wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - zapiekanka z ziemniaków i dyni

maga - 2011-01-12, 20:10
Temat postu: zapiekanka z ziemniaków i dyni
Zrobiłam prostą zapiekankę i tak się objadłam, że nie wiem, co to będzie dziś w nocy :roll:

10 ziemniaków
dynia hokkaido
4 cebule
1/2 puszki mleka kokosowego
świeży imbir (wielkości kciuka)
sól, pieprz, curry, oregano

Ziemniaki, dynię i cebulę pokroić w dość grube kawałki, wymieszać na blaszce z odrobiną oleju, solą, pieprzem, oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Mleko kokosowe (ja miałam z lodówki, część stała była twarda) wymieszać z curry (dałam dużo, ok. 3 łyżki) i startym imbirem. Gdy warzywa są już lekko miękkie, wyłożyć mleko na nie i zapiekać aż do całkowitaj miękkości warzyw.

gosia_w - 2011-01-12, 20:40

maga, dałaś tą część stałą i płynną mleka?
kofi - 2011-01-12, 20:45

Uwielbiam pieczoną dynię hokkaido, niestety niedawno nam się skończyły.
maga - 2011-01-12, 21:20

gosia_w, tak. Zmiksowałam razem.
gosia_w - 2011-01-12, 21:24

dziękuję. Z pewnością zrobię, to moje smaki. Dziś na obiad miałam puree z ziemniaków i dyni z przyprawami, tylko na mleko koko nie wpadłam :-)
maga - 2011-01-12, 21:58

gosia_w, połączenie dyni z mlekiem kokosowym i curry to dla mnie absolutny hicior :-)
A Twoje puree muszę zrobić. Jeszcze mi 2 dyńki zostały :-)

blamagda - 2011-01-12, 22:57

a te ziemnioki to były surowe? Strasznie długo się robiła?
maga - 2011-01-13, 08:30

blamagda, wszystko surowe. Piekło się chyba ze 45 min (ku rozpaczy syna mego ;-) )
bronka - 2011-01-13, 11:30

maga napisał/a:
Piekło się chyba ze 45 min (ku rozpaczy syna mego ;-) )

:lol: pewnie stał koło piekarnika i komentował? :lol:

Fajny przepis. Łikend się zbliża, dynia jest, mleko koko też...

daria - 2011-01-13, 17:11

ja cie, dziś kupiłam dynię :D bosko! dzięki!

[ Dodano: 2011-01-13, 17:12 ]
Aisha napisał/a:
pjose wyjonć zapiekanke!


:mrgreen:

rosa - 2011-01-13, 17:51

ale pysznie brzmi :-)
maga - 2011-01-13, 21:22

Aisha, zapiekunke :mryellow:
gosia_w - 2011-01-18, 18:50

Przepyszna! Dziękuję za przepis, będę powtarzać :-D
Mam jedną wątpliwość - miałam małą dynię i małe ziemniaki, dałam 1,5 łyżeczki curry i było bardzo pikantne. Nie mogę sobie wyobrazić 3 łyżek, nawet przy dużej dyni i dużych ziemniakach.

maga - 2011-01-18, 19:24

gosia_w, w sumie to nie wiem, ile tego curry dałam, daję zawsze ogromne ilości, ale nigdy nie czułam, pikantności od tej tej przyprawy. Inna sprawa, że my jemy bardzo ostro, więc może dlatego?
Właśnie jesteśmy po konsumpcji puree ziemniaczano-dyniowego. Wyszło boskie! Czy zamieszczałaś gdzieś przepis? Zrobiłam foto, mogłabym wkleić :-)

gosia_w - 2011-01-18, 19:47

Nie zamieszczałam. Wpisz swoje z fotką :-D
gosia_w - 2011-01-18, 19:54

Ja używam Mild Madras Curry Powder firmy TRS. No "mild" to ono dla mnie nie jest :roll: "Hot" nawet nie będę próbować.
ag - 2011-01-18, 22:03

dzisiaj zrobiłam, było pyszne :-)
maga - 2011-01-19, 09:14

Cieszę się, że Wam smakuje, jako, że jest to mój pierwszy przepis zamieszczony na wegedzieciaku :mryellow:
Jakie curry mam kupować i gdzie? Do tej pory używaliśmy takich zwyczajnych, sklepowych. Niedawno się zorientowałam, że w składzie jest glutaminian sodu :-?

gosia_w - 2011-01-19, 10:52

maga, ja lubię przyprawy TRS. Wg mnie są dobrej jakości. Kupuję w evergreen, na allegro lub w Kuchniach Świata
bronka - 2011-01-19, 10:56

nie wiem co to TRS, ale polecam curry z darów natury. Nie jest ostre, nie ma chemii- cud, miód ;-)
gosia_w - 2011-01-19, 10:59

bronka napisał/a:
nie wiem co to TRS,

to taka indyjska firma :-)

Anja - 2011-01-19, 13:31

maga napisał/a:
Jakie curry mam kupować i gdzie? Do tej pory używaliśmy takich zwyczajnych, sklepowych.
maga, czasem i w zwykłym sklepie można upolować curry bez glutaminianu sodu. niestety, nie pamiętam, jakiej firmy, chyba Kotanyi...
maga - 2011-01-19, 13:37

gosia_w, sprawdziłam - ani na allegro ani w evergreenie nie ma.
bronka, widziałam te przyprawy w rossmanie. Kupiłam nawet mieszankę jedną (taką posypkę do kanapek). Curry chyba nie było, ale muszę jeszcze raz luknąć. THX

gosia_w - 2011-01-19, 14:03

hxxp://allegro.pl/madras-curry-100-g-mild-i1384633905.html
maga - 2011-01-19, 14:11

gosia_w, dzięki. Szukałam TRS :->
wkleiłam foto naszej zapiekanki (w pierwszym poście) ;-)

Agnieszka - 2011-01-19, 18:57

Mam jeszcze 2 dynie żywe i trochę w zamrażalniku, dzieć fan kokosowego smaku więc testy będą.
Pieczoną hokkaido uwielbiam w każdym wariancie (najbardziej z ziołami a tu rozmaryn obowiązkowo i oliwą).

bronka - 2011-01-20, 10:15

maga, wygląda mega apetycznie :-D W zeszły weekend nie robiłam, bo mnie na pierogi przycisnęło, ale może w najbliższy się uda :-)

Moim zdaniem powinnaś jednak ją nazwać zapiekunka :-P

maga - 2011-01-20, 13:31

bronka, a z czym pierogi? Ja też miałam :mryellow: Dla nas z farszem kaniowym, dla Zioma warzywno-gryczanym.

[ Dodano: 2011-01-20, 13:31 ]
bronka napisał/a:
Moim zdaniem powinnaś jednak ją nazwać zapiekunka :-P

:mryellow:

maga - 2011-01-20, 14:27

Aisha, dziwne. U mnie wszystkie warzywa upieky się w tym samym czasie (po ok.45 min) :roll:
bronka - 2011-01-20, 14:37

Nie chcę robić OT, ale pierogi z soczewicą były- nasz hit i trochę ruskich dla małżona zrobiłam ;-)

Mnie też zastanowił czas robienia- hokkaido dochodzi moment, a ziemniaczki dłużej

gosia_w - 2011-01-20, 16:40

ja pokroiłam ziemniaki w dość drobną kostkę, dynię w trochę większą. Nie mieszałam w czasie pieczenia (raz zamieszałam po dodaniu mleczka koko). Piekłam ok. godziny w 180 stopniach, wszystko było w kawałkach (zero brejowatości). U mnie było sporo sosu (ale to z mleczka), na zdjęciu nie widzę w ogóle.
priya - 2011-01-20, 16:43

gosia_w napisał/a:
ja pokroiłam ziemniaki w dość drobną kostkę, dynię w trochę większą. Nie mieszałam w czasie pieczenia (raz zamieszałam po dodaniu mleczka koko). Piekłam ok. godziny w 180 stopniach, wszystko było w kawałkach (zero brejowatości).
hahaha! właśnie otworzyłam wątek żeby napisać prawie dokładnie to samo! Tyle, że ja wcale nie mieszałam. I piekłąm w 200 stopniach. Właśnie zjedliśmy. :-D
maga - 2011-01-20, 16:59

Ja pokroiłam wszystko w kostkę (jak na zdjęciu), wymieszałam z ziołami, solą i pieprzem, podpiekłam jakiś czas (ze 20min?) i później wyłożyłam taką pierzynkę z mleka i curry (ponieważ mleko miałam w lodówce, część stała była twarda, po wymieszaniu z częścią płynną zrobiła się taka dość luźna bita śmietanka). Po upieczeniu nie było sosu. Warzywka były oblepione warstewką podpieczonego mleczka.
dynia - 2011-01-20, 19:03

Ja tez zrobilam z pizmowki i plus bataty,rewelacja,bardzo dobrze pikantne i w jednym czasie upieczone ;-)
maga - 2011-01-20, 20:16

Aisha, chyba tak. Przedwczoraj gotowałam te same ziemniaki i tę samą dyńkę na puree (razem, mniej - więcej równe kawałki) i ugotowały się w tym samym czasie.
bronka - 2011-01-21, 10:33

maga napisał/a:
Warzywka były oblepione warstewką podpieczonego mleczka.

Boszzz po tym opisie na pewno jutro zrobię tą zapiekunkę 8-)

gosia_w - 2011-01-28, 07:48

zapiekunka była wczoraj na kolację. Wyszła jeszcze smaczniejsza od pierwszej. Dłużej piekłam i mleczko tak fajnie się zrumieniło :-D Nie było rzadkiego, tak jak poprzednio.
Anja - 2011-02-03, 15:18

Zrobiłam, zjadłam, pycha. :-)
Figa - 2011-03-11, 03:33

a ja nie mam mleczka kokosowego...mam sojowe tylko...mozna? czym by to upiekszyc?
gosia_w - 2011-03-11, 07:46

Figa, a masz wiórki kokosowe? Ja ostatnio z braku mleczka zmiksowałam wiórki kokosowe z wodą (najpierw trochę wody, potem więcej) i miałam super mleczko. Takie do potraw jak najbardziej się nadaje.
maga - 2011-03-12, 10:34

Figa, mleko sojowe ma inne właściwości - jest mniej tłuste, nie da się z nigo zrobić bitej śmietany. To zupełnie inny produkt.
Myślę, że możesz pokombinować tak jak radzi gosia :-)

busia - 2011-03-14, 16:50

zapiekanka w piekarniku:-) nie mam dyni wiec wrzucilam cukinie pokrojona w gruba kostke. Będziemy zajadac z surówką z czarnej rzepy.
Figa - 2011-03-17, 05:06

gosia_w napisał/a:
Figa, a masz wiórki kokosowe?


nie mam. bede miala, jak sobie kupie kokos i zetre na tarce. masakra w tym socjalizmie realnym. nic nie ma. a juz na pewno takich luksusow jak wiorki kokosowe. ale pomysl niezly, jak juz zetre ten kokos to zrobie ;-)

maga - 2011-03-17, 09:05

Figa, ale kokos przeta lepszy niż wiórki :-)
gosia_w - 2011-03-30, 20:51

dzisiaj znowu zapiekanka :-D Zrobiłam do niej mleczko kokosowe takim prostym sposobem, jak opisałam wyżej i myślę, że takie z puszki będę używać już tylko w roli bitej śmietany.

Zapiekanki wreszcie udało mi się zrobić tyle, że trochę na jutro zostało, sprawdzę, jak smakuje odgrzewana.

gosia_w - 2011-04-08, 21:00

Dzisiaj znowu robiłam :-D Miałam mały kawałek dyni, więc dałam w zamian pół batata i 2 marchewki. Pyszne jak zwykle :-D
maga - 2011-04-08, 21:12

Łamiecie mi serce, bo ja od dawna bezdyniowa ;-)
gosia_w - 2011-04-08, 21:18

maga, spróbuj z marchewką - też pyszna zapiekanka wychodzi. Ja miałam maluteńki kawałek dyni, więc za bardzo dynia nie uczestniczyła w końcowym efekcie smakowym.
maga - 2011-04-08, 21:21

gosia_w, już próbowałam zastępować dynię marchewką (co prawda nie w tej zapiekance, ale jednak) i niestety efekt mnie nie zadowolił. Jestem absolutnie dyniowa :-)
Agnieszka - 2011-08-29, 17:56

Jenny: a wiórki kokosowe i blender?
marchewka nie zastąpi dyni

Lady_Bird - 2011-08-30, 19:17

Zrobiłam i ja :mryellow:
R E W E L A C J A
Miałam zostawić troszkę do pracy na jutro...ale chyba się nie da ;-)

dżo - 2011-08-31, 19:00

Pyszna :-D
bronka - 2011-09-01, 16:58

ja miałam w poniedziałek- wyśmienita!
Agnieszka - 2011-09-01, 19:42

Mleko z w wiórków nie powinno wysyszac, płynne. Jak je robiłaś, kiedy dodałaś?
zou - 2011-09-27, 10:21

No to czas i na mnie - dziś zrobię zapiekankę z dyńki. Mam dwie dyńki po 3,5 kg- jedna leży juz ponad 2 tyg. na parapecie i ciągle cieszy oczy, a dziś kupiłam drugą - do zjedzenia, bo tak się przyzwyczaiłam to tej jednej, ze napawam się jej widokiem co rano :) . Zapieczka będzie kokosowa:) Dzięki za cuuudnie smakowity przepis!
olgasza - 2011-09-27, 10:40

ja też się szykuję. Namoczyłam wiórki i po dyńkę zaraz skoczę na bazarek :-)
Malinetshka - 2011-09-27, 11:06

Cytat:
Jakie curry mam kupować i gdzie? Do tej pory używaliśmy takich zwyczajnych, sklepowych. Niedawno się zorientowałam, że w składzie jest glutaminian sodu :-?

Stary post, ale odpowiem.
maga, ja kupiłam curry w Delikatesach Orientalnych na ul. Bojowników Getta Warszawskiego 16 (przy Franciszkańskiej), właśnie Curry Madras Mild i podobnie jak gosia_w, mam odczucia, że jest to mocno ostre curry :> tzn. dla mnie, ale ja lubię łagodne jedzonko. Natomiast jest w moim odczuciu ostrzejsze niż takie sklepowe z torebki 'przyprawowej'. Nie wiem natomiast jak ze składem tego curry, oni mają mnóstwo przypraw w dużych słojach i sprzedają je na wagę.
Kupuję u nich czasem tajski ryż jaśminowy w 4,5kg worku ;) Dawno nie byłam jednak i nie wiem czy wszystko jest po staremu.

maga - 2011-09-27, 11:11

Mali, dzięki za namiary :-) . Nie wiedziałam o istnieniu tego sklepu. Znalazłam curry bez gluta w Intermarche. Nie pamiętam nazwy, ale jest to ich markowe. Smakowo mi odpowiada, ale jestem ciekawa takich ostrzejszych
Malinetshka - 2011-09-27, 11:18

Głównie po przyprawy warto tam iść. No i ten ryż, mniam. Myślę, że niedługo się tam wybiorę. Poszukuję kozieradki w liściach i coś mi mówi, że to dobry kierunek. We'll see. :)
zou - 2011-09-27, 13:01

Witajcie! Tylko wpadłam powiedzieć z wdzięcznością, że pieczona dynia z curry i mlekiem kokosowym to jest OooooBŁĘD...Pychaaa...Zrobiłam tylko i wyłącznie z dyni z cebulą, plus to gęste ze śmiatany koko, curry i sól...No o rewelacja. Dodam, że pokropiłam gotowe danie sporo limonką. Dzięki za przepis, jest cudowny do modyfikowania. Taki rozgrzewający ale nie ciężki. Wprost idealne bez żalu pożegnanie lata i powitanie słonecznej, farbującej na żółto dyńkowej jesieni! Dzięki :)
Dodam, że zrobiłam tak i było to ekspresowe ( najdłuzej trwało krojenie dyni i wybieranie pestek do susszenia): pokrojoną dynię z cebulą w piórka wstawiłam w garze na 10 minut z curry pod przykrywką aby nieco zmiękła. Potem to jak "spadło"przerzuciłam do naczynia do zapiekania a na to rozłożyłam cienką warstwę tej zwartej białej smietany z mleka kokosowego i podziabałam widelcem aby lepiej się rozeszło wgłąb. I tylko wstawiłam pod grilla, aby z góry się zapiekło i nieco doszuszyło na około 200C na jakieś 15 minut. Nastepnym razem zdecydowanie krócej na gazie zrobię. Może tak ze 2-4 minuty tyle ile para sie skropli na pokrywce.

Jeszcze mi przyszedł do głowy pomysł "Dynia ala pinacolada' - Dynia, ananas, mleko kokosowe, ewentualnie bataty, cebula, plus curry i podawać pokropione limonką :) Wyżerka tylko nie wiem czy słodka czy wytrawna :)

olgasza - 2011-09-30, 00:27

ależ to dobre :-) Zjedliśmy całą blaszkę w 5 minut :-)
strokotka - 2011-10-03, 17:58

0,5 dyni hokaido, 4 ziemniaki, 1 cebula i garść zielonej soczewicy. Wszystko posypane curry, zalane zmielonymi wiórkami, troszkę tymianku i... miała byc kolacja dla męża, ale nie zostało juz za wiele, więc na nowo do garów udać się muszę.:)

Pyszne:))

gosia_w - 2011-12-15, 13:18

maga, Twoja zapiekanka przygotowana w wolnowarze jest jeszcze smaczniejsza, niż w piekarniku (choć myślałam, że to niemożliwe ;-) ).
maga - 2011-12-15, 14:59

gosia_w, w prawdzie nie wiem, co to jest wolnowar, ale cieszę się :-D
gosia_w - 2011-12-15, 16:23

maga, to taki garnek, w którym się gotuje długo w niskiej temperaturze (mało prądu pobiera). Dzięki temu warzywa są bardziej aromatyczne, dynia i buraki z wolnowara są bardzo słodkie.
melba - 2011-12-29, 15:29

nastawilam dzis w wolnowarze wlasnie ta zapiekanke, jako pierwsze moje danie wolnowarowe :) po takich recenzjach nie moze sie nie udac...

miksowalam wiorki z woda, ciezko szlo, oj ciezko, dobrze ze juz wczesniej wiedzialam zeby za duzo wody nie dawac od razu.

czekam na spektakularny efekt :)

gosia_w - 2011-12-29, 15:48

Napisz melba, jak smakowało. Dla mnie to była poezja :-)
olgasza - 2011-12-29, 16:04

a ja właśnie po raz pierwszy wczoraj musiałam wywalić całą zapiekankę :-/ Nie wiem, o co cho. Dostałam dyńkę od cioci na święta i zauważyłam wczoraj, że skórka się psuje, więc obciachałam wszystko, pokroiłam w kostkę i do piekarnika. A wyjęłam jakieś kostki z jednej strony rozciapkane, z drugiej surowe, wodniste i bez dyniowego smaku :-( Nie wiem, czy to kwestia odmiany dyni, czy tego że może przemarzła, ale z obrzydzeniem wywaliłam, buu.
kasienka - 2011-12-29, 16:42

olgasza, też niedawno trafiłam na taką dynię, była kompletnie bez smaku, zupa do kibla, obrzydlistwo. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało.
melba - 2011-12-30, 09:47

gosia_w dobre bylo, ino irytowaly mnie te wiorki chrzeszczace miedzy zebami :( powinnam chyba odcedzic mleczko zanim zalalam zapiekanke...
smakowaloby tez lepiej gdybym nie byla akuratnie tak wkurzona innymi sprawami.

dzis chyba zrobie ziemniaczki, albo nie wiem :)

neon.ka - 2012-12-03, 17:14

Ja też zrobiłam tą zapiekankę w wolnowarze - wyszła pycha! Tylko ja zamiast mleczka kokosowego dałam zwykłe sojowe waniliowe.
Bardzo polecam!

A - gotowałam gdzieś z 2,5 godz. na 'high' i troszkę śmiesznie wyszło, bo ziemniaki wyszły w sam raz w miękkości, dynia była minimalnie za miękka, a cebula minimalnie za twarda. Więc może warto dorzucać co jakiś czas, jeśli akurat się jest w domu.
Ale i tak pyyyyycha!

karmelowa_mumi - 2012-12-03, 18:35

mniam!
squamish - 2012-12-05, 11:44

Zapiekanka wyszła pyszna!!!Fajny pomysł na dynie :-)
A mleko zrobiłam z wiórków.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group