| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - chleb ajanny
bodi - 2010-09-22, 13:28 Temat postu: chleb ajanny wrzucam przepis chwalony przez wiele forumowiczek
Chleb ajanny
przepis na chleb:
1/2 szklanki otrebow pszennych
1/2 szklanki platkow owsianych
1/2 szklanki siemia lnianego
1/2 szklanki pestek slonecznika lub dyni
2 male ziemniaki ugotowane (puree)
1 lyzka stolowa soli
2 lyzki cukru
2 szklanki maki zytniej
4 szklanki maki pszennej
3 szklanki wody
szklanka zakwasu
Wszystkie skladniki wymieszac. Po wymieszaniu przelozyc czesc zakwasu do sloiczka, przykryc pokrywka, nie zakrecac.
Przelozyc ciasto do formy do 3/4 wysokosci (ja wykładam blachę papierem do pieczenia, bo inaczej trudno chleb wyjąć)
Zostawic na 8 godzin (tak jest w oryginalnym, ja wstawiam do piekarnika na 50 st i wtedy rośnie dużo szybciej ok 3 h)
Piec w temp. 220C przez godzine
pidzama - 2010-09-22, 16:29
| bodi napisał/a: | | Po wymieszaniu przelozyc czesc zakwasu do sloiczka, przykryc pokrywka, nie zakrecac. |
nie za bardzo rozumiem... chodzi o to żeby część wymieszanego ciasta odłożyć jako zakwas czy wlać mniej niż szklankę zakwasu do ciasta
rosa - 2010-09-22, 16:38
| pidzama napisał/a: | | bodi napisał/a: | | Po wymieszaniu przelozyc czesc zakwasu do sloiczka, przykryc pokrywka, nie zakrecac. |
nie za bardzo rozumiem... chodzi o to żeby część wymieszanego ciasta odłożyć jako zakwas czy wlać mniej niż szklankę zakwasu do ciasta |
przełozyć część ciasta do słoiczka
ja przekładam tak ze trzy łyżki ciasta, dokarmiam mąką i wodą do uzyskania mniej więcej całego słoika mieszaniny, słoik przykrywam pokrywką i chowam do lodówy
pidzama - 2010-09-22, 16:48
rosa, thx
devil_doll - 2010-09-23, 07:33
super, nie mialam matki zytniej zrobilam z orkiszowa na pol z pszenna razowa i platki mialam tylko owsiane gorskie. super pycha chleb
gemi - 2010-09-23, 19:43
i ja też chciałabym upiec. Potrzebny mi do tego zakwas, którego niestety nie mam w postaci "żywej". Mam natomiast hxxp://www.evergreen.pl/zakwas-chlebowy-pelnoziarnisty-p-199.html]taki z evergreenu. Nada się?[/quote]
zina - 2011-02-19, 19:08
Bardzo dobry chleb.
Dzis upieklam po raz pierwszy bez zadnego problemu.
Dziekuje za przepis
Pączuś - 2011-02-19, 19:53
| gemi napisał/a: | | i ja też chciałabym upiec. Potrzebny mi do tego zakwas, którego niestety nie mam w postaci "żywej". Mam natomiast hxxp://www.evergreen.pl/zakwas-chlebowy-pelnoziarnisty-p-199.html]taki z evergreenu. Nada się? |
pewnie się nada, zakwas to zakwas tylko go ożywić trzeba, bo to pewnie suszony?
malina - 2011-04-05, 10:33
A bez ziemniaków też wyjdzie?Własnie robie ,a nie mam...
gemi - 2011-04-06, 00:52
Pączuś, dzięki z ożywianiem straszne fiasko, więc niedawno pokusiłam się o własną hodowlę. Tym razem pełen sukces
Więc w najbliższym czasie wypróbuję przepis.
gemi - 2011-04-10, 17:32
popełniłam pyszny. Dobry nawet solo, a w duecie z olejem lnianym dopieszcza wszystkie kubki smakowe. Upiekłam bez ziemniaków (zapomniałam ) i z jedną łyżką melasy zamiast cukru. Połowę posypałam czarnuszką.
Goście byli zachwyceni i zajadali kromka za kromką
Jutro piekę następny
agaB - 2011-04-10, 21:20
| gemi napisał/a: | popełniłam pyszny. Dobry nawet solo, a w duecie z olejem lnianym dopieszcza wszystkie kubki smakowe. Upiekłam bez ziemniaków (zapomniałam ) i z jedną łyżką melasy zamiast cukru. Połowę posypałam czarnuszką.
Goście byli zachwyceni i zajadali kromka za kromką
Jutro piekę następny |
To ja byłam z moją rodzinką tymi gośćmi i potwierdzam, że chleb był pyszny. Tak dobry, że mógł spokojnie zastąpić ciasto, choć Gemi zrobiła pyszne owsiane ciasteczka.
A ja na wynos dostałam zakwas i go na razie dokarmiam i mam nadzieję we wtorek upiec chleb.
Trzymajcie kciuki.
sunflower_ren - 2011-04-11, 14:17
Ja upiekę dziś wieczorem, póki co rośnie sobie na kaloryferze
[ Dodano: 2011-04-15, 08:32 ]
Zrobiłam tylko zapomniałam napisać Chlebek wyszedł super, na pewno będę jeszcze popełniać
Irokezik91 - 2011-05-02, 00:54
Zupełnie zapomniałam napisać, że robię ten chleb w kółko od kilku miesięcy.
Jest pyszny i prosty w wykonaniu.
Zmodyfikowałam go sobie jednak: daję pół na pół mąkę orkiszową razową i pszenną razową, otręby pszenne zamieniłam na żytnie i nie dodaję ziemniaków. W sumie wraz chleb wychodzi mi trochę za wilgotny (jak dla mnie), więc możliwe następne modyfikacje.
Aaa... i jeszcze po upieczeniu stygnie sobie zawinięty w ściereczkę i reklamówkę by pozbyć się twardej skórki.
sunflower_ren - 2011-05-02, 11:05
Ja też nie dodaję ziemniaków a i tak chleb pycha Reszta póki co jak w przepisie
|
|