| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Placuszki jaglano-cebulowe
Ania D. - 2007-09-19, 20:05 Temat postu: Placuszki jaglano-cebulowe Placuszki jaglano-cebulowe
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 duże cebule
olej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kminku
5 dag wiórków kokosowych
1/2 szklanki pestek z dyni
olej
Gotować kaszę w 1 1/2 szklanki wrzątku na małym ogniu przez 40 min. Dodać 1/6 szklanki oleju, zmiksować mikserem, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Pestki dyni zemleć na proszek. Do wystudzonej kaszy dodać zeszkloną cebulę, sól, ostrą paprykę, kminek, wiórki, zmielone pestki dyni, wyrobić ciasto. Formować placuszki o grubości ok. 8 mm, układać na wysypanej mąka blaszce i piec do zrumienienia spodów w nagrzanym piekarniku.
k.leee - 2007-09-19, 20:18
Mam wszystkie składniki, nawet ugotowaną jaglaną tylko czy czasu starczy
Iwona - 2007-09-20, 18:38
Brzmi to bardzo zachęcająco
Spróbuję przy najbliższej okazji, czyli prawdopodobnie jutro
Aniu D., jak tam Twoja książka, już nie mogę się doczekać. Chyba zresztą większość forumowiczów nie może
margot - 2007-09-20, 19:01
A ja dziś je upiekłam na kolację ,jedliśmy z leczo.
Pycha!!!!!!!
Humbak - 2007-09-25, 11:42
Zrobiłam bez wiórków - bardzo smaczne, takie insze placuszki ziemniaczane. Mniam. Czyżby kolejny przepis z kaszy jaglanej który polubi kasienka?
dort - 2007-09-25, 13:06
nam tez bardzo posmakowały i dzisiaj robie je po raz drugi, swietnie sprawdzaja sie jako przekaska - Oskarek je wcina jak jestesmy poza domem
Ania D. - 2007-09-25, 13:09
Ja też robię je wyjście na dwór, sa bardzo wygodne do jedzenia.
dort - 2007-09-25, 13:11
i sie nie krusza , a to o wiele ułatwia życie
bodi - 2007-09-26, 07:32
Aniu te placuszki są doskonałe
Mój mąż był bardzo zdziwiony że to z jaglanki no i świetnie się trzymają, wczoraj jedliśmy je na wycieczce rowewrowej i świetnie zniosły przejażdżki po wertepach
przyznam się że przez chwilę wahałam się czy dodać wiórki, jakoś bałam się że nie będa pasować - a wyszedł super smak.
na pewno będe je robić częściej, tylko od razu z podwójnej ilości składników.
dort - 2007-09-26, 09:50
| Cytat: | | na pewno będe je robić częściej, tylko od razu z podwójnej ilości składników. |
ja juz za pierwszym razem zrobiłam podwójną porcje i wcale nie wyszło ich tak za dużo
puszczyk - 2007-09-27, 22:34
Zrobiłam bez wiórków, bo nie miałam. Pycha! Smakowały nawet Weronice (chociaż te przyprawy jak na razie nie dla niej). Kamil dopytywał się o więcej.
Koniecznie trzeba robić podwójną porcję.
Kreestal - 2007-11-22, 18:33
Te placuszki są REWELACYJNE. Naprawdę nie pamiętam, kiedy jadłam ostatnio coś tak pysznego, ten kminek, ta cebulka ... niebo w gębie!
Ania D. - 2007-11-22, 18:43
Bardzo się cieszę . A jaglana jest cudownym produktem, można z niej zrobić tyle wspniałych rzeczy. Czasem sobie myślę, że jak ja mogłam kiedyś nie znać kaszy jaglanej... Teraz jaglana w domu to podstawa.
Kreestal - 2007-11-22, 18:47
U mnie w domu też Właściwie nawet nie orientuję się od kiedy: co tydzień znika mi przeszło litrowy słoik
Marcela - 2008-01-12, 20:14
A nadadzą się te placuszki dla rocznego szkraba? Chodzi mi o to, czy są wystarczająco miękkie i nie za suche?
bodi - 2008-01-12, 23:07
Marcela, spokojnie, wychodzą fajnie wilgotne w środku, myślę że roczniak nie będzie miał z nimi problemów
Agnieszka - 2008-01-13, 12:03
Przeoczyłam ten przepis ale ponieważ Ada złapała katar więc u nas dziś wszystko z jaglaną i placki prztestuję
[ Dodano: 2008-01-13, 21:22 ]
nie miałam pół szklanki pestek dyniowych więc był mix (dynia, słonecznik, sezam) wyszły fajne choć masa dość luźna (przewracałam na blasze 2 razy), fajne wyszły i gościom też smakowały
z przypraw dałam sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, imbir, kminek mielony i łagodną 18
k.leee - 2008-01-14, 20:42
| Agnieszka napisał/a: | | łagodną 18 |
Aga co to jest łagodna osiemnastka?
puszczyk - 2008-01-14, 22:53
| Marcela napisał/a: | | A nadadzą się te placuszki dla rocznego szkraba? Chodzi mi o to, czy są wystarczająco miękkie i nie za suche? |
Tak, Weronika wciąga aż miło.
Agnieszka - 2008-01-15, 09:25
Sławku:
łagodna 18 to gotowiec mieszanki przypraw:
hxxp://marii.pl/product_info.php/cPath/7/products_id/721
jest jeszcze wariant ostry ale tam mi coś smakowo nie pasuje
Kreestal - 2008-01-15, 16:20
A ja właśnie pikantną 18 sypię wszędzie gdzie mogę
Cytrynka - 2008-02-10, 19:08
Placuszki są wyśmienite. Ja co prawda nie używałam wiórków kokosowych, ale były super. Chyba dzisiaj je zrobię - z podwójnej porcji. Mniaaaaam. Dzięki Aniu za wspaniały przepis.
Kreestal - 2008-02-12, 12:48
Mają taki wyrazisty smak ... to chyba uzależnienie
nitka - 2008-02-12, 14:56
| dort napisał/a: | i sie nie krusza | a moje się nie trzymają kupy jestem pewna, że przez brak miksera-tylko wymieszałam... ale za to mam pycha pastę na chleb
Cytrynka - 2008-02-12, 16:00
Moja wczorajsza masa była za rzadka, bo za dużo oleju dodałam. dosypałam troszkę razowej mąki i placuszki są pyszne.
gemi - 2012-12-10, 18:16
są wyśmienite Trochę kojarzą mi się z pasztetem z pestek dyni i jaglanki.
No i smak wiórków wcale nie wybija się na pierwszy plan, więc bez obaw z ich dosypywaniem.
|
|