| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - ciasteczka bananowe z kaszą jaglaną
nieznajowa - 2010-11-18, 15:23 Temat postu: ciasteczka bananowe z kaszą jaglaną Zainspirowana przepisem na ciasteczka marchewkowe z jaglanka właśnie upiekłam ciasteczka bananowe:
- 1/2 szkl kaszy jaglanej (gotujemy w 1,2 szkl wrzątku ze szczypta soli)
- 2 banany
- 3/4 szkl rodzynków
- 3 łyzki mąki żytniej razowej
- 2 łyżki maki pszennej (możliwe, że jakbym poczekała az kasza ostygnie to nie musiałabym dodawać)
- 3 łyzki platków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml oleju
Blendujemy kaszę, banany, namoczone rodzynki z olejem, dodajemy cynamon, mąkę i płatki owsiane, układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut. Są miękkie w środku i slodkie mimo braku cukru.
Lenka - 2010-11-19, 19:30
Brzmi super, może się skuszę i upiekę. Ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością spotkałam panią, która mnie poczęstowała wybornymi ciastkami z kaszy jaglanej. Mówiła, że przepis na z wegedzieciaka. Te ciastka były z kaszy gotowanej na soku. Nigdzie takiego przepisu nie znalazłam. Ma go ktoś?
nieznajowa - 2010-11-19, 22:18
Ciasteczka do dzis sąmiękkie i pyszne. Mają dziury w środku. Do tego je sie je bez wyrzutów sumienia bo są bez cukru
Irokezik91 - 2010-11-20, 19:10
Robiłam dziś ze znajomą podobne, ale nam nie wyszły... Również z bananem, ale zamiast płatków owsianych daliśmy więcej mąki ryżowej (razem 6 łyżek), bo miały być bezglutenowe. Przywarły mimo papieru i natłuszczeniu olejem, ogólnie wyszły dość miękkie... Raczej smakują jak placki. Ma ktoś pomysł jak je zrobić inaczej w wersji bezglutenowej (oczywiście również wegańskiej)?
nieznajowa - 2010-11-20, 21:08
| Irokezik91 napisał/a: | | ogólnie wyszły dość miękkie... | moje też są miękkie, masa była bardzo klejąca ale od papieru odchodziły po upieczeniu bardzo ładnie.
sunflower_ren - 2011-05-31, 13:13
Zrobiłam, wyszły bardzo dobre Mięciutkie, może bardziej to takie placuszki niż ciastka, ale mniejsza o nazwę Odchodziły ładnie od papieru, troszkę się przyrumieniły na dole. Dałam tylko trochę rodzynek i żurawin a wyszło dość słodkie, bo banany miałam dojrzałe. Na pewno jeszcze zrobię
|
|