| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Seler naciowy
tomek - 2007-09-05, 20:21 Temat postu: Seler naciowy Macie jakieś pomysły na wegańskie potrawy z tym warzywkiem?
honey - 2007-09-05, 20:45
zupa zwana " rosolem "
jak dorzucisz tego do zupy warzywnej na samej wodzie...daje bardzo dobry smak..ktory ja zwie rosolem... do zupy polecam dodac jakas kasze ..typu peczak by zagescic...odrobine oleju sol i pieprz.. bez jakichkolwiek zabielaczy zupy...
aromat na caly dom gwarantowany...
rowniez dobre pokrojonena drobne kawaleczki bez gotowania do surowek..
np. do tzw. surowki z kaszy gryczanej....
gotujesz kasze dodajesz sosu pomidorowego..zmiksowane pomidory. lub nie ..jak kto woli....
i dorzucasz warzywa...wczesnie upieczone w piekarniku ...lub gotowane
cos prostego typu ziemniak ,marczewka i kalafior... dodajesz jakis olej i sol,pieprz
cala potrawe serwuje sie na zimno...
mozna dorzucic jakie tofu..
pao - 2007-09-05, 20:59
krótko smażony w woku i oprószony sezamem potem olej sezamowy i sos sojowy jako przyprawy. ewentualnie imbir w trakcie, ale niekoniecznie
Malroy - 2007-09-05, 21:50
ja nigdy tego warzywa w sklepie nie potkałem, choć wiem jak wygląda Aktualnie dostępny?
Lily - 2007-09-05, 21:51
ja nie widzę ostatnio...
kasienka - 2007-09-05, 21:58
podsmażony na patelni z marchewką...
Do sałatek wszelkich...
Ale dawno nie jadłam, chyba se kupię
k.leee - 2007-09-05, 22:49
| tomek napisał/a: | | Macie jakieś pomysły na wegańskie potrawy z tym warzywkiem? |
Ja mam przetestowany przepis z "Naturalnej kuchni wegetariańskiej".
Zapiekanka sojowo-marchewkowa.
4 szkl. ugotowanych ziaren soi
2 szkl. startej marchwi
1 posiekana cebula
1/2 szkl. posiekanych łodyg selera (ja dawałem 1-1,5 szklanki)
1 szkl. tartej bułki ( dawałem zamiast tego dodatkową szklankę zarodków)
1 szkl. zarodków pszennych
2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Włożyć do dobrze natłuszczonego rondla ( na blachę do ciasta wrzucałem ). Piec w temp. 200 C przez 45 minut.
Bardzo lubiłem tą potrawę i robiłem ją wielokrotnie.Mniam.
pao - 2007-09-05, 22:51
właśnie sałatki to chyba najczęstsze zastosowanie
majaja - 2007-09-06, 15:08
Ja bardzo lubię surówkę z selera naciowego z kukurydzą z puszki do tego jakiś majonezopodobny sos (ja daję majonez, ale były tu przepisy na wegańskie majonezy)
DagaM - 2007-09-06, 15:13
k.leee, a gdzie w tym przepisie soja?
Podobnie jak kasieńka, robię seler naciowy z marchewka,ai do tego posypuje zmielonym sezamem i zjadam z ryżem.
Jagula - 2007-09-06, 20:10
Radzę uważać na seler naciowy- jest silnym alergenem choć smaczny.Często jest imprtowany z najdalszych i bliższych zakątków świata i konserwowany
Agnieszka - 2007-09-06, 20:13
obecnie mało stosuję (najczęściej do zupy dodaję) bo Ada nie jest faanem
ale to co przeszło przez moje kubki smakowe:
- fajnie do różnych dipów (zarówno jako składnik sosu lub element maczany)
- surówki i sałatki (czyli jw)
- kiedyś jadłam takie łódeczki (wypełnione farszem) z sera nie pamiętam ale doprawiony: feta/fromage
- zupa (ale myślę, że można coś jednogarnkowego zrobić), w której wystąpiły: zielona lub brązowa soczewica, ziemniaki, marchew, pomidory, seler naciowy, cebula, czosnek, czarnuszka, kolendra (nasiona utłuczone) sól, pieprz, listek laurowy, ziele ang., papryka słodka, natka pietruszki; tajników nie znam ale warzywa były pokrojone w kostkę, potrawa była niezła
k.leee - 2007-09-06, 21:20
| DagaM napisał/a: | | k.leee, a gdzie w tym przepisie soja? |
Już poprawiam.
muz - 2007-09-06, 21:55
w zasadzie seler naciowy jadam na surowo w wiekszosci przypadkow, jako dodatek do kanapek, tak jak pomidor. pomidor na kanapke, palke selera w reke i jest git
oprocz tego jak inni, do salatek, surowek, zupy, leczo i wszedzie gdzie sie tylko da <:
kasienka - 2007-09-06, 22:03
A, przypomniało mi się, że jest dobry jako dodatek do krwawej mary, ale to Cię, k.leee raczej nie zainteresuje...
tomek - 2007-09-08, 07:05
Dziekuję wszystkim za rady odnosnie tego co można z selera naciowego zrobić. Z pewnością skorzystamy.
| Jagula napisał/a: | Radzę uważać na seler naciowy- jest silnym alergenem choć smaczny.Często jest imprtowany z najdalszych i bliższych zakątków świata i konserwowany |
Akurat my nie musimy się oto martwić, gdyż mamy taki ekologiczny, z własnej uprawy, a właściwie rodziców mojej nieżony.
Ania D. - 2007-09-08, 18:45
Bardzo lubię pastę z czerwonej soczewicy z dodatkiem selera (selera kroimy na kawałki, podduszamy na oleju i wodzie, potem dodajemy go do gotującej się soczewicy). Dodaję do duszonych w woku warzyw (mooje ulubione to marchew, cebula, seler naciowy, doprawione sosem sojowym), dodaję też czasem do pasztetów.
bajaderka - 2007-09-09, 13:40
A ja kiszę razem z rzodkiewkami, seler barwi się na lekki różowy kolor...mój mąż stwierdził, że to takie wegańskie krewetki....kroję w półksiężyce...jak chcesz zdjęcie żeby luknąć to mogę wstawić
tomek - 2007-09-09, 17:20
bajaderka, wklejaj. Z chęcią bym zobaczył i pewnie inni też
I jeśli możesz, to napisz szczegółowo jak kisisz tę rzodkiewkę z selerem.
bajaderka - 2007-09-09, 22:33
tomek, kiszę rzodkiewkę tak samo jak ogórki, na litr wody 1 łyżka soli, przyprawy jak przy ogórkach...rzodkiewki dobrze żeby były z własnej działki, kiedyś zrobiłam kupne i całkiem inny smak i zapach miały....mi i Jagodzie bardzo smakuje seler i rzodkiewki kiszone, mąż mówi, że trochu dziwne w smaku są rzodkiewki, ale ja lubię eksperymentować...seler naciowy fajnie komponuje się w sałatkach różnego rodzaju...tu zdjęcia
Jagoda, która nie chce mi oddać słoika
jeden z naszych obiadów
Lily - 2007-09-09, 22:35
aaaa, jakie fajne żarcie!!
kasienka - 2007-09-10, 06:55
Fotka ze słoikiem ekstra A seler faktycznie wygląda trochę jak krewetki
honey - 2007-09-10, 11:51
ale ladny kolorowy talerzyk mniam..
tomek - 2007-09-12, 05:38
bajaderka, zdjęcia apetyczne
Humbak - 2007-10-10, 18:27
Bajaderko a czy można ukisić sam seler żeby dobrze smakował? czy te rzodkiewki dla smaku są potrzebne?
Jakie przyprawy dobrze się komponują z selerem? Widzę po postach że sos sojowy... ja dziś zrobiłam z marchewką ale mi średnio pasuje wolałabym złagodzić jego smak... za dużo maggi jak dla mnie...
bajaderka - 2007-10-10, 20:13
Humbak, możesz kisić osobno rzodkiewki i osobno seler naciowy, ale rzodkiewki dają ten kolorek...
ja jakoś nigdy nie łączyłam selera z sosem sojowym, bo go nie za bardzo lubię, zresztą przy alergiach i grzybicach nie jest wskazany...
gemi - 2009-05-04, 13:09
selerowe krewetki wyglądają super
ja robię tradycyjnie sałatkę:
kilka łodyg selera - pokrojonych w księżyce, łączę z
garścią rodzynek - namoczonych
garścią orzechów włoskich,
solą morską i
sosem zrobionym z 3 łyżek oleju ryżowego (może być też inny), łyżeczki miodu (mój ulubiony sos jest z miodem gryczanym, ale z każdym wychodzi smaczny), soku z połówki cytryny. Zalewam tym sosem seler, orzechy i rodzynki, mieszam i po 20 min. można jeść.
Ostatnio posypałam świeżo skrojoną bazylią - było pycha!
ag - 2009-05-04, 13:56
Ja zwykle dodaję łodygę albo dwie selera naciowego do soku z jabłek i marchewki. Nie za duży, żeby smak selera nie był zbyt mocny.
lilias - 2009-06-07, 16:14
Wykombinowałam coś takiego:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6020
cremebrule - 2009-06-08, 19:00
jest taki jeden klasyk, nazywa sie salatka Waldorfa, tylko ze z majonezem lub jogurtem
sklada sie z selera, jablka i orzechow wloskich - wszystko rozdrobnic i wymieszac z sosem
ja uwielbiam chrupac z humusem
|
|