|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Kolorowe naleśniki
Mala_Mi - 2010-08-11, 11:10 Temat postu: Kolorowe naleśniki Jakiś czas temu zrobiłam w kuchni mały eksperyment.
Zamiast naleśników nadziewanych szpinakiem (na które co niektórzy kręcili nosem) zrobiłam zielone naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe wymieszane ze szpinakiem i razem usmażone. Eksperyment przyjął się nadspodziewanie dobrze. Dzieci szaleją za zielonymi naleśnikami
A dziś zrobiłam naleśniki buraczkowe o ślicznym ciemnoróżowym kolorze. Wchodzą tak samo dobrze - dzieci niemal biją się o każdego nowo usmażonego naleśnika, chociaż wcześniej zjadły normalne śniadanie (czyli jaglankę z owocami).
Proporcje są mniej więcej takie:
Ciasto naleśnikowe:
-litr wody
-dwa jajka (ja naleśniki zawsze robię z jajkami, ale być może da się bez)
-mąka, ok. 1/2 kg - robiłam z orkiszowej w proporcjach 1/3 razowej, 2/3 jasnej (chlebowej)
Część szpinakowa albo buraczkowa:
-dużo cebuli i czosnku - wszystko podduszone na oliwie
-1/2 kg szpinaku (robiłam z mrożonki mimo wszelkich zaleceń ) albo tyle samo ugotowanych w łupinkach i obranych buraków
-sól i pieprz
Robimy ciasto naleśnikowe i osobno część szpinakową (albo buraczkową). Czyli cebulę, czosnek i szpinak (albo buraczki) miksujemy na gładką masę z przyprawami.
Potem mieszamy jedno z drugim i smażymy śliczne zielone albo różowe naleśniki.
Smacznego
Na razie nie wymyśliłam nic innego, ale korci mnie poeksperymentowanie z innymi warzywami/kolorami . Pomarańczowe naleśniki z marchewką , może papryka?
daria - 2010-08-11, 11:13
Mala_Mi, super, też będę takie robić, bo Nata uwielbia naleśniki! i najlepiej bez niczego.. do tej pory robiłam z natką i siemie wrzucałam do środka.. też były lekko zielone
dzięki za przepis!
ag - 2010-08-11, 11:26
a co dajesz jako farsz do środka? Brzmi apetycznie, na pewno następnym razem spróbuję zrobić kolorowe. Na razie szpinak sprawdził mi się jako dodatek do kopytek (nie miksuję tylko kroję liście) i placków ziemniaczanych.
dynia - 2010-08-11, 11:26
Bardzo smaczny pomysł W Hiszpanii bardzo popularna jest tortilla ze szpinakiem i orzeszkami pinii,trochę jak naleśniki tylko dużo grubsza i krojona w trójkąty jak ciasto.Szalejemy za nią
Mala_Mi - 2010-08-11, 11:38
ag napisał/a: | a co dajesz jako farsz do środka? | No właśnie nic nie daję, dzięki czemu dzieci mogą jeść naleśniki tak, jak lubią, czyli same, a ja mam poczucie, że jedzą w zasadzie pełnowartościowy posiłek (bo z warzywami, których wcale nie jest tu mało), do tego np. ogórki kiszone, pomidory.
Pasowałby do tego jakiś biały sos, ale jeszcze nie wymyśliłam z czego można by go zrobić, żeby było zdrowo, bez nabiału i na szybko.
bronka - 2010-08-11, 11:48
Ale super!
Jutro zrobię na obiad. Moi zawsze jedzą same, bez farszu, więc super pomysł na przemycenie
Mala_Mi - 2010-08-11, 12:27
Cytat: | Pasowałby do tego jakiś biały sos | Do szpinakowych czosnkowy, a do buraczkowych chrzanowy, takie luźne myśli podczas smażenia mnie naszły .
daria - 2010-08-11, 12:32
Mala_Mi napisał/a: | Do szpinakowych czosnkowy |
i dokładnie tak dziś zrobię, tyle, że ja robię czosnek, jogurt, pietruszka zielona, trochę pieprzu
gosia_w - 2010-08-11, 16:13
fajne, ja też zrobię. Ciekawam, co moje dziecko na to
bronka - 2010-08-11, 16:16
gosia_w napisał/a: | fajne, ja też zrobię. Ciekawam, co moje dziecko na to |
a co może powiedzieć taka śliczna dziewczynka na różowe naleśniki?
gosia_w - 2010-08-11, 16:19
jej ulubiony kolor to żółty, więc daję kurkumę. Też zdrowo, tylko warzyw brak.
dżo - 2010-08-12, 21:31
Mala_Mi napisał/a: | Pomarańczowe naleśniki z marchewką |
Albo dynią .
Mala_Mi, świetny pomysł. Podobnie robie omlety (ale nie w wersji buraczkowej), naleśniki wypróbuję na pewno .
dynia napisał/a: | W Hiszpanii bardzo popularna jest tortilla ze szpinakiem i orzeszkami pinii,trochę jak naleśniki tylko dużo grubsza i krojona w trójkąty jak ciasto.Szalejemy za nią |
dynia, przepis, przepis
dynia - 2010-08-12, 22:03
Mam nadzieję,że nie zaśmiecę wątku
Tortilla ze szpinakiem
* ziemniaki
* szpinak
* cebula
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju
* jajka ok 8 szt
* sól, pieprz
*orzeszki piniowe,rodzynki
Ziemniaki ze skórką umyc i gotowac ok 20 min w osolonym wrzątku. Szpinak opłukac i zblanszowac. Ziemniaki obrać i pokroic na plastry.
Cebulę i czosnek obrac. Cebulę pokroic w kostkę, czosnek posiekac, zeszklić na podgrzanym oleju.Dodac szpinak,ziemniaki i wszystko razem poddusic,przyprawic solą pieprzem.
Przestudzic. Jajka roztrzepać w misce. Zawartośc patelni przełożyc do miski z jajkami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masę ziemniaczaną wlać do formy wyłożonej folią aluminiową. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy posypane orzeszkami pinii i rodzynkami.
P.S Jak czasu braknie i trzeba zmontowac szybki posiłek robimy tak tyle ,że bez ziemniaków wtedy jest taki klasyczny szpinakowy omlet,też wyborny
dżo - 2010-08-12, 22:05
dynia, mersi
gemi - 2010-08-25, 21:41
Mala_Mi, a może taki sos gosi_w, uprzednio zapieczony? hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7695]STĄD
Cytat: | sos:
kostka tofu naturalnego
mleko zbożowe (użyłam owsiano-kokosowego)
1 łyżka oliwy
zioła prowansalskie
sól |
można dodać odpowiednio czosnku lub chrzanu. Dla mnie pyszny
Zapiszę sobie recepturę na te naleśniczki i kto wie - może poeksperymentuję z innymi warzywami
nieznajowa - 2010-09-27, 10:32
ja robiłam kiedyś naleśniki z pomidorami (pomidory dodawalam do ciasta). Tez super
|
|