|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Wegańskie ciasto pomarańczowe z kremem kardamonowym
puszczyk - 2010-12-31, 10:36 Temat postu: Wegańskie ciasto pomarańczowe z kremem kardamonowym Wracam często do przepisu na ciasto pomarańczowe z książki Słoma-Trybulak.
Przepyszne, aromatyczne ciasto. Zamiast cukru dodaję słodu, mąkę graham i też się udaje.
Wegańskie ciasto pomarańczowe
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej)
1 i 1/2 łyżeczki sody spozywczej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki soku pomarańczowego
Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie łaczymy je razem i dobrze mieszamy. Piec 35-40 minut na natłuszczonej blasze w temp. około 180 stopni. Ciasto kroimy na kawałki i na każdy nakładamy krem kardamonowy, przybierając na koniec pomarańczami.
Krem kardamonowy
4 porcje
1 szklanka tofu (20 dag)
6 łyżek oliwy z pestek winogron
8 łyżek syropu klonowego
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
puszczyk - 2011-01-14, 12:08
To jak, upiekł ktoś? Czy tylko ja zostanę dozgonnym wielbicielem tego ciasta?
bronka - 2011-01-14, 12:11
Ja piekłam, ale bez kremu. Za mało pomarańczowe mi wyszło. Może skórkę jeszcze warto by dać. Coś mi tam brakowało, ale oczywiście zniknęło w mig
puszczyk - 2011-01-14, 13:48
bronka, na Ciebie można liczyć.
Ten krem fajnie dopełnia smak ciasta. Byłam sceptyczna gdy piekłam je pierwszy raz, ale smak całości - niebiański.
Ze skórką dobra myśl.
bronka - 2011-01-14, 13:53
puszczyk napisał/a: | bronka, na Ciebie można liczyć. |
należę do ścisłej czołówki łasuchów
Ten krem na pewno zrobię (jak odkupię sobie blender )
puszczyk - 2011-01-14, 14:02
Wykończyłaś blender? Podobno z metalową końcówką są trwalsze (no i o dużej mocy).
bronka - 2011-01-14, 14:07
puszczyk napisał/a: | Wykończyłaś blender? |
kolejny
puszczyk napisał/a: | Podobno z metalową końcówką są trwalsze (no i o dużej mocy). |
no teraz zbieram na taki co kruszy nawet lód Więc powinien posłużyć trochę dłużej
śliwka - 2011-01-14, 15:09
bronka napisał/a: | należę do ścisłej czołówki łasuchów |
Ja chyba z Tobą bym wygrała
puszczyk, dopiero zauważyłam to ciasto. Zrobię je z przyjemnością niedługo. Musi być koniecznie syrop klonowy do tego kremu? Można czymś innym zastąpić? Bo nie mam, kaska się kończy a on zapewne drogi.
puszczyk - 2011-01-14, 15:54
Iw, ja dodałam słodu.
Iw napisał/a: | bronka napisał/a:
należę do ścisłej czołówki łasuchów
Ja chyba z Tobą bym wygrała |
No to ja też się dopisuję do czołówki.
Katioczka - 2011-01-14, 16:07
też nie mam syropu, ciekawe czym da się zastąpić? Słodem jakimś, miodem?
bronka - 2011-01-14, 17:25
puszczyk, Iw, z radością oddaję Wam palemkę pierwszeństwa Jest jeszcze groźna przeciwniczka- gosia
Katioczka, puszczyk napisała, że używa słód. Moim zdaniem spokojnie mozna go zastąpić syropem z agawy, miodkiem itp.
Katioczka - 2011-01-14, 19:31
bronka,
puszczyk napisał/a: | Zamiast cukru dodaję słodu |
a mnie interesuje, co zamiast syropu klonowego...
ona nie pisała o zamiennikach tegoż, stąd pytanie
gosia_w - 2011-01-14, 19:54
melduję się pomarańczowe też mam w planach
śliwka - 2011-01-14, 21:48
Katioczka, puszczyk odpowiedziała mi na takie samo pytanie jak Twoje:
puszczyk napisał/a: | Iw, ja dodałam słodu. |
Katioczka - 2011-01-14, 23:09
aaaaaaaaaaaa, no ślepa nie doczytała
merci, dodam słodu
a sok jaki polecacie do tego ciasta?
puszczyk - 2011-01-15, 01:14
Katioczka, dotychczas dodawałam zwykłego kartonowego z koncentratu, ale jeśli masz lepszy wyciskany to na pewno ciasto na tym zyska, no nie?
Uwielbiam modyfikować przepisy i zazwyczaj robi im to dobrze.
Kat... - 2011-01-15, 01:24
Teraz pytanie z serii głupich- gdzie kupujecie kardamon? Poluję już kilka miesięcy i nie mogę znaleźć nigdzie.
Katioczka - 2011-01-15, 01:59
Kat..., mielony kardamon marki Kotanyi kupuję
w sklepie spożywczym "u Miśków"
będzie na pewno w orientalnej żywności
Agnieszka - 2011-01-15, 12:30
Kat...: kardamon jest w ofercie "Dary Natury" taki cały w ziarenkach, kupuję sklepie ze zdrową na osiedlowym bazarku.
Bardzo sporadycznie piekę ciasta ale intrygujące ciasto. Pewnie będę kombinować z sokiem z żywych pomarańczy, zapachem o takim aromacie i skórką.
Mia - 2011-01-15, 18:58
mniam, brzmi pysznie syrop klonowy mam, kupię tylko kardamon i będę testować, jupi
Katioczka - 2011-01-21, 00:02
Agnieszka napisał/a: | kardamon jest w ofercie "Dary Natury" taki cały w ziarenkach |
dary natury mają też w ofercie mielony kardamon
zrobiłam ciasto!
niebiańsko pachniało podczas pieczenia...ale krem...cóż, powiedziałabym,
że jest dość osobliwy w smaku i zapach ma dziwny...w połączeniu z ciastem jest ok,
ale smakuje dopiero przy drugim kawałku, pierwszy to tak...heh...dziwnie...
puszczyk - 2011-01-21, 02:38
Katioczka napisał/a: | ale smakuje dopiero przy drugim kawałku |
To chyba dobrze, co?
Katioczka - 2011-01-21, 02:58
puszczyk, nie bardzo
idzie w biodra, niestety...
(mój mąż nazywa je "uchwyty miłości")
ganio4 - 2011-01-21, 04:07
W Marcpolu jest kardamon i kumin (kmin) rzymski...
puszczyk - 2012-12-22, 12:22
Podbijam, bo wpadłam na pomysł żeby upiec to ciasto na święta.
Agnieszka - 2012-12-23, 12:57
Na święta nie ale po prawdopodobne (zwłaszcza jak cytrusami zostaniemy obdarowane rozważam). Krem pewnie inny bo nie mam wszystkich składników i raczej nie kupię, coś w opcji kakaowej, kokosowej. Stosuję orkiszową mąkę zazwyczaj albo mieszam z bezglutenowymi.
go. - 2012-12-23, 13:33
puszczyk napisał/a: | Podbijam, bo wpadłam na pomysł żeby upiec to ciasto na święta. |
bardzo dobrze! u nas dzięki Tobie też będzie
edysqa - 2012-12-23, 23:08
A ja dopiero zauważylam to ciasto, zrobię po świętach teraz mam ciasto z przepisu excelencji na jablkowe mufinki z galaretka cytrynowa (delecty na szybko).
puszczyk - 2012-12-24, 01:37
No to smacznego dziewczyny.
edysqa, Delecta znowu zaczęła produkować wege galaretki?
edysqa - 2012-12-24, 08:34
puszczyk, tak, maja taką na szybko (tak na opakowaniu jest napisane) i ona jest z pektyną
go. - 2012-12-24, 18:58
Uprzejmie donoszę, że ciasto wyszło przecudnownie. Na chwile obecna jest moim no.1
frjals - 2014-09-05, 13:59
Odkopałam ten przepis i wyszło bardzo fajne ciasto. Akurat nie do końca jak w tytule, bo szukałam przepisu na ciasto na wynos, więc krem oddzielnie raczej odpada (ale sam pomysł na krem kardamonowy wydaje się super - lubię kardamon). W każdym razie, ponieważ miałam ochotę na ciasto z budyniem to zrobiłam ciasto z podwójnej porcji oraz budyń, wylałam połowę do formy, na to budyniowe nadzienie i druga połowa ciasta na wierzch i wyszło super mega hiper pyszne ciasteczko , niniejszym wciągam je na moją listę ulubionych . A, zmniejszyłam nieco ilość cukru, na podwójną porcję dałam niecałą szklankę, a i tak wydawało się dość słodkie.
|
|