wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Wegański ser do krojenia na kanapki

Kat... - 2011-01-01, 22:13
Temat postu: Wegański ser do krojenia na kanapki
Przepis został przetłumaczony przez Amanii. Pochodzi z The Ultimate Uncheese Cookbook autorstwa Joan Stepaniak

1,5 szkl wody
1,5 łyżki agaru
½ szklanki nerkowców (można wcześniej zmielić)
¼ szklanki płatków drożdżowych
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki Tahiti (albo 2 łyżki sezamu i łyżka oleju)
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cebuli granulowanej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki kminku mielonego
3 łyżki suszonej cebuli

Posmarować tłuszczem plastikowy pojemnik o pojemności 3 szklanek. Agar rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym aż do całkowitego rozpuszczenia, 5-10 minut ciągle mieszając. Przelać do blendera i dodać resztę składników (przygotować wcześniej bo agar szybko tężeje). Miksować kilka minut do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji. Przelać do pojemnika, wystudzić bez przykrycia, przykryć i trzymać kilka godzin-noc w lodówce. Odwrócić, kroić, jeść. Można przechowywać 5-7 dni.



Nie miałam tej cebuli ale na mój gust smakowo przepisa wymaga dopracowania. Mój smakował pasztetowato podobno. No wg mnie jak krojona musztarda :-) Ale i tak robi się błyskawicznie, można na jego bazie pewnie zrobić milion smaków. I wreszcie coś czym się nie da upaćkać :-D

bodi - 2011-01-01, 22:53

na moje oko przepis pochodzi z The Ultimate Uncheese Cookbook Joan Stepaniak :)

smak jest mdławy trochę, ale zawsze można poeksperymentować z dodaniem pikantniejszych przypraw :) Ale płatki drożdżowe to podstawa, one dają ten 'serowy' posmak. Musztarda nie jest konieczna wg. mnie. No i daje się kroić, to jego podstawowa zaleta :D

Tasak - 2011-01-02, 11:21

siostra (Amanii) mówi, że to właśnie z tej książki
bodi napisał/a:
The Ultimate Uncheese Cookbook Joan Stepaniak :)
:)
kofi - 2011-01-02, 13:32

Ja bym miała największy problem ze zmieleniem nerkowców - nie mam blendera - żyrafy, a zwykły średnio sobie radzi, a w młynku do kawy nie da rady, bo za tłuste.
puszczyk - 2011-01-02, 13:47

Fajny pomysł. :-D Wypróbuję.
Kat... napisał/a:
2 łyżki Tahiti

Rozumiem, że chodzi o tahini. ;-)

Agnieszka - 2011-01-02, 14:05

Musztardy fan nie jestem ale do części masy można by pewnie zaryzykować mieloną kozieradkę albo mysie bobki (czarnuszkę).
Dzieć mało serowy (czasem jada taki z eg) żółtego nie lubi, moich eksperymentów w/w temacie też ale popełnię coś na bazie tego przepisu i zobaczymy.

Amanii - 2011-01-03, 11:28

kofi napisał/a:
a w młynku do kawy nie da rady, bo za tłuste

Ja mieliłam właśnie w młynku do kawy. Spokojnie się da, część trzeba wyskrobywać potem łyżeczką. Podobnie jak w przypadku sezamu.
Za drugim razem nie mieliłam, tylko w opakowaniu potraktowałam tłuczkiem. Rozkruszyły się na drobne kawałki, kawałki wrzuciłam do blendera. Nie było potem ich czuć ani widać, więc chyba się pociachały :) Nerkowce są bardzo miękkie.
Wszystko robię w blenderze kielichowym, takim do koktajli.

Mi ten "ser" konsystencją przypomina mortadelę, a smakiem nic konkretnego, ale jest pyszny :) No i fajnie, że się kroi w plasterki, można wiele eksperymentów przeprowadzić na tej podstawie.

moony - 2011-01-03, 14:42

Amanii napisał/a:
Nerkowce są bardzo miękkie

Czyli nie trzeba ich wcześniej moczyć czy cuś?

bodi - 2011-01-03, 23:30

blender sobie z nimi poradzi, było nie było wrzucasz je do gorącej wody :)
edysqa - 2011-01-06, 01:15

Kat... napisał/a:
No wg mnie jak krojona musztarda


Z "serem" o takim smaku się jeszcze nie spotkałam, fajne porównanie ;-)

Kat... - 2011-01-06, 15:05

edysqa napisał/a:

Kat... napisał/a:
No wg mnie jak krojona musztarda


Z "serem" o takim smaku się jeszcze nie spotkałam, fajne porównanie
_________________
"Przyzwyczajenie się do przemocy i agresji może prowadzić do braku współczucia, a brak współczucia do braku człowieczeństwa"
edysqa napisał/a:

Z "serem" o takim smaku się jeszcze nie spotkałam, fajne porównanie
bo jej tam widocznie za dużo wpakowałam :-) Myślę, że z tą cebulą powinno być lepsze.
Amanii - 2011-01-07, 01:18

moony napisał/a:
Amanii napisał/a:
Nerkowce są bardzo miękkie

Czyli nie trzeba ich wcześniej moczyć czy cuś?


Jeśli mielę w młynku to nie moczę wcześniej, no bo mokrego się nie mieli :) Mielę suche nerkowce na proszek, wygrzebuję z młynka łyżeczką, bo przez to że są tłuste trochę się zbijają w taką masę.

Do tego przepisu przestałam już je mielić, po prostu paczkę (woreczek) nerkowców traktuję tłuczkiem kilka(naście) razy, one się kruszą na mniejsze kawałki, te kawałki wsypuję do blendera kielichowego razem z płynnymi składnikami i miksuję. I nie ma po nich śladu.

Jak robię twarożek z nerkowców (a'la serek biały) to zalewam wrzątkiem i moczę 20 minut, a potem blenduję z wodą, oliwą i czymś kwaśnym (np. ogórkiem kiszonym, sokiem z cytryny) + przyprawiam do smaku.

moony - 2011-01-07, 13:21

Dzięki, Amanii :) Będę tłuczkować, bo młynka nie mam.
ifinoe - 2011-02-08, 14:24

zrobiłam ten niby ser i własnie się studzi...nie użyłam suszonej cebuli ani czosnku, ale podczas blendowania dorzuciłam ząbek świeżego czosnku...podzieliłam masę na dwie porcje - jedną podostrzyłam cayenne, a do drugiej dodałam mieszankę ziołową suszone pomidory/bazylia/oregano...degustacja ciepłej jeszcze masy wypadła bardzo pomyślnie :)

to co nie zmieściło mi się do pojemniczków wylądowało na makaronie z dużą ilościa szczypiorku i natki...pycha :)

pierwszy raz kupiłam płatki drożdżowe, ale myślę, że nie ostatni ;)

rosa - 2011-02-08, 14:42

ja tez zrobiłam, dla mnie super
dałam 3 ząbki czosnku, musztardę, tahiti ;-) nie miałam, ani tych granulatów

dżo - 2011-02-08, 15:02

rosa, i jak smakuje? mozna to do czegos porównać?
ifinoe - 2011-02-08, 15:10

mnie ten ser przypomina sos serowy z dania w torebce Winiar sprzed 10 lat, o wdzięcznej nazwie "Makaron z sosem serowym" ;)
rosa - 2011-02-08, 19:32

nie jadłam tego sosu o którym ifi wspomina :-)
mój smakował czosnkowo - musztardowo, sera żółtego to on w smaku nie przypomina, ale kroi się świetnie :-)
na pizzy się rozuszcza

ifinoe - 2011-02-08, 20:15

już po degustacji - wersja "włoska" wymiata...moje serki nie smakują specjalnie musztardowo, bo dałam tylko 2 łyżeczki mielonej gorczycy
gosia_w - 2011-02-08, 20:45

rosa napisał/a:
na pizzy się rozuszcza

o, super! Wiecie, że jutro światowy dzień pizzy?

ifinoe - 2011-02-09, 20:21

gosia_w napisał/a:
rosa napisał/a:
na pizzy się rozuszcza

o, super! Wiecie, że jutro światowy dzień pizzy?


nie wiedziałam ;) ale został w należyty sposób uczczony ;) serek rzeczywiście się fajnie rozpuszcza

ale wciąż najbardziej serowo mi smakuje w sosie do makaronu

gosia_w - 2011-05-25, 20:45

ja dzisiaj zrobiłam mega prosty serek - namoczyłam nerkowce na kilka godzin, zmiksowałam z czosnkiem granulowanym, solą i sokiem z cytryny, zapakowałam w gazik jałowy ;-) , położyłam na sitku (sitko na słoiku), na tym postawiłam mały słoik wypełniony wodą (konstrukcję podparłam z boku ;-) ). Kiedyś robiłam ser w mleka krowiego, postanowiłam powtórzyć procedurę :mryellow: Stał tak 3 godziny na blacie, rozmontowałam konstrukcję, włożyłam serek do lodówki. Stał w lodówce przez dobę. Kroi się świetnie :-D
z_grzywką - 2011-05-26, 12:37

gosiu, będziesz w stanie podać proporcje? Ja potrafię zepsuć wszystko więc chciałabym aby mój serek miał szansę na sukces :)
gosia_w - 2011-05-26, 12:59

robiłam zupełnie na oko. ;-) Nerkowców miałam ok. szklanki, sól tak z pół łyżeczki, czosnek granulowany płaską łyżeczkę, pół małej cytryny. Jak się już wszystko zblenduje można spróbować i ewentualnie doprawić.
z_grzywką - 2011-05-26, 13:08

dziękować ;-)
seminko - 2011-09-30, 16:25

Amanii napisał/a:
Jak robię twarożek z nerkowców (a'la serek biały) to zalewam wrzątkiem i moczę 20 minut, a potem blenduję z wodą, oliwą i czymś kwaśnym (np. ogórkiem kiszonym, sokiem z cytryny) + przyprawiam do smaku.


Właśnie zrobiłam (z sokiem z domowej kiszonki)- aaaach, to jest boskie! Pycha i synowi memu, a jakże, smakuje też :-D

Za sery twarde na razie się nie biorę- kiedyś próbowałam i mam uraz- powstała, hmm, zupa z nerkowców. Niezjadliwa ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group