| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Baklawa z papieru ryżowego
dżo - 2010-11-09, 21:39 Temat postu: Baklawa z papieru ryżowego Baklawa z papieru ryżowego:
10 szt papieru ryżowego
1 szkl.orzechów włoskich
4 łyżki sklarowanego masła
2 łyżki cynamonu
7 łyzek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
5 łyżek wody
Zrobilam z nerkowców, zamiast cukru dałam 3 łyżki miodu, następnym razem dam 2 bo wyszła za słodka.
Bardzo mi smakuje, polecam
dynia - 2010-11-09, 21:41
Kochana napisz jeszcze jak poczynić bo ja przemytników posiałam gdzieś....
kasienka - 2010-11-09, 21:47
Ale co się z tym wszystkim robi? Jadłam kiedyś nakłada w greckiej knajpie i była przepyszna...
gosia_w - 2010-11-09, 21:53
jeszcze nigdy nic nie robiłam z papieru ryżowego. Czy kupuje się go, czy robi? Jeżeli kupuje, to czy jest taki z mąki pełnoziarnistej, czy tylko z białej? Jednorazowo z białej nie zaszkodzi , ale może mi posmakuje i będę chciała częściej używać
dżo - 2010-11-09, 21:57
No tak , wybaczcie, już pisze:
Zamiast masla dałam 3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego. Olej delikatnie rozgrzalam, dodałam zmielone orzechy, miód, przyprawy, wodę i intensywnie mieszałam az masa będzie jednolita (maały ogień aby nie przypalić) i zacznie gęstnieć.
Papier ryżowy moczyć tak jak do sajgonek, czyli pojedyńczo na talerzu z wodą. Układać warstwami: papier - masa (cieniutko), papier - masa itd. Dość ciężko się rozsmarowuje.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st, przez 20 minut. Wystudzić, pokroić w trójkąty .
kofi - 2010-11-09, 21:58
Nie miałam odwagi jej zrobić, ale jak rekomendujesz, to muszę popełnić.
dżo - 2010-11-09, 22:00
gosia_w, papir ryżowy jst ogolnie dostępny w kazdym supermarkecie. Nie wiem z jakiego jest ryżu, nie piszą tego na opakowaniu, a mi trudno stwierdzić po wyglądzie
dżo - 2010-11-09, 22:03
kofi, przymierzalam się do niej od kilku miesięcy, jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, trzeba tylko uważać aby nie przypalić spodu (moj się za mocno podpiekł i zeskrobywałam węgielek).
kasienka - 2010-11-09, 22:34
mniam
ag - 2010-11-10, 08:37
hm, ciekawe - baklawa to też moje marzenia, mialam zamiar zrobic kiedys z ciasta philo, ale z papierem ryżowym też wypróbuję
zojka3 - 2010-11-10, 10:32
Brzmi przepysznie! Znowu w biodra pójdzie
kofi - 2010-11-10, 11:55
Mnie z lekka stresuje to smarowanie na mokrym papierze ryżowym.
rosa - 2010-11-10, 16:39
była PRZEPYSZNA, zjadłabym całą (i nie widzę nic na biodrach)
zojka3 - 2010-11-10, 16:42
| rosa napisał/a: | | była PRZEPYSZNA, zjadłabym całą (i nie widzę nic na biodrach) |
Supcio, to robię od razu podwójną porcję
gosia_w - 2010-11-10, 19:35
Tak jak u rosy, pojechałam dzisiaj po papier ryżowy
kofi - 2010-11-10, 19:43
Masochistycznie kontynuując wątek - coś w rodzaju wafelka ma wyjść? (mam papier ryżowy w szafce, ale ten mały)
dżo - 2010-11-10, 21:30
kofi, można to nazwać niechrupiącym wafelkiem
kofi - 2010-11-10, 22:03
| dżo napisał/a: | kofi, można to nazwać niechrupiącym wafelkiem |
Oooojeej, to musi być rzeczywiście super.
frjals - 2011-01-14, 15:54
Hm, ten papier który ja kupuję (uwielbiam papier ryżowy ) jest słony. Czy tak ma być? Nie psuje to smaku? Swoją drogą zawsze chciałam dostać taki bez soli żeby użyć do czegoś słodkiego ale chyba nie ma
dżo - 2011-01-14, 17:55
frjals, nie wiem jaki był mój papier ryżowy, nie sprawdzałam składu.
frjals - 2011-01-15, 16:56
Ale nie było czuć soli? Ja to lubię jeść taki namoczony ( ) , więc czuję, że niektóre są mocno słone.
dżo - 2011-01-15, 18:13
Nie było czuć. Baklawa jest dość słodka, byc może ta słodkość zabiła słoność
mamka_klamka - 2011-02-25, 14:00
Pyszna wyszła, ale nastęonym razem posłodzę daktylami. Myślę, że będzie jeszcze lepsza
ag - 2011-03-09, 20:41
zrobiłam, wyszła pyszna. Dzięki za przepis!
Maliboo7 - 2011-05-17, 20:58
A ja jutro zamierzam wypróbować z orzechami i nutellą z cieciorki hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=424662#424662
Mmmmm...
[ Dodano: 2011-06-16, 15:16 ]
Już po raz któryś zajadam coś takiego tylko że robię tak:
Namoczony papier ryżowy smaruję nutellą z cieciorki (wersja bez soli, bo papier słony), czasami jeszcze skrapiam tahini i posypuję zmielonymi orzechami. I teraz albo kładę na wierzch drugi papier i kroję jak tort, albo zawijam w ten jeden i kroję jak sushi
|
|