| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - m±ka żytnia
majaja - 2007-08-12, 15:18 Temat postu: m±ka żytnia Przy okazji generalnego sprz±tania kuchni przed truciem znalezione zostało ponad kilogram m±ki razowej żytniej, tej grubszej. Razowiec na bananach raczej odpada bo nam się przejadł. Co można zrobic z takiej ilo¶ci m±ki?
Lily - 2007-08-12, 15:37
Upiec chleb
majaja - 2007-08-12, 17:08
Nigdy nie piekłam, więc nie umiem.
Lily - 2007-08-12, 20:32
W dziale kuchennym s± przepisy
DagaM - 2007-08-12, 22:03
a może jakie¶ ciasteczka...tylko połowę m±ki najlepiej zamień na kukurydzian±, bo ciastka będ± strasznie ciężkie do jedzenia.
A chleba skoro nigdy nie piekła¶, to ja bym nie ryzykowała pocz±tków chlebowych z m±k± żytni± (jest zbyt oporna).
majaja - 2007-08-13, 21:01
Rany ciasteczek też nie umiem, bułeczki parę razy piekłam, drożdżowe, ale straszny beton mi ostatnio wyszedł.
Lily - 2007-08-13, 21:23
Porcja na 14 bułeczek:
* 300 g m±ki pszennej
* 200 g pełnoziarnistej m±ki żytniej
* 30 g drożdży
* 1 łyżka syropu lub miodu
* 1 łyżeczka morskiej soli
* 1/4 litra letniej wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać m±kę i zrobić w niej zagłębienie. Drożdże wymieszać z syropem lub miodem i stopniowo dodawać 1/4 I letniej wody. Zaczyn wlać do zagłębienia w m±ce, oprószyć m±k± i odstawić do wyro¶nięcia. Dodać sól i wyrabiać ciasto dopóki nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawić do wyro¶nięcia. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci, uformować wałeczki i pokroić na jednakowej wielko¶ci kawałki. Uformowane z nich kuleczki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyro¶nięcia, tak aby dwukrotnie zwiększyły sw± objęto¶ć. Bułki naci±ć lekko przez ¶rodek ostrym nożem. Piec w gor±cym piekarniku na jasnozłoty kolor.
Taki przepis znalazłam...
Malinetshka - 2007-08-13, 23:50
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=119]TU jest przepis AniD na pyszne ciasto z m±ki żytniej. Wypróbowałam, polecam
majaja - 2007-08-14, 18:47
Skoro wypróbowała¶ to spróbuję . Jak widać AniD. to jaki¶ pomnik by tak
|
|