|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - dieta wegańska bezglutenowa
anielski-torcik - 2012-09-08, 11:48 Temat postu: dieta wegańska bezglutenowa Mam nadzieję, że już nie było takiego wątku. Czy ktoś z was jest na takiej diecie? Ja w tym tygodniu dowiedziałam się, że muszę wykluczyć gluten z diety (co dziwne, oprócz żyta) a szczególnie pszenicę.
Agnieszka - 2012-09-08, 13:08
A jakie badania robiłaś?, jak wypadł orkisz?
Na forum znajdziesz wiele przepisów w takim wydaniu (nie wszyscy w 100% wegan ale spokojnie masło zastąpisz odpowiednią margaryną, olejem a miód bakaliami, słodami i innymi substancjami słodzącymi). Zerknij np.:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=539359&sid=4d9ff81cf06914f29cfdab0913b03cae#539359
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=12740
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7459
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2539
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=792
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=141
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=67
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6998
Na forum jest jeszcze przepis na szarotkę sypaną. W oryginale kasza manna ja robiłam z drobną kukurydzianą; różne warianty chocoloco (u nie też wariant bezglutenowy i czasem nie w formie ciasta a deseru w pucharkach z owocami i śmietaną kokosową); baklava z papieru ryżowego itp.
Moje dziecko było jakiś czas na diecie również z eliminacją słodkiego.
anielski-torcik - 2012-09-08, 14:23
Dziękuję Ci Agnieszko za szybką odpowiedź. Testy robiłam chyba metodą biorezansu, tak się chyba nazywa Wyszło mi trochę rzeczy niestety...
Orkisz mi wyszedł słabo, tzn mogę jeść ale żadko. Pszenicę mam odstawić całkowicie.
Co do olejów, to nie używam ich w ogóle. Margaryny do ciast też nie używam bo zawiera szkodliwe izomery trans- najbardziej szkodliwe tłuszcze jakie istnieją. Zwykle do ciast używam gluta z siemienia Bo nawet bananów mi nie wolno (a używane są do muffinek np w celu zmiękczenia ich). Kakao też nie ale tu karobem zastępuję. Najśmieszniej jest jak się mnie rodzina albo znajomi pytają co w ogóle jem
Agnieszka - 2012-09-08, 15:31
Ja córce robiłam klasycznie i biorezonansem (druga opcja czulsza wg mnie i potwierdziła moje obserwacje, które we wcześniejszych testach nie wyszły).
Mąki bezglutenowe twardsze i trudniejsze w pieczonym ale na wszystko jest sposób. Poczytaj o zakwasach bezglutenowych w racuchach, plackach czy w słodkich wypiekach dają radę (gryczany intensywny i nie był naszym ulubionym).
Był przepis na forum: makowiec bez ciasta i wg moich modyfikacji się sprawdził.
Ja unikam glutenu ale też obecnie bywa w gościach, podobnie z nabiałem, który chce jeść moje dziecko (bo wycieczki, imprezy koleżanek itp) ale odczulałam ową metodą i widzę, że reglamentowany, poza domem sporadycznie nie powoduje problemu (ale też moje dziecko wchodzi w nastoletni wiek i o wielu rzeczach sama musi zdecydować). Domowo jedziemy na orkiszowej przy ciastach, pierogach itp. Plusem jest odwyk od słodkiego i większość nie pasuje mojej córce więc łaknienie słodkiego nie stanowi wielkiego problemu (przynajmniej teraz) a przetwory robię sama i bez.
Początki są trudne ale wykonalne, smaczne naprawdę.
Margaryn nie jestem fanem ale przy wypiekach bywało, beztłuszczowej diety stosować nie musimy.
Czytaj składy bo w wielu rzeczach gluten gości.
anielski-torcik - 2012-09-08, 22:42
hxxp://www.magdalirl.com.pl/
tu jest chlebek bezglutenowy :)Na szczęście mogę jeść żyto więc chleb żytni na zakwasie jest ok.
Zrobiłam muffiny z mąki kukurydzianej + owsiana. Wyszły dość suche ale przełożyłam je kremem z tofu i wiórek kokosowych i były ok
anielski-torcik - 2012-09-08, 22:47
tylko te otręby może na owsiane
Agnieszka - 2012-09-10, 14:15
anielski-torcik: słodycze nie są moją specjalnością i bardzo sporadycznie robię ale kolejnym razem zobacz czy do ciasta nie warto dodać zakwasu (bezglutenowe też się robi) albo wypełnić mufinki musem owocowym np. jabłkowym.
Ze słodkości polecam: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8959 i jak się okazuje kruszonkę można zrobić na wiele sposobów.
anielski-torcik - 2012-09-10, 19:48
Ojej, dziękuję! Brzmi przepysznie
A ja dziś zrobiłam babeczki marchwiowe, które mi nie urosły (może za mało sody dałam) ale bez zakalca. A, już wiem! Za mało do foremek ciasta musiałam włożyć:)
Zrobiłam je ze startej marchewki, gluta z siemienia, mleka kukurydzianego, soku z cytryny, sody, mąki kukurydzianej, owsianej + zmielone pestki słonecznika i trochę wody jeszcze. Nie wiem jakie dokładnie proporcje dałam, jakoś tak na oko. Ale dałam 1/2 łyżeczki sody, 1/2 proszku i 2 szkl wszystkich mąk, ziarna słonecznika 1/2 szkl
Wyszły bardzo smaczne i mokre!
Izzi - 2014-02-14, 12:22
Macie jakiś sprawdzony namiar w sieci na produkty bezglutenowe (makarony, mąki, etc.) w rozsądnych cenach?
Z góry dzięki za linki!
Agnieszka - 2014-02-14, 18:42
Izzi: jeśli celiakia to tylko produkty z oznaczeniem ale może nadwrażliwość tylko, nie wiem co tam u Was. Trochę znajdziesz tu: hxxp://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/ kiedyś prowadzili sklep i ceny były przyzwoite a obecnie chyba polecają miejsca. Warto odwiedzać strony sklepów netowych ze zdrową i wege bo miewają fajne rzeczy np. hxxp://www.evergreen.pl/produkty-bezglutenowe-c-33.html?page=1&sort=2a czy duże sklepy, które też tworzą działy albo coś można wypatrzeć w ofercie: P&P, Ros....
U nas nie musi być znak przekreślonego kłosa więc np. kasze kupuję na bazarkach, na kilogramy, w osiedlowym sklepie zż też pojawia się sporo asortymentu i ceny są ok.
justyna1982 - 2014-02-15, 10:07
Z tańszych makaronów z kłosem możesz szukać w relach tam są sam mills z kukurydzy ja kupuję też u producentów takich jak balviten (maja sporo rzeczy innych firm w tym bio) czy bezgluten. Raz widziałam w Lidlu ale to było podczas jakiegoś tygodnia jak to w Lidlu i robiłam zapasy.
Izzi - 2014-02-15, 10:45
Wielkie Dzięki za podpowiedzi!
Agnieszka - 2014-02-15, 11:50
justyna1982: bardzo chętnie poczytam Twoje przepisy (sadzę, że niejednej osobie się przydadzą), pomyśl o zamieszczaniu na forum albo blogu.
bronka - 2014-02-15, 13:29
justyna1982 napisał/a: | sam mills z kukurydzy |
pyszny jest! Izzi, Ty jesteś KRK?
justyna1982 - 2014-02-17, 13:59
Teraz kupiłam Tymkowi włoski ryżowo - kukurydziany w kształcie figurek z bajki bob budowniczy bio drogi niestety co do blogu sporo już tego w necie jakby co służę pomocą mam opracowany chlebek na zakwasie, różne chlebki na drożdżach, wczoraj na kolację były jak to nazwałam dla zmylenia Tyma lowelaki czyli cebularze Tym zjadł bez mrugnięcia okiem a gdyby wiedział, że to cebula się skryła pod ketchupem to by nawet nie dotknął. Przede mną w tym tygodniu faworki (menu w przedszkolu mi narzuciło) a coraz bliżej do pączków
Agnieszka - 2014-02-17, 18:40
justyna1982: to wrzucaj tu przepisy, przydadzą się. Pączki, ciasta bg w dietowym przedszkolu popełniały panie więc wiem, że się da.
justyna1982 - 2014-02-17, 19:03
Pewnie ze się da. Pączki jednak w ub roku robiła prababcia tymka ola byla zbyt zaborcza abym w kuchni mogla szalec. Paczki nie byly udane taki zbite twarde kluchy. Mam przepisna paczki na mace ryzowej jak wyjda obiecuje wrzuce przepis
Izzi - 2014-02-18, 16:03
bronka napisał/a: | Ty jesteś KRK? | ??Krajowy Rejestr Karny?
bronka - 2014-02-18, 20:10
kraków
Izzi - 2014-02-19, 14:52
aaaa!
Niestety daleko mi do KRK. Ale w ten weekend będziemy! ..oczywiście bezglutenowo
bronka - 2014-02-20, 11:33
Izzi napisał/a: | bronka napisał/a:
kraków
aaaa! |
Jakoś Ciebie kojarzyłam z Krakowem. Nie wiem dlaczego.
W KRK kupisz sam mills w Batom hxxp://www.zdrowazywnosc.com.pl/index.php?pasek=show&page=5
Izzi - 2014-02-20, 16:44
Dzięki za namiar! Na bank wykorzystam!
bronka - 2014-02-20, 17:30
My nie jesteśmy bezglutenowi, a ten makaron uwielbiamy
Space - 2014-02-25, 16:47 Temat postu: Re: dieta wegańska bezglutenowa
anielski-torcik napisał/a: | Mam nadzieję, że już nie było takiego wątku. Czy ktoś z was jest na takiej diecie? Ja w tym tygodniu dowiedziałam się, że muszę wykluczyć gluten z diety (co dziwne, oprócz żyta) a szczególnie pszenicę. |
Hej, ja też jestem na bezglutenowej diecie jak na razie.
malva - 2014-02-25, 17:33
i ja vegan ezgluten ,ale wogle nie jem mąk tych bezglutenowych też
koleżanka mi mówiła ,ze w Rossmanie na pólce ze zdrową żywnością mozna dostać stosunkowo tanio babeczki w proszku ir ozne takie cuda do zrobienia ( ale ja takich cudów też nie jem, więc nie sprawdzałam).
apropo diety: najtrudniej zacząć potem już z górki
chleb czy bułka mnie nie rusza
Poli - 2014-03-17, 21:17
Izzi napisał/a: | Macie jakiś sprawdzony namiar w sieci na produkty bezglutenowe (makarony, mąki, etc.) w rozsądnych cenach?
Z góry dzięki za linki! |
Ja kupuje w Lidlu , kukurydziane, i szczerze bardzo dobre, gotuja sie bezproblemono, nie rozwalaja itp. A juz wyprobowal rozne makarony i te jak najlepsze brakuje im tylko stepla ze sa eko
Czytalam ze jeszcze wprowadzili w Biedronce makarony bezglut.
bronka - 2014-04-14, 12:01
Przekwalifikowałam swój zakwas na bezglutenowy
Upiekłam pierwszy najprostszy chleb Z kupnej mieszanki Doves i zakwasu
Na świeżo- super. Następnego dnia - podeszwa o smaku butaprenu
Kolejny zrobiłam z mieszanki Doves, mąki gryczanej i dużej ilości słonecznika. Również na zakwasie.
Wyszedł całkiem całkiem. Na drugi dzień również.
Macie jakieś swoje patenty?
Agnieszka - 2014-04-14, 16:19
bronka: zerknij hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050&start=0
lubiłam chleby na zmieszanych zakwasach głównie: jaglany, ryżowy, kukurydziany. Nie używałam gotowych mieszanek ale mąki też dawałam różne do jednego chleba. Nie bardzo nam podchodził wypiek z gryczaną (zwłaszcza gdy była jej przewaga) a jeszcze mniej z amarantusową ale sądzę, że to kwestia smaku. Warto dać gluta z siemienia. Jeśli nie masz ścisłych obwarowań pomyśl nad domieszką mąk o niższej zawartości glutenu np. orkiszowej. Te chleby wg mnie wychodzą cięższe ale może to kwestia sprzętu - piekarnika (ja miałam najprostszy gazowy) i proporcji. Pierwszy mój wypiek dziecko określiło jako "pasztet" ale kolejne próby były coraz lepsze. Chyba potem dodawałam też wodę gazowaną zwłaszcza jak pestki wrzucałam do środka.
|
|