| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Artykuły o weg*anizmie i ekologii - Kiełbasa z łubinu
koko - 2011-01-27, 08:58 Temat postu: Kiełbasa z łubinu Wklejam całość artykułu, a wcześniej jego źródło:
hxxp://odkrywcy.pl/kat,111400,title,Kielbasa-z-lubinu,wid,13002392,wiadomosc.html
Z ziaren łubinu można wytwarzać niskotłuszczową, zdrową kiełbasę - informuje serwis "EurekAlert".
W krajach dynamicznie się rozwijających - choćby w Brazylii i Chinach - wzrasta też konsumpcja mięsa. W skali całego świata spożycie czerwonego mięsa wzrosło czterokrotnie w porównaniu z rokiem 1961.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), globalna produkcja mięsa może się jeszcze podwoić do roku 2050. Nad zaspokojeniem tych potrzeb pracuje m.in. zespół doktora Petera Eisnera z Instytutu Fraunhofera we Freising (Niemcy).
Produkcja mięsa wymaga dużej powierzchni upraw. Aby uzyskać kilogram mięsa potrzeba o 7 do 16 kilogramów soi na paszę. W rezultacie na przykład w USA aż 80 proc. zebranych zbóż jest zjadanych przez zwierzęta hodowlane.
Pokarm roślinny da się wytwarzać mniej eksploatując ziemię. Podczas gdy kilogram mięsa wymaga zbiorów z 40 metrów kwadratowych, z tej samej powierzchni można zebrać 120 kilogramów marchwi lub 80 kilogramów jabłek.
Za szczególnie obiecujący Eisner uważa łubin. Z łubinowych białek udało mu się już uzyskać substytut mleka, którego można używać do produkcji serów czy lodów. Łubinowy nabiał nie zawiera laktozy, ma neutralny smak, jest wolny od cholesterolu i bogaty wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Z kolei Danieli Sussman z Instytutu Fraunhofera udało się wytworzyć zawiesinę białek łubinu o kremowej konsystencji, przypominającej tłuszcz zwarty w kiełbasach. Dodając 10 proc. tego produktu do niskotłuszczowej wątrobianki, niemieccy naukowcy podnieśli jej walory smakowe i zdrowotne. Jako że przeciętny Niemiec zjada rocznie 31 kilogramów tłustych kiełbas, użycie łubinu może korzystnie wpłynąć na zdrowie, stan środowiska i dochody rolników.(PAP)
pmw/ agt/
Lily - 2011-01-27, 11:23
O, w Biedronie jest "majonez" łubinowy
| koko napisał/a: | | Chinach - wzrasta też konsumpcja mięsa | No cóż, pewnie się przejadą na odejściu od tradycji...
koko - 2011-01-27, 11:26
| Lily napisał/a: | O, w Biedronie jest "majonez" łubinowy
|
Serio?
Wiesz Lily, podobnie jak ty nie wyczytałam z tego artykułu głównie informacji o łubinowej kiełbasie, ale o tym drastycznym skoku spożycia mięcha. Może Chińczycy chcą w ten sposób ograniczyć swoją liczebność?
kasienka - 2011-01-27, 11:42
hxxp://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F&gl=PL#/watch?xl=xl_blazer&v=GayZDDC_VBQ
edysqa - 2011-01-27, 18:12
Lily, naprawde jest w Bideronce coś takiego jak majonez łubinowy? zawiera jajka?
Lily - 2011-01-27, 18:48
| edysqa napisał/a: | | zawiera jajka? | Nie zawiera. Nazywa się "sos sałatkowy na bazie ziaren łubinu". I nie jest zbyt smaczny prawdę mówiąc
koko - 2011-01-27, 20:31
Lily
Malinetshka - 2011-01-30, 17:25
| koko napisał/a: | | użycie łubinu może korzystnie wpłynąć na zdrowie, stan środowiska i dochody rolników. |
przeczytałam coś innego.. co też zgodne z prawdą w sumie
|
|