| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - niby budyn z peczaku
Figa - 2010-11-11, 03:14 Temat postu: niby budyn z peczaku przypadkowo mi wyszlo kiedys i zostalo obowiazkowa pozycja w menu.
Potrzebujemy
filizanke peczaku, ktory moczymy przez noc (albo dluzej, jak kto woli). trzeba zmieniac wode!
cynamon, cukier (jesli slodzimy).
duze jablko.
mikser
Rozmoczony peczak gotujemy az sie zacznie rozgotowywac, z dodatkiem cynamonu. Ja sypie go 2 lyzki, bo lubie. Jak ktos mniej lubi to mniej sypie.
jak juz sie rozgotuje przelewamy razem z woda do miksera, dodajemy pokrojone jablko, cukru ile chcemy. Miksujemy az wyjdzie musowata mamalyga, taka o prawie kosystencji budyniu.
Odstawiamy do przestygniecia, przelewamy do innego naczynka i wstawiamy do lodowki celem schlodzenia. W tym czasie mikstura zaczyna sie robic lekko galaretkowata. Im dluzej stoi w lodowce, tym bardziej budyniowa.
Nawet moje 10 letnie dziecie, ktore z zalozenia nie je nic (mama vegan, tata vegetarian, a ona jest nothingtarian) wchlonelo dwie porcje.
Powodzenia, dajcie znaka jak wyszlo!
gosia_w - 2010-11-11, 08:04
Figa, a dlaczego moczysz pęczak? Samo gotowanie nie wystarczy?
bronka - 2010-11-12, 11:04
Figa, smakowity przepis- muszę wypróbować
gosiu ja moczę pęczak na krupnik- łatwiej się rozgotowuje i robi się klej.
Figa - 2011-01-23, 02:27
no wlasnie dlatego
bronka, i jak wyszlo? zjadalne?
bronka - 2011-01-24, 11:39
| Figa napisał/a: | | bronka, i jak wyszlo? zjadalne? |
zapomniałam o tym Muszę w końcu spróbować, ale z newsami zawsze czekam do weekendu
va - 2012-04-14, 11:08
genialne!
|
|