| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - tofu jak ryba
lilias - 2010-12-05, 15:53 Temat postu: tofu jak ryba wczoraj w biegu wymyśliłam (a raczej skojarzyłam parę pomysłów innych autorów)jedzonko na chleb (pewno da się zastosować nie tylko na chleb)
1 op. tofu marynowanego
sos sojowy
ocet balsamiczny
sól, pieprz
musztarda
glony nori (rozdrobnione-kupne)
olej, bułka tarta
tofu pokroiłam na wzdłuż na cienkie płaty. potraktowałam je sosem sojowym, skropiłam octem balsamicznym, troszkę posoliłam, popieprzyłam i zostawiłam na chwilę. kombinowałam dalej. w drugim talerzu zmieszałam musztardę ze sporą (raczej dużą ilością mielonego nori. patelnię z olejem rozgrzałam, tofu "okleiłam" musztardą z nori (za pomocą widelca) i obtoczyłam w bułce tartej. na patelnię. jeszcze gorące i ze świeżym chlebem wciągnęłam. Posmakowało również innym w domu
p.s. kojarzą mi się podobne przepisy, jak np. tofu zawijane w nori i marynowane prze noc- autora nie pamiętam niestety a musztardę zapamiętałam z któregoś z przepisów Shaery
devil_doll - 2010-12-05, 18:28
pycha ja marynuje w miso smaze w platach i robie a la po grecku
lilias - 2010-12-05, 21:50
devil_doll, jak marynujesz? owijasz w nori, nacierasz miso i do lodówki, czy jakoś inaczej?
devil_doll - 2010-12-05, 21:53
lilias nacieram miso, kolendra pieprzem cayenne lub zwyklym. mocze nori owijam w nori do lodowki na noc, potem obtaczam w wiorkach kokosowych lub bulce tartej i na patelnie
lilias - 2010-12-05, 22:04
o matko? płaty nori muszę kupić bardzo smacznie brzmi ten przepis. mam tylko ten problem, że płaty zżeram szybciej niżbym chciała
dżo - 2010-12-05, 22:07
Wypróbuje na pewno, brzmi świetnie
Anja - 2013-10-03, 06:47
Ja wczoraj w podobny sposób zrobiłam "paluszki rybne". Kształt - wiadomo, zawinięte w glony, panierowane i myk na patelnię. Pycha. Artek powiedział, że robię najlepsze paluszki rybne na świecie.
|
|