wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Pory Po Grecku

pomarańczka - 2010-10-22, 09:49
Temat postu: Pory Po Grecku
Według Pięciu Przemian.
4-5 porów rozcinamy i płuczemy.Odcinamy zielone części,kroimy je w półkrążki.
W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i obsmażamy liście.Dodajemy sól, kilka kropel soku z cytryny i podlewamy całość wrzątkiem .Dusimy pod przykryciem.Dodajemy kolejno : mielony kminek,majeranek,kilka łyżek przecieru z pomidorów ,pieprz i pokrojoną białą część porów .
Dusimy do miękkości .Danie podajemy z ryżem ,ziemniakami lub chlebem.Rozgrzewa,pomaga przy przeziębieniach ,poprawia odporność na infekcje.

Capricorn - 2010-10-22, 10:00

oj, ja znam takie greckie pory, że kolana się uginają, i klękajcie narody. Przepraszam za OT ;-)

coś czuję, że zrobię to danie z konkretną intencją ;-)

puszczyk - 2010-10-22, 10:03

pomarańczka, muszę spróbować.
Capricorn, chodzi Ci o to że są afrodyzjakiem? :-P

rosa - 2010-10-22, 10:09

Cytat:
oj, ja znam takie greckie pory, że kolana się uginają, i klękajcie narody

może coś rozjaśnisz :-)

pomarańczka fajny przepis

Capricorn - 2010-10-22, 10:41

rosa napisał/a:
Cytat:
oj, ja znam takie greckie pory, że kolana się uginają, i klękajcie narody

może coś rozjaśnisz :-)


Takiego Pana znam. Greka. Pan, to pory nosi, nie?

Agnieszka - 2010-10-22, 21:15

próby będą bo Ada ostatnio porowy fan a przepis przeczytała (podczytuje wd) i zaintrygował
śliwka - 2010-11-19, 18:28

Ugotowałam to wczoraj. Zrobiłam z 3 dużych porów i wyszło na dwa dni. Wczoraj z ziemniakami a dziś z chlebem. Bardzo nam smakowało to danie.
kofi - 2010-12-02, 11:26

Nam bardzo smakowały. Cieszę się, bo Daniela nie zniechęca już danie z porów. :lol: Zaczęło mu się dobrze kojarzyć. Musimy powtórzyć. :lol:
karusia - 2010-12-02, 20:07

dziękuję za przepis, super to jest. zjadłam z kaszą jaglaną (w ramach walki z infekcjami 8-) ), i zostawiłam troche na jutro do chleba

[ Dodano: 2010-12-03, 11:43 ]
P.S. na kanapce też super :)

diancia - 2011-12-20, 21:43

Rewelacja! Jest trochę krojenia, ale smak cudnie zrównoważony! No, w końcu 5 przemian :) zdecydowanie będzie u nas często gościło na śniadanie/obiad/kolację z każdym dodatkiem jaki do głowy przychodzi - ze wszystkim pyszne :)
diancia - 2012-11-08, 14:46

Nowy sezon na pory po grecku czas zacząć :) dziś będą w towarzystwie nagich pierożków grochowo-gryczanych Ani D. polecam to danko niezmiennie!
edysqa - 2012-11-08, 23:27

Skoro takie dobre i wychodzi duzo to jutro zrobię z 2 dużych :-)
diancia - 2012-11-09, 08:07

edysqa, koniecznie! Ja czasem robię naraz z 3-4 sztuk, bo po prostu ubóstwiam to danie :)
edysqa - 2012-11-09, 08:10

diancia, bialą część porow kroisz drobno czy raczej w większe kawałki?
diancia - 2012-11-09, 09:04

edysqa, całego pora kroję dość drobno, zielone części ciut drobniej. powiedzmy: biała - 3mm, zielona - 2mm. Ale myślę, że można pokroić tak, jak kto lubi, najwyżej będą się dłużej dusić ;)
edysqa - 2012-11-09, 21:09

Potwierdzam, są pyszne te pory :-)
Razem z ryżem basmati i orzechami, bomba. Trafią na bloga, ok?
Tylko u mnie to chyba nie bylo wg 5 przemian bo pozniej jeszcze doprawialam.

k.leee - 2012-11-10, 01:48

Ja też cały czas widzę Pana Greka w spodniach. A przepis wypróbuje :-)


diancia - 2012-11-10, 19:31

edysqa napisał/a:
Trafią na bloga, ok?
opisz koniecznie! To danie jest tak pyszne, że im więcej ludzi je pozna, tym lepiej :)
dort - 2012-11-10, 20:33

u nas tez były wczoraj z puree z ziemniaków z majerankiem, siemieniem i oliwą - przepyszne


mam jeszcze swoje pomidorki koktajlowe, więc zamiast sosu pomidorowego właśnie one wylądowały w garze


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group