wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Kasza pomidorowa

margot - 2010-09-28, 21:16
Temat postu: Kasza pomidorowa
Kasza pomidorowa
Kasza gryczana- 1 szklanka( zalecana mocno palona)
Sok pomidorowy(ja dałam ten co odsączyłam z pomidorów co drylowałam na suszenie-suszę do zalania oliwą)-2 szklanki
Sól – 1/ 2 łyżeczki
Papryka świeża- 1 sztuka( u mnie żółta )
Bazylia – 1 łyżeczka
oraz
Masła powinno być od 30-40 g, możesz użyć także oleju lub oliwy od 4-6 łyżek
1 Paprykę pokrój w drobna kostkę
2 Masło rozpuścić w garnku, następnie dodaj kaszę
3 Kaszę smaż przez chwile z masłem na małym ogniu ciągle mieszając
4Do kaszy dodaj dwie szklanki soku pomidorowego , bazylię oraz pokrojoną paprykę i zamieszaj
5 Posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem , około 15-20 minut
Uwaga, podczas gotowania nie mieszać. Kasza jest gotowa , gdy wchłonie cały sok i jest miękka

gosia_w - 2010-09-28, 21:39

Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko :-D
margot, a Ty robiłaś z palonej? Mam wątpliwość odnośnie tej kaszy, bo ja używam tylko niepalonej.

margot - 2010-09-28, 21:42

specjalnie kupiłam paloną ;-) do tego przepisu i może następną bym zrobiła nie palona i napiszę jakie są różnice co?

[ Dodano: 2010-09-28, 21:43 ]
gosia_w napisał/a:
Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko :-D

:mrgreen: :mryellow:
hm ciekawe jakie będą następne

margot - 2010-10-01, 19:22

wchłonęła, była sypka
z pomidorami to nie wiem , chyba trzeba by dać w sumie więcej ,albo szklanka rozgotowanych pomidorów i szklanka wody
Nie było tłuste

gosia_w - 2010-10-05, 20:59

margot napisał/a:
hm ciekawe jakie będą następne

U mnie konfitura z jabłek z książki Ewy Dobek. Dałam mniej przypraw (kiedyś robiłam z jej przepisu powidła śliwkowe i były zbyt aromatyczne) i pominęłam cukier (niczym go nie zastępując). Pyszna!

Amanii - 2010-10-05, 21:13

6 łyżek oleju to dużo? WOW, niektórzy tu się naprawdę jakoś hiper-super-zdrowo odżywiają :)
margot - 2010-10-05, 21:46

ja też robiłam drugi raz , na białej gryce , nie palonej , niezłe ,ale z palonej o wiele pyszniejsze :mrgreen:
Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest :mryellow:

[ Dodano: 2010-10-05, 21:47 ]
euridice napisał/a:
Mi już się butla eko-oliwy kończy, kupiona z miesiąc temu

ja też jakoś nie potrawie na tłuszczach zaoszczędzić :lol:

gosia_w - 2010-10-05, 22:00

margot napisał/a:
Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest :mryellow:

wiesz, Ewy książka też nowa, trudno wybrać, z której gotować ;-)

margot - 2010-10-05, 22:02

no nie wiadomo :mrgreen:
daria - 2010-10-06, 11:02

ooo! wczoraj kupiłam kg niepalonej, dzięki za przepis ;-)
gosia_w - 2010-10-06, 12:43

a ja kupiłam paloną, specjalnie do tego przepisu :-D
margot - 2010-10-06, 15:47

tak , tak z palonej dużo pyszniejsze
Choć to z białej też zjedliśmy ,ze smakiem :mrgreen: , ale już tak jakoś osobno czułam smaki , tu kasza , tu pomidorowy sok , tam papryka
, a w palonej to wszystko jest razem

owieczka - 2010-10-08, 22:44

zanotowane do wykonania :)
gosia_w - 2010-10-20, 14:17

Zrobiłam :-D Kasza pyszna. Zrobiłam połowę porcji, z nadzieją, że będzie na dziś i jutro. Ale zjadłam całą :-P
Sok pomidorowy uzyskałam miksując dwa średnie pomidory i dodając wody do pojemności szklanki. Reszta wg przepisu.

kofi - 2010-10-20, 14:32

Ja też robiłam, bardzo nam smakowała. :-)
margot - 2010-10-20, 21:00

a mówiłam ,że pychota ?Mówiłam :mrgreen:
Agnieszka - 2010-10-20, 22:01

Z papryką u nas nie przeszło, dzieć pogniewany ale z sosem pomidorowy i ziołami smakuje. Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej.
Na książkę mam ochotę, pewnie zamówię u Mikołaja ;-)

Agnieszka - 2010-10-21, 19:49

Aisha napisał/a:
Agnieszka napisał/a:
Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej.

spróbuj z ciemnej, ja "suote" nie trawię ciemnej gryczanej, ale tutaj - rewelacja, na prawdę!!


Zostanę raczej przy jasnej, ciemnej to od samego zapachu przy gotowaniu śniadanie z dnia poprzedniego podchodzi mi do gardła. Chyba, że bratową, brata lub mamę na testy tej potrawy namówię.

dżo - 2010-11-24, 21:51

Zrobiłam. Wyszła mi bardzo kwaśna, Tymon i mąż jeść nie chcieli :->
gosia_w - 2010-11-24, 21:52

dżo, to może pomidory były niezbyt smaczne? Mi wyszła przepyszna, robiłam już kilka razy.
dżo - 2010-11-24, 21:59

gosia_w, użyłam soku pomidorowego z Tymbarku, sam sok jest dobry w smaku. Może powinnam dać go mniej.
gosia_w - 2010-11-24, 22:16

Ja z sokiem jeszcze nie robiłam. Do tej pory zawsze z pomidorami zmiksowanymi z wodą. Poza sezonem będę pewno dawać pomidory ze słoika.
karusia - 2010-11-24, 22:16

Też robiłam z Tymbarku, tylko tego pikantnego. Wyszło super.
dżo - 2010-11-24, 22:19

Ha, to może dlatego, że zrobiłam z kaszy niepalonej?
Katioczka - 2010-11-24, 23:06

jestem fanką tej kaszy :)
próbowałyście jakoś modyfikować ten przepis?

rosa - 2010-11-25, 07:51

ja robiłam z kaszy niepalonej i przecieru własnej roboty - wyszło super

a jak kwaśne, to jak z pomidorówką - posłodzić zdziebko :-)

priya - 2010-11-25, 10:30

Ja robiłam z sokiem. Kwaśnie nie było, ale Natkowi nie smakowało. Za to mężowi bardzo. A mnie średnio.
margot - 2010-11-27, 17:36

:mrgreen: to tylko dowodzi ,ze sa gusta i guściki i nawet jak 5 osób będzie robić z tych samych składników i tego samego przepisu , wyjdą różne potrawy
I dobrze... :mrgreen:

karusia - 2010-12-01, 21:00

Zrobiłam dzisiaj z jaglanej.
IMO z gryczanej lepsze (z jaglanej też dobre).

gosia_w - 2010-12-01, 21:20

a ja zrobiłam dzisiaj z gryczanej niepalonej, uprażonej na ghee z papryką, bazylią i solą (bez pomidorów). Też bardzo dobra.
Kasumi - 2011-03-14, 22:15

Zrobiłam dziś, z palonej kaszy i sokiem pomidorowym Fortuna, papryka była czerwona.
Pyszne, kolor też piękny :-D
Dziękuję za przepis. Będę powtarzać!

A czy próbowałyście to jakoś podgrzewać? Na razie wpadło mi do głowy zapiekanie w piekarniku z odrobiną soku pomi.

Katioczka - 2011-03-15, 01:11

Kasumi, ja odgrzewam kaszę z odrobiną wody, żeby się nie przypaliła
ale z piekarnikiem też fajny pomysł :)

gosia_w - 2011-07-27, 08:42

Jest sezon pomidorowo-paprykowy, róbcie ludziska tę kaszę, jest przepyszna!
ifinoe - 2011-08-13, 20:42

w sezonie pomidorowo-paprykowym ciągle przygotowuję tę kaszę:
nie używam oleju, więc po prostu wrzucam kaszę i paprykę, zalewam sokiem z pomidorów/ zblendowanymi pomidorami/ przecierem z wodą i włączam wolnowar, po godzinie jest gotowa...
czasem trzymam ja cały dzień w postaci ciepłej (wolnowar na "warm" i podjadam na śniadanie/ obiad/ kolację...ale na zimno też jest świetną bazą do sałatki

bardziej smakuje mi z kaszy palonej...dorzucałam też suszone pomidory, kapary, oliwki, orzechy włoskie, a w wersji na zimno bardzo smakowała mi z grillowanymi warzywami - bakłażanem i cukinią (grillowane w piekarniku na papierze, bez oliwy), podlana balsamico

edysqa - 2011-08-13, 21:58

Nie wiem jak to się stało ze nie widziałam tego przepisu :-/ ale co się odwlecze to nie uciecze :-)
A ja jestem wielką fanką kaszy gryczanej :)

gemi - 2011-08-26, 09:34

poszła wersja oryginalna - M N I A M :!:
gemi - 2013-02-11, 20:43

podbijam, bo sobie właśnie przypomniałam jakie to cudeńko.
I polecam ten kolor na zimę 8-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group