wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - wegańskie laddu

bodi - 2010-10-31, 14:29

dzięki za przepis, chętnie wypróbuję :)
gosia_w - 2010-10-31, 19:12

ja też bardzo dziękuję. Wreszcie ladhu bez cukru i jak piszesz nie za słodkie. M±ka z cieciorki na li¶cie zakupowej :-)
A olej kokosowy dała¶ taki pachn±cy kokosem, czy neutralny?

bronka - 2010-11-01, 08:03

Aisha napisał/a:
totalnie neutralny :)

rafinowany czyli? :-|

gosia_w - 2010-11-01, 08:21

bronka, tu hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=17 jest duży wybór bio - s± też bez smaku i zapachu. A bio przecież nie może być rafinowane, prawda? Z drugiej strony czytałam, że pozbawia się smaku i zapachu wła¶nie poprzez rafinację...
bronka - 2010-11-01, 09:26

Tłoczony na zimno zawsze pachnie kokosem :->

[ Dodano: 2010-11-01, 09:31 ]
No niekoniecznie rafinowany, ale w wysokiej temperaturze tłoczony i w wyniku jaki¶ procesów pozbawiony zapachu. Dla mnie dyskwalifikacja. Już wolę w takim przypadku kupić palmowy. Dużo o tańszy i też nie pachnie :->

moritura - 2011-09-28, 15:35

Ejj, a gdzie ten przepis? :-/

Uwielbiam ladoo, ale od kiedy pożegnałam się z cukrem i nabiałem my¶lałam, że już nic mnie w życiu dobrego nie spotka ;)

Lily - 2011-09-28, 16:39

moritura napisał/a:
Ejj, a gdzie ten przepis? :-/
O ile kto¶ sobie nie zapisał, to znikn±ł wraz z autork±...
moritura - 2011-09-28, 16:46

A może kto¶ ma jeszcze? Albo rzuci jakim¶ pomysłem?
Vegabutik - 2012-02-06, 14:28

Przepisów jest dużo, tu link do filmiku jak zrobić hxxp://www.youtube.com/watch?v=kKqY0lxPT9c
Lily - 2012-02-06, 14:36

Autorko, uzupełnij posta :>
Vegabutik - 2012-02-06, 14:44

przepis :)

składniki:

0,2 szklanki rodzynek
4 szklanki m±ki z cieciorki
2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka kardamonu mielonego
pół szklanki migdałów w płatkach
1 szklanka ghee lub margaryny wegańskiej
wykonanie:

tłuszcz rozgrzej na patelni, stopniowo dodawaj m±kę ci±gle mieszaj±c. Smaż do czasu gdy masa zrobi się br±zowa. OstudĽ. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Wsyp kardamon i bakalie. Uformuj kulki.

Pozdrawiam

gosia_w - 2012-02-06, 15:57

Lily napisał/a:
Autorko, uzupełnij posta

to nie ja jestem autork±, ale sobie skopiowałam przepis:
"350 g oleju kokosowego
400 g m±ki z cieciorki
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu (ale ja KOCHAM kardamon, dosypuję do wszystkiego i wyszły bardzo kardamonowe, więc zupełnie wystarczy 1/2 łyżeczki dla nieuzależnionych)
150 g syropu z agawy (ale wyszły nie słodkie, ja nie lubię przesłodzonych słodyczy), w oryginalnym przepisie jest 250 g cukru pudru (można zmielić br±zowy trzcinowy na puder), jednak oryginalne s± dla mnie niestrawne z powodu słodyczy, za słodkie
można dodać pokrojone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, jakiekolwiek bakalie

Na małym ogniu na patelni stopić olej kokosowy. Dodać m±kę z cieciorki i smażyć cały czas mieszaj±c, uważaj±c, aby się nie przypaliła (bo lubi się przypalać). Smażyć około 10 minut, do 15, aż m±ka zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat i trochę się zezłoci. Dodać cukier puder lub syrop z agawy (+ ewentualne bakalie), mieszać jeszcze i smażyć ze 2 minuty (syrop ładnie się rozpuszcza, nie powstaj± żadne grudy, z cukrem pudrem może być gorzej, trzeba grudy porozbijać widelcem). Odstawić na kilka minut, aby ostygło. Jeżeli nam zależy na "kulkach" - można użyć gałkownicy do lodów i zrobić "gałki", jak mieszanina jest jeszcze ciepła. Można też wylać na blachę, a potem pokroić, gdy ostygnie. Natomiast po ostygnięciu jest twarde, lecz kruche, także trudno formować co¶ z masy laddu po ostygnięciu."


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group