wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Wegańskie ciasto pomarańczowe z kremem kardamonowym

puszczyk - 2010-12-31, 10:36
Temat postu: Wegańskie ciasto pomarańczowe z kremem kardamonowym
Wracam często do przepisu na ciasto pomarańczowe z książki Słoma-Trybulak.
Przepyszne, aromatyczne ciasto. Zamiast cukru dodaję słodu, mąkę graham i też się udaje. :-)

Wegańskie ciasto pomarańczowe

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej)
1 i 1/2 łyżeczki sody spozywczej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki soku pomarańczowego

Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie łaczymy je razem i dobrze mieszamy. Piec 35-40 minut na natłuszczonej blasze w temp. około 180 stopni. Ciasto kroimy na kawałki i na każdy nakładamy krem kardamonowy, przybierając na koniec pomarańczami.

Krem kardamonowy

4 porcje

1 szklanka tofu (20 dag)
6 łyżek oliwy z pestek winogron
8 łyżek syropu klonowego
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

puszczyk - 2011-01-14, 12:08

To jak, upiekł ktoś? Czy tylko ja zostanę dozgonnym wielbicielem tego ciasta? ;-)
bronka - 2011-01-14, 12:11

Ja piekłam, ale bez kremu. Za mało pomarańczowe mi wyszło. Może skórkę jeszcze warto by dać. Coś mi tam brakowało, ale oczywiście zniknęło w mig :-P :lol:
puszczyk - 2011-01-14, 13:48

bronka, na Ciebie można liczyć. 8-)
Ten krem fajnie dopełnia smak ciasta. Byłam sceptyczna gdy piekłam je pierwszy raz, ale smak całości - niebiański. :-P
Ze skórką dobra myśl.

bronka - 2011-01-14, 13:53

puszczyk napisał/a:
bronka, na Ciebie można liczyć. 8-)

należę do ścisłej czołówki łasuchów :lol:

Ten krem na pewno zrobię (jak odkupię sobie blender :evil: )

puszczyk - 2011-01-14, 14:02

Wykończyłaś blender? Podobno z metalową końcówką są trwalsze (no i o dużej mocy).
bronka - 2011-01-14, 14:07

puszczyk napisał/a:
Wykończyłaś blender?

kolejny :oops:

puszczyk napisał/a:
Podobno z metalową końcówką są trwalsze (no i o dużej mocy).

no teraz zbieram na taki co kruszy nawet lód :-P Więc powinien posłużyć trochę dłużej :->

śliwka - 2011-01-14, 15:09

bronka napisał/a:
należę do ścisłej czołówki łasuchów :lol:


Ja chyba z Tobą bym wygrała :mrgreen:

puszczyk, dopiero zauważyłam to ciasto. Zrobię je z przyjemnością niedługo. :) Musi być koniecznie syrop klonowy do tego kremu? Można czymś innym zastąpić? Bo nie mam, kaska się kończy a on zapewne drogi.

puszczyk - 2011-01-14, 15:54

Iw, ja dodałam słodu.
Iw napisał/a:
bronka napisał/a:
należę do ścisłej czołówki łasuchów


Ja chyba z Tobą bym wygrała

No to ja też się dopisuję do czołówki. :oops:

Katioczka - 2011-01-14, 16:07

też nie mam syropu, ciekawe czym da się zastąpić? Słodem jakimś, miodem?
bronka - 2011-01-14, 17:25

puszczyk, Iw, z radością oddaję Wam palemkę pierwszeństwa :-P Jest jeszcze groźna przeciwniczka- gosia :-P ;-)

Katioczka, puszczyk napisała, że używa słód. Moim zdaniem spokojnie mozna go zastąpić syropem z agawy, miodkiem itp.

Katioczka - 2011-01-14, 19:31

bronka,
puszczyk napisał/a:
Zamiast cukru dodaję słodu

a mnie interesuje, co zamiast syropu klonowego...
ona nie pisała o zamiennikach tegoż, stąd pytanie :)

gosia_w - 2011-01-14, 19:54

melduję się :mryellow: pomarańczowe też mam w planach ;-)
śliwka - 2011-01-14, 21:48

Katioczka, puszczyk odpowiedziała mi na takie samo pytanie jak Twoje:
puszczyk napisał/a:
Iw, ja dodałam słodu.

Katioczka - 2011-01-14, 23:09

aaaaaaaaaaaa, no ślepa nie doczytała ;)
merci, dodam słodu

a sok jaki polecacie do tego ciasta?

puszczyk - 2011-01-15, 01:14

Katioczka, dotychczas dodawałam zwykłego kartonowego z koncentratu, ale jeśli masz lepszy wyciskany to na pewno ciasto na tym zyska, no nie?
Uwielbiam modyfikować przepisy i zazwyczaj robi im to dobrze. :mrgreen:

Kat... - 2011-01-15, 01:24

Teraz pytanie z serii głupich- gdzie kupujecie kardamon? Poluję już kilka miesięcy i nie mogę znaleźć nigdzie.
Katioczka - 2011-01-15, 01:59

Kat..., mielony kardamon marki Kotanyi kupuję
w sklepie spożywczym "u Miśków" :)
będzie na pewno w orientalnej żywności

Agnieszka - 2011-01-15, 12:30

Kat...: kardamon jest w ofercie "Dary Natury" taki cały w ziarenkach, kupuję sklepie ze zdrową na osiedlowym bazarku.

Bardzo sporadycznie piekę ciasta ale intrygujące ciasto. Pewnie będę kombinować z sokiem z żywych pomarańczy, zapachem o takim aromacie i skórką.

Mia - 2011-01-15, 18:58

mniam, brzmi pysznie :-P syrop klonowy mam, kupię tylko kardamon i będę testować, jupi :-D
Katioczka - 2011-01-21, 00:02

Agnieszka napisał/a:
kardamon jest w ofercie "Dary Natury" taki cały w ziarenkach


dary natury mają też w ofercie mielony kardamon

zrobiłam ciasto!
niebiańsko pachniało podczas pieczenia...ale krem...cóż, powiedziałabym,
że jest dość osobliwy w smaku i zapach ma dziwny...w połączeniu z ciastem jest ok,
ale smakuje dopiero przy drugim kawałku, pierwszy to tak...heh...dziwnie...

puszczyk - 2011-01-21, 02:38

Katioczka napisał/a:
ale smakuje dopiero przy drugim kawałku

To chyba dobrze, co? :-P

Katioczka - 2011-01-21, 02:58

puszczyk, nie bardzo ;)
idzie w biodra, niestety...
(mój mąż nazywa je "uchwyty miłości")
:mryellow:

ganio4 - 2011-01-21, 04:07

W Marcpolu jest kardamon i kumin (kmin) rzymski...
puszczyk - 2012-12-22, 12:22

Podbijam, bo wpadłam na pomysł żeby upiec to ciasto na święta. :-)
Agnieszka - 2012-12-23, 12:57

Na święta nie ale po prawdopodobne (zwłaszcza jak cytrusami zostaniemy obdarowane rozważam). Krem pewnie inny bo nie mam wszystkich składników i raczej nie kupię, coś w opcji kakaowej, kokosowej. Stosuję orkiszową mąkę zazwyczaj albo mieszam z bezglutenowymi.
go. - 2012-12-23, 13:33

puszczyk napisał/a:
Podbijam, bo wpadłam na pomysł żeby upiec to ciasto na święta.


bardzo dobrze! u nas dzięki Tobie też będzie :-D

edysqa - 2012-12-23, 23:08

A ja dopiero zauważylam to ciasto, zrobię po świętach :-) teraz mam ciasto z przepisu excelencji na jablkowe mufinki z galaretka cytrynowa (delecty na szybko).
puszczyk - 2012-12-24, 01:37

No to smacznego dziewczyny. :-)
edysqa, Delecta znowu zaczęła produkować wege galaretki?

edysqa - 2012-12-24, 08:34

puszczyk, tak, maja taką na szybko (tak na opakowaniu jest napisane) i ona jest z pektyną :-)
go. - 2012-12-24, 18:58

Uprzejmie donoszę, że ciasto wyszło przecudnownie. Na chwile obecna jest moim no.1 :-D
frjals - 2014-09-05, 13:59

Odkopałam ten przepis i wyszło bardzo fajne ciasto. Akurat nie do końca jak w tytule, bo szukałam przepisu na ciasto na wynos, więc krem oddzielnie raczej odpada (ale sam pomysł na krem kardamonowy wydaje się super - lubię kardamon). W każdym razie, ponieważ miałam ochotę na ciasto z budyniem to zrobiłam ciasto z podwójnej porcji oraz budyń, wylałam połowę do formy, na to budyniowe nadzienie i druga połowa ciasta na wierzch i wyszło super mega hiper pyszne ciasteczko 8-) , niniejszym wciągam je na moją listę ulubionych :mryellow: . A, zmniejszyłam nieco ilość cukru, na podwójną porcję dałam niecałą szklankę, a i tak wydawało się dość słodkie.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group