|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Kasza pomidorowa
margot - 2010-09-28, 21:16 Temat postu: Kasza pomidorowa Kasza pomidorowa
Kasza gryczana- 1 szklanka( zalecana mocno palona)
Sok pomidorowy(ja dałam ten co odsączyłam z pomidorów co drylowałam na suszenie-suszę do zalania oliwą)-2 szklanki
Sól – 1/ 2 łyżeczki
Papryka świeża- 1 sztuka( u mnie żółta )
Bazylia – 1 łyżeczka
oraz
Masła powinno być od 30-40 g, możesz użyć także oleju lub oliwy od 4-6 łyżek
1 Paprykę pokrój w drobna kostkę
2 Masło rozpuścić w garnku, następnie dodaj kaszę
3 Kaszę smaż przez chwile z masłem na małym ogniu ciągle mieszając
4Do kaszy dodaj dwie szklanki soku pomidorowego , bazylię oraz pokrojoną paprykę i zamieszaj
5 Posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem , około 15-20 minut
Uwaga, podczas gotowania nie mieszać. Kasza jest gotowa , gdy wchłonie cały sok i jest miękka
gosia_w - 2010-09-28, 21:39
Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko
margot, a Ty robiłaś z palonej? Mam wątpliwość odnośnie tej kaszy, bo ja używam tylko niepalonej.
margot - 2010-09-28, 21:42
specjalnie kupiłam paloną do tego przepisu i może następną bym zrobiła nie palona i napiszę jakie są różnice co?
[ Dodano: 2010-09-28, 21:43 ]
gosia_w napisał/a: | Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko |
hm ciekawe jakie będą następne
margot - 2010-10-01, 19:22
wchłonęła, była sypka
z pomidorami to nie wiem , chyba trzeba by dać w sumie więcej ,albo szklanka rozgotowanych pomidorów i szklanka wody
Nie było tłuste
gosia_w - 2010-10-05, 20:59
margot napisał/a: | hm ciekawe jakie będą następne |
U mnie konfitura z jabłek z książki Ewy Dobek. Dałam mniej przypraw (kiedyś robiłam z jej przepisu powidła śliwkowe i były zbyt aromatyczne) i pominęłam cukier (niczym go nie zastępując). Pyszna!
Amanii - 2010-10-05, 21:13
6 łyżek oleju to dużo? WOW, niektórzy tu się naprawdę jakoś hiper-super-zdrowo odżywiają
margot - 2010-10-05, 21:46
ja też robiłam drugi raz , na białej gryce , nie palonej , niezłe ,ale z palonej o wiele pyszniejsze
Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest
[ Dodano: 2010-10-05, 21:47 ]
euridice napisał/a: | Mi już się butla eko-oliwy kończy, kupiona z miesiąc temu |
ja też jakoś nie potrawie na tłuszczach zaoszczędzić
gosia_w - 2010-10-05, 22:00
margot napisał/a: | Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest
|
wiesz, Ewy książka też nowa, trudno wybrać, z której gotować
margot - 2010-10-05, 22:02
no nie wiadomo
daria - 2010-10-06, 11:02
ooo! wczoraj kupiłam kg niepalonej, dzięki za przepis
gosia_w - 2010-10-06, 12:43
a ja kupiłam paloną, specjalnie do tego przepisu
margot - 2010-10-06, 15:47
tak , tak z palonej dużo pyszniejsze
Choć to z białej też zjedliśmy ,ze smakiem , ale już tak jakoś osobno czułam smaki , tu kasza , tu pomidorowy sok , tam papryka
, a w palonej to wszystko jest razem
owieczka - 2010-10-08, 22:44
zanotowane do wykonania
gosia_w - 2010-10-20, 14:17
Zrobiłam Kasza pyszna. Zrobiłam połowę porcji, z nadzieją, że będzie na dziś i jutro. Ale zjadłam całą
Sok pomidorowy uzyskałam miksując dwa średnie pomidory i dodając wody do pojemności szklanki. Reszta wg przepisu.
kofi - 2010-10-20, 14:32
Ja też robiłam, bardzo nam smakowała.
margot - 2010-10-20, 21:00
a mówiłam ,że pychota ?Mówiłam
Agnieszka - 2010-10-20, 22:01
Z papryką u nas nie przeszło, dzieć pogniewany ale z sosem pomidorowy i ziołami smakuje. Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej.
Na książkę mam ochotę, pewnie zamówię u Mikołaja
Agnieszka - 2010-10-21, 19:49
Aisha napisał/a: | Agnieszka napisał/a: | Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej. |
spróbuj z ciemnej, ja "suote" nie trawię ciemnej gryczanej, ale tutaj - rewelacja, na prawdę!! |
Zostanę raczej przy jasnej, ciemnej to od samego zapachu przy gotowaniu śniadanie z dnia poprzedniego podchodzi mi do gardła. Chyba, że bratową, brata lub mamę na testy tej potrawy namówię.
dżo - 2010-11-24, 21:51
Zrobiłam. Wyszła mi bardzo kwaśna, Tymon i mąż jeść nie chcieli
gosia_w - 2010-11-24, 21:52
dżo, to może pomidory były niezbyt smaczne? Mi wyszła przepyszna, robiłam już kilka razy.
dżo - 2010-11-24, 21:59
gosia_w, użyłam soku pomidorowego z Tymbarku, sam sok jest dobry w smaku. Może powinnam dać go mniej.
gosia_w - 2010-11-24, 22:16
Ja z sokiem jeszcze nie robiłam. Do tej pory zawsze z pomidorami zmiksowanymi z wodą. Poza sezonem będę pewno dawać pomidory ze słoika.
karusia - 2010-11-24, 22:16
Też robiłam z Tymbarku, tylko tego pikantnego. Wyszło super.
dżo - 2010-11-24, 22:19
Ha, to może dlatego, że zrobiłam z kaszy niepalonej?
Katioczka - 2010-11-24, 23:06
jestem fanką tej kaszy
próbowałyście jakoś modyfikować ten przepis?
rosa - 2010-11-25, 07:51
ja robiłam z kaszy niepalonej i przecieru własnej roboty - wyszło super
a jak kwaśne, to jak z pomidorówką - posłodzić zdziebko
priya - 2010-11-25, 10:30
Ja robiłam z sokiem. Kwaśnie nie było, ale Natkowi nie smakowało. Za to mężowi bardzo. A mnie średnio.
margot - 2010-11-27, 17:36
to tylko dowodzi ,ze sa gusta i guściki i nawet jak 5 osób będzie robić z tych samych składników i tego samego przepisu , wyjdą różne potrawy
I dobrze...
karusia - 2010-12-01, 21:00
Zrobiłam dzisiaj z jaglanej.
IMO z gryczanej lepsze (z jaglanej też dobre).
gosia_w - 2010-12-01, 21:20
a ja zrobiłam dzisiaj z gryczanej niepalonej, uprażonej na ghee z papryką, bazylią i solą (bez pomidorów). Też bardzo dobra.
Kasumi - 2011-03-14, 22:15
Zrobiłam dziś, z palonej kaszy i sokiem pomidorowym Fortuna, papryka była czerwona.
Pyszne, kolor też piękny
Dziękuję za przepis. Będę powtarzać!
A czy próbowałyście to jakoś podgrzewać? Na razie wpadło mi do głowy zapiekanie w piekarniku z odrobiną soku pomi.
Katioczka - 2011-03-15, 01:11
Kasumi, ja odgrzewam kaszę z odrobiną wody, żeby się nie przypaliła
ale z piekarnikiem też fajny pomysł
gosia_w - 2011-07-27, 08:42
Jest sezon pomidorowo-paprykowy, róbcie ludziska tę kaszę, jest przepyszna!
ifinoe - 2011-08-13, 20:42
w sezonie pomidorowo-paprykowym ciągle przygotowuję tę kaszę:
nie używam oleju, więc po prostu wrzucam kaszę i paprykę, zalewam sokiem z pomidorów/ zblendowanymi pomidorami/ przecierem z wodą i włączam wolnowar, po godzinie jest gotowa...
czasem trzymam ja cały dzień w postaci ciepłej (wolnowar na "warm" i podjadam na śniadanie/ obiad/ kolację...ale na zimno też jest świetną bazą do sałatki
bardziej smakuje mi z kaszy palonej...dorzucałam też suszone pomidory, kapary, oliwki, orzechy włoskie, a w wersji na zimno bardzo smakowała mi z grillowanymi warzywami - bakłażanem i cukinią (grillowane w piekarniku na papierze, bez oliwy), podlana balsamico
edysqa - 2011-08-13, 21:58
Nie wiem jak to się stało ze nie widziałam tego przepisu ale co się odwlecze to nie uciecze
A ja jestem wielką fanką kaszy gryczanej
gemi - 2011-08-26, 09:34
poszła wersja oryginalna - M N I A M
gemi - 2013-02-11, 20:43
podbijam, bo sobie właśnie przypomniałam jakie to cudeńko.
I polecam ten kolor na zimę
|
|