| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - ciasto drożdżowe SUPER SPEED
excelencja - 2011-03-24, 22:54 Temat postu: ciasto drożdżowe SUPER SPEED drożdżowe super speed
1) ok 0,5 kg mąki - (najczęściej używam mix biała i razowa- więcej białej)
2) 0,5 szklanki cukru
3) 0,5 szklanki oleju
4) 3/4 paczki (kostki) drożdży
5) 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
+ opcjonalnie kruszonka 1:1:1 olej mąka i cukier, mieszamy i jest
miska- do miski ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy, czekamy 10 minut aż drożdże się zorientują, że żarcie przyszło.
Dorzucamy olej i wsypujemy mąkę - mąki tyle, że ciasto dało się łapkami formować i nie lepiło się do tychże - trzeba wyczuć.
Pakujemy do formy, formujemy bułeczki, wałkujemy rogaliki, odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia.
Pakujemy do pieca na ok 160 stopni- aż się zarumieni - z reguły 20-30 minut
Jak zrezygnujemy z mleka na rzecz wody, z cukru na rzecz szczypty soli- mamy super ciasto na kulebiaka, jakieś rogaliki z kapustą itp.
A tak wygląda drożdżowe i pączki:
edysqa - 2011-03-26, 20:46
Super przepis, robiłam kiedyś weganskie drozdzowe i chociaż wyszło niezłe to nie było to. Spróbuje Twojego przepisu
Lily - 2011-03-26, 21:00
O rany, piękne...
mandy_bu - 2011-03-26, 21:24
excelencja, dzięki za ten przepis cudna strusico pędziwiatrzyco (siuper spid)
Będę robić w maszynie i zobaczymy jak wyjdzie. Tylko zrobię ze zwykłym mlekiem. Mówisz 3/4 kostki drożdży.......
excelencja - 2011-03-27, 10:23
| mandy_bu napisał/a: | | Mówisz 3/4 kostki drożdży....... |
a co, że dużo?
Dziś upiekłam z tego przepisu - tylko mniej cukru- bułeczki super speed z dżemem -
cudne były - i faktycznie super speed- bo przygotowanie - wraz z pieczeniem trwało 35 minut
Później wrzucę zdjęcia
[ Dodano: 2011-03-27, 11:28 ]
proszę - bułeczki śniadaniowe SUPER SPEED z dżemem - nie wiem czy nie powinny mieć osobnego wątku...
ale to generalnie przepis powyższy tylko:
1) woda zamiast mleka - generalnie - dodałam 3/4 wody i 1/4 mleka
2) cukru o 1/3 mniej
3) nadzienie z dżemu
wyrobiłam ciacho, rwałam kawałki, rozplaśniałam w łapie, nakładałam łyżeczkę dżemu wiśniowego, zalepiałam boki, formowałam bułeczki, na blachę - sru.
Czekałam 10 minut aż trochę wyrosły - piec nagrzany na 160, wrzuciłam i po 20-25 min- gotowe trochę poparzyłyśmy place ale mmmm.
Przepis jest na ok 16 bułeczek małych
[ Dodano: 2011-03-27, 11:28 ]
proszę - bułeczki śniadaniowe SUPER SPEED z dżemem - nie wiem czy nie powinny mieć osobnego wątku...
ale to generalnie przepis powyższy tylko:
1) woda zamiast mleka - generalnie - dodałam 3/4 wody i 1/4 mleka
2) cukru o 1/3 mniej
3) nadzienie z dżemu
wyrobiłam ciacho, rwałam kawałki, rozplaśniałam w łapie, nakładałam łyżeczkę dżemu wiśniowego, zalepiałam boki, formowałam bułeczki, na blachę - sru.
Czekałam 10 minut aż trochę wyrosły - piec nagrzany na 160, wrzuciłam i po 20-25 min- gotowe trochę poparzyłyśmy place ale mmmm.
Przepis jest na ok 16 bułeczek małych
hxxp://img228.imageshack.us/i/p1010413y.jpg/]
Uploaded with hxxp://imageshack.us]ImageShack.us
gosia_w - 2011-03-27, 11:34
excelencja, całe wyrastanie to te 10 minut? Czy zostawiłaś ciasto do wyrośnięcia po zrobieniu? Bułki wyglądają bardzo apetycznie
Jeżeli chodzi o drożdze, to ja na pół kilograma mąki daję 20 g drożdży.
excelencja - 2011-03-27, 19:36
tak- wyrastanie 10 minut- no może 15 - ale rano nie jestem w stanie na głodniaka dłużej wytrzymać Normalne ciasto rośnie ok 30 min
Przy mniejszej ilości drożdży nie wychodzi tak puchate - bo jednak w 'normalnych' ciastach puszystości dodają jajka
gosia_w - 2011-03-27, 19:40
to rzeczywiście super speed
Lily - 2011-03-27, 20:08
Rośnie tak szybko pewnie przez tak dużą ilość drożdży.
excelencja - 2011-03-27, 20:17
Lily, nie do końca - bo ja je prawie nie wyrośnięte do pieca włożyłam tzn ociupinkę zdążyło - a mimo to w piecu ślicznie wyrosły
excelencja - 2011-03-29, 11:48
oczywiście
pączki, bułki, ciasto- co zechcesz- tańczy i śpiewa i śniadanie do łóżka podaje. Takie ciasto! o!
fiwen - 2011-03-29, 18:24
Extra! Chciałabym wypróbować, ale mam drożdże tylko instant, w paczuszkach 7g. Czy ktoś mi podpowie ile ich dać?
rosa - 2011-03-29, 19:29
jedna paczka na pół kilo mąki - tam chyba nawet na opakowaniu jest napisane
excelencja - 2011-03-29, 20:03
fiwen, nigdy nie używałam takich drożdży więc nie jestem w stanie powiedzieć ile tego w praktyce wypada użyć...
Izzi - 2011-04-01, 15:31
Oh yeah
ciasto najpierw próbowałam u źródeł tj. u exe
przepyszne
potem, po odebraniu przepisu, uczyniłam takowe sama
niezgorsze wyszło
dziś piekę w wersji - buły z dżemem
fiwen - 2011-04-01, 16:53
Na pół kilo mąki dałam półtorej paczki suchych drożdży i wyklepałam z tego drożdżówki z kruszonką. Przepis jest naprawdę pierwsza klasa!!
[ Dodano: 2011-04-21, 17:48 ]
Poprzednie drożdżówki robiłam na mleku ryżowym, a wczoraj przygotowałam ciasto na mleku owsianym i... nic nie wyrosło....
Katioczka - 2011-05-28, 23:44
aleeee pachnieeeee!!! zrobiłam z truskawkami i kruszonką...
karmelowa_mumi - 2011-05-29, 15:43
excelencja, uwielbiam przepisy super speed i Ciebie za wrzucanie ich tutaj
ja się przymierzam do bułeczek z nutellą Gemi
excelencja - 2011-05-30, 08:58
zrobiłam ostatnio w wersji 'placek z truskawkami' - a to niełatwe bo sok z owoców często powoduje zakalec- ale wyszło
I bułki z truskawkami - pyyyszne
Ciasto - zrobiłam full ilość, pół użyłam do bułek, pół do ciasta.
Nie dałam cukru tylko 15 daktyli zmiksowanych w wrzątkiem i odpowiednio mniej wody.
Truskawki pokroiłam na połówki.
2 połówki oplatałam plackiem ciasta i wyszły bułeczki - idealne.
Ciasto na ciasto rozwałkowałam, ułożyłam w tortownicy, ułożyłam truskawki, pozwoliłam wyrosnąć nieco dłużej niż zwykle. Posypałam kruszonką. Upiekłam.
Ważne przy drożdżowym, żeby mu nie przeszkadzać - jak się piecze nie otwierać drzwiczek, nie zaglądać, nie wtykać patyczków, nie szurać foremką - bo zakalec łatwo zrobić.
karmelowa_mumi - 2011-05-30, 11:47
| excelencja napisał/a: | | Ważne przy drożdżowym, żeby mu nie przeszkadzać - | można wywiesić na drzwiczkach piekarnika odpowiednią informację ;D
Ahnesa - 2011-07-04, 19:18
wieeeelkie dzięki za ten przepis, wyszło mi nawet w kombiwarze (nie mam piekarnika)!
znakoff - 2012-02-15, 16:28
A mi nie wyszło Zapadło sie na środku chociaż nie zaglądałam, nie pukałam, nawet nie paliłam światła.
No, ale smaczne jest, mimo wszystko.
Kruszonka zaś wyszła mi w wersji płynnej...
edysqa - 2012-02-15, 16:53
excelencja, a pączki jak robisz? Tzn czy nadziewasz przed smazeniem czy po? No i jak długo sie je smazy? Nigdy nie robiłam pączków
edysqa - 2012-02-15, 17:17
Jenny, wlasnie sie zabieram za ciasto. Ale mam zamiar zrobic je w piekarniku, po części dlatego ze nie mam na czym usmazyc no i dlatego ze zdrowsze
moony - 2012-02-15, 17:51
w ubiegłym roku robiłam pieczone z przepisu podanego w wątku paczkowym na forum i zupełnie nie wyszły. Tym razem smażę, na oleju.
edysqa - 2012-02-15, 17:58
moony, niestety skończyły mi sie zapasy oleju (zostało ok 1/2 szklanki) a nie chce mi sie na tą zamieć śnieżną wychodzić
Tylko zastanawiam sie czy nadziewac od razu dzemem czy po upieczeniu. Jak lepiej?
moony - 2012-02-15, 18:05
Nie mam pojęcia... Ja nie mam takiej szprycy do nadziewania, chyba wrzucę nadzienie przed smażeniem, zawinę kulkę i już. Najwyżej będą nieestetyczne
edysqa - 2012-02-15, 19:12
Pieką się pieką a ja juz ze szprycką i przetartymi powidłami czekam
Tylko nie wiem co z wierzchem zrobic. Woda troche i pozniej pudrem?
Dziewczyny!!
Wyszły przepyszne Dziękuję exce
Już je na blogu publikuje, muszę, bo warto
Możecie już zobaczyć jakie cuda mi wyszły dzięki temu przepisowi excelencji
moony - 2012-02-16, 12:51
A mi, jak zwykle, g... wyszło, a nie pączki
Izzi - 2012-02-22, 15:26
o kurka wodna ..że się tak wyrażę
delikatnie mówiąc zaczęłam szaleństwa kulinarne ..tym razem od sprawdzonego tego oto przepisu
..i nadziawszy ciasto czymś niby na kształt wnętrza ruskich pierogów, uczyniłam kulebiaka (?)
pikny i smaczny!
szfenks babo za przepis ów
śliwka - 2012-10-23, 20:29
Upiekłam dziś takie zakręcone buły cynamonowe (coś jak te w Szwecji) z ciasta z tego przepisu. Dzięki, excelencja za ten przepis. Tylko trochę dłużej pozwoliłam ciastu rosnąć, najpierw samemu ciastu a potem już bułkom. Fotka:
jarzynajarzyna - 2012-10-24, 07:52
Iw, smakoterapia to twój blog? boszszsz, co za cuda, jestem w pracy, a nie mogę się oderwać
śliwka - 2012-10-24, 09:36
jarzynajarzyna, niestety nie. Jestem zbyt mało kreatywna, żeby blog zakładać . A dlaczego tak pomyślałaś? Autorka tego bloga to też Iw? Właśnie myślałam nad zmianą nicku...
jarzynajarzyna - 2012-10-24, 11:27
no bo jakoś trafiłam chyba przez bloga edyski, że to pisze jakaś IW i pomyślałam o Tobie, tym bardziej, że sporo tam z jaglanej kaszy i w ogóle wegan
śliwka - 2012-10-24, 12:21
No tak.
(mój nick już zmieniony jak widać)
lilias - 2012-10-24, 13:30
śliwka, smaczny
|
|