wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Artykuły o weg*anizmie i ekologii - Kiełbasa z łubinu

koko - 2011-01-27, 08:58
Temat postu: Kiełbasa z łubinu
Wklejam całość artykułu, a wcześniej jego źródło:
hxxp://odkrywcy.pl/kat,111400,title,Kielbasa-z-lubinu,wid,13002392,wiadomosc.html

Z ziaren łubinu można wytwarzać niskotłuszczową, zdrową kiełbasę - informuje serwis "EurekAlert".

W krajach dynamicznie się rozwijających - choćby w Brazylii i Chinach - wzrasta też konsumpcja mięsa. W skali całego świata spożycie czerwonego mięsa wzrosło czterokrotnie w porównaniu z rokiem 1961.

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), globalna produkcja mięsa może się jeszcze podwoić do roku 2050. Nad zaspokojeniem tych potrzeb pracuje m.in. zespół doktora Petera Eisnera z Instytutu Fraunhofera we Freising (Niemcy).

Produkcja mięsa wymaga dużej powierzchni upraw. Aby uzyskać kilogram mięsa potrzeba o 7 do 16 kilogramów soi na paszę. W rezultacie na przykład w USA aż 80 proc. zebranych zbóż jest zjadanych przez zwierzęta hodowlane.

Pokarm roślinny da się wytwarzać mniej eksploatując ziemię. Podczas gdy kilogram mięsa wymaga zbiorów z 40 metrów kwadratowych, z tej samej powierzchni można zebrać 120 kilogramów marchwi lub 80 kilogramów jabłek.

Za szczególnie obiecujący Eisner uważa łubin. Z łubinowych białek udało mu się już uzyskać substytut mleka, którego można używać do produkcji serów czy lodów. Łubinowy nabiał nie zawiera laktozy, ma neutralny smak, jest wolny od cholesterolu i bogaty wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Z kolei Danieli Sussman z Instytutu Fraunhofera udało się wytworzyć zawiesinę białek łubinu o kremowej konsystencji, przypominającej tłuszcz zwarty w kiełbasach. Dodając 10 proc. tego produktu do niskotłuszczowej wątrobianki, niemieccy naukowcy podnieśli jej walory smakowe i zdrowotne. Jako że przeciętny Niemiec zjada rocznie 31 kilogramów tłustych kiełbas, użycie łubinu może korzystnie wpłynąć na zdrowie, stan środowiska i dochody rolników.(PAP)

pmw/ agt/

Lily - 2011-01-27, 11:23

O, w Biedronie jest "majonez" łubinowy ;)
koko napisał/a:
Chinach - wzrasta też konsumpcja mięsa
No cóż, pewnie się przejadą na odejściu od tradycji...
koko - 2011-01-27, 11:26

Lily napisał/a:
O, w Biedronie jest "majonez" łubinowy ;)

Serio? :shock:
Wiesz Lily, podobnie jak ty nie wyczytałam z tego artykułu głównie informacji o łubinowej kiełbasie, ale o tym drastycznym skoku spożycia mięcha. Może Chińczycy chcą w ten sposób ograniczyć swoją liczebność?

kasienka - 2011-01-27, 11:42

hxxp://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F&gl=PL#/watch?xl=xl_blazer&v=GayZDDC_VBQ
:mrgreen:

edysqa - 2011-01-27, 18:12

Lily, naprawde jest w Bideronce coś takiego jak majonez łubinowy? zawiera jajka?
Lily - 2011-01-27, 18:48

edysqa napisał/a:
zawiera jajka?
Nie zawiera. Nazywa się "sos sałatkowy na bazie ziaren łubinu". I nie jest zbyt smaczny prawdę mówiąc ;)
koko - 2011-01-27, 20:31

Lily :shock:
Malinetshka - 2011-01-30, 17:25

koko napisał/a:
użycie łubinu może korzystnie wpłynąć na zdrowie, stan środowiska i dochody rolników.

przeczytałam coś innego.. :oops: co też zgodne z prawdą w sumie :-P


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group