wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - chleb ajanny

bodi - 2010-09-22, 13:28
Temat postu: chleb ajanny
wrzucam przepis chwalony przez wiele forumowiczek :)

Chleb ajanny


przepis na chleb:
1/2 szklanki otrebow pszennych
1/2 szklanki platkow owsianych
1/2 szklanki siemia lnianego
1/2 szklanki pestek slonecznika lub dyni
2 male ziemniaki ugotowane (puree)
1 lyzka stolowa soli
2 lyzki cukru
2 szklanki maki zytniej
4 szklanki maki pszennej
3 szklanki wody
szklanka zakwasu

Wszystkie skladniki wymieszac. Po wymieszaniu przelozyc czesc zakwasu do sloiczka, przykryc pokrywka, nie zakrecac.
Przelozyc ciasto do formy do 3/4 wysokosci (ja wykładam blachę papierem do pieczenia, bo inaczej trudno chleb wyjąć)
Zostawic na 8 godzin (tak jest w oryginalnym, ja wstawiam do piekarnika na 50 st i wtedy rośnie dużo szybciej ok 3 h)
Piec w temp. 220C przez godzine

pidzama - 2010-09-22, 16:29

bodi napisał/a:
Po wymieszaniu przelozyc czesc zakwasu do sloiczka, przykryc pokrywka, nie zakrecac.

nie za bardzo rozumiem... :-/ :-P chodzi o to żeby część wymieszanego ciasta odłożyć jako zakwas czy wlać mniej niż szklankę zakwasu do ciasta :roll:

rosa - 2010-09-22, 16:38

pidzama napisał/a:
bodi napisał/a:
Po wymieszaniu przelozyc czesc zakwasu do sloiczka, przykryc pokrywka, nie zakrecac.

nie za bardzo rozumiem... :-/ :-P chodzi o to żeby część wymieszanego ciasta odłożyć jako zakwas czy wlać mniej niż szklankę zakwasu do ciasta :roll:


przełozyć część ciasta do słoiczka
ja przekładam tak ze trzy łyżki ciasta, dokarmiam mąką i wodą do uzyskania mniej więcej całego słoika mieszaniny, słoik przykrywam pokrywką i chowam do lodówy

pidzama - 2010-09-22, 16:48

rosa, thx :-)
devil_doll - 2010-09-23, 07:33

super, nie mialam matki zytniej zrobilam z orkiszowa na pol z pszenna razowa i platki mialam tylko owsiane gorskie. super pycha chleb :)
gemi - 2010-09-23, 19:43

i ja też chciałabym upiec. Potrzebny mi do tego zakwas, którego niestety nie mam w postaci "żywej". Mam natomiast hxxp://www.evergreen.pl/zakwas-chlebowy-pelnoziarnisty-p-199.html]taki z evergreenu. Nada się?[/quote]
zina - 2011-02-19, 19:08

Bardzo dobry chleb.
Dzis upieklam po raz pierwszy bez zadnego problemu.
Dziekuje za przepis :-)

Pączuś - 2011-02-19, 19:53

gemi napisał/a:
i ja też chciałabym upiec. Potrzebny mi do tego zakwas, którego niestety nie mam w postaci "żywej". Mam natomiast hxxp://www.evergreen.pl/zakwas-chlebowy-pelnoziarnisty-p-199.html]taki z evergreenu. Nada się?


pewnie się nada, zakwas to zakwas ;) tylko go ożywić trzeba, bo to pewnie suszony?

malina - 2011-04-05, 10:33

A bez ziemniaków też wyjdzie?Własnie robie ,a nie mam...
gemi - 2011-04-06, 00:52

Pączuś, dzięki :-) z ożywianiem straszne fiasko, więc niedawno pokusiłam się o własną hodowlę. Tym razem pełen sukces :-)

Więc w najbliższym czasie wypróbuję przepis.

gemi - 2011-04-10, 17:32

popełniłam :-) pyszny. Dobry nawet solo, a w duecie z olejem lnianym dopieszcza wszystkie kubki smakowe. Upiekłam bez ziemniaków (zapomniałam ;-) ) i z jedną łyżką melasy zamiast cukru. Połowę posypałam czarnuszką.
Goście byli zachwyceni i zajadali kromka za kromką :-D

Jutro piekę następny 8-)

agaB - 2011-04-10, 21:20

gemi napisał/a:
popełniłam :-) pyszny. Dobry nawet solo, a w duecie z olejem lnianym dopieszcza wszystkie kubki smakowe. Upiekłam bez ziemniaków (zapomniałam ;-) ) i z jedną łyżką melasy zamiast cukru. Połowę posypałam czarnuszką.
Goście byli zachwyceni i zajadali kromka za kromką :-D

Jutro piekę następny 8-)

To ja byłam z moją rodzinką tymi gośćmi i potwierdzam, że chleb był pyszny. Tak dobry, że mógł spokojnie zastąpić ciasto, choć Gemi zrobiła pyszne owsiane ciasteczka.
A ja na wynos dostałam zakwas i go na razie dokarmiam i mam nadzieję we wtorek upiec chleb.
Trzymajcie kciuki.

sunflower_ren - 2011-04-11, 14:17

Ja upiekę dziś wieczorem, póki co rośnie sobie na kaloryferze :-)

[ Dodano: 2011-04-15, 08:32 ]
Zrobiłam tylko zapomniałam napisać :lol: Chlebek wyszedł super, na pewno będę jeszcze popełniać :-D

Irokezik91 - 2011-05-02, 00:54

Zupełnie zapomniałam napisać, że robię ten chleb w kółko od kilku miesięcy. :mryellow:
Jest pyszny i prosty w wykonaniu.
Zmodyfikowałam go sobie jednak: daję pół na pół mąkę orkiszową razową i pszenną razową, otręby pszenne zamieniłam na żytnie i nie dodaję ziemniaków. W sumie wraz chleb wychodzi mi trochę za wilgotny (jak dla mnie), więc możliwe następne modyfikacje. ;-)
Aaa... i jeszcze po upieczeniu stygnie sobie zawinięty w ściereczkę i reklamówkę by pozbyć się twardej skórki. :-)

sunflower_ren - 2011-05-02, 11:05

Ja też nie dodaję ziemniaków a i tak chleb pycha :D Reszta póki co jak w przepisie ;)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group