wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - marchewka

Agnieszka - 2010-10-24, 22:25
Temat postu: marchewka
Mam sporo marchewki i zastanawiam się co zrobić (takiej przez dziadka uprawianej) . Marchewka z groszkiem już wychodzi nam bokiem, była w zupach, pakorach, różnych duszonych warzywach, w surówce dzieć nie lubi, ciasta u nas sporadycznie. Wszelkie pomysły i sposoby konserwacji mile widziane.
Dla ułatwienia dodam ;-) , że nie mam piwnicy, piekarnik popsuty. Trochę starłam i mogę zamrozić ale jeszcze zostaje sporo.

bronka - 2010-10-25, 09:35

Kotleciki z marchewki z sosem curry.
Gotowana marchewka, kawałek pietruszki/selera opcjonalnie.
Warzywa rozdusić, dodać kaszkę manną lub płatki zmielone owsiane, sól, pieprz.
Kulać ładne malutkie kotleciki, panierować w kaszce i smażyć.
Są słodkawe i przyjemnie marchewkowe. U nas obowiązkowo sos curry i ziemniaki :-P

rosa - 2010-10-25, 12:36

najprostsze kotlety - marchewka, płatki owsiane i rodzynki

ostatnio w Łapetycie była marchewka z groszkiem ale cukrowym, krótko blanszowane, do tego dressing
hxxp://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-6544_marchewka-z-groszkiem-cukrowym.html

warzywa po grecku - potem do makaronu, tofu, polenty (myślę że można zamrozić, albo zawekować)

marchewka z porem i imbirem wg AniD hxxp://puszka.pl/przepis/5248-przepis.html

Agnieszka - 2010-10-25, 13:00

dziękuję :-)
kaszy manny nie stosujemy (drobna kukurydziana zapewne się sprawdzi), curry nie lubi mój dzieć kombinować będę a póki co, obieram kolejne marchewki

kamma - 2010-10-25, 19:35

Kotleciki marchewkowe Ewy (przepis chyba jest gdzieś na WD, ale chyba będzie szybciej wklepać niż wyszukać ;) ):
Marchew ugotować w całości, odcedzić, zmiksować póki gorąca. Dodać Taką samą objętość płatków owsianych i wymieszać. Przyprawić: kolendrą, kminkiem, pieprzem cayenne, kurkumą, solą. Dodać pokrojoną w kostkę lekko podsmażoną cebulkę. Zmielone ziarna: słonecznik, siemię, sezam. Opcjonalnie jajko. Panierować i smażyć na złoty kolor.

Marchew z koperkiem:
Ugotować całe marchewki na miękko. Odcedzić, smażyć przez chwilę na oliwie z dodatkiem koperku.

Dla mnie absolutne hiciory Ani D: marchew duszona z pestkami (w skrócie: zetrzeć marchew i dusić pod przykryciem z dodatkiem 15 jagód jałowca, kilku pomidorów. Gdy będzie miękka, dodać po łyżce zmielonych ziaren: słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz przyprawy: kurkuma, cynamon)

bigos bez kapusty (po 40 dkg cebuli, marchewki, pieczarek i ogórków kiszonych. Cebulę pokroić, pozostałe składniki zetrzeć i wrzucać do rondla z odrobiną oleju w podanej kolejności w odstępach 5-minutowych. Gdy wszystko zmięknie, posolić do smaku)

margot - 2010-10-25, 20:40

ja uwielbiam Tunezyjskie puree z marchewki (houriya)
hxxp://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/07/frytki-z-bobu-i-tunezyjskie-puree-z.html
zresztą ten blog to kopalnia świetnych przepisów

Agnieszka - 2010-10-26, 09:43

Bigos bez kapusty odpada - Ada pogniewana na pieczarki
Dziś na II marchewka wg Ani D (zapomniałam o tym przepisie) z polentą
Dziękuję za pomysły :-) , będę popełniać sukcesywnie.

Czy kotlety marchewkowe ktoś mroził?

z_grzywką - 2010-11-05, 00:03

Kotelciki marchewkowe

3-4 marchwie
1 jajko
0,5 szkl płatków owsianych
bazylia, pieprz ziołowy, sól, majeranek
0,5 szkl mąki kukurydzianej
1/3 szklanki wywaru po gotowaniu marchewki

Umyj marchew, wyszoruj szczoteczką, pokrój na grube kawałki, gotuj w niewielkiej ilości wody. Do ugotowanej i przestudzonej M wraz z wywarem dodaj płatki, mąkę, jajo i przyprawy. Zmiksuj. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj jeszcze mąki.
Blachę wysmaruj oliwą. Formuj łyżką małe kotleciki i układaj na blasze. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 25-35 minut.

"Odżywiaj dziecko zgodnie z naturą", Bożena Żak-Cyran

Agnieszka - 2010-11-05, 19:35

dziękuję bo nowa dostawa:-)
dynia - 2010-11-05, 21:34

Aga ja robię podobnie tylko z marchewki surowej tartej na drobno i curry daje ,obłędne są :-)
rosa - 2010-11-09, 11:10

Kremowa zupa z marchwi ("W malinowym chruśniaku")

marchew 1/2 kg
cebula 1/2 szt
masło 20g
rozmaryn(1/8ł), tymianek(1/4ł), kurkuma(1/4ł), pieprz(1/8ł), sól(1ł)
woda 1l

warzywa pokrój drobno
rozgrzej garnek, wrzuć masło, wrzuć cebulę i podsmaż 1 min, dodaj wodę i marchew. gotuj do miękkości
wrzuć przyprawi i zmiksuj na krem

kamma - 2010-11-09, 12:57

rosa, przypomniałaś mi o obłędnej zupie-krem marchwiowo-soczewicowej! Niestety nie pamiętam proporcji, ale będę improwizować.
1 duża cebula
1 kg marchwi
1/2 szkl. czerwonej soczewicy
trochę oliwy
sól
zmielone nasiona kolendry - co najmniej łyżeczka
woda

Cebulę pokroić w kostkę, marchew na plasterki. Podsmażać przez parę minut na oliwie. Następnie zalać wodą, dodać wypłukaną soczewicę i gotować do miękkości. Na koniec dodać sól, kolendrę, ew. natkę pietruszki i zmiksować na krem. Niestety nie pamiętam, ile należy dodać wody, a to dość istotne w kremach. Róbcie na czuja.

Agnieszka - 2010-11-09, 23:03

dziękuję za kolejne przepisy, dziadek przywiózł nam kolejną porcję. Jesień u nas w pomarańczowych barwach: marchewki i dynie sa tematem przewodnim.
kamma - 2010-11-10, 08:41

U nas za to jest ponad 150 kg dyni i jadę z improwizacją po całości ]:-> Potrzeba matką wynalazku ;)
Szkoda, że wszyscy tak daleko mieszkają, bo rozdałabym parę baniaków ;)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group