| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Produkty spożywcze - Wafle ryżowe
koniczynka_k - 2007-10-10, 12:34 Temat postu: Wafle ryżowe Kupiłam dziś wafle ryżowe ( w składzie 100% ryżu brązowego). czy takie wafle są "zdrowe"?
na pewno sa smaczne
zastanawiam się czy ten proces, w ktrórym one powastają nie powoduje, że są bardziej ubogie niż sam ryż
polecacie takie wafle czy raczej nie?
Tobayashi - 2007-10-10, 13:06
Producent się chwali;
| Cytat: | WAFLE RYŻOWE SONKO - TERAZ 30% GRATIS!
Wafle ryżowe SONKO są wytwarzane z całych ziaren naturalnego ryżu brązowego. Wyjątkowy sposób wypieku pod wysokim ciśnieniem, bez tłuszczów, powoduje, że ilość substancji odżywczych zawartych w ziarnie nie ulega znacznemu zmniejszeniu się. Wafle ryżowe zawierają węglowodany złożone, będące źródłem w pełni wykorzystywanej energii. Codzienne ich spożywanie jest niezbędne w prawidłowym przebiegu metabolizmu w organizmie. Są doskonałą, pełnowartościową, pożywną, dietetyczną i niskokaloryczną przekąską. Stworzone nie tylko dla osób dbających o zdrowy styl odżywiania i figurę, lecz również idealne dla osób uczulonych na gluten. Wafle ryżowe nie zawierają glutenu i cholesterolu. Smaczne i delikatne w smaku nadają się do konsumpcji bez jakichkolwiek dodatków.
Wafle ryżowe SONKO zostały nagrodzone na targach DIABETICA EXPO 2005 za najlepszy produkt leczący otyłość. Są produktem odpowiednim dla osób w każdym wieku i o każdej porze dnia. Jedz na okrągło! |
[ Dodano: 2007-10-10, 14:09 ]
O waflach ryżowych dużo debatują kulturyści, ale ich najbardziej interesuje, czy będą mieć od nich większe mięśnie czy też więcej sadełka
| Cytat: | Wafle ryżowe to węglowodany proste. Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, wyzszy nawet od czystej glukozy.
Ryż brązowy owszem, jest źródłem ww złozonych ale proces obróbki ma tutaj decydujące znaczenie. Nie wiem dokładnie jak wygląda sposób produkcji tych wafli ale żeby ryż tak spęczniał i uformował się, musi być poddany działaniu bardzo wysokiej temperatury i ciśnienia. To sprawia że łańcuchy weglowodanowe znacznie się skracają a indeks glikemiczny rośnie. Na przykład zawartość błonnika w ryżu sięga 9%, w waflach to tylko 2-3%(nie pamietam dokładnie). Wafle to zywność w wysokim stopniu przetworzona.
Moderator Odżywianie |
[ Dodano: 2007-10-10, 14:12 ]
Ja i moja rodzina jemy je na zasadzie pochrupania, a nie jako konkretny posiłek. Lubimy bardzo
[ Dodano: 2007-10-10, 14:13 ]
A obydwie powyższe zacytowane ze źródeł wypowiedzi zawierają w sobie sprzeczność A więc: są to węglowodany proste czy też złożone? oto jest pytanie!
Alispo - 2007-10-10, 13:31
| Tobayashi napisał/a: |
A obydwie powyższe zacytowane ze źródeł wypowiedzi zawierają w sobie sprzeczność A więc: są to węglowodany proste czy też złożone? oto jest pytanie! |
To masz wytlumaczone w drugiej wypowiedzi.One sa pierwotnie zlozone
Ja zakladam,ze zdrowe uwielbiam chociaz od ryzowych jeszcze lepsze sa kukurydziane;)
Lily - 2007-10-10, 14:54
Wreszcie coś zdrowego ze sklepu
A pieczywo chrupkie jakie polecacie? Ja tylko patrzę czy pełnoziarniste i bez cukru, ale czy można im wierzyć to nie wiem...
Tobayashi - 2007-10-10, 15:22
No, jeżeli neo poleca, to jem spokojnie
A co do węglowodanów, to nadal jakoś nie kumam .
| Cytat: | Tobayashi napisał/a:
A obydwie powyższe zacytowane ze źródeł wypowiedzi zawierają w sobie sprzeczność A więc: są to węglowodany proste czy też złożone? oto jest pytanie!
To masz wytlumaczone w drugiej wypowiedzi.One sa pierwotnie zlozone |
No nie bardzo. Producent mówi, że wafle zawierają węglowodany złożone, a kulturysta, że wafle to węglowodany proste. Kulturystom zależy oczywiście na złożonych.
Mam wafle innej firmy niż Sonko, a tam stoi tak:
na 100g produktu:
węglowodany 74,3 g w tym cukry 0,6 g (czyli niewiele)
błonnik 8,7 g - czyli pan kulturysta się trochę rozminął
Lily - 2007-10-10, 15:51
Takei jeszcze znalazłam: hxxp://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p79,wafle-ryzowe-pieczywo-chrupkie-z-amarantusem-solone-cienkie-eko-140g-racio
Agnieszka - 2007-10-10, 17:57
Jadamy takie pieczywko i mamy ulubione (preferujemy cienkie):
- Sonko - wafle popcornowe okrągłe (takie w przezroczystym opakowaniu)
- Sonko - Krisp (linia FIT), okrągłe, opakowane w kartonik w różnych wariantach smakowych np ryżowe z: algami, amarantusem, kukurydzą, gryką
- wafle kukurydziane kwadratowe w przezroczystym opakowaniu produkowane na Słowacji, których dystrybutorem jest Eco-Wital z Ząbek
Na produktach Sonko jest adnotacja, ze produkt jest bezglutenowy, nie ma informacji czy sól jest jodowana.
Na produktach Eco-Wital nie ma informacji czy o bezglutenowości choć zaznaczono, że 100 % ziarno kukurydzy, sól jest jodowana
strony firm:
Sonko: hxxp://www.sonko.com.pl/
Eko-Wital: hxxp://www.ekowital.pl/
Humbak - 2007-10-10, 18:02
Jadamy regularnie - zwlaszcza P - mają mniej węglowodanów niż chleb
sa pyszne jako zwykle kanapki ja sie zajadałam nimi z serem żółtym...
kupujemy sonko
koniczynka_k - 2007-10-10, 18:29
dzięki czyli czuję się rozgrzeszona zjedzeniem całego opakowania
ja kupiłam firmy GOOD FOOD
| Lily napisał/a: | | A pieczywo chrupkie jakie polecacie? Ja tylko patrzę czy pełnoziarniste i bez cukru, ale czy można im wierzyć to nie wiem... |
ja tez patrzę czy pełnoziarniste i ile % błonnika
Alispo - 2007-10-10, 19:12
Pochłaniam wszelkie wafle ryzowe itp.calymi paczkami,ale to moj najwiekszy faworyt:
hxxp://www.goodfood.com.pl/2006/pl_pliki/wcienkie2.html]hxxp://www.goodfood.com.pl/2006/pl_pliki/wcienkie2.html
Wkurza mnie tylko,ze pakuja je w podwojna folie,jakby za malo smieci bylo,ale moze tego wymagaja te cienkie,bo by sie łamały?nie wiem..
Pieczywa chrupkiego w sumie nie jadam.
Agnieszka - 2007-10-10, 21:02
Może trzeba doprecyzować terminologię. Dla mnie wymienione wyżej produkty pełnią także funkcję pieczywa.
Alispo - 2007-10-10, 21:10
Dla mnie pieczywo chrupkie to takie cienkie prostokatne,a wafle to wafle
Capricorn - 2007-10-10, 21:30
niedawno sonko wypuściło mniej zdrowy i słodki wariant "styropianków" (chlebków ryżowych) - w polewie jogurtowej. Czasem wciągam w pracy.
Alispo - 2007-10-10, 21:55
Są tez w czekoladzie
Capricorn - 2007-10-10, 21:58
o, tego nie wiedziałam. Już te jogurtowe są bardzo słodkie, czekoladowe pewnie będą nieznośne. Na szczęście
zojka3 - 2007-10-11, 05:20
Sonko ma jeszcze smakowe: paprykowe i cynamonowe. paprykowe mają niestety sól a cynamonowe chyba cukier.
dort - 2007-10-11, 11:48
my kupujemy ryżowe Granex'u lub Sonko - często z dodatkiem np. słonecznika czy dyni, na tych z Granex'u jest zaznaczone, że są z solą morską
pieczywo to najbardziej pasuje nam Chabra - przede wszystkim dlatego, że jako nieliczni robią wafle czysto żytnie - reszta żytnich ma dodatek pszenicy
Oskarek uwielbia je chrupać, my zresztą też
w zasadzie tylko po nie chodzimy do normalnego sklepu
Alispo - 2007-10-11, 14:25
| zojka3 napisał/a: | | Sonko ma jeszcze smakowe: paprykowe i cynamonowe. paprykowe mają niestety sól a cynamonowe chyba cukier. |
paprykowe sa dosc ogniste(cala paczkę trudno zjesc )
Lily - 2007-10-11, 14:26
eee... całą paczkę naraz?
Alispo - 2007-10-11, 14:45
mhm.w przypadku papryki ciezko,ale tez mi sie zdarzalo
Lily - 2007-10-11, 14:57
no to zazdroszczę możliwości...
zojka3 - 2007-10-12, 06:03
| Alispo napisał/a: | | paprykowe sa dosc ogniste(cala paczkę trudno zjesc ) |
wczoraj zjadłam całą naraz i nawet się nie skrzywiłam
puszczyk - 2007-10-13, 20:03
| Alispo napisał/a: | | Pochłaniam wszelkie wafle ryzowe itp.calymi paczkami,ale to moj najwiekszy faworyt: |
O tak, te kukurydziane namiętnie pożerałam w ciąży.
DagaM - 2007-10-13, 20:07
| puszczyk napisał/a: | O tak, te kukurydziane namiętnie pożerałam w ciąży. | a ja teraz, po ciąży, wprost zażeram się nimi:mryellow:
Alispo - 2007-10-13, 20:33
wniosek:dobre przed,w trakcie i po
hans - 2007-10-13, 21:51
| Alispo napisał/a: | Ja zakladam,ze zdrowe uwielbiam chociaz od ryzowych jeszcze lepsze sa kukurydziane;) |
kukurydzowane też mnie bardzo smakują, a z ryżowych to te z glonami i te z amarantusem...mniam
fusbo - 2009-01-09, 13:14
Ja osobiście bardzo polecam Wam firmę Sonko. Kiedyś w niej pracowałem (jako PH) i do dziś uważam, że to doskonały producent.
I pieczywko też mają fajne, bo zrobione z ZIAREN a nie, jak Wasa, z MĄKI....
kocham_tramwaje - 2009-01-09, 14:30
a co z akryloamidem w tych chlebkach/waflach/czy jak kto woli?
zaglebilam sie ostatnio w temat i wychodzi na to ze w wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie.
Lerka - 2009-01-09, 16:07
My mamy przepyszne wafle kukurydziane pełnoziarniste
hxxp://www.evergreen.pl/chlebek-kukurydziany-p-124.html
Bardzo je lubię, bo są twardsze, niż te z naszych sklepów. To pewnie wynika z ich pełnoziarnistości
Marcela - 2009-01-09, 18:49
| walaija napisał/a: | | wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie. |
Więc co z chlebem na zakwasie pieczonym w domu w temp. 250 stopni?
Shaera - 2009-02-08, 19:38
Ja ze swojej strony polecam wafle ryżowe 'Sonko' naturalne i jeszcze wafle popcornowe - też 'Sonko' Smaczne jeszcze jest pieczywo lekkie 'Chaber' i pieczywo chrupkie 3 ziarna lub żytnie - firma 'Wasa'. Po sztuce od każdego, do tego, przykładowo, domowe masło orzechowe, banan, sok z cytryny, rodzynki i olej sezamowy i wypas śniadanko
agaB - 2009-04-11, 20:29
| walaija napisał/a: | a co z akryloamidem w tych chlebkach/waflach/czy jak kto woli?
zaglebilam sie ostatnio w temat i wychodzi na to ze w wysokiej temp wytwarza sie on w produktach zawierajacych skrobie.
|
no, właśnie. Czy w tych waflach jest akryloamid?
gemi - 2009-04-16, 07:42
| Capricorn napisał/a: | | o, tego nie wiedziałam. Już te jogurtowe są bardzo słodkie, czekoladowe pewnie będą nieznośne. Na szczęście |
Capri - są w 2 wersjach: w mlecznej i gorzkiej czekoladzie. Te drugie są zdecydowanie mniej słodkie
kofi - 2009-04-16, 07:44
W gorzkiej są bardzo pyszne i wegan.
W jogurtowej nigdy nie kupowałam, bo właśnie czułam, że będą za słodkie.
agaB - 2009-04-18, 14:58
Przekonałam się do wafli Sonko z 5 ziaren i z kukurydzą. I chyba zacznę próbować dalej.
Jak byłam w ciąży, to też lubiałam w polewie jogurtowej
krzysztof - 2009-05-29, 07:21
WITAM !!!
Z waflami ryżowymi zwłaszcza tymi z RYŻU PEŁNOZIARNISTEGO z dodatkiem soli morskiej sprawa nie jest jednoznaczna.
Pomimo ,ze są zaliczane do żywności wysoce przetworzonej( chodzi o technologię produkcji w bardzo wys. temp. ) ale są również zaliczane do tzw.: żywności funkcjonalnej a a co najważniejsze mają ciekawą wartość odżywcza magnez , mangan oraz cynk i miedź , niacyna.
Zawsze lepiej zjeść takie wafelki niż zapchać się białym chlebem , golonką lub innym "podejrzanym" pokarmem.
Calcium 9.0mg 1%
Iron 1.2mg 6%
Magnesium 114mg 29%
Phosphorus 320mg 32%
Potassium 275mg 8%
Sodium 291mg 12%
Zinc 2.2 mg1 5%
Copper 0.4mg 21%
Manganese 5.1mg 254%
Witaminy:
Thiamin 0.1mg 5%
Riboflavin 0.1mg 6%
Niacin 6.4mg 32%
Vitamin B 6 0.1mg 7%
Folate 19.0mcg 5%
Pantothenic Acid 0.9mg 9%
więcej tutaj ( z lewej strony u góry wybiera się odp. gramaturę ) :
hxxp://www.nutritiondata.com/facts/snacks/5629/2
Tutaj dokładnie jest OPIS TECHNOLOGII PRODUKCJI oraz rys historyczny wafli ryżowych ( warto przejść na tłumaczenie strony dobrze sobie radzi z tym tekstem ):
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html&ei=bH4fSuz0NY3LjAfjse3WBg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DZSG
hxxp://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html
W sklepach netto są wafle ryżowe z ryżu pełnoziarnistego za ok 2,40za 125 g. firmy goodfood ( w netto inne opakowanie ) i przynajmniej zapewniają ,że ich produkty nie są produkowane z surowców gen. mod.:
hxxp://www.goodfood.com.pl/
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
kofi - 2009-05-29, 09:01
Goodfood w czekoladzie gorzkiej, ach marzenie
natka - 2010-03-19, 10:16
ja lubię Wafle ryżowe BIO z soją z goodfood
kukurydzianych nie kupowałam- co jak widzę duży błąd z mojej strony
a te w polewie czekoladowej są pyszne jak najdzie mnie ochota na słodkie
maryczary - 2010-03-19, 12:34
| kofi napisał/a: | Goodfood w czekoladzie gorzkiej, ach marzenie | ooooo tak, moja Adula też je uwielbia
Ikona - 2010-04-08, 16:23
Z chrupkiego "pieczywka"od czasu do czasu jadam macę. Polecam, zwłaszcza tę bez żadnych dodatków (tylko maka i woda).
Arielka.v - 2010-06-29, 10:40
Ja uwielbiam wafle ryżowe.
Najczęściej kupuję Sonko, ale ostatnio odkryłam że o wiele lepiej mi smakują te produkowane dla tesco (są bardziej chrupkie). Dawniej kupowałam z pestkami dyni i wiesiołkiem bo te dwa smaki mi najbardziej odpowiadały. Jednak z racji tego, że zawierały one sól, którą staram sie ograniczyć w swoim jadłospisie do minimum teraz kupuję tylko naturalne.
Często używam ich do kanapek, jakaś pasta strączkowa, posypka lniana i mnóstwo warzyw. Pycha.
Dobre sa też do pochrupania na sucho. Z tym, że takich suchych nie mogę jeść zbyt dużo bo strasznie mnie zapychają.
| Ikona napisał/a: | | Z chrupkiego "pieczywka"od czasu do czasu jadam macę. Polecam, zwłaszcza tę bez żadnych dodatków (tylko maka i woda). |
ja też bardzo lubię ale z tych kupnych nawet "razowe" zawierają nie więcej niż 40% procent mąki razowej.
dlatego jak mam ochotę na macę to robię sobie w domku tak na szybko 100% razową.
robi się szybko, wychodzi taniej i zdrowiej
gosia_w - 2010-06-29, 11:36
Arielka.v, a jak robisz macę?
Arielka.v - 2010-06-29, 11:43
mąkę zagniatam z wodą. ciasto mniej więcej takie jak na pierogi powinno wyjść.
po czy dzielę je na kuleczki i rozwałkowuję na cieniutkie placuszki (im cieńszy tym bardziej chrupki wyjdzie).
Piekę na suchej patelni (bez żadnego tłuszczu) aż zrobią się chrupiące. W międzyczasie odwracam na drugą stronę.
czas pieczenia zależy od od grubości placuszków.
Można też piec w piekarniku ale wydaje mi się, że na patelni jest szybciej.
gosia_w - 2010-06-29, 11:47
dziękuję. Ja w ten sposób robię czapati
|
|