wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - niby budyn z peczaku

Figa - 2010-11-11, 03:14
Temat postu: niby budyn z peczaku
przypadkowo mi wyszlo kiedys i zostalo obowiazkowa pozycja w menu.
Potrzebujemy
filizanke peczaku, ktory moczymy przez noc (albo dluzej, jak kto woli). trzeba zmieniac wode!
cynamon, cukier (jesli slodzimy).
duze jablko.
mikser

Rozmoczony peczak gotujemy az sie zacznie rozgotowywac, z dodatkiem cynamonu. Ja sypie go 2 lyzki, bo lubie. Jak ktos mniej lubi to mniej sypie.
jak juz sie rozgotuje przelewamy razem z woda do miksera, dodajemy pokrojone jablko, cukru ile chcemy. Miksujemy az wyjdzie musowata mamalyga, taka o prawie kosystencji budyniu.
Odstawiamy do przestygniecia, przelewamy do innego naczynka i wstawiamy do lodowki celem schlodzenia. W tym czasie mikstura zaczyna sie robic lekko galaretkowata. Im dluzej stoi w lodowce, tym bardziej budyniowa.

Nawet moje 10 letnie dziecie, ktore z zalozenia nie je nic (mama vegan, tata vegetarian, a ona jest nothingtarian) wchlonelo dwie porcje.
Powodzenia, dajcie znaka jak wyszlo!

gosia_w - 2010-11-11, 08:04

Figa, a dlaczego moczysz pęczak? Samo gotowanie nie wystarczy?
bronka - 2010-11-12, 11:04

Figa, smakowity przepis- muszę wypróbować :-D
gosiu ja moczę pęczak na krupnik- łatwiej się rozgotowuje i robi się klej.

Figa - 2011-01-23, 02:27

no wlasnie dlatego :-D
bronka, i jak wyszlo? zjadalne?

bronka - 2011-01-24, 11:39

Figa napisał/a:
bronka, i jak wyszlo? zjadalne?

zapomniałam o tym :lol: Muszę w końcu spróbować, ale z newsami zawsze czekam do weekendu ;-)

va - 2012-04-14, 11:08

genialne!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group