| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - wegańskie laddu
bodi - 2010-10-31, 14:29
dzięki za przepis, chętnie wypróbuję
gosia_w - 2010-10-31, 19:12
ja też bardzo dziękuję. Wreszcie ladhu bez cukru i jak piszesz nie za słodkie. M±ka z cieciorki na li¶cie zakupowej
A olej kokosowy dała¶ taki pachn±cy kokosem, czy neutralny?
bronka - 2010-11-01, 08:03
| Aisha napisał/a: | totalnie neutralny |
rafinowany czyli?
gosia_w - 2010-11-01, 08:21
bronka, tu hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=17 jest duży wybór bio - s± też bez smaku i zapachu. A bio przecież nie może być rafinowane, prawda? Z drugiej strony czytałam, że pozbawia się smaku i zapachu wła¶nie poprzez rafinację...
bronka - 2010-11-01, 09:26
Tłoczony na zimno zawsze pachnie kokosem
[ Dodano: 2010-11-01, 09:31 ]
No niekoniecznie rafinowany, ale w wysokiej temperaturze tłoczony i w wyniku jaki¶ procesów pozbawiony zapachu. Dla mnie dyskwalifikacja. Już wolę w takim przypadku kupić palmowy. Dużo o tańszy i też nie pachnie
moritura - 2011-09-28, 15:35
Ejj, a gdzie ten przepis?
Uwielbiam ladoo, ale od kiedy pożegnałam się z cukrem i nabiałem my¶lałam, że już nic mnie w życiu dobrego nie spotka
Lily - 2011-09-28, 16:39
| moritura napisał/a: | Ejj, a gdzie ten przepis? | O ile kto¶ sobie nie zapisał, to znikn±ł wraz z autork±...
moritura - 2011-09-28, 16:46
A może kto¶ ma jeszcze? Albo rzuci jakim¶ pomysłem?
Vegabutik - 2012-02-06, 14:28
Przepisów jest dużo, tu link do filmiku jak zrobić hxxp://www.youtube.com/watch?v=kKqY0lxPT9c
Lily - 2012-02-06, 14:36
Autorko, uzupełnij posta
Vegabutik - 2012-02-06, 14:44
przepis
składniki:
0,2 szklanki rodzynek
4 szklanki m±ki z cieciorki
2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka kardamonu mielonego
pół szklanki migdałów w płatkach
1 szklanka ghee lub margaryny wegańskiej
wykonanie:
tłuszcz rozgrzej na patelni, stopniowo dodawaj m±kę ci±gle mieszaj±c. Smaż do czasu gdy masa zrobi się br±zowa. OstudĽ. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Wsyp kardamon i bakalie. Uformuj kulki.
Pozdrawiam
gosia_w - 2012-02-06, 15:57
| Lily napisał/a: | | Autorko, uzupełnij posta |
to nie ja jestem autork±, ale sobie skopiowałam przepis:
"350 g oleju kokosowego
400 g m±ki z cieciorki
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu (ale ja KOCHAM kardamon, dosypuję do wszystkiego i wyszły bardzo kardamonowe, więc zupełnie wystarczy 1/2 łyżeczki dla nieuzależnionych)
150 g syropu z agawy (ale wyszły nie słodkie, ja nie lubię przesłodzonych słodyczy), w oryginalnym przepisie jest 250 g cukru pudru (można zmielić br±zowy trzcinowy na puder), jednak oryginalne s± dla mnie niestrawne z powodu słodyczy, za słodkie
można dodać pokrojone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, jakiekolwiek bakalie
Na małym ogniu na patelni stopić olej kokosowy. Dodać m±kę z cieciorki i smażyć cały czas mieszaj±c, uważaj±c, aby się nie przypaliła (bo lubi się przypalać). Smażyć około 10 minut, do 15, aż m±ka zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat i trochę się zezłoci. Dodać cukier puder lub syrop z agawy (+ ewentualne bakalie), mieszać jeszcze i smażyć ze 2 minuty (syrop ładnie się rozpuszcza, nie powstaj± żadne grudy, z cukrem pudrem może być gorzej, trzeba grudy porozbijać widelcem). Odstawić na kilka minut, aby ostygło. Jeżeli nam zależy na "kulkach" - można użyć gałkownicy do lodów i zrobić "gałki", jak mieszanina jest jeszcze ciepła. Można też wylać na blachę, a potem pokroić, gdy ostygnie. Natomiast po ostygnięciu jest twarde, lecz kruche, także trudno formować co¶ z masy laddu po ostygnięciu."
|
|