|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Kajmak wegański
śliwka - 2013-03-26, 13:29 Temat postu: Kajmak wegański Czy ktoś próbował zrobić? Komuś się udało zrobić chociaż coś podobnego?
Alispo - 2013-03-26, 13:31
Wiem tylko,że Zielony Talerz robi.
śliwka - 2013-03-26, 13:36
myślisz, że zdradzą recepturę?
Alispo - 2013-03-26, 13:37
mogę zapytać tak chociaż mniej więcej;)
śliwka - 2013-03-26, 13:43
Nie muszą być podane proporcje, ważne z czego można go zrobić. Bo kompletnie nie mam pomysłu.
dynia - 2013-03-26, 14:16
Ja bym zrobiła taki sos karmelowy na Alsanie z brązowym cukrem i dodała trochę śmietanki sojowej ,konsystencja byłaby całkiem podobna.
dynia - 2013-03-26, 14:18
Tutaj też całkiem fajny przepis(choć zamiast wody dodałam bym trochę mleka sojowego):
hxxp://dairyfreecooking.about.com/od/sweetsaucesfrostings/r/vegancaramel.htm
A tu też genialny przepis na orzechowo-krówkowe batony.Gdyby tą masę trochę rozrzedzić wyszedł by taki trochę rzadszy sos:
hxxp://www.veganbaking.net/brownies-and-bars/bars/207-peanut-butter-maple-fudge#.UVGhUhcz2So
śliwka - 2013-03-26, 15:01
dynia, dziekuję bardzo. Świetne pomysły.
gosia_w - 2013-03-26, 16:53
na mleku kokosowym:
hxxp://www.ohladycakes.com/2013/03/easy-caramel-sauce.html
hxxp://www.ohladycakes.com/2012/04/how-to-make-caramel-sauce.html
hxxp://mymansbelly.com/2013/03/05/a-rich-and-creamy-coconut-dulce-de-leche-recipe/
na sojowym (ale wygląda mniej kajmakowo niż na kokosowym):
hxxp://gggiraffe.blogspot.com/2011/11/soy-condensed-milk.html
śliwka - 2013-03-26, 18:38
gosia_w, ooo, też super i proste. Dziękuję.
gosia_w - 2013-03-26, 19:08
mi się podobają te z mleka koko, wyglądają bardzo kajmakowo
jarzynajarzyna - 2013-03-27, 16:00
a czym można zabić ten kokosowy swąd? mleko koko super, ale ten zapach jest dla mnie nie do przyjęcia
gosia_w - 2013-03-27, 16:36
jarzyna, specjalnie dla Ciebie hxxp://www.smakolykialergika.pl/2013/02/owsiany-sos-toffi.html
jarzynajarzyna - 2013-03-27, 18:32
o super a myślicie, że kefirek z grzybka by się nadał? chyba nie, prawda? na alpro wychodzi bardzo gęsty i słodki, jak się krócej przetrzyma ani trochę kwaskowaty, ale nie wiem, co by się z nim stało przy gotowaniu
rosa - 2013-03-27, 21:35
zrobiłam próbę z mleka koko, ale za mało cukru użyłam i nie było mocno karmelowe, ale konsystencja ok i ładnie zastyga
gosia_w - 2013-03-28, 05:37
rosa, a jak długo gotowałaś?
śliwka - 2013-03-28, 10:21
gosia_w napisał/a: | rosa, a jak długo gotowałaś? | ja też jestem ciekawa. Jutro będę robić.
gosia_w - 2013-03-28, 13:44
jeszcze taki: hxxp://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/03/kajmak-weganski.html
Ja będę robiła ze śmietanki orkiszowej (bo akurat mam i nie wiem, co z nią zrobić) z agawą. Ciekawe, czy się uda
gosia_w - 2013-03-28, 19:38
Chyba się uda Gotuje się już 2 godziny (na b. wolnym ogniu), jeszcze trochę to potrwa, ale zeskrobałam takie gęste z boku garnka i jest pyszne. Po wlaniu śmietanki do garnka pomyślałam, że najlepiej byłoby zrobić w wolnowarze, ale nie chciało mi się 2 garnków myć, wiec zostało na kuchence.
śliwka - 2013-03-28, 20:05
A ja właśnie gotuję z mleka koko i na razie nie gęstnieje, ale chyba to ma zgęstnieć dopiero po ostygnięciu. Mimo sporej ilości cukru jest jasny kolor.
gosia_w, ale masz cierpliwość
gosia_w - 2013-03-28, 20:12
śliwka, samo się gotuje, czasem zamieszam. Ten owsiany jest na zdjęciu bardzo ciemny, ale to pewno z powodu muscovado, ja z agawą będę mieć jaśniejszy, więc nie wiem, jak długo gotować.
śliwka - 2013-03-28, 21:17
No i maź zrobiła się brązowa w końcu, ale gotowałam ok. 1h. I w smaku zrobił się bardziej karmel niż kajmak, ale może być. Teraz czekam na stężenie.
Alispo - 2013-03-28, 21:46
Zielony Talerz robi cyt. z mleczka roslinnego,kokosowego&w proszku,cukru trzcinowego,syropu z agawy i oleju kokosowego.
śliwka - 2013-03-28, 22:10
Alispo, dzięki. Ale mleka roślinnego w proszku nie widziałam nigdzie. To, co podałaś na pewno jest najłatwiejsze do zrobienia.
rosa - 2013-03-28, 22:13
ja nie gotowałam długo, nie czytałam przepisów ofc i najpierw rozpuściłam cukier na patelni, uwazając żeby sie nie spalił. to akurat mi się udało no i potem dodawałam mleko koko, ale ciut za dużo na raz pacnęłam i trochę mi się karmel zwiórkował, obgryzłam bryłę z łyżki i kontunuowałam mieszanie może przez 5 min. to była taka przymiarka raczej ale bardzo smaczna
ifinoe - 2013-03-30, 14:10
miałam robić z mleka koko, ale w końcu stanęło na mleku laskowym Alpro. Gotowałam ok. 2,5 h. Dobre
seminko - 2013-03-30, 17:28
gosia_w napisał/a: | jeszcze taki: hxxp://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/03/kajmak-weganski.html
Ja będę robiła ze śmietanki orkiszowej (bo akurat mam i nie wiem, co z nią zrobić) |
Gosiu, ale robisz z samej śmietanki, czy rozrzedzonej jakimś mlekiem/ inną cieczą? Pytam, bo kupiłam śm. orkisz. w tym samym celu, ale tego jest 200 ml, po zgęstnieniu nie wiem, czy nie wyparuje całkiem
Żadnego mleka w proszku nie dodam, bo chyba wszystko z lecytyną, a dzieć mój alergik, już pomijam, ze niezdrowe
gosia_w - 2013-03-30, 19:42
sama śmietanka, też miałam 200ml, do tego 2 łyżki agawy, wyszło jakieś 40-50 ml karmelu, mega słodkie, więc można cienko posmarować
seminko - 2013-03-30, 19:59
gosia_w, dzięki
|
|