|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - Pikle z pomidorami
margot - 2010-09-27, 16:29 Temat postu: Pikle z pomidorami Pikle z pomidorami
Pomidory świeże -1kg
Olej słonecznikowy-10 łyżek(ja dałam 7 ,a chyba 5 byłoby jeszcze lepiej)
Olej sezamowy- 2łyżecki
Chili -1/4 łyżeczki
Asofetida- 1/4 łyżeczki
Imbir świezy-1,5 łyżki
Hot madras curry ( ja dałam inne –Sri Lanka curry)-1 łyżeczka
Sól-1/ 2 łyżeczki
1.Pomidory( u mnie limby) umyj i pokrój w kostkę ok. 1x1cm
2 Rozłożyć równomiernie na blasze( ja wyłożyłam papierem do pieczenia) i susz w temperaturze 100 stopni C przez 6 godzin
3 Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami
4 Na patelni lub woku rozgrzej olej słonecznikowy , dodaj chili oraz asofetidę i smaż parę sekund ,aż się zmieni kolor na lekko brązowy
5 Następnie dodaj curry i starty imbir, a po chwali pomidory, olej sezamowy oraz sól. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę czy dwie
-Połowę zjedliśmy smakując czy dobre ( a dobre ), a połowę zawekowałam w mały słoiczku na jakieś ekstra okazje
- ja przy okazji nasuszyłam sobie pomidorów do zalania oliwą
Katioczka - 2010-09-27, 17:00
wygląda na smaczne
a z czym to jeść?
dynia - 2010-09-27, 17:50
Katioczka napisał/a: | wygląda na smaczne
a z czym to jeść? |
Z tostami,chlebkiem pita,grzankami czosnkowymi jako dodatek do różnych sosów etc. Albo samo wyjadane wprost ze słoja
margot - 2010-09-27, 18:02
dynia napisał/a: | Katioczka napisał/a: | wygląda na smaczne
a z czym to jeść? |
Z tostami,chlebkiem pita,grzankami czosnkowymi jako dodatek do różnych sosów etc. Albo samo wyjadane wprost ze słoja |
dokładnie , świetne jest prosto z słoiczka tzn u mnie nawet z garnka
gosia_w - 2010-09-27, 20:00
margot, mi też ten przepis wpadł w oko . Tylko 6 godzin trochę mnie odstrasza. Ale może pójdę jutro po pomidory.
Agnieszka - 2010-09-28, 00:10
margot podsyła mi różne przepisy, trefnego nigdy nie miałam.
gosia_w - 2010-09-28, 19:34
margot, a dawałaś pomidory ze środkiem? Mi wyszło bardzo mokre. Ledwo odkleiłam od papieru. Obrałam ze skórki - może to dlatego. Niestety, do pikli nie doszłam, ponieważ stwierdziłam brak oleju sezamowego (a z książki wnioskuję, że to b. ważny element) więc zjadłam połowę pomidorów, a resztę wrzuciłam do słoiczka. Pyszne były
margot - 2010-09-28, 20:56
Agnieszko , nawet nie wiesz jaką miła niespodziankę zrobiłaś tym stwierdzeniem
Gosia , ja z skórką suszyłam i z pestkami , nie ususzyły się na wiór ,ale były dość suche
p.s dziś zrobiłam kasze gryczaną na soku z pomidorów , pyszne , zaraz wpiszę
W przepisie braku ilości masła lub oleju ,ale na @ Piotr wysłał -no chwaliłam się piklami i napisałam ,że mam zamiar zrobić kaszę
|
|