wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Kajmak wegański

śliwka - 2013-03-26, 13:29
Temat postu: Kajmak wegański
Czy ktoś próbował zrobić? Komuś się udało zrobić chociaż coś podobnego?
Alispo - 2013-03-26, 13:31

Wiem tylko,że Zielony Talerz robi. ;-)
śliwka - 2013-03-26, 13:36

:lol: myślisz, że zdradzą recepturę?
Alispo - 2013-03-26, 13:37

mogę zapytać tak chociaż mniej więcej;)
śliwka - 2013-03-26, 13:43

Nie muszą być podane proporcje, ważne z czego można go zrobić. Bo kompletnie nie mam pomysłu.
dynia - 2013-03-26, 14:16

Ja bym zrobiła taki sos karmelowy na Alsanie z brązowym cukrem i dodała trochę śmietanki sojowej ,konsystencja byłaby całkiem podobna.
dynia - 2013-03-26, 14:18

Tutaj też całkiem fajny przepis(choć zamiast wody dodałam bym trochę mleka sojowego):
hxxp://dairyfreecooking.about.com/od/sweetsaucesfrostings/r/vegancaramel.htm

A tu też genialny przepis na orzechowo-krówkowe batony.Gdyby tą masę trochę rozrzedzić wyszedł by taki trochę rzadszy sos:
hxxp://www.veganbaking.net/brownies-and-bars/bars/207-peanut-butter-maple-fudge#.UVGhUhcz2So

śliwka - 2013-03-26, 15:01

dynia, dziekuję bardzo. Świetne pomysły.
gosia_w - 2013-03-26, 16:53

na mleku kokosowym:
hxxp://www.ohladycakes.com/2013/03/easy-caramel-sauce.html
hxxp://www.ohladycakes.com/2012/04/how-to-make-caramel-sauce.html
hxxp://mymansbelly.com/2013/03/05/a-rich-and-creamy-coconut-dulce-de-leche-recipe/

na sojowym (ale wygląda mniej kajmakowo niż na kokosowym):
hxxp://gggiraffe.blogspot.com/2011/11/soy-condensed-milk.html

śliwka - 2013-03-26, 18:38

gosia_w, ooo, też super i proste. Dziękuję.
gosia_w - 2013-03-26, 19:08

mi się podobają te z mleka koko, wyglądają bardzo kajmakowo :-D
jarzynajarzyna - 2013-03-27, 16:00

a czym można zabić ten kokosowy swąd? ]:-> mleko koko super, ale ten zapach jest dla mnie nie do przyjęcia :->
gosia_w - 2013-03-27, 16:36

jarzyna, specjalnie dla Ciebie :-) hxxp://www.smakolykialergika.pl/2013/02/owsiany-sos-toffi.html
jarzynajarzyna - 2013-03-27, 18:32

o super :mryellow: a myślicie, że kefirek z grzybka by się nadał? chyba nie, prawda? na alpro wychodzi bardzo gęsty i słodki, jak się krócej przetrzyma ani trochę kwaskowaty, ale nie wiem, co by się z nim stało przy gotowaniu ]:->
rosa - 2013-03-27, 21:35

zrobiłam próbę z mleka koko, ale za mało cukru użyłam i nie było mocno karmelowe, ale konsystencja ok i ładnie zastyga
gosia_w - 2013-03-28, 05:37

rosa, a jak długo gotowałaś?
śliwka - 2013-03-28, 10:21

gosia_w napisał/a:
rosa, a jak długo gotowałaś?
ja też jestem ciekawa. Jutro będę robić.
gosia_w - 2013-03-28, 13:44

jeszcze taki: hxxp://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/03/kajmak-weganski.html

Ja będę robiła ze śmietanki orkiszowej (bo akurat mam i nie wiem, co z nią zrobić) z agawą. Ciekawe, czy się uda ;-)

gosia_w - 2013-03-28, 19:38

Chyba się uda :-) Gotuje się już 2 godziny (na b. wolnym ogniu), jeszcze trochę to potrwa, ale zeskrobałam takie gęste z boku garnka i jest pyszne. Po wlaniu śmietanki do garnka pomyślałam, że najlepiej byłoby zrobić w wolnowarze, ale nie chciało mi się 2 garnków myć, wiec zostało na kuchence.
śliwka - 2013-03-28, 20:05

A ja właśnie gotuję z mleka koko i na razie nie gęstnieje, ale chyba to ma zgęstnieć dopiero po ostygnięciu. Mimo sporej ilości cukru jest jasny kolor.
gosia_w, ale masz cierpliwość :)

gosia_w - 2013-03-28, 20:12

śliwka, samo się gotuje, czasem zamieszam. Ten owsiany jest na zdjęciu bardzo ciemny, ale to pewno z powodu muscovado, ja z agawą będę mieć jaśniejszy, więc nie wiem, jak długo gotować.
śliwka - 2013-03-28, 21:17

No i maź zrobiła się brązowa w końcu, ale gotowałam ok. 1h. I w smaku zrobił się bardziej karmel niż kajmak, ale może być. Teraz czekam na stężenie.
Alispo - 2013-03-28, 21:46

Zielony Talerz robi cyt. z mleczka roslinnego,kokosowego&w proszku,cukru trzcinowego,syropu z agawy i oleju kokosowego.
śliwka - 2013-03-28, 22:10

Alispo, dzięki. Ale mleka roślinnego w proszku nie widziałam nigdzie. To, co podałaś na pewno jest najłatwiejsze do zrobienia.
rosa - 2013-03-28, 22:13

ja nie gotowałam długo, nie czytałam przepisów ofc i najpierw rozpuściłam cukier na patelni, uwazając żeby sie nie spalił. to akurat mi się udało :) no i potem dodawałam mleko koko, ale ciut za dużo na raz pacnęłam i trochę mi się karmel zwiórkował, obgryzłam bryłę z łyżki i kontunuowałam mieszanie może przez 5 min. to była taka przymiarka raczej :) ale bardzo smaczna :mryellow:
ifinoe - 2013-03-30, 14:10

miałam robić z mleka koko, ale w końcu stanęło na mleku laskowym Alpro. Gotowałam ok. 2,5 h. Dobre :)
seminko - 2013-03-30, 17:28

gosia_w napisał/a:
jeszcze taki: hxxp://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/03/kajmak-weganski.html

Ja będę robiła ze śmietanki orkiszowej (bo akurat mam i nie wiem, co z nią zrobić)

Gosiu, ale robisz z samej śmietanki, czy rozrzedzonej jakimś mlekiem/ inną cieczą? Pytam, bo kupiłam śm. orkisz. w tym samym celu, ale tego jest 200 ml, po zgęstnieniu nie wiem, czy nie wyparuje całkiem :lol:
Żadnego mleka w proszku nie dodam, bo chyba wszystko z lecytyną, a dzieć mój alergik, już pomijam, ze niezdrowe ;-)

gosia_w - 2013-03-30, 19:42

sama śmietanka, też miałam 200ml, do tego 2 łyżki agawy, wyszło jakieś 40-50 ml karmelu, mega słodkie, więc można cienko posmarować :-)
seminko - 2013-03-30, 19:59

gosia_w, dzięki :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group