| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Ser wegański
Lady_Bird - 2010-09-27, 17:00 Temat postu: Ser wegański Składniki:
2 szklanki migdałów
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
sok z jednej cytryny
1 wyciśnięty ząbek czosnku
max. 1 szklanka wody
Migdały obrać ze skórki (ja w tym celu najpierw gotuję je przez 2 minuty, potem zostawiam jeszcze na chwilę w gorącej wodzie, następnie odcedzam i jak już nie parzą to łatwo obieram ze skórki).
Obrane migdały moczymy przez noc w wodzie w lodówce.
Na drugi dzień miksujemy odcedzone migdały wraz z resztą składników i odrobiną wody, którą stopniowo dodajemy w celu łatwiejszego miksowania.
Po uzyskaniu gładkiej masy, całość przenosimy na gazę, ew. bawełnianą ścierkę, zawijamy od góry i skręcamy aby ułatwić odsączenie wody.
Następnie masę w gazie/ścierce wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin (ja trzymałam całą noc).
moje uwagi:
Dałam 2 ząbki czosnku
Użyłam blendera ręcznego do miksowania i nie uzyskałam idealnie gładkiej konsystencji (co mi osobiście nie przeszkadza). Lepszy byłby malakser
Gotowy ser można trzymać w lodowce nawet 3 dni. Jednak ostrzegam, że jest on niebezpiecznie smaczny i u nas chwilę po wyjęciu z lodówki zniknęła połowa.
A wygląda tak:
Przepis znalazłam tutaj: hxxp://girliegirlarmy.com/blog/20100924/recipe-desperately-delicious-almond-cheese/
lilias - 2010-09-27, 17:38
pięęękne
dynia - 2010-09-27, 17:43
WOW wygląda zabójczo
margot - 2010-09-27, 17:57
| Lady_Bird napisał/a: | | A wygląda tak: |
pysznie
blamagda - 2010-09-27, 18:33
Lady_B - brzmi i wygląda bomba. niedługo zrobię Pewno paschę na wielkanoć możnaby z tego zrobić [/b]
gosia_w - 2010-09-27, 19:19
ale fajny przepis
Lady_Bird - 2010-09-27, 19:39
| euridice napisał/a: | Lady_Bird,
A powiedz, w konsystencji to jest taki twaróg bardziej, hmm?
(po tej 1/3 nie idzie ocenić )
Lecę jutro po migdały, dzięki |
tak, taki zbity twaróg
cieszę się dziewczyny, że Wam się podoba
rosa - 2010-09-27, 20:13
wow, super, wygląda przesmacznie
devil_doll - 2010-10-01, 19:40
bosssssssssssssssssssski jutro lece po migdaly
LucySky - 2010-10-02, 18:43
Zrobiłam ten "ser".
Świetny jest.
Smakuje też ludziom jedzącym "normalnie"
| Lady_Bird napisał/a: | | jest on niebezpiecznie smaczny | otóż to... trzy dni to raczej nie poleży...
Nie mogę się doczekać aż moje dziecko będzie na tyle mądre i dojrzałe, żeby mi migdały ze skórek wyciągać. Masę przesączałam przez pieluchę tetrową. Zastanawiam się, czy nie spróbować takiego "serka" na słodko zrobić, syrop z agawy na przykład dodać... pewnie by też fajny był. Oczywiście zamiast czosnku a nie oprócz..
dynia - 2010-10-05, 18:14
Ja robiłam podobnie tylko z nerkowców,całkiem smaczny
edysqa - 2010-10-10, 19:48
Ja kiedyś też zrobiłam ser z migdałów z przepisu adwentystów.
Nikt nie chciał go ruszyć, spróbowaliśmy tylko kawałek, a wyglądał super (zdjęcie na dole).
Jeli ktoś będzie chciał przepis to chętnie podam
puszczyk - 2010-10-10, 20:00
Jakiś czas temu Bajaderka podawała podobny przepis. Jest na puszce: hxxp://puszka.pl/przepis/5438-twarozek_z_migdalow_lub_nerkowcow_z_ogorkiem_kiszonym-cudo_.html
Lady_Bird, wygląda smakowicie.
Agnieszka - 2010-10-15, 20:03
Zrobiłam, nie wyszła mi taka konsystencja do krojenia w plastry - może za mało odcisnęłam?
Nie obyło się bez modyfikacji: bazą były migdały i nerkowce, do masy dodałam czarnuszkę. Mnie smakował, dzieciowi mniej.
Kolejne próby będą
mono-no-aware - 2010-10-18, 21:01
Lady_Bird mój mąż się napalił ... na ser. Wkrótce robimy!!! Wygląda bombowo.
Lady_Bird - 2010-10-19, 07:17
| Agnieszka napisał/a: | Zrobiłam, nie wyszła mi taka konsystencja do krojenia w plastry - może za mało odcisnęłam?
|
Bardzo możliwe.Trzeba dobrze odcisnąć.
[ Dodano: 2010-10-19, 08:18 ]
| mono-no-aware napisał/a: | Lady_Bird mój mąż się napalił ... na ser. Wkrótce robimy!!! Wygląda bombowo. |
Smakuje też nieźle
Powodzenia
Agnieszka - 2010-10-19, 10:54
mnie smakował ser
dzieć nie lubi, fan serowy nie jest, i nie tylko - kto ją zna ten wie (czekolady na ciepło też nie bardzo rusza)
próby kolejne będą
dla fanów czarnuszki proponuję jej dodanie. Zawsze można 2 serki popełnić
|
|