwasie - Bielsko-Biała

gitka - 2010-08-07, 23:12
Temat postu: Prawdziwy 100% żytni chleb na zakwasie - Bielsko-Biała
Witam wszystkie mamy, jestem z Bielska i mam możliwość sprowadzenia prawdziwego 100% żytniego pełnoziarnistego oraz razowego (z ciemnej mąki z PEŁNEGO przemiału, a nie białej, oczyszczonej jak w większości piekarni) chleba pieczonego tylko na zakwasie, w gospodarstwie ekologicznym, chleb posiada certyfikat eko. Nie ma dodatku żadnych drożdży, polepszaczy, itp. W gospodarstwie tym piecze się też chleb orkiszowy i żytnio-orkiszowy, wszystkie na zakwasie, wyrabiane ręcznie. A ponieważ paczka kurierska kosztuje, poszukuję innych chętnych. Jeśli jest ktoś zainteresowany, proszę o mail. Pozdrawiam.
Lily - 2010-08-07, 23:17

gitka, wiele osób z tego forum sobie taki chleb w domu piecze, to nie jest aż taka wielka filozofia ;)
priya - 2010-08-08, 06:11

gitka, ja chleb piekę w domu, tak jak pisała Lily. Może nie aż taki wspaniały ;-) , ale dla nas wystarczający, więc nie skorzystam. Chciałam za to rzec: witaj ziomalko! :mryellow:
taniulka - 2010-08-08, 09:53

Za to ja bym chetnie skorzystala. Szkoda ze tak daleko :(
gitka - 2010-08-08, 21:56

Dzięki za powitanie ;-)
Zdaję sobie sprawę, że wiele osób robi własny chleb ale taki czysto żytni na ciemnej mące i tylko na zakwasie bardzo trudno zrobić, sama próbowałam wielokrotnie, i po prostu nie chce rosnąć, dlatego postanowiłam go kupować, bo zanim uda mi się samej upiec to zmarnuję chyba 5 kilo mąki i potrwa to tydzień, bo jeszcze zakwas trzeba mieć gotowy...itd. Taki chleb jest dobry zwłaszcza dla osób (lub ich dzieci) które są na specjalnej diecie , mają alergie pokarmowe lub różne dolegliwości żołądkowe. Pozostali mogą pewnie jeść każdy chleb i czują się dobrze.

Lily - 2010-08-08, 21:59

gitka napisał/a:
ale taki czysto żytni na ciemnej mące i tylko na zakwasie bardzo trudno zrobić, sama próbowałam wielokrotnie, i po prostu nie chce rosnąć, dlatego postanowiłam go kupować, bo zanim uda mi się samej upiec to zmarnuję chyba 5 kilo mąki i potrwa to tydzień, bo jeszcze zakwas trzeba mieć gotowy...itd.
Heh, ale tu właśnie taki pieczemy ;) Ale jeśli wolisz kupować to rozumiem, ja w sumie też raczej kupuję ;)
pomarańczka - 2010-08-09, 10:46

gitka fajnie ,że jest taka możliwość kupienia chlebka bo z pieczeniem to róznie bywa :-/ nie zawsze wychodzi ,no cóż nie każdy ma wprawę od razu ;-)
gitka napisał/a:
sama próbowałam wielokrotnie, i po prostu nie chce rosnąć, dlatego postanowiłam go kupować, bo zanim uda mi się samej upiec to zmarnuję chyba 5 kilo mąki i potrwa to tydzień, bo jeszcze zakwas trzeba mieć gotowy...itd.
wcale się tym nie przejmuj wszystko przychodzi z czasem :-) ;-) ja też próbowałam ,ale mi nie wychodził :-/ nikt nie jest doskonały ;-)
Ania D. - 2010-08-09, 15:22

gitka napisał/a:
po prostu nie chce rosnąć,

Gitka, może być tak, że zakwas jest słaby lub zimny. Jeśli słaby (np. stoi w lodówce długo bez dokarmiania i od razu idzie do ciasta, to po prostu przed dodaniem do ciasta trzeba go dokarmić, np. dzień wcześniej i zostawić go na blacie). Zakwas dobrze rośnie, jak jest ocieplony, wyjmuje się go z lodówki kilka godzin wcześniej lub wieczorem, gdy nastepnego dnia planujemy robienie chleba. do tego ważna jest konsystencja ciasta, nie możę być zbyt rzadka. dobry zakwas buzuje mocno, nie ma problemu z podniesiemiem ciasta.

gitka - 2010-08-09, 19:23

Dzięki za rady, będę próbować, jeśli pieczecie na pełnoziarnistej mące to gratuluje umiejętności. Tylko pozazdrościć.
Nie raz miałam piękny zakwas, w którym były duże bąbelki, ale np. miałam go jeszcze za mało na bochenek, a po dokarmieniu na następny dzień opadał i już chleb na nim nie wyrastał. Tak to jest z tym pieczeniem, raz wyjdzie a raz nie.
Poza tym potrzebny jest czas, którego ja nie mam, trzeba jakoś to zaplanować, kilka godz. wyrastania ciasta a potem 1,5 godz na pieczenie i suszenie, a jak nie ma mnie w domu a akurat potrzebuję chleba to wiecie jak to jest.
Myślałam, że znajdzie się ktoś z okolic kto chciałby kupić taki chlebek. Ale zawsze mogę skasować ten wątek, prawda?

priya - 2010-08-09, 19:49

gitka, a Ty chciałabyś zamawać ten chleb jakoś regularnie? Jak to widzisz dokładniej gdyby się chętni znaleźli? Ile kosztuje bochenek, że tak z ciekawości zapytam? I co to za gospodarstwo? skąd?
gitka - 2010-08-09, 21:44

Mogłabym zamawiać co jakiś czas (to zależy od nas jak często) paczkę z większą ilością chlebków a ponieważ paczka kosztuje sporo to żeby koszt się zwrócił to chciałabym żeby jeszcze ktoś kupił taki chleb, podzielilibyśmy jakoś koszty przesyłki, bo wiadomo nie opłaca się zamawiać paczki z 2 bochenkami. Jeśli ktoś jest napawdę zainteresowany niech pisze na mój mail: gitka80@gazeta.pl to uzgodnimy szczegóły.
Laris - 2010-08-09, 21:58
Temat postu: Przepis na chleb
Nie wiem czy akurat tu jest miejsce na przepisy chlebowe ale sama piekę pyszny chleb na zakwasie, mogę dać przepis, zakwasu nie ma jak.
Ale mam taką zasadę że zawsze jak piekę chleb i odkładam zakwas to daję jedną porcję znajomym po to bym mogła mieć od kogo wziąć jak mi zabraknie.

Na portalu chlebowym nie toczy się zbyt wartka akcja.

Ania D. - 2010-08-10, 22:16

gitka napisał/a:
po dokarmieniu na następny dzień opadał i już chleb na nim nie wyrastał.

Gitka, to normalne, że zakwas dokarmiony rośnie, a potem opada. W przypadku robienia chleba też tak jest z pierwszą częścią ciasta. Faktem jest, że zakwas potrzebuje czasu.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group