wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - ciasto drożdżowe SUPER SPEED

excelencja - 2011-03-24, 22:54
Temat postu: ciasto drożdżowe SUPER SPEED
drożdżowe super speed

1) ok 0,5 kg mąki - (najczęściej używam mix biała i razowa- więcej białej)
2) 0,5 szklanki cukru
3) 0,5 szklanki oleju
4) 3/4 paczki (kostki) drożdży
5) 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego

+ opcjonalnie kruszonka 1:1:1 olej mąka i cukier, mieszamy i jest

miska- do miski ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy, czekamy 10 minut aż drożdże się zorientują, że żarcie przyszło.
Dorzucamy olej i wsypujemy mąkę - mąki tyle, że ciasto dało się łapkami formować i nie lepiło się do tychże - trzeba wyczuć.

Pakujemy do formy, formujemy bułeczki, wałkujemy rogaliki, odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia.
Pakujemy do pieca na ok 160 stopni- aż się zarumieni - z reguły 20-30 minut

Jak zrezygnujemy z mleka na rzecz wody, z cukru na rzecz szczypty soli- mamy super ciasto na kulebiaka, jakieś rogaliki z kapustą itp.
A tak wygląda drożdżowe i pączki:

edysqa - 2011-03-26, 20:46

Super przepis, robiłam kiedyś weganskie drozdzowe i chociaż wyszło niezłe to nie było to. Spróbuje Twojego przepisu :-)
Lily - 2011-03-26, 21:00

O rany, piękne...
mandy_bu - 2011-03-26, 21:24

excelencja, dzięki za ten przepis cudna strusico pędziwiatrzyco (siuper spid) :mrgreen:
Będę robić w maszynie i zobaczymy jak wyjdzie. Tylko zrobię ze zwykłym mlekiem. Mówisz 3/4 kostki drożdży.......

excelencja - 2011-03-27, 10:23

mandy_bu napisał/a:
Mówisz 3/4 kostki drożdży.......

a co, że dużo?

Dziś upiekłam z tego przepisu - tylko mniej cukru- bułeczki super speed z dżemem -
cudne były - i faktycznie super speed- bo przygotowanie - wraz z pieczeniem trwało 35 minut :)
Później wrzucę zdjęcia :)

[ Dodano: 2011-03-27, 11:28 ]
proszę - bułeczki śniadaniowe SUPER SPEED z dżemem - nie wiem czy nie powinny mieć osobnego wątku...
ale to generalnie przepis powyższy tylko:
1) woda zamiast mleka - generalnie - dodałam 3/4 wody i 1/4 mleka
2) cukru o 1/3 mniej
3) nadzienie z dżemu :)

wyrobiłam ciacho, rwałam kawałki, rozplaśniałam w łapie, nakładałam łyżeczkę dżemu wiśniowego, zalepiałam boki, formowałam bułeczki, na blachę - sru.
Czekałam 10 minut aż trochę wyrosły - piec nagrzany na 160, wrzuciłam i po 20-25 min- gotowe :) trochę poparzyłyśmy place ale mmmm.
Przepis jest na ok 16 bułeczek małych

[ Dodano: 2011-03-27, 11:28 ]
proszę - bułeczki śniadaniowe SUPER SPEED z dżemem - nie wiem czy nie powinny mieć osobnego wątku...
ale to generalnie przepis powyższy tylko:
1) woda zamiast mleka - generalnie - dodałam 3/4 wody i 1/4 mleka
2) cukru o 1/3 mniej
3) nadzienie z dżemu :)

wyrobiłam ciacho, rwałam kawałki, rozplaśniałam w łapie, nakładałam łyżeczkę dżemu wiśniowego, zalepiałam boki, formowałam bułeczki, na blachę - sru.
Czekałam 10 minut aż trochę wyrosły - piec nagrzany na 160, wrzuciłam i po 20-25 min- gotowe :) trochę poparzyłyśmy place ale mmmm.
Przepis jest na ok 16 bułeczek małych
hxxp://img228.imageshack.us/i/p1010413y.jpg/]

Uploaded with hxxp://imageshack.us]ImageShack.us

gosia_w - 2011-03-27, 11:34

excelencja, całe wyrastanie to te 10 minut? Czy zostawiłaś ciasto do wyrośnięcia po zrobieniu? Bułki wyglądają bardzo apetycznie :-D
Jeżeli chodzi o drożdze, to ja na pół kilograma mąki daję 20 g drożdży.

excelencja - 2011-03-27, 19:36

tak- wyrastanie 10 minut- no może 15 - ale rano nie jestem w stanie na głodniaka dłużej wytrzymać :) Normalne ciasto rośnie ok 30 min
Przy mniejszej ilości drożdży nie wychodzi tak puchate - bo jednak w 'normalnych' ciastach puszystości dodają jajka

gosia_w - 2011-03-27, 19:40

to rzeczywiście super speed :mryellow:
Lily - 2011-03-27, 20:08

Rośnie tak szybko pewnie przez tak dużą ilość drożdży.
excelencja - 2011-03-27, 20:17

Lily, nie do końca - bo ja je prawie nie wyrośnięte do pieca włożyłam :) tzn ociupinkę zdążyło - a mimo to w piecu ślicznie wyrosły
excelencja - 2011-03-29, 11:48

oczywiście :)
pączki, bułki, ciasto- co zechcesz- tańczy i śpiewa i śniadanie do łóżka podaje. Takie ciasto! o!

fiwen - 2011-03-29, 18:24

Extra! Chciałabym wypróbować, ale mam drożdże tylko instant, w paczuszkach 7g. Czy ktoś mi podpowie ile ich dać?
rosa - 2011-03-29, 19:29

jedna paczka na pół kilo mąki - tam chyba nawet na opakowaniu jest napisane :-)
excelencja - 2011-03-29, 20:03

fiwen, nigdy nie używałam takich drożdży więc nie jestem w stanie powiedzieć ile tego w praktyce wypada użyć...
Izzi - 2011-04-01, 15:31

Oh yeah ;-)
ciasto najpierw próbowałam u źródeł tj. u exe
przepyszne

potem, po odebraniu przepisu, uczyniłam takowe sama
niezgorsze wyszło

dziś piekę w wersji - buły z dżemem :mrgreen:

fiwen - 2011-04-01, 16:53

Na pół kilo mąki dałam półtorej paczki suchych drożdży i wyklepałam z tego drożdżówki z kruszonką. :) Przepis jest naprawdę pierwsza klasa!!

[ Dodano: 2011-04-21, 17:48 ]
Poprzednie drożdżówki robiłam na mleku ryżowym, a wczoraj przygotowałam ciasto na mleku owsianym i... nic nie wyrosło.... :-/

Katioczka - 2011-05-28, 23:44

aleeee pachnieeeee!!! zrobiłam z truskawkami i kruszonką...
karmelowa_mumi - 2011-05-29, 15:43

excelencja, uwielbiam przepisy super speed i Ciebie za wrzucanie ich tutaj :)

ja się przymierzam do bułeczek z nutellą Gemi :)

excelencja - 2011-05-30, 08:58

zrobiłam ostatnio w wersji 'placek z truskawkami' - a to niełatwe bo sok z owoców często powoduje zakalec- ale wyszło :)
I bułki z truskawkami - pyyyszne

Ciasto - zrobiłam full ilość, pół użyłam do bułek, pół do ciasta.
Nie dałam cukru tylko 15 daktyli zmiksowanych w wrzątkiem i odpowiednio mniej wody.
Truskawki pokroiłam na połówki.
2 połówki oplatałam plackiem ciasta i wyszły bułeczki - idealne.
Ciasto na ciasto :) rozwałkowałam, ułożyłam w tortownicy, ułożyłam truskawki, pozwoliłam wyrosnąć nieco dłużej niż zwykle. Posypałam kruszonką. Upiekłam.

Ważne przy drożdżowym, żeby mu nie przeszkadzać - jak się piecze nie otwierać drzwiczek, nie zaglądać, nie wtykać patyczków, nie szurać foremką - bo zakalec łatwo zrobić.

karmelowa_mumi - 2011-05-30, 11:47

excelencja napisał/a:
Ważne przy drożdżowym, żeby mu nie przeszkadzać -
można wywiesić na drzwiczkach piekarnika odpowiednią informację ;D
Ahnesa - 2011-07-04, 19:18

wieeeelkie dzięki za ten przepis, wyszło mi nawet w kombiwarze (nie mam piekarnika)! :-D
znakoff - 2012-02-15, 16:28

A mi nie wyszło :( Zapadło sie na środku chociaż nie zaglądałam, nie pukałam, nawet nie paliłam światła.
No, ale smaczne jest, mimo wszystko.

Kruszonka zaś wyszła mi w wersji płynnej... :/

edysqa - 2012-02-15, 16:53

excelencja, a pączki jak robisz? Tzn czy nadziewasz przed smazeniem czy po? No i jak długo sie je smazy? Nigdy nie robiłam pączków :oops:
edysqa - 2012-02-15, 17:17

Jenny, wlasnie sie zabieram za ciasto. Ale mam zamiar zrobic je w piekarniku, po części dlatego ze nie mam na czym usmazyc ;-) no i dlatego ze zdrowsze :-)
moony - 2012-02-15, 17:51

w ubiegłym roku robiłam pieczone z przepisu podanego w wątku paczkowym na forum i zupełnie nie wyszły. Tym razem smażę, na oleju.
edysqa - 2012-02-15, 17:58

moony, niestety skończyły mi sie zapasy oleju (zostało ok 1/2 szklanki) a nie chce mi sie na tą zamieć śnieżną wychodzić :-)

Tylko zastanawiam sie czy nadziewac od razu dzemem czy po upieczeniu. Jak lepiej?

moony - 2012-02-15, 18:05

Nie mam pojęcia... Ja nie mam takiej szprycy do nadziewania, chyba wrzucę nadzienie przed smażeniem, zawinę kulkę i już. Najwyżej będą nieestetyczne :P
edysqa - 2012-02-15, 19:12

Pieką się pieką :-D a ja juz ze szprycką i przetartymi powidłami czekam :-)
Tylko nie wiem co z wierzchem zrobic. Woda troche i pozniej pudrem?

Dziewczyny!!
Wyszły przepyszne :-) Dziękuję exce
Już je na blogu publikuje, muszę, bo warto :-D

Możecie już zobaczyć jakie cuda mi wyszły dzięki temu przepisowi excelencji :oops:

moony - 2012-02-16, 12:51

A mi, jak zwykle, g... wyszło, a nie pączki :evil:
Izzi - 2012-02-22, 15:26

o kurka wodna ..że się tak wyrażę
delikatnie mówiąc zaczęłam szaleństwa kulinarne ..tym razem od sprawdzonego tego oto przepisu ;-)

..i nadziawszy ciasto czymś niby na kształt wnętrza ruskich pierogów, uczyniłam kulebiaka (?)

pikny i smaczny!

szfenks babo za przepis ów ;-)

śliwka - 2012-10-23, 20:29

Upiekłam dziś takie zakręcone buły cynamonowe (coś jak te w Szwecji) z ciasta z tego przepisu. Dzięki, excelencja za ten przepis. Tylko trochę dłużej pozwoliłam ciastu rosnąć, najpierw samemu ciastu a potem już bułkom. Fotka:
jarzynajarzyna - 2012-10-24, 07:52

Iw, smakoterapia to twój blog? :shock: :shock: :shock: boszszsz, co za cuda, jestem w pracy, a nie mogę się oderwać :mryellow:
śliwka - 2012-10-24, 09:36

jarzynajarzyna, niestety nie. Jestem zbyt mało kreatywna, żeby blog zakładać :-( . A dlaczego tak pomyślałaś? Autorka tego bloga to też Iw? Właśnie myślałam nad zmianą nicku...
jarzynajarzyna - 2012-10-24, 11:27

no bo jakoś trafiłam chyba przez bloga edyski, że to pisze jakaś IW i pomyślałam o Tobie, tym bardziej, że sporo tam z jaglanej kaszy i w ogóle wegan ;-)
śliwka - 2012-10-24, 12:21

No tak.

(mój nick już zmieniony jak widać)

lilias - 2012-10-24, 13:30

śliwka, smaczny :-D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group