| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - M±ka jaglana
sampa - 2010-12-20, 09:00 Temat postu: M±ka jaglana wiedziona wielk± miło¶ci± do kaszy jaglanej zakupiłam w końcu m±kę jaglan± i jakież było moje zdumienie, gdy po dodaniu jej do ciasta (które wcze¶niej wielokrotnie robiłam z różnych m±k) wyszło ono konsysystencji piasku na plaży - zupełnie suche, rozsypuj±ce się i wcale nie takie smaczne...
M±ka jaglana była jedynym czynnikiem różnicuj±cym to ciasto od innych..
czyżbym czego¶ nie wiedziała o m±ce jaglanej? w jakich potrawach najlepiej by się sprawdziła?
pozdrowienia
gosia_w - 2010-12-20, 09:29
Ja używam m±ki jaglanej tylko z własnego mielenia. Raz kupiłam tak± gotow± i psuła mi wszystkie wypieki. Zmielona w domu działa dobrze. Dodaję j± do chleba, nale¶ników, placków. M±ka jaglana wysusza, lubię j± dodawać do chleba żytnio-pszennego, jest wtedy mniej wilgotny
karusia - 2010-12-20, 10:05
nie próbowałam, ale mam zamiar: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7574
Ania D. - 2010-12-20, 15:14
M±ka jaglana jest bardzo sucha, nie ma glutenu. Wyroby z niej będ± się więc rozpadały. Ja dodaję do różnych rzeczy troch tej m±ki, ale nigdy ona nie dominuje. Jak pisała Gosia, dobra jest do chleba żytniego (do pszennego raczej bym nie dawała), można ł±czyć z gryczan± - gryczana jest dobra do placków, nale¶ników, chleba etc.
|
|