|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - Nutella z cieciorki
gemi - 2011-05-14, 19:21 Temat postu: Nutella z cieciorki Zainspirowana przez Alispo, która niegdyś napomknęła o tym kulinarnym cudzie, postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania
Ostatnio wzięłam słoiczek nutelli na wegedzieciakowe spotkanie w Kiełczowie. Trochę zmodyfikowałam oryginał ze względu na alergię u dzieci obecnych na spotkaniu.
A robi się ją tak:
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej cieciorki (bez soli)
garść orzechów nerkowca
3 duże łyżki oleju (miałam akurat ryżowy)
1/2 szklanki karobu
1/3 szklanki cukru dark muscovado
2 łyżeczki ekocukru waniliowego (miałam ten z evergreenu)
szczypta soli
woda - dolałam w takiej w ilości, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Orzechy zmielić i zblendować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Oryginał tutaj: hxxp://kuchenne-fantazje.blogspot.com/2009/12/nutella-z-cieciorki.html
Wersja z kakao też pyszna. Planuję też zrobić nutellę z masą daktylową zamiast cukru.
Poza tym mm fantazję na temat bloku czekoladowego (nutella + bakalie nałożona pomiędzy 2 andruty. Potem obciążę i siup do lodówki. Ale to już wersja nadająca się do zupełnie innego działu
daria - 2011-05-14, 23:47
była pyszna
priya - 2011-05-15, 15:10
Ale fajny przepis! spróbuję jak jakiś słód będę miała, bo z cukrem dzieciom dawać nie chcę.
moony - 2011-05-15, 15:43
Bardzo sprytny sposób na cieciorkę Mmmm, zgadzam się z darią
Maliboo7 - 2011-05-15, 21:38
O rany Na pewno spróbuję, ale z miodem lub melasą.
gemi napisał/a: | Planuję też zrobić nutellę z masą daktylową |
Daj znać, jak spróbujesz, bo takie coś można by nawet jeść w diecie bezcukrowej (bezmiodowej, bezsyropowej...) i mogłabym wrzucić przepis na moje forum
Edit
Zrobiłam z miodem i laskowymi, trochę za słodkie mi wyszło, ale Kajtek zjadł 3 kanapki z tym, więc sukces jest Dzięki za ten przepis!
priya - 2011-05-18, 10:10
Maliboo7, to ile miodu polecasz dać na taka ilość składników? Nat marzy o nutelli, więc przymierzam się do zrobienia, ale właśnie bez cukru.
moony - 2011-05-18, 10:37
A ile kakao? Bo chyba nie pół szklanki?
Maliboo7 - 2011-05-18, 13:08
Ja dałam tak:
1 puszkę cieciorki
garść orzechów laskowych
3 łyżki masła
1/3 szkl. kakao (mniej więcej)
3 płaskie łyżki miodu (następnym razem dam dwie, góra dwie i pół)
priya - 2011-05-18, 13:33
Maliboo7, dzięki. A cieciorka z puszki nie jest za słona do tego?
Maliboo7 - 2011-05-18, 14:03
Też się obawiałam, ale wyszło pyszne
Już się normalnie nie mogę doczekać aż do domu wrócę i znowu trochę podjem...
maharetefka - 2011-05-19, 09:22
no smaka narobily mi baby jedne . bede slodzic daktylami. mrrrrr
Maliboo7 - 2011-05-19, 16:35
maharetefka napisał/a: | bede slodzic daktylami |
A jak to robisz? Moczysz i blendujesz? Daj znać, czy dobre wyszło
maharetefka - 2011-05-19, 20:51
no, daktyle gotuje w malej ilosci wody na paciaje, az troche woda odparuje, a wtedy miksuje na jednolita mase, ktora sama w sobie pyyyszna . no ale dalam ciala i zapomnialam cieciore kupic , no jutro zrobie pewnie.
YolaW - 2011-05-19, 22:48
gemi, a wyjdzie to zmiodem zamiast cukru? Jak myślisz?
[ Dodano: 2011-05-19, 22:50 ]
O już doczytałam, że wyjdzie
gemi - 2011-05-20, 07:17
mam wrażenie, że wyjdzie ze wszystkim
ja dałam tego kakao naprawdę sporo (3 kopiaste łyżki, co z pewnością daje ilość około pół szklanki)
priya, surowy cukier dark muscovado to taka jakby scukrzona melasa (nawet kolor mają ten sam).Więc jak dla mnie jest w porządku. I raczej nie da się go nasypać, sprawia wrażenie, jakby był zawilgoconą bryłą.
Robiłam też z olejem sezamowym i smarowidło wyszło cudne
priya - 2011-05-20, 08:38
gemi, dzięki. NIe wiedziałam co to ten cuier muscovado ALe już zaopatrzyłam się w cieciorkę i miód, więc dziś zrobię w takiej wersji
priya - 2011-05-20, 16:30
No i gotowe. W wersji z orzechami laskowymi, miodem i kakao. Nat pokochał od pierwszego wejrzenia. Zbawienie! (próbował wcześniej sklepowej Nutelli u babci i wciąż mnie prosił żebym mu ją pozwoliła jeść, a ja nie pozwalałam). Dziękuję za ten przepis!
ań - 2011-05-20, 18:46
no alleluja!!!! coś dla mnie i moich dzieci
czuppi - 2011-05-20, 21:10
normalnie jestem w szoku co tu za przepisy można znaleźć
maharetefka - 2011-05-20, 21:30
super wyszlo. a orzechy to wloskie dalam, bo moje dziecko uczulone na wiekszosc. dzieki za przepis
Maliboo7 - 2011-05-23, 20:33
maharetefka wielkie dzięki! To jest naprawdę genialny sposób na słodzenie takich właśnie pyszności jak nutella. Sama w sobie ta pasta mi średnio smakowała, ale w nutelli — super No i mogę wrzucić przepis na forum dla moich atopowców.
Bajdełej, dzisiaj nie miałam cieciorki więc zrobiłam z soi i też działa (smakuje tak samo).
Dziecię me nadal zachwycone A jak mu powiedziałam, że jutro zrobimy zdrowe słone paluszki, to on: Mniam... O! A może to będzie nasza misja życiowa: robić niezdrowe rzeczy w wersji zdrowej!?
maharetefka - 2011-05-23, 20:45
Maliboo7 napisał/a: | maharetefka wielkie dzięki |
to nie mi sie dzieki naleza , to sposob forumowy, stary i sprawdzony .
Marcela - 2011-05-23, 20:58
A to nasza wersja "nutelli" :
2 -3 łyżki mleka kokosowego,
1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka karobu,
1 łyżka zmiksowanych daktyli (albo jakikolwiek słód) - to wszystko zagotować ciągle mieszając.
Do ciepłej jeszcze masy dosypać zmielonych na sucho orzechów laskowych i nerkowców (pół na pół), dosypywać, aż gęstość będzie "nutellowa".
Orzechy powinny być drobno zmielone. Laskowe dają smak nutelli a nerkowce "aksamitność".
ładuję tą masę do babeczek i ozdabiam płatkami migdałowymi. Idealne do przedszkola.
dżo - 2011-05-23, 21:06
Marcela, dzięki za Twoją wersję, chya zaraz zrobię
dżo - 2011-05-23, 21:31
Zrobilam, pyszne! błyskawicznie się robi, jutro podam na deser z musem owocowym
priya - 2011-05-24, 08:57
NO to zainspirowałyście mnie, zakupię orzechy w najbliższym czasie i wypróbuję toże
gemi - 2011-05-24, 11:00
zrobiłam z masą daktylową i mielonym podprażonym słonecznikiem oraz nerkowcami. Nieprzyzwoicie dobre
Natchnęłam się wersją bezcieciorkową i w najbliższym czasie zamierzam popełnić
dżo - 2011-05-24, 18:20
Wersja bezcieciorkowa wspaniała, polecam .
zojka3 - 2011-05-25, 05:50
Fajnie brzmi ta bez cieciorki, zrobię przy najbliższej okazji.
moony - 2011-05-25, 07:55
Właśnie robię wersję classic, będzie w sam raz na śniadanie
maharetefka - 2011-05-25, 22:12
dobra, kupilam p r a w i e wszystkie skladniki, zapomnialam o daktylach - stuk w pusta glowe , ale poslodzilam cukrem z melasy. efekt przeszedl najsmielsze oczekiwania moje i josha.
a, zamiast orzechow wymienionych w przepisie dalam wloskie, bo takie josh moze jesc.
ps. no, wersje c l a s s i c mam na mysli
moony - 2011-05-26, 00:20
Dałam trzy spore łyżki kakao i wyszło za bardzo prze-kakao-wane Dodałam więc jeszcze pół szklanki cieciorki, ale nadal czuję mocno. Ale chyba o to chodzi, co nie?
I jak dla mnie 1/3 szklanki masy daktylowej to ciut za mało. Dodałam więc troszkę rodzynek.
I moja nie wyszła tak dobra jak gemi, buuu.
dynia - 2011-05-26, 08:42
Bezcieciorowa wersja jest hitem .Wczoraj robiłam tez wariant z truskawkami ,tzn daktyle ,orzechy kakao i truskawki wszystko zmieksowane na krem ,genialne połączenie i ten smak daktyli się trochę zneutralizował czeko-trus jest git
dżo - 2011-05-26, 09:47
dynia, dzięki za info o miksie z truskawkami, dziś zrobię
gemi - 2011-06-01, 11:18
moony, jeśli przekakaowane, to następnym razem daj pół na pół z karobem. karob jest słodki, więc powinien zrównoważyć uczucie kakaowatości
Ja teraz dzielę masę na pół i do jednej dodaję karobu, do drugiej kakao. I w zależności od zapotrzebowania na smak wyjmuję z lodówki raz jeden, raz drugi słoiczek
agaB - 2011-06-06, 23:37
dynia napisał/a: | Bezcieciorowa wersja jest hitem .Wczoraj robiłam tez wariant z truskawkami ,tzn daktyle ,orzechy kakao i truskawki wszystko zmieksowane na krem ,genialne połączenie i ten smak daktyli się trochę zneutralizował czeko-trus jest git |
dynia, a jakie miałaś orzechy?
A ja chyba pójdę namoczyć ciecierzycę
dynia - 2011-06-07, 08:40
Ja miałam włoskie i nerkowce.
dżo - 2011-06-11, 20:33
Dziś zrobiłam wersję z truskawkami jako nadzienie do babeczek, dobre wyszły
rosa - 2011-06-11, 20:52
dżo napisał/a: | Dziś zrobiłam wersję z truskawkami jako nadzienie do babeczek, dobre wyszły |
dobre??? tylko dobre????? nie napiszę co bym zrobiła za blachę takich
seminko - 2011-10-19, 15:05
Popełniłam, z prażonym słonecznikiem (bo to miałam pod ręką)- pychota! Z nerkowcami pewnie byłoby jeszcze lepsze, a najpyszniejsze- z orzechami włoskimi
Jednakowoż i ta skromna wersja się nieźle broni
[ Dodano: 2011-10-19, 15:08 ]
PS. No i robiłam z karobem, a słodziłam miodem. (BTW- no i po bajce o naszym weganizmie Mlody je żółtka, teraz doszedł miód...)
agulam - 2012-05-09, 18:10
Jaki macie sposób na miksowanie cieciorki?
Ja miksowałam blenderem takim ręcznym i dym mi z niego poszedł A przeżył już niejedno
Zastanawiam się czy może trzeba ją na ciepło zmiksować, a nie po ostudzeniu?
YolaW - 2012-05-09, 22:46
agulam napisał/a: | Zastanawiam się czy może trzeba ją na ciepło zmiksować, a nie po ostudzeniu? |
W wątku o robieniu hummusu ktoś pisał, że miksować na ciepło.
gemi - 2012-05-11, 16:23
jeśli nie mam akurat czasu na blendowanie ciepłej cieciorki, to zostawiam ją w wodzie, w której się gotowała. Odcedzam tuż przed rozdrabnianiem. Grunt, żeby nie podeschła.
ifinoe - 2012-05-19, 15:45
zrobiłam po raz pierwszy tę pastę z prawie
2 szklanek ugotowanej cieciory,
3 łyżek uprażonych orzechów laskowych
1 łyżki karobu,
2 łyżek kakao,
1 łyżki cukru brązowego,
1 łyżki słodu ryżowego
1 łyżki ksylitolu
krem wyszedł smaczny, ale szału nie było, więc wrzuciłam go do blendera i dodałam
1 łyżkę dżemu truskawkowego
1 łyżkę malin pasteryzowanych
3 pokruszone wafle ryżowe
3 herbatniki dietetyczne Ania
ze zblendowanej masy lepiłam kulki, które obtoczone w wiórkach kokosowych wylądowały w lodówce i...teraz to jest szał
wyszło mi 8 sporych bajaderek, właśnie wyszarpuję dziecku z gardła już trzecią
Gia - 2012-06-11, 21:39
Ja zrobiłam dzisiaj 3 wersje:
1) najbardziej kaloryczna, dla chłopaka: migdały, mleko kokosowe, daktyle i kakao - jest niesamowicie pyszna, lepsza od sklepowej nutelli
2) wersja śniadaniowa 'dietetyczna' - biała fasola (z puszki, opłukana), kakao, ksylitol, syrop z agawy, stewia, 1 łyżka oleju, banan - bardzo smaczna, bardzo mało czuć fasolę, nie jest rzecz jasna tak pyszna jak nr 1, ale nadal pyszna
3) wersja "light" - cieciorka (z puszki, opłukana), kakao, ksylitol, stewia, woda - dałam trochę zbyt dużo wody, przez co jest za mało gęsta, dodatkowo mocniej czuć cieciorkę - mam wrażenie, że cieciorka ma intensywniejszy naturalny smak niż biała fasola - niemniej jednak nadal jest pyszna i nadal jem ją łyżkami
moritura - 2012-06-14, 14:19
A ta wersja "dla chłopaka" - to jakie proporcje, jeśli można spytać?
puszczyk - 2012-06-17, 13:45
Często robię taką pastę z orzechów lub pestek zmielonych w młynku do kawy, które mam pod ręką, dodaję oleju tłoczonego na zimno np. lnianego i miodu lub słodu oraz kakao lub karobu. Oleju tyle żeby miało pożądaną konsystencję. To cała filozofia. Przepisu nie podam, bo zawsze robię na oko.
Kat... - 2012-06-17, 18:03
Ja dzisiaj robiłam z figą, cukrem, karobem, kakaem i garścią orzechów. Zapomniałam o oleju. Wyszło takie sobie. Orzechów w ogóle nie czuć, wodniste. A właśnie- zamiast wody dałam sojowe mleko czekoladowe.
Gia - 2012-06-17, 19:32
moritura napisał/a: | A ta wersja "dla chłopaka" - to jakie proporcje, jeśli można spytać? |
robiłam na oko, ale mniej więcej to by było:
1000g migdałów, 3 łyżki mleka kokosowego, 4 daktyle i 2 duże łyżki kakao
nieznajowa - 2012-09-18, 22:31
zrobiłam. Z ciecierzycy (zwykłej, namoczonej i ugotowanej), suszonych śliwek, migdałów, kakao i oleju z orzechów wloskich, do tego trochę cukru bo zabrakło mi miodu i daktyli + trochę wody do zmiksowania. Pycha. Będę robiła częściej i wmawiała dziecku że to nutella przecież
|
|