wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Kolorowe naleśniki

Mala_Mi - 2010-08-11, 11:10
Temat postu: Kolorowe naleśniki
Jakiś czas temu zrobiłam w kuchni mały eksperyment.
Zamiast naleśników nadziewanych szpinakiem (na które co niektórzy kręcili nosem) zrobiłam zielone naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe wymieszane ze szpinakiem i razem usmażone. Eksperyment przyjął się nadspodziewanie dobrze. Dzieci szaleją za zielonymi naleśnikami :-D
A dziś zrobiłam naleśniki buraczkowe o ślicznym ciemnoróżowym kolorze. Wchodzą tak samo dobrze :-) - dzieci niemal biją się o każdego nowo usmażonego naleśnika, chociaż wcześniej zjadły normalne śniadanie (czyli jaglankę z owocami).

Proporcje są mniej więcej takie:

Ciasto naleśnikowe:
-litr wody
-dwa jajka (ja naleśniki zawsze robię z jajkami, ale być może da się bez)
-mąka, ok. 1/2 kg - robiłam z orkiszowej w proporcjach 1/3 razowej, 2/3 jasnej (chlebowej)

Część szpinakowa albo buraczkowa:
-dużo cebuli i czosnku - wszystko podduszone na oliwie
-1/2 kg szpinaku (robiłam z mrożonki mimo wszelkich zaleceń :-P ) albo tyle samo ugotowanych w łupinkach i obranych buraków
-sól i pieprz

Robimy ciasto naleśnikowe i osobno część szpinakową (albo buraczkową). Czyli cebulę, czosnek i szpinak (albo buraczki) miksujemy na gładką masę z przyprawami.
Potem mieszamy jedno z drugim i smażymy śliczne zielone albo różowe naleśniki.

Smacznego :-D

Na razie nie wymyśliłam nic innego, ale korci mnie poeksperymentowanie z innymi warzywami/kolorami ;-) . Pomarańczowe naleśniki z marchewką :roll: , może papryka?

daria - 2010-08-11, 11:13

Mala_Mi, super, też będę takie robić, bo Nata uwielbia naleśniki! i najlepiej bez niczego.. do tej pory robiłam z natką i siemie wrzucałam do środka.. też były lekko zielone ;-)
dzięki za przepis!

ag - 2010-08-11, 11:26

a co dajesz jako farsz do środka? Brzmi apetycznie, na pewno następnym razem spróbuję zrobić kolorowe. Na razie szpinak sprawdził mi się jako dodatek do kopytek (nie miksuję tylko kroję liście) i placków ziemniaczanych.
dynia - 2010-08-11, 11:26

Bardzo smaczny pomysł :-) W Hiszpanii bardzo popularna jest tortilla ze szpinakiem i orzeszkami pinii,trochę jak naleśniki tylko dużo grubsza i krojona w trójkąty jak ciasto.Szalejemy za nią ;-)
Mala_Mi - 2010-08-11, 11:38

ag napisał/a:
a co dajesz jako farsz do środka?
No właśnie nic nie daję, dzięki czemu dzieci mogą jeść naleśniki tak, jak lubią, czyli same, a ja mam poczucie, że jedzą w zasadzie pełnowartościowy posiłek (bo z warzywami, których wcale nie jest tu mało), do tego np. ogórki kiszone, pomidory.
Pasowałby do tego jakiś biały sos, ale jeszcze nie wymyśliłam z czego można by go zrobić, żeby było zdrowo, bez nabiału i na szybko.

bronka - 2010-08-11, 11:48

Ale super!
Jutro zrobię na obiad. Moi zawsze jedzą same, bez farszu, więc super pomysł na przemycenie :-D

Mala_Mi - 2010-08-11, 12:27

Cytat:
Pasowałby do tego jakiś biały sos
Do szpinakowych czosnkowy, a do buraczkowych chrzanowy, takie luźne myśli podczas smażenia mnie naszły ;-) .
daria - 2010-08-11, 12:32

Mala_Mi napisał/a:
Do szpinakowych czosnkowy


i dokładnie tak dziś zrobię, tyle, że ja robię czosnek, jogurt, pietruszka zielona, trochę pieprzu :-)

gosia_w - 2010-08-11, 16:13

fajne, ja też zrobię. Ciekawam, co moje dziecko na to ;-)
bronka - 2010-08-11, 16:16

gosia_w napisał/a:
fajne, ja też zrobię. Ciekawam, co moje dziecko na to ;-)

a co może powiedzieć taka śliczna dziewczynka na różowe naleśniki? :-D

gosia_w - 2010-08-11, 16:19

jej ulubiony kolor to żółty, więc daję kurkumę. Też zdrowo, tylko warzyw brak.
dżo - 2010-08-12, 21:31

Mala_Mi napisał/a:
Pomarańczowe naleśniki z marchewką

Albo dynią :-) .
Mala_Mi, świetny pomysł. Podobnie robie omlety (ale nie w wersji buraczkowej), naleśniki wypróbuję na pewno :-) .

dynia napisał/a:
W Hiszpanii bardzo popularna jest tortilla ze szpinakiem i orzeszkami pinii,trochę jak naleśniki tylko dużo grubsza i krojona w trójkąty jak ciasto.Szalejemy za nią

dynia, przepis, przepis :-D

dynia - 2010-08-12, 22:03

Mam nadzieję,że nie zaśmiecę wątku ;-)

Tortilla ze szpinakiem

* ziemniaki
* szpinak
* cebula
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju
* jajka ok 8 szt
* sól, pieprz
*orzeszki piniowe,rodzynki


Ziemniaki ze skórką umyc i gotowac ok 20 min w osolonym wrzątku. Szpinak opłukac i zblanszowac. Ziemniaki obrać i pokroic na plastry.
Cebulę i czosnek obrac. Cebulę pokroic w kostkę, czosnek posiekac, zeszklić na podgrzanym oleju.Dodac szpinak,ziemniaki i wszystko razem poddusic,przyprawic solą pieprzem.
Przestudzic. Jajka roztrzepać w misce. Zawartośc patelni przełożyc do miski z jajkami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masę ziemniaczaną wlać do formy wyłożonej folią aluminiową. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy posypane orzeszkami pinii i rodzynkami.
P.S Jak czasu braknie i trzeba zmontowac szybki posiłek robimy tak tyle ,że bez ziemniaków wtedy jest taki klasyczny szpinakowy omlet,też wyborny ;-)

dżo - 2010-08-12, 22:05

dynia, mersi :-)
gemi - 2010-08-25, 21:41

Mala_Mi, a może taki sos gosi_w, uprzednio zapieczony? hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7695]STĄD
Cytat:
sos:
kostka tofu naturalnego
mleko zbożowe (użyłam owsiano-kokosowego)
1 łyżka oliwy
zioła prowansalskie
sól

można dodać odpowiednio czosnku lub chrzanu. Dla mnie pyszny :-)

Zapiszę sobie recepturę na te naleśniczki i kto wie - może poeksperymentuję z innymi warzywami 8-)

nieznajowa - 2010-09-27, 10:32

ja robiłam kiedyś naleśniki z pomidorami (pomidory dodawalam do ciasta). Tez super :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group