wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Artykuły o zdrowiu - pijmy soki z miąższem

gemi - 2010-10-01, 09:58
Temat postu: pijmy soki z miąższem
hxxp://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,88047,3914203.html

zaciekawił mnie ten artykuł. W życiu nie spodziewałabym się, że soki mogą być klarowane przy pomocy żelatyny i bentonitu :shock:

priya - 2010-10-02, 08:36

o kurczę, trudniej być wege niż możnaby się spodziewać... :-/
Lily - 2010-10-02, 10:57

gemi napisał/a:
W życiu nie spodziewałabym się, że soki mogą być klarowane przy pomocy żelatyny
Hmm, to chyba dość znany fakt, tak przynajmniej już kilka lat temu czytałam. Podobnie może być z winem czy piwem...
Amanii - 2010-10-02, 20:30

kartony są klejone klejem z żelatyną.. ale w ten sposób wszystko może być niewege, od krzeseł po buty... (i bardzo często jest).

Ja tam kupuję soki i będę kupować. Najbardziej lubie te kubusiowate (czyli nie klarowane i w butelkach), ale takie w kartonach też często piję. Bardziej mnie obchodzi skład produktu, niż technologia produkcji, bo ta niemal w 100% produktów bazuje albo na wyzysku zwierząt pozaludzkich albo na wyzysku ludzi.

gemi - 2010-10-03, 13:26

pewnie, że się nie da w stu procentach nie szkodzić, no ale przemysłowe soki to akurat do zdrowych nie należą. Nie spodziewałam się tylko, że mogą szkodzić również zdrowiu (czyt. życiu) zwierząt. Więc przytaknę sugestii euri o piciu soków made by myself, eko, wody i herbatek. Robię tak 2 lata i po pierwsze nie szkodzę nikomu, po drugie przyzwyczajona do naturalnych smaków nie mam już łaknienia na sztuczne i słodkie.
Więc podziękuję za soki z bentonitem i żelatyną - nie wierzę, by udało się wypłukać je w całości.

Amanii napisał/a:
Bardziej mnie obchodzi skład produktu, niż technologia produkcji
Co do składu: jeśli zawartość jakiegoś składnika nie przekracza dopuszczalnych norm, to producent ma prawo nie umieszczać go w ogóle w składzie. Szczególnie dotyczy to cukru, konserwantów i innych ciekawych substancjach znajdujących się w naszym reklamowanym i pozornie zdrowym jedzeniu. Wystarczy dokładnie poczytać np. etykietki słoiczków dla dzieci. Przy haśle "bez konserwantów" umieszczona jest * i małym druczkiem można doczytać "zgodnie z przepisami prawa"
moony - 2010-10-03, 13:40

gemi napisał/a:
soki z bentonitem

Z takim bentonitem, z którego jest żwirek dla kotów zrobiony?!
gemi napisał/a:
Przy haśle "bez konserwantów" umieszczona jest * i małym druczkiem można doczytać "zgodnie z przepisami prawa"

Moja mama rozmawiał na ten temat kiedyś z babką, która pracowała w takiej przetwórni słoiczkowej. Mówiła, że do 2004 roku te produkty były jeszcze względnie zdrowe, a po tym jak Polska weszła do UE, lista konserwantów i substancji wspomagających zwiększyła się dwukrotnie, w tym o substancje, które wcześniej były zabronione. A teraz - hulaj dusza. I pod hasło "atest" wchodzi cała masa syfu. Ale to tak na marginesie... :roll:

Alispo - 2010-10-03, 16:06

moony napisał/a:

Moja mama rozmawiał na ten temat kiedyś z babką, która pracowała w takiej przetwórni słoiczkowej. Mówiła, że do 2004 roku te produkty były jeszcze względnie zdrowe, a po tym jak Polska weszła do UE, lista konserwantów i substancji wspomagających zwiększyła się dwukrotnie, w tym o substancje, które wcześniej były zabronione. A teraz - hulaj dusza. I pod hasło "atest" wchodzi cała masa syfu. Ale to tak na marginesie... :roll:


+genetyczne modyfikacje np.w Gerberze..

Co do kartonow to tym sposobem powinnismy tez zrezygnowac np. z mleka sojowego w kartonach... :-/

adriane - 2010-10-07, 11:49

Amanii napisał/a:
Bardziej mnie obchodzi skład produktu, niż technologia produkcji


Czyli zakładasz, że żelatyna używana do klarowania nie przechodzi do gotowego już soczku? Oświećcie mnie jak to jest.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group