wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Nasze zdrowie - płatki owsiane

mansikka - 2007-09-22, 12:56
Temat postu: płatki owsiane
mógłby mi ktos wytłumaczyć na czym to dokładnie polega? Często słyszę, że owsianka odwapnia kości, dlatego płatki trzeba namaczac w zakwaszonej wodzie przed spozyciem, ale co one własciwie takiego zawieraja? jeśli macie tez jakies linki do informacji o tym, będę wdzięczna ;)
z góry dziękuję za info :)

Izzi - 2007-09-22, 13:27

Ja też o tym słyszałam ale nie znalazłam żadnych konkretnych odpowiedzi na Twoje zapytanie ;-) Jedynie artykuł hxxp://www.przychodnia.pl/osteoporoza/index4.php3?s=3&d=15&t=4&p1=0&id=287&akcja=new]Dieta buduje kości

Objawami niedoboru wapnia są:
* tężyczka (bolesne kurcze mięśni),
* drżenia rąk i nóg,
* mrowienie w kończynach,
* zmiany zabarwienia (przebarwienia i odbarwienia) szkliwa zębowego,
* nadmierna łamliwość kości oraz ich patologiczne skrzywienia.

hxxp://mediweb.pl/data/print.php?id=508]Stąd

O hxxp://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/2,51177,,,,40911492,P_MEDIMEDIA_CHOROBY.html]niedoborze wapnia

Słyszałam też kiedyś o diecie owsiankowej :!: ale nie wiem dokłądniej o co w tym chodzi ;-)

..i również czekam na odp nieco bardziej konkretne niż moja;)

Lily - 2007-09-22, 13:35

hxxp://209.85.135.104/search?q=cache:jRwXYE-D2vMJ:www.nadzieja.pl/zielarz/zasady.html+p%C5%82atki+owsiane+odwapnienie&hl=pl&ct=clnk&cd=4&gl=pl&client=firefox-a]POCZYTAJ
kamma - 2007-09-22, 17:08

W całości to trochę dziwny ten artykuł, Lily. Ale o płatkach owsianych ciekawie napisali. Rozumiem, że wniosek jest taki, iż odwapnianie kości przez płatki owsiane to mit, bo tak naprawdę odpowiedzialne za to było mleko, na którym najczęściej się te płatki przygotowywało.
Ale tu na forum krążyły jeszcze jakieś przeciwne pogłoski. Mam nadzieję, że trafią i do tego tematu.

dżo - 2007-09-22, 19:28

Płatki owsiane zawierają fityniany, związki antyodżywcze, które utrudniają wchłanianie min. wapnia (ale także cynku, żelaza) wiążąc go w przewodzie pokarmowym w trudno rozpuszczalne sole a tym samym uniemożliwiają jego wykorzystanie przez organizm. Im więcej fitynianów w posiłku tym więcej wapnia niewykorzystanego. Moczenie zbóż (pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia) powoduje wypłukiwanie fitynianów i przechodzenie ich do wody, a więc ważne aby nie gotować ich w tej samej wodzie w, której są moczone. Dodadkowo zakwaszona woda ułatwia przechodzenie fitynianów do wody czyli daje lepszy efekt pozbywania się ich.
Jędruś - 2007-09-22, 19:56

Płatki płatkom nierówne, jak są świeże to w porządku jak są stare zapleśniałe to szkoda zdrowia. Oczywiście firmy produkujące płatki owsiane dodają bardzo często konserwantów. Trzeba sprawdzić , zapytać się producenta czy to robi, bo też szkoda zdrowia.

Kwas fitynowy w nasionach można się go pozbyć ponieważ podczas kiełkowania jest rozkładany przez enzym zwany fitazą. Są dwa rodzaje fitaz, jedna w nasionach (endogenna)optimum pH 5-6 oraz grzybowa (pleśniowa) pochodząca z grzybków Aspergilus spp. Żerujących m.in. nasionach optimum pH 2-3 , tą drugą wykorzystuje się jako dodatek do pasz, zobacz linki poniżej:
hxxp://www.ppr.pl/artykul.php?id=1656
hxxp://nauka.opi.org.pl/raporty/opisy/dokhab/15000/d15218.htm

Dlatego zamiast płatków owsianych polecam podkiełkować owies łuskany zwany też owsikiem lub owies bezłuskowy (jeszcze lepszy) w odróżnieniu od zwykłego owsa nie ma tyle łysek na sobie, można go po moczeniu i podkiełkowaniu bez większych trudności w całości miksować. Można go dostać w sklepach nasiennych, przykładowy link:
hxxp://elpol22.za.pl/00_3.html

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

Malinetshka - 2007-09-22, 23:34

A jeśli już chcemy używać płatków to na ile czasu należy je namoczyć? i czym zakwaszać wodę - cytryną? i potem odlać wodę? a co z wodą, którą płatki "wypiją"? :roll:
No i... czy fityniany na pewno przejdą z płatków do wody, skoro to już nie są pełne ziarna i nie są już zdolne wykiełkować? Bo przecież...
Jędruś napisał/a:
Kwas fitynowy w nasionach można się go pozbyć ponieważ podczas kiełkowania jest rozkładany przez enzym zwany fitazą.

Jędruś - 2007-09-23, 06:48

Malinetshka kwas fitynowy występuje w płatkach owsianych i innych suchych (niepodkiełkowanych) nasionach w postaci soli wapniowych i innych (fitynian wapnia itp.).

Nie powinno odlewać się wody z płatków owsianych bo wylewa się również minerały.

Teraz ciekawostka:
hxxp://tiny.pl/17vg

fragment z linku powyżej:
kwasy – szczawiowy, fitynowy i fosforowy oraz kalcytonina – hamują wchłanianie związków wapnia a kwas cytrynowy, witamina D i parathormon – ułatwiają ich wchłanianie.


Jak widać kwas cytrynowy jest silniejszym kwasem od kwasu fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów. Dlatego warto dodać soku z cytryny do moczonych płatków owsianych ale wody również nie wolno odlewać bo traci się minerały.

Idealnie jest podkiełkować nasiona owsa (owies łuskany lub odmiana owsa bezłuskowego).
O tym pisałem w poprzednim wpisie i podałem linka.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

zina - 2007-09-23, 11:24

No to wystraszyliscie mnie tymi wiadomosciami :-?
Ja uwielbiam platki owsiane i nigdy ich wczesniej nie moczylam....
Czyli jak mam skurcze lydek to juz tężyczka?? :roll:
Czy dotyczy to rowniez orkiszu??
Chyba zrobie sobie badania na poziom wapna...

Jędruś - 2007-09-23, 15:31

Witam Zina
Tak jest ze wszystkimi suchymi nasionami, niestety, to jest naturalne zabezpieczenie minerałów w nasionach. Podczas kiełkowania minerały są stopniowo uwalniane i wchodzą do metabolizmu kiełkującej rośliny. Mówi się wtedy że takie minerały są organicznie obudowane, wchodzą w skład enzymów i przenośników metabolicznych, i co najważniejsze są bardzo dobrze przyswajalne.

Na linku poniżej jest o tym że najlepsze rezultaty uzyskuje się dodając i kwasu cytrynowego i grzybowej fitazy (enzymu rozkładającego kwas fitynowy)
hxxp://tiny.pl/1rqn
fragment:
Fityniany w surowcach roślinnych
Streszczenie polskie: Zbadano wpływ dodatku preparatu Natuphos zawierającego enzym fitazę mikrobiologiczną (500 PUúkg**-1 mieszanki) oraz kwas cytrynowy (20 gúkg**-1 mieszanki) w paszy na zmiany poziomu magnezu i wapnia w tkankach loch. Badania przeprowadzono na 125 lochach podzielonych na 5 grup doświadczalnych zawierające w poszczególnych mieszankach paszowych fitazę, fosfor, kwas cytrynowy oraz fitazę kwas cytrynowy. Zarówno dodatek fitazy jak i fitazy + kwas cytrynowy spowodował wzrost zawartości Mg w mózgu, wątrobie i sercu loch. Natomiast dodatek fitazy + kwas cytrynowy wpłynął tylko w nieznaczny sposób na wzrost zawartości Ca (wapnia) w mózgu, nerce i sercu. Sama fitaza oraz łączenie z kwasem cytrynowym, jak również fosfor, stosowane jako dodatki paszowe wpływają bardzo silnie na wzrost stężenia obu badanych pierwiastków w surowicy krwi.

Co do podkiełkowanego owsa, którego uwielbiam, podaje nazwy angielskie dla zainteresowanych:
Owies łuskany – oat groats
Owies bezłuskowy- naked oat (hull-less oat)

Ww. rodzaje owsa można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub w centralach nasiennych. Przy zakupie w centralach nasiennych trzeba zaznaczyć że owies ma być do konsumpcji chodzi o to aby był bez konserwantów i innych nieporządanych dodatków.

Wtedy wystarczy ww. owies namoczyć, podkiełkować i przechowywać w lodówce w zamkniętych pojemnikach aby był zawsze pod ręką na śniadanie, obiad czy kolację.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

Izzi - 2007-09-24, 09:28

zina napisał/a:
Ja uwielbiam platki owsiane i nigdy ich wczesniej nie moczylam....
szczerze to ja też :-?
mansikka - 2007-09-27, 09:45

dzięki za odpowiedzi, zaraz poczytam, nie było mnie kilka dni na forum ;)
dmv - 2010-01-09, 22:37

Jedrus mam pytanie, ale skoro te fityniamy sie uwalniaja do wody to nadal je przyswoje z woda, czy tak? czyli ze mam do wyboru albo fityniany + mineraly albo brak fitynianow i mineralow tak?
Malinetshka - 2010-01-09, 23:47

dmv, z płatków owsianych nie odlewałabym wody, bo szkoda tego, co ucieknie z ich wnętrza.. Tak ja to rozumiem.

Przeczytaj jeszcze raz co napisał Jędruś:
Jędruś napisał/a:
kwasy – szczawiowy, fitynowy i fosforowy oraz kalcytonina – hamują wchłanianie związków wapnia a kwas cytrynowy, witamina D i parathormon – ułatwiają ich wchłanianie.


Jak widać kwas cytrynowy jest silniejszym kwasem od kwasu fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów. Dlatego warto dodać soku z cytryny do moczonych płatków owsianych ale wody również nie wolno odlewać bo traci się minerały.

Humbak - 2010-01-10, 01:46

a czy dodatek soku cytrynowego nie załatwiłby sprawy dla pożeraczy płatków wszelakich? Nie chce mi się moczyć... za dużo roboty w natłoku rzeczy codziennych do zrobienia... :->
Mirka - 2010-01-10, 10:50

Moja wiedza jest taka: płatki owsiane namoczone ( na noc, woda z moczenia obowiązkowo wylana) - nawapniają, a płatki owsiane nie moczone odwapniają ( ze względów podanych wyżej , a wiążących się z kwasem fitynowym.

Ostatnio czytałam o wynikach badań, które wskazywały na związek częstego jedzenia
płatków owsianych z rakiem żołądka. Chodzi o zawartość w płatkach przeróżnych chemikaliów dodawanych w trakcjie produkcji i innych np. przeciw pleśniom, p/zbrylaniu się etc., oraz faktu, ze płatków się przeważnie nie płucze przed gotowaniem.

Jagula - 2010-01-13, 19:09

Zaniepokoiły mnie te posty :-/ Pochłaniamy sporo owsa ... z płatków robię mąkę owsianą - czyli źle... a co z mlekiem owsianym- takim w proszku i w kartonie???
eMka - 2010-01-20, 09:05

rany.. niebezpieczeństwo czai się z każdej strony. ciekawe ile jeszcze takich rewelacji czeka mnie w życiu. rak żołądka przez owsiankę...
ja jem dużo, do kotletów dodaje często, na śniadanie, do naleśników..

Tempeh-Starter - 2010-01-20, 09:18

:shock: Odnoszę wrażenie, że idąc drogą technologi poprawiania jedzenia dojdziemy do wniosku że najcenniejsze jest jedzenie wysoko przetworzone przez przemysł spożywczy (potraktowane enzymami i kwasami, namoczone, spulchnione, rozdrobnione i przygotowane z dużym wyprzedzeniem) :-D
Ania W. - 2010-01-20, 15:54

To ciekawe bo ja również zjadam płatki owsiane i podaję również je moim maluchom. Najpierw płuczę pod bieżącą wodą i gotuję je ok 20-30 minut z dodatkiem np. kaszy kukurydzianej lub kaszy jaglanej + imbir sproszkowany.

I teraz zastanawiam się czy muszę moczyć je gdy długo gotuję? Trochę cytryny mogę wcisnąć po zakończeniu gotowania. Czy to wystarczy?

Czy ten przepis moczenia dotyczy płatków, które się gotuje, czy tych do spożycia jako musli?

gosia_w - 2010-01-20, 16:02

W broszurce dr Romanowskiej jest info, że płatki owsiane nie odwapniają, chyba że są gotowane na mleku.
poughkeepsie - 2010-03-10, 13:12

a ja robię owsiankę wg cyran-żak prażę płatki, a pod koniec gotowania dodaję trochę soku z cytryny to w końcu dobrze czy źle?Jemy tę owsiankę jakieś 5 razy w tygodniu, więc wolałabym niż nie wykończyć siebie i męża ;-)
Ikona - 2010-03-13, 10:24

gosia_w napisał/a:
W broszurce dr Romanowskiej jest info, że płatki owsiane nie odwapniają, chyba że są gotowane na mleku.


Tak. To jest to.

Płatki zbożowe, w tym przypadku owsiane, warto zjadać zalane sokiem owocowym (nie mlekiem). Najlepiej, żeby to był sok świeżo wyciśnięty. Sok ułatwi wchłanianie wapnia (jeśli o to chodzi). Żeby było ciekawiej, można dodać pokrojonego banana, rodzynki, rozdrobnione orzechy. Aha, sokiem zalewamy nie na noc, ale kilka minut przed spożyciem. No to co, że płatki mogą nieprzyzwyczajonym osobom wydawać się twardawe ;)

Songo - 2010-10-03, 23:18

Wg wikipedii:
"Do niedawna uważano, że kwas fitowy może utrudniać przyswajanie minerałów z pożywienia. Badanie na dużej populacji ludzi dowiodło jednak, że wysokie spożycie pokarmów zawierających kwas fitowy chroni przed osteoporozą[2]."
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy

owieczka - 2010-10-08, 21:58

hmmm... no i co ja mam zrobić z faktem, że uwielbiam owsiankę gotowaną na mleku i takie śniadanie jem 3-4 razy w tygodniu :/
okso - 2010-10-09, 07:31

zmienic chociaz mleko na jakies roslinne ;)

btw z platkami np zytnimi trzeba postepowac tak samo jak owsianymi, tak? moczyc dodawac cos kwasnego itd??

Tempeh-Starter - 2010-10-09, 10:00

troszkę umiaru zalecam ;)

jak pisał Jędruś wszystkie nasiona zawierają kwas fitynowy (to taki dar o mamy ewolucji - zabezpiecza minerały zawarte w części magazynowanej nasionka przed rozkładem tak by zarodek gdy zechce mu się kiełkować otrzymał ich optymalną ilość)
chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy...

padło na biedne płatki bo to popularny pokarm, w którym nasionowość jest widoczna gołym okiem

oczywiście nie powstrzymam się aby nie wspomnieć że w tempehu Rhizopus o. za pomocą wydzielanych przez siebie enzymów rozprawia się z kwasem fitynowym na cacy :-)
A jeden z polskich żywieniowców eksperymentujący z tempehem na początku lat '80 dodawał do soi ziarna słonecznika i.... płatki owsiane (uzyskiwał tempeh sojowo -słonecznikowo - owsiany!) Jeszcze nie próbowałem hodowli ale mam cały czas w planach...

gosia_w - 2010-10-10, 07:32

Tempeh-Starter napisał/a:
chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy...

i wszystkie tyle samo?

Tempeh-Starter - 2010-10-10, 08:50

to by trzeba było się wczytać (gdzieś) i sobie sprawdzić
ilość miligramów kwasu fitynowego vs ilość gram spożywanych nasion

ale może się po bliższym zbadaniu okazać że dobowa ilość przyswajanego kwasu jest tak znikoma że nie ma praktycznego wpływu na przyswajanie minerałów ze zbóż

Anglików popytać. To jest światowe zagłębie owsiankowe...
(no i faktycznie jacyś tacy bladzi są, ;-) )

gosia_w - 2010-10-10, 18:09

ja rozumiem, że owies ma więcej. Ale nie sprawdzałam. I nie będę. Jem płatki, bo lubię. Bez mleka, bo nie lubię.
Tempeh-Starter - 2010-10-11, 09:57

Jędruś napisał/a:
...Jak widać kwas cytrynowy jest silniejszym kwasem od kwasu fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów. Dlatego warto dodać soku z cytryny do moczonych płatków owsianych ale wody również nie wolno odlewać bo traci się minerały.
Idealnie jest podkiełkować nasiona owsa (owies łuskany lub odmiana owsa bezłuskowego)....


nie jestem pewien jak smakują płatki moczone w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ale jeśli zakwaszenie wody ma ograniczać niepożądany wpływ kwasu fitynowego na minerały...
to przypominam że środowisko żołądka jest bardzo silnie kwaśne 1.6(!)-3,2pH a rozdrobniony pokarm przebywa w nim od 1 do 4 godzin.

wydaje się więc że cytrynę możemy zaoszczędzić np. do pysznej tarty cytrynowej ;-)

kofi - 2010-10-11, 11:37

Oj, namieszaliście. A takie dobre ciasteczka owsiane zrobiłam i aż się normalnie boję przepis wrzucać. (Chociaż z żurawinami były, to trochę tej wit. C tam było).
gosia_w - 2010-10-11, 11:45

kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane
lilias - 2010-10-11, 12:50

gosia_w napisał/a:
kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane


kofi wrzucaj, jestem przed dostawą żurawiny :-D moge na ciasteczka część zużyć ;-) a teraz leczę ręce po pigwie :-/

kofi - 2010-10-11, 17:34

Ale to z suszoną żurawiną. Jutro wrzucę. ;-)
owieczka - 2010-10-11, 21:47

ja znam hxxp://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/10/owsiane-ciasteczka-z-urawin-i-bia.html]taki przepis na ciasteczka z żurawiną, ale nie miałam okazji jeszcze go przetestować.
Songo - 2010-10-16, 00:04

"Kwas fitynowy i minerały"
hxxp://www.cyberbaba.pl/content/view/2111/1/

"Naturalny składnik zbóż – kwas fitynowy utrudnia nam przyswajanie pierwiastków, dopiero fermentacja z udziałem bakterii mlekowych zachodząca w zakwasie powoduje ograniczenie działania fitynianów."
hxxp://rakiel-czarnecka.pl/index.php?action=edit&id=227

[ Dodano: 2011-03-13, 00:51 ]
Jeśli tworzenie płatków jest z udziałem wysokiej temperatury to enzymy rozkładające kwas fitynowy są pewnie niszczone. Czyli płatki nawet moczone nie będą dobre.

Do tego akrylamid:
"Jak wyjaśnił prof. Naruszewicz, akrylamid jest obecny w pieczywie chrupkim, płatkach kukurydzianych, a szczególnie dużo zawierają go smażone produkty z ziemniaków, jak chipsy i frytki, zaliczane do "śmieciowej żywności" ("junk food"). Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.

Jest to substancja toksyczna dla układu nerwowego. "W wielu badaniach potwierdzono też, że indukuje on procesy nowotworowe" - zaznaczył prof. Naruszewicz.

Akrylamid dostaje się do ludzkiego organizmu trzema drogami: przez układ pokarmowy; skórę - bo jest zawarty w kosmetykach i w wodzie oraz przez układ oddechowy - bo duże jego ilości powstają w czasie palenia papierosów. Dlatego palacze mają kilkakrotnie wyższy poziom akrylamidu niż ludzie niepalący."

źródło: hxxp://nauka.wp.pl/title,Chipsy-szkodza-sercu,wid,10861171,wiadomosc.html?ticaid=1bef9


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group