wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - Ketchup domowej roboty- jakieś przepisy?

rathri - 2010-10-21, 17:50
Temat postu: Ketchup domowej roboty- jakieś przepisy?
Ketchup domowej roboty- macie jakieś sprawdzone przepisy? Czym konserwujecie octem?
Agnieszka - 2010-10-21, 18:21

Możesz spróbować zastąpić ocet spirytusowy np. jabłkowym

W sumie takiego sensu stricto keczupu nie robiłam raczej coś, jak gęsty sos pomidorowy i bez dodatku octu (nam w zupełności zastępował). Skład był różny, czasem pomidory i warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula......), czasem z przyprawami np. garam masala, oregano suszone, lubiłam też połączenie pomidory i śliwki węgierki (różne kombinacje dodatków do pomidorów stosowane były). Pomidory wraz ze skórkami i nasionami + pozostałe składniki a potem wszystko przecierane aby konsystencja była jednolita. Do szybszego spożycia nie było pasteryzowania (gorąca masa i stawianie do góry dnem), na dłuższy czas pyrtały słoiki w garze.
Może przydatny będzie temat: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1024

Jeśli wyprodukujesz coś fajnego, to podziel się przepisem może w przyszłym roku będę bardziej produktywna z przetworami i zostanę szczęśliwym posiadaczem piwnicy.

Na gruntowe, wygrzane na słońcu pomidory, to już trochę późno - przynajmniej u nas już nie ma od jakiegoś czasu.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group