wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Lukier i inne ozdoby

gosia_w - 2010-11-15, 21:30
Temat postu: Lukier i inne ozdoby
Chciałabym w tym roku ozdobić pierniczki. Czy macie jakiś pomysł, z czego zrobić lukier, żeby był bez cukru?
kofi - 2010-11-15, 21:46

Obawiam się, że bez cukru się nie uda. :-/
Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że inaczej nie zastygnie. Ksylitol raczej nie zastąpi cukru, a nic innego w proszku nie przychodzi mi do głowy. No, ale nie mam wielkiego doświadczenia w bezcukrowych wypiekach, więc chętnie będę śledziła ten wątek, a nuż się uda.

dynia - 2010-11-15, 22:22

Sporszkowaną stewią ,wyjdzie obrzydliwe ale słodkie ;-)
bodi - 2010-11-15, 23:21

a jakby posłodzić stewią/ksylitolem, a odpowiednią konsystencję uzyskac przy pomocy czegoś innego?
puszczyk - 2010-11-16, 00:07

gosia_w, można zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady bezcukrowej (pokruszyć, odrobina wody i podgrzać w garnku o grubym dnie lub na płytce). Zrobić samemu polewę kakaową z masła lub margaryny, kakao i czegoś słodzącego.
Może poeksperymentować z daktylami...
Na coś co przypomina tradycyjny lukier nie mam pomysłu.

gosia_w - 2010-11-16, 09:11

Aisha, sprawdź przepis przy okazji, poproszę.
Stewii nie próbowałam, ale jeżeli jest niesmaczna, to wolę coś innego - pierniczki mają być piękne i pyszne :-D
Myślałam o jakiejś jasnej polewie, którą da się pokolorować np. sokiem z buraków, jagód albo kurkumą. Pewno skończy się na czekoladowej.

Lily - 2010-11-16, 09:54

Ja polewy robię z mleka owsianego w proszku + miód + agar, do tego np. kakao albo olejek waniliowy. Podczas gotowania wygląda jak budyń, ale potem twardnieje od agaru.
bronka - 2010-11-16, 10:06

gosia_w napisał/a:
sokiem z buraków, jagód albo kurkumą

ja tak barwię lukier, ale z cukrem pudrem.

Gdzieś przewinął się temat polewy z tapioką. Nie pamiętam niestety gdzie dokładnie - chyba w mazurkach.

puszczyk - 2010-11-16, 11:09

gosia_w, ja robiłam kakaową w takich proporcjach:
1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao z czubkiem
2 łyżki wody

Jak zamienisz cukier na miód lub słód to już bym nie dawała wody.

A pomysł z mąką ziemniaczana ciekawy jeśli faktycznie daje połysk. :-)
Lily, pomysł z mlekiem owsianym ciekawy.
bronka, coś było z tą tapioką...

gosia_w - 2010-11-16, 13:28

dzięki dziewczyny, jesteście niezawodne :-D
neina - 2010-11-18, 01:00

gosia_w, wlasnie zamierzalam zadac podobne pytanie ;-) A ksylitol gdyby zmielic na puder i rozrobic na zimno z sokiem cytrynowym, nie da rady?
A czym rozprowadzac lukier, zeby wyszly takie ladne, proste linie?

bronka - 2010-11-18, 11:49

neina, cieniutkim pędzelkiem :-D albo patyczkiem :-D
gosia_w - 2010-11-28, 16:28

znalazłam taki przepis na lukier (przepis na babeczki):
Lukier:
1/4 szklanki cukru palmowego
4 duże daktyle, wypestkowane
1 szklanka surowych orzechów nerkowca
1/4 szklanki oleju kokosowego
2/3 szklanki wody
1 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie lukru: Namocz orzechy nerkowca w wodze przez 20 minut aby zmiękły. Połącz cukier palmowy, daktyle, orzechy nerkowca oraz wanilię i zmiksuj całość. Aby miksowanie było płynniejsze, dolewaj wodę w małych porcjach. Staraj się dodać jej jak najmniej. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Zatrzymaj mikser i jeśli zajdzie potrzeba zeskrob pozostałości masy ze ścianek naczynia. (Miksowanie może potrwać kilka minut). Odstaw lukier do lodówki.
stąd: hxxp://www.surovital.pl/page/Przepisy

jest w nim nieco cukru, ale może da się pominąć. Zrobię i zobaczę, co wychodzi.

puszczyk - 2010-11-28, 18:04

gosia_w, kombinuj i dziel się uwagami, bo niedługo też się weźmiemy za pierniczki.
gosia_w - 2011-04-20, 18:49

jeszcze nie zrobiłam lukru, ale za to znalazłam nowy przepis :mryellow:

Icing:
1/2 cup raw cashews
6 tablespoons melted coconut oil
1/4 cup warm water
2 tablespoons coconut nectar, honey, or agave nectar
1/2 to 1 teaspoon vanilla
1/4 teaspoon lemon flavoring
2 to 3 teaspoons fresh lemon juice

Place all ingredients for the icing into a high-powered blender and blend until ultra smooth, stopping the machine if necessary to scrape down the sides. Spoon icing into individual small bowls and add a tiny amount of natural food coloring if desired. We used chopsticks to ice each cookie, then sprinkled them with shredded coconut or natural sprinkles. Freeze the cookies for at least 20 minutes to set the icing.

źródło: hxxp://www.nourishingmeals.com/2011/04/stevia-sweetened-sugar-cookies-gluten.html

margot - 2011-04-21, 22:31

kurcze trzeba by przetestować te polewy co?
puszczyk - 2011-04-22, 17:45

Ładnie to wygląda.

W zeszłym roku zrobiłam lukier ze zmielonych wiórków kokosowych wymieszanych ze słodem. Nawet wyglądał podobnie do cukrowego.

gosia_w - 2011-04-22, 19:57

puszczyku, a zasechł, tak jak cukrowy lukier?
puszczyk - 2011-04-23, 01:18

Nie był zupełnie suchy, ale nie spływał. Zobacz hxxps://picasaweb.google.com/puszczykk/WeganskieBezcukroweCiastaITorty#5457094621887649362]tutaj.
gosia_w - 2011-04-23, 09:59

dzięki, fajnie się prezentuje, no i pewno pyszny był :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group