wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Chleb typu KR-IRL

ganio4 - 2013-01-19, 12:40
Temat postu: Chleb typu KR-IRL
Czy ktoś piecze te chlebki? Bo ja zamierzam :-D

hxxp://www.instytutirl.com.pl/index6.php

Kawonka - 2013-01-19, 15:26
Temat postu: Re: Chleb typu KR-IRL
ganio4 napisał/a:
Czy ktoś piecze te chlebki? Bo ja zamierzam :-D

hxxp://www.instytutirl.com.pl/index6.php

Piekłam, kiedy dopadła mnie dieta cukrzycowa, rzeczywiście poziom glukozy po nich pozostawał na przyzwoitym poziomie. Po porodzie, kiedy cukrzyca sobie poszła, chlebki również.
Widzę, że przepis się zmienił, prawie 4 lata temu hxxp://www.sfd.pl/Chleb_typu_KR_IRL-t533977.html]nie było w nim otrębów i ryż był do wyboru.

gosia_w - 2013-01-19, 15:49

ja się kiedyś zastanawiałam, ale nie wykonałam próby, bo miałam wątpliwości:
- czy ryż brązowy ugotuje się przez 15 minut (u mnie gotuje się szklanka ryżu przez ok. 30-40 minut)
- czy pieczenie w 250 stopniach przez godzinę nie spowoduje pożaru w kuchni

ganio4 - 2013-01-19, 16:14

Też mnie zastanawia czas pieczenia :->
Piszą, że ryż biały... Zadzwonię w poniedziałek i popytam.

ganio4 - 2013-01-19, 18:39

Rozmawiałam na innym forum z koleżanką, która piecze te chlebki od jakiegoś czasu. I rzeczywiście wymagają takiej temperatury ( z termoobiegiem po 15min. zmniejsza do 200', piecze na trzech blaszkach, które przekłada) i takiego czasu. Kupię biały ryż i upiekę, zdam relację.
gosia_w - 2013-01-19, 20:37

ganio4, to czekam :-)
idare - 2013-01-19, 23:58

ja piekę te chlebki od jakiegoś czasu, ale używam do nich tylko samej kaszy jaglanej, gotuje 400g kaszy w 1,8l wody i dodaję pestki dyni, słonecznika, sól i połowę 150g paczki otrąb owsianych, wszystko razem mieszam i piekę chlebki grube na ok 1,5cm w temp 220st aż przyrumienią się brzegi, nie wiem ile czasu dokładnie. wychodzą bardzo dobre.
olgasza - 2013-01-20, 00:03

nie miałam pojęcia o istnieniu takich chlebków. Ale spróbuję :-)
gosia_w - 2013-01-20, 04:54

idare, pestki i otręby dodajesz do kaszy już ugotowanej?
idare - 2013-01-20, 11:17

tak, gotuje jaglaną z solą tylko, później dodaje wszystkie dodatki, otręby, pestki, przyprawy. dobrze smakuje ten chlebek z dodatkiem czosnku też, można dodawać co się chce właściwie.
edysqa - 2013-01-20, 12:14

Tez o nich myślałam ale denerwuje mnie to ze na różnych stronach wstawiaja niezależnie od tematu dyskusji reklamy tego chleba.
gosia_w - 2013-01-20, 15:33

dziękuję idare za wyjaśnienie
ganio4 - 2013-01-20, 17:24

Zrobione :-D
Użyłam białego ryżu do risotto 400g, paczkę kaszy jaglanej 400g, 125g otrąb pszennych prażonych i troszeczkę soli. Zjadłam jedną jeszcze ciepłą, była trochę gorzkawa (wiadomo kasza), drugą zimną i muszę przyznać - baaaardzo dobry chleb. Nawet mój syn niejadek wpadł do kuchni -Co tu tak pachnie? - I pochłonął jeden placek. - Czy jutro też takie zrobisz mamusiu? Pewnie, że zrobię. Nastepnym razem z kaszą gryczaną, a potem jeczmienną.
Z tej porcji wyszły mi trzy blaszki po 9 sztuk na każdej. Piekłam przekładając aż zaczęły rumienić się brzegi.
Ot i znalazłam sposób na chleb bez mąki :-D

edysqa - 2013-01-20, 17:34

To jednak zrobię :-) tylko ze nie mam zwykłego piekarnika.
idare - 2013-01-20, 18:42

kasze jaglaną warto przepłukać wrzątkiem przed gotowaniem zeby pozbyc sie goryczki
gosia_w - 2013-01-20, 20:30

ganio4, a myślisz, że zamiast otrąb można dać po prostu płatki owsiane?
edysqa - 2013-01-20, 20:52

No wlasnie, tez jestem ciekawa czy z platkami owsianymi da radę :-)
ganio4 - 2013-01-21, 12:23

No, dziś już tak dzieciom nie smakowały jak wczoraj, ale przyzwyczają się :mryellow:
Ja nie będę kombinować za bardzo z dodatkami. W końcu, mądrzejsi ode mnie ten chleb (dzisiaj to bardziej czerstwe placki) wymyslili 8-)

idare - 2013-01-21, 16:38

żeby na drugi dzień chlebek był dobry, wsadzam go zaraz po wyjęciu z piekarnika w szczelne pudełko i przechowuje w lodówce, dzięki temu zachowują wilgotność a przed zjedzeniem podgrzewam w piekarniku wtedy dodatkowo odzyskują chrupkość.
edysqa - 2013-01-21, 23:12

idare, jeszcze ciepły wkładasz? Próbowałaś moze z płatkami zamiast otrębów?
ganio4 - 2013-01-22, 08:01

Jest patent na lepsze wchłanianie przez dzieci :mryellow:
Maczanki w cacao.

idare - 2013-01-22, 15:12

jeszcze ciepły. płatków próbowałam użyć raz ale chlebki mi wyszły takie jakby gęstsze i bardziej twarde.
edysqa - 2013-01-22, 15:57

idare, to może mniej ich dodać?
idare - 2013-01-22, 17:35

tego nie wiem, trzeba próbować ;-)
ropuszka - 2013-02-11, 15:19

dzisiaj zamierzam upiec te chlebki tylko mniejszą ilość ;-)

myślicie, że będzie się liczyło do "lutego z kaszą na śniadanie" :?: :mrgreen:

dort - 2013-02-12, 14:23

mnie odstrasza ten biały ryż, które jest równie bezwartościowy jak białe mąki, które krytykują na tej stronie

robiłam inną wersję tego chlebka, zdecydowanie szybszą i moim zdaniem zdrowszą hxxp://smakoterapia.blogspot.com/2013/01/fantastyczny-chlebek-jaglany.html
wyszedł pyszny i pachnący, w weekend w szkole podjadałam kanapki z nim


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group