wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - dieta wegańska bezglutenowa

anielski-torcik - 2012-09-08, 11:48
Temat postu: dieta wegańska bezglutenowa
Mam nadzieję, że już nie było takiego wątku. Czy ktoś z was jest na takiej diecie? Ja w tym tygodniu dowiedziałam się, że muszę wykluczyć gluten z diety (co dziwne, oprócz żyta) a szczególnie pszenicę.
Agnieszka - 2012-09-08, 13:08

A jakie badania robiłaś?, jak wypadł orkisz?

Na forum znajdziesz wiele przepisów w takim wydaniu (nie wszyscy w 100% wegan ale spokojnie masło zastąpisz odpowiednią margaryną, olejem a miód bakaliami, słodami i innymi substancjami słodzącymi). Zerknij np.:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=539359&sid=4d9ff81cf06914f29cfdab0913b03cae#539359
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=12740
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7459
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2539
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=792
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=141
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=67
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6998
Na forum jest jeszcze przepis na szarotkę sypaną. W oryginale kasza manna ja robiłam z drobną kukurydzianą; różne warianty chocoloco (u nie też wariant bezglutenowy i czasem nie w formie ciasta a deseru w pucharkach z owocami i śmietaną kokosową); baklava z papieru ryżowego itp.

Moje dziecko było jakiś czas na diecie również z eliminacją słodkiego.

anielski-torcik - 2012-09-08, 14:23

Dziękuję Ci Agnieszko za szybką odpowiedź. Testy robiłam chyba metodą biorezansu, tak się chyba nazywa :) Wyszło mi trochę rzeczy niestety...
Orkisz mi wyszedł słabo, tzn mogę jeść ale żadko. Pszenicę mam odstawić całkowicie.

Co do olejów, to nie używam ich w ogóle. Margaryny do ciast też nie używam bo zawiera szkodliwe izomery trans- najbardziej szkodliwe tłuszcze jakie istnieją. Zwykle do ciast używam gluta z siemienia :) Bo nawet bananów mi nie wolno (a używane są do muffinek np w celu zmiękczenia ich). Kakao też nie ale tu karobem zastępuję. Najśmieszniej jest jak się mnie rodzina albo znajomi pytają co w ogóle jem :)

Agnieszka - 2012-09-08, 15:31

Ja córce robiłam klasycznie i biorezonansem (druga opcja czulsza wg mnie i potwierdziła moje obserwacje, które we wcześniejszych testach nie wyszły).
Mąki bezglutenowe twardsze i trudniejsze w pieczonym ale na wszystko jest sposób. Poczytaj o zakwasach bezglutenowych w racuchach, plackach czy w słodkich wypiekach dają radę (gryczany intensywny i nie był naszym ulubionym).
Był przepis na forum: makowiec bez ciasta i wg moich modyfikacji się sprawdził.
Ja unikam glutenu ale też obecnie bywa w gościach, podobnie z nabiałem, który chce jeść moje dziecko (bo wycieczki, imprezy koleżanek itp) ale odczulałam ową metodą i widzę, że reglamentowany, poza domem sporadycznie nie powoduje problemu (ale też moje dziecko wchodzi w nastoletni wiek i o wielu rzeczach sama musi zdecydować). Domowo jedziemy na orkiszowej przy ciastach, pierogach itp. Plusem jest odwyk od słodkiego i większość nie pasuje mojej córce więc łaknienie słodkiego nie stanowi wielkiego problemu (przynajmniej teraz) a przetwory robię sama i bez.
Początki są trudne ale wykonalne, smaczne naprawdę.
Margaryn nie jestem fanem ale przy wypiekach bywało, beztłuszczowej diety stosować nie musimy.
Czytaj składy bo w wielu rzeczach gluten gości.

anielski-torcik - 2012-09-08, 22:42

hxxp://www.magdalirl.com.pl/

tu jest chlebek bezglutenowy :)Na szczęście mogę jeść żyto więc chleb żytni na zakwasie jest ok.

Zrobiłam muffiny z mąki kukurydzianej + owsiana. Wyszły dość suche ale przełożyłam je kremem z tofu i wiórek kokosowych i były ok ;)

anielski-torcik - 2012-09-08, 22:47

tylko te otręby może na owsiane
Agnieszka - 2012-09-10, 14:15

anielski-torcik: słodycze nie są moją specjalnością i bardzo sporadycznie robię ale kolejnym razem zobacz czy do ciasta nie warto dodać zakwasu (bezglutenowe też się robi) albo wypełnić mufinki musem owocowym np. jabłkowym.

Ze słodkości polecam: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8959 i jak się okazuje kruszonkę można zrobić na wiele sposobów.

anielski-torcik - 2012-09-10, 19:48

Ojej, dziękuję! Brzmi przepysznie :)

A ja dziś zrobiłam babeczki marchwiowe, które mi nie urosły (może za mało sody dałam) ale bez zakalca. A, już wiem! Za mało do foremek ciasta musiałam włożyć:)
Zrobiłam je ze startej marchewki, gluta z siemienia, mleka kukurydzianego, soku z cytryny, sody, mąki kukurydzianej, owsianej + zmielone pestki słonecznika i trochę wody jeszcze. Nie wiem jakie dokładnie proporcje dałam, jakoś tak na oko. Ale dałam 1/2 łyżeczki sody, 1/2 proszku i 2 szkl wszystkich mąk, ziarna słonecznika 1/2 szkl

Wyszły bardzo smaczne i mokre! :)

Izzi - 2014-02-14, 12:22

Macie jakiś sprawdzony namiar w sieci na produkty bezglutenowe (makarony, mąki, etc.) w rozsądnych cenach?

Z góry dzięki za linki!

Agnieszka - 2014-02-14, 18:42

Izzi: jeśli celiakia to tylko produkty z oznaczeniem ale może nadwrażliwość tylko, nie wiem co tam u Was. Trochę znajdziesz tu: hxxp://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/ kiedyś prowadzili sklep i ceny były przyzwoite a obecnie chyba polecają miejsca. Warto odwiedzać strony sklepów netowych ze zdrową i wege bo miewają fajne rzeczy np. hxxp://www.evergreen.pl/produkty-bezglutenowe-c-33.html?page=1&sort=2a czy duże sklepy, które też tworzą działy albo coś można wypatrzeć w ofercie: P&P, Ros....
U nas nie musi być znak przekreślonego kłosa więc np. kasze kupuję na bazarkach, na kilogramy, w osiedlowym sklepie zż też pojawia się sporo asortymentu i ceny są ok.

justyna1982 - 2014-02-15, 10:07

Z tańszych makaronów z kłosem możesz szukać w relach tam są sam mills z kukurydzy ja kupuję też u producentów takich jak balviten (maja sporo rzeczy innych firm w tym bio) czy bezgluten. Raz widziałam w Lidlu ale to było podczas jakiegoś tygodnia jak to w Lidlu i robiłam zapasy.
Izzi - 2014-02-15, 10:45

Wielkie Dzięki za podpowiedzi!
Agnieszka - 2014-02-15, 11:50

justyna1982: bardzo chętnie poczytam Twoje przepisy (sadzę, że niejednej osobie się przydadzą), pomyśl o zamieszczaniu na forum albo blogu.
bronka - 2014-02-15, 13:29

justyna1982 napisał/a:
sam mills z kukurydzy

pyszny jest! Izzi, Ty jesteś KRK?

justyna1982 - 2014-02-17, 13:59

Teraz kupiłam Tymkowi włoski ryżowo - kukurydziany w kształcie figurek z bajki bob budowniczy bio drogi niestety co do blogu sporo już tego w necie jakby co służę pomocą mam opracowany chlebek na zakwasie, różne chlebki na drożdżach, wczoraj na kolację były jak to nazwałam dla zmylenia Tyma lowelaki czyli cebularze ;) Tym zjadł bez mrugnięcia okiem a gdyby wiedział, że to cebula się skryła pod ketchupem to by nawet nie dotknął. Przede mną w tym tygodniu faworki (menu w przedszkolu mi narzuciło) a coraz bliżej do pączków :)
Agnieszka - 2014-02-17, 18:40

justyna1982: to wrzucaj tu przepisy, przydadzą się. Pączki, ciasta bg w dietowym przedszkolu popełniały panie więc wiem, że się da.
justyna1982 - 2014-02-17, 19:03

Pewnie ze się da. Pączki jednak w ub roku robiła prababcia tymka ola byla zbyt zaborcza abym w kuchni mogla szalec. Paczki nie byly udane taki zbite twarde kluchy. Mam przepisna paczki na mace ryzowej jak wyjda obiecuje wrzuce przepis
Izzi - 2014-02-18, 16:03

bronka napisał/a:
Ty jesteś KRK?
??Krajowy Rejestr Karny?
bronka - 2014-02-18, 20:10

kraków
Izzi - 2014-02-19, 14:52

bronka napisał/a:
kraków
aaaa!
Niestety daleko mi do KRK. Ale w ten weekend będziemy! ..oczywiście bezglutenowo

bronka - 2014-02-20, 11:33

Izzi napisał/a:
bronka napisał/a:
kraków
aaaa!

:lol:

Jakoś Ciebie kojarzyłam z Krakowem. Nie wiem dlaczego.
W KRK kupisz sam mills w Batom hxxp://www.zdrowazywnosc.com.pl/index.php?pasek=show&page=5

Izzi - 2014-02-20, 16:44

Dzięki za namiar! Na bank wykorzystam!
bronka - 2014-02-20, 17:30

My nie jesteśmy bezglutenowi, a ten makaron uwielbiamy :-D
Space - 2014-02-25, 16:47
Temat postu: Re: dieta wegańska bezglutenowa
anielski-torcik napisał/a:
Mam nadzieję, że już nie było takiego wątku. Czy ktoś z was jest na takiej diecie? Ja w tym tygodniu dowiedziałam się, że muszę wykluczyć gluten z diety (co dziwne, oprócz żyta) a szczególnie pszenicę.


Hej, ja też jestem na bezglutenowej diecie jak na razie.

malva - 2014-02-25, 17:33

i ja vegan ezgluten ,ale wogle nie jem mąk tych bezglutenowych też
koleżanka mi mówiła ,ze w Rossmanie na pólce ze zdrową żywnością mozna dostać stosunkowo tanio babeczki w proszku ir ozne takie cuda do zrobienia ( ale ja takich cudów też nie jem, więc nie sprawdzałam).
apropo diety: najtrudniej zacząć potem już z górki
chleb czy bułka mnie nie rusza :-P

Poli - 2014-03-17, 21:17

Izzi napisał/a:
Macie jakiś sprawdzony namiar w sieci na produkty bezglutenowe (makarony, mąki, etc.) w rozsądnych cenach?

Z góry dzięki za linki!


Ja kupuje w Lidlu , kukurydziane, i szczerze bardzo dobre, gotuja sie bezproblemono, nie rozwalaja itp. A juz wyprobowal rozne makarony i te jak najlepsze brakuje im tylko stepla ze sa eko ;-)

Czytalam ze jeszcze wprowadzili w Biedronce makarony bezglut.

bronka - 2014-04-14, 12:01

Przekwalifikowałam swój zakwas na bezglutenowy
Upiekłam pierwszy najprostszy chleb Z kupnej mieszanki Doves i zakwasu
Na świeżo- super. Następnego dnia - podeszwa o smaku butaprenu :-P
Kolejny zrobiłam z mieszanki Doves, mąki gryczanej i dużej ilości słonecznika. Również na zakwasie.
Wyszedł całkiem całkiem. Na drugi dzień również.
Macie jakieś swoje patenty?

Agnieszka - 2014-04-14, 16:19

bronka: zerknij hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050&start=0
lubiłam chleby na zmieszanych zakwasach głównie: jaglany, ryżowy, kukurydziany. Nie używałam gotowych mieszanek ale mąki też dawałam różne do jednego chleba. Nie bardzo nam podchodził wypiek z gryczaną (zwłaszcza gdy była jej przewaga) a jeszcze mniej z amarantusową ale sądzę, że to kwestia smaku. Warto dać gluta z siemienia. Jeśli nie masz ścisłych obwarowań pomyśl nad domieszką mąk o niższej zawartości glutenu np. orkiszowej. Te chleby wg mnie wychodzą cięższe ale może to kwestia sprzętu - piekarnika (ja miałam najprostszy gazowy) i proporcji. Pierwszy mój wypiek dziecko określiło jako "pasztet" :lol: ale kolejne próby były coraz lepsze. Chyba potem dodawałam też wodę gazowaną zwłaszcza jak pestki wrzucałam do środka.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group