|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - kotlety z kapusty kiszonej
ifinoe - 2011-02-05, 19:40 Temat postu: kotlety z kapusty kiszonej pierwszy raz jadłam i robiłam coś takiego, ale być może dla innych to żadna rewelacja
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka poszatkowanej drobno kapusty kiszonej
1 podduszona cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sezam+mąka ciecierzycy do panierowania
zblendowałam ciecierzycę i cebulę, dodałam kapustę i przyprawy, lepiłam kotlety, obtaczałam w panierce i na patelnię
bardzo szybka i nadspodziewanie smaczna potrawa
jutro chyba będzie zestaw soczewica + kapusta kiszona
gosia_w - 2011-02-05, 21:04
ja nie znam i z przyjemnością wypróbuję
Anja - 2011-02-05, 21:52
Ha, no to lecę namoczyć ciecierzycę - jeśli ją jeszcze mam.
rosa - 2011-02-05, 21:54
może ja też bym namoczyła?
bodi - 2011-02-05, 21:56
ja też chętnie wypróbuję, zapowiadają się pysznie
kofi - 2011-02-05, 22:15
Co z tego, ze mam ciecierzycę, jak nie mam kapusty. To musi być ciekawe danie.
rosa - 2011-02-06, 11:30
nie namoczyłam, fak!
ifinoe - 2011-02-06, 12:59
zapomniałam namoczyć soczewicę
będą kotlety ryżowo-kapuściane
Juliaa_ - 2011-02-06, 20:05
no no, wydaje się pyszne! jutro wypróbuje
mimish - 2011-02-07, 16:11
Brzmi pysznie, biegne po kapuste!
emiwa - 2011-02-07, 18:58
mmm, aż zrobiłam się głodna
Katioczka - 2011-02-07, 19:32
zapodam swoim takie kukety jak to mówi mój syn
ifinoe - 2011-02-07, 19:44
właśnie przygotowałam powtórkę...moje dziecko tak domagało się dziś tych kotletów, że zmuszona byłam zakupić zapuszkowaną cieciorę i zrobić je na kolację
Anja - 2011-02-08, 14:04
Zrobiłam, pyszne - moje smaki, bardzo fajne połączenie. No i ten kmin (ja zmieliłam) - mmm...
ifinoe, a jak robiłaś panierkę? mąka z ciecierzycy i na to sezam? bo tak to mi się nie chciał trzymać i w końcu zaczęłam obtaczać w jajku...
ifinoe - 2011-02-08, 15:11
wymieszałam makę i sezam i w tej mieszance obtaczałam
MayoNika - 2011-02-10, 18:05
Mi wyszło niedobre, kwaśne i właściwie smakowały jak podgrzana kapusta, zero smaku ciecierzycy.
Katioczka - 2011-02-11, 00:21
smak-świetny, konsystencja-rozwalająca się
w końcu dodałam trochę panierki do masy i tak smażyłam, wyszło bardziej spoiste
Anja - 2011-04-05, 13:39
Konsystencja i mi wychodzi trochę rozwalająca się, ale coraz rzadziej. U nas te kotleciki to już stały punkt programu i robię je na oko - i wtedy są najlepsze.
agaB - 2011-04-06, 00:10
a mi właśnie moczy się ciecierzyca i tak zastanawiałam się jakie kotleciki zrobić.
To jutro rano pobiegnę po kapustę i zabieram sie do roboty.
A czy kapustę trzeba ugotować?
Ciekawa jestem, czy to może być tez jako farsz do pierogów?
Anja - 2011-04-06, 10:48
agaB napisał/a: | A czy kapustę trzeba ugotować? |
Ja nie gotowałam.
agaB - 2011-04-06, 22:08
I zrobiłam kotlety. Były pyszne.
I kupiłam też za dużo kapusty, więc od razu zrobiłam bigos wege, a że kupiłam również za dużo pieczarek i za dużo namoczyłam ciecierzycy, więc zrobiłam pasztet i kotlety z ciecierzycy z pieczarkami i ryżem. I tak sobie gotowałam, gotowałam i gotowałam i jutro będziemy mieli znowu duuuuuuuuuużo jedzenia. I to wszystko przez te kotlety
Wretka - 2011-04-06, 22:32
agaB, rozpusta
agaB - 2011-04-07, 17:20
Wretka , dobrze to napisałaś. Ale fajnie było dzisiaj być na dłuuuugim spacerze i zajadać kotleciki z waflami ryżowymi
Kat... - 2011-04-08, 14:42
Pycha! Wrzucam ciecierzycę znowu do moczenia Obtoczyłam w bułce ze zmielonym czarnym sezamem. Mój młynek nawet na pół nie rozwalił ciecierzycy. Miałam nadzieję, że będę sama w domu mogła sobie robić mąki. Jak widać nie wszystkie.
Przepis polecam bardzo!
gosia_w - 2011-04-08, 19:54
Kat... napisał/a: | Mój młynek nawet na pół nie rozwalił ciecierzycy. |
Kat..., a jaki masz młynek?
moony - 2011-04-09, 20:03
Dobre, rzeczywiście. Tylko trzeba pokombinować z konsystencją.
justyna1982 - 2011-04-09, 21:11
To i mi smaka narobiłyście. Tylko muszę zaczekać aż wybiorę się na zakupy bo na dzień dzisiejszy to tylko cebule i przyprawy mam w domu Mąki z ciecierzycy to raczej nie dostanę w mojej okolicy ale spróbuję w mące ryżowej je obtoczyć. Co do młynków ja ostatnio właśnie do chleba chciałam dać siemię lniane tylko w przepisie miałam żeby zmielić i wsypałam te ziarenka do młynka do kawy (nowy bez resztek kawy) no i klops nie udało się młynek to jakaś atrapa bo od razu rączka się rozleciała więc wsypałam całe ziarenka
Kat... - 2011-04-09, 21:16
gosia_w napisał/a: | Kat..., a jaki masz młynek? | napis się starł. Jakiś taki zwykły kupiony chyba w Klubie dla Ciebie za kilkanaście zł. Słyżył mi dobrze przez prawie 3 lata ale teraz widzę, że ewidentnie pora poszukać nowego. Muszę odgrzebać młynkowy wątek.
moony napisał/a: | Tylko trzeba pokombinować z konsystencją. | ja dodałam 2 łyżki bułki tartej do masy. Chyba za mało ale się nie rozwaliły. Następnym razem dam ze 3-4.
go. - 2012-01-10, 11:51
u mnie właśnie zostały pochłoniete, trafiają do zeszycika z tym, że wyszły w postaci plackó bardziej -to chyba przez to jak kapucha puściła resztki soku
panikanka - 2014-03-17, 19:01
Bardzo dobre kotlety, już długo się nosiłam z zamiarem ich zrobienia, bo góra kiszonej mi zalegała w lodówce po zakupach męża, bo on uznaje tylko hurtowe ilości . Zamiast ciecio dałam kaszę jaglaną i płatki owsiane. Dobrze smakują z jakąś w miarę słodką surówką, np. z marchewki, albo z selera z rodzynkami Choć przyznam, że kotlety z niekiszonej kapuchy smakują mi jeszcze bardziej Pozdr.
dziefczyna87 - 2014-09-15, 09:43
Da radę to zrobić na innej mące?:)
go. - 2014-09-15, 10:20
dziefczyna87 napisał/a: | Da radę to zrobić na innej mące?:) |
pewnie, że się da. Na glunetowej na pewno łatwiej je posklejać
Anja - 2014-09-21, 18:25
Wczoraj robiłam te kotlety w wersji pieczonej - nie rozwaliły się. Zamiast ciecierzycy dałam czerwoną soczewicę. Cebuli niet, za to dużo kminu. Uwielbiam ten smak.
serenatta - 2014-10-08, 21:20
to bardzo ciekawy przepis... nastawiłam kapustę na kiszenie i kupiłam cieciorkę...hm...ale mój mąż podejrzeam, że wolałaby to spróbować również, a jest w cudnym Westport teraz albo poczekam do poniedziałku, albo nie wytrzymam i zrobię to w piątek (bo wtedy kapusta będzie gotowa)
|
|