wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przekąski - Focaccia

alcia - 2011-01-23, 13:34
Temat postu: Focaccia
Focaccia, to przekąska pochodząca z kuchni włoskiej. Istnieje wiele wersji tego dania. Ja akurat robię taką, jaką znam z mojej ulubionej knajpki z kuchnią włoską.
Więc przepis, to moje próby dojścia do tego smaku, jaki tam uwielbiam :)

bakłażan
mąka (ze 2 szklanki)
czosnek
zioła prowansalskie, oregano
sól
ser (najlepiej parmezan, ale może być inny)
oliwa
troszkę drożdży (około 1-2dg)

robimy zaczyn z droższy - drożde mieszamy z 3 łyżkami mąki, łyżeczką cukru i połową szklanki ciepłej wody. Po paru minutach wyrabiamy ciasto z reszty mąki i pół łyżeczki soli, ew. dodając wodę czy mąkę w razie potrzeby. Ma powstać elastyczne, w miarę miękkie ciasto. zostawiamy je na pół godziny. (w tym czasie można zająć się farszem)
Ciasto wałkujemy na stole podsypując mocno mąką (na tyle mocno, by się nie przyklejało. Wakujemy je baaardzo cieniutko (dosłownie na 1mm-2), wrzucamy na blachę piekarnikową i pieczemy w temp. 200stC. Piecze się to koło 20 minut - wychodzi takie suche, chrupiące, nadmuchane z bąblami powietrznymi. po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy sowicie oregano i posypujemy utartym serem żółtym.

Farsz:
bakłażana po wydrążeniu kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na kilka łyżek oliwy. Podsmażamy lekko, potem dodajemy z pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Solimy do smaku. po chwili bakłażan częściowo rozpada się tworząc fajną masę kawałkowo-paćkową ;) Dodajemy wtedy ze 3 zgniecione ząbki czosnku i trochę pieprzu cayenne, zioła prowansalskie, chwilę jeszcze podduszamy i gotowe.

Podawanie przekąski:
Ciasto kładziemy na wielkim talerzu w kawałkach, obok półmisek z sosem bakłażanowym. Jemy po kawałku ciasto nakładając sobie na wierz masę bakłażanową.
To jest po prostu bosskie! - polecam! :) (nawet mój k. który twierdzi, że nie lubi bakłażana - uwielbia tą przekąskę)

- 2011-01-23, 13:55

ooo, musze spróbować!
maharetefka - 2011-05-25, 22:07

no ja wlasnie nie lubie baklazana, albo nie potrafie go przyzadzic 8-) . przepis brzmi pyyysznie, musze przetestowac. no i ten placek 8-) , slinka cieknie... ]:->
maryczary - 2011-05-25, 22:21

o matko brzmi pysznie pyszniasto!!!!!!!!!!!!!
Judyt - 2011-05-25, 22:33

alcia napisał/a:
bakłażana po wydrążeniu

Alcia, a co się wydrąża w bakłażanie? Bo ja nigdy tego nie robiłam, zawsze dawałam cały.

alcia - 2011-05-26, 11:06

niektóre może nie mają nic do wydrążenia, ale te większe sztuki.. no jak z cukinią. A podobno też to wnętrze pestkowe ma w sobie gorycz. Ja duże wydrązam, mniejsze nie..

A focaccia jest bossska, bardzo polecam. :) My robimy przynajmniej raz w tygodniu..

maryczary - 2011-05-27, 11:31

alcia napisał/a:
A focaccia jest bossska, bardzo polecam. :) My robimy przynajmniej raz w tygodniu..
chyba jutro zrobię.
rysia83 - 2011-06-02, 21:11

robiłam pyszna:)))o tośka jak wcinała. Tylko zmodyfikowałam troszku paste dodałam pomidory i cukinie no i oczywiscie bakłażan

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group