| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - "Ciasto" jaglane z jabłkami
Fatty - 2014-03-11, 22:13 Temat postu: "Ciasto" jaglane z jabłkami Wertując gazetę natrafiłam przepis piękny w swej prostocie... ale się zszokowałam, no bo jak to, kasza jaglana bez gotowania? i to wyjdzie? Sprawdziłam w sieci, ludzie robili i wyszło, pokusiłam się i jestem zachwycona
"Ciasto" jaglane z jabłkami
*300 g opłukanej kaszy jaglanej surowej (ok 1,5 szklanki)
*1,5 kg jabłek
* cynamon i opcjonalnie jakieś słodzidło(mnie wystarczyła słodycz jabłek)
Jabłka zetrzeć na tarce, połączyć z cynamonem i opłukaną kaszą, masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st, na dosyć długo bo ok 80 90 minut(chodzi o to, aby kasza nasiąkneła sokiem z jabłek), aż góra apetycznie się zezłoci
"Ciacho" pyszne,sycące, może być dobrym patentem na słodkie drugie śniadanie, w smaku trochę kojarzy mi sie z ryżem jabłkami, konsumowałam z kleksami dżemu wiśniowego, podeszło nawet mojej siostrze która za kaszą jaglaną nie przepada
Tym bardziej jestem zachwycona, że ów kawał sycącego, jaglanego ciacha, jeżeli chodzi o koszty składników zamknął się poniżej 5 zł
I foto, foto:
hxxp://podforak.rzeszow.pl/upload/P3113006.JPG]
hxxp://podforak.rzeszow.pl/upload/P3113007.JPG]
Polecam cała zachwycona
kira - 2014-03-14, 14:11
super, muszę zrobić!
devil_doll - 2014-03-16, 09:41
fatty kaszy nie gotujesz, tak , taka surowa wrzucasz
Fatty - 2014-03-16, 10:44
Też mnie to zastanowiło gdy natrafiłam na przepis - płukam ją i surową dodaje do jabłek, w czasie pieczenia nasiąka sokiem z jabłek
Lily - 2014-03-16, 14:54
Fatty, a potem nie strzela? Ja chyba wypróbuję ten przepis w przyszłym tygodniu
Fatty - 2014-03-16, 19:54
Żadnych strzałów, salw czy wybuchów armatnich nie było Też robię powtórkę, tylko sie w jabłka zaopatrzę
frjals - 2014-03-16, 21:16
Sprytne to ciasto , urzekająco proste. A jabłek 1,5 kg to przed tarkowaniem?
Fatty - 2014-03-17, 09:34
Przed i tak "około" , a i tak wyjdzie
Mikarin - 2014-03-17, 12:47
obrałam jabłka, zaraz wymyję maszynkę do tarcia i w piekarnik. Zobaczymy, co wyjdzie
Fatty - 2014-03-17, 14:42
Pochwal się koniecznie Ja dzisiaj zrobiłam ciacho nr 2 i wcinam na ciepło , tylko tym razem musiałam trochu dłużej piec.
Mikarin - 2014-03-17, 16:34
| Fatty napisał/a: | | Pochwal się koniecznie |
MASZ:
Smacznego dla wszystkich, którzy zrobili
Fatty - 2014-03-17, 17:35
Szuper U mnie sie już 1/3 ostała
Poli - 2014-03-18, 16:46
Przepis rozwalajacy prostota , musze wyprobowac jak kupie kasze , za malo mam w domu .Ale chcialm sie spytac, nie jest zbyt zbite ? moze dodac proszku do pieczenia ?
Fatty - 2014-03-18, 17:25
Trzyma się kupy, ale jest miękkie i wilgotne, myślę, że proszek skoro maki nie ma jest zbędny
Tusia - 2014-03-18, 18:15
No to się piecze.. Nigdy nie jadłam jaglanki, debiut. Surowa pachnie średnio, jak kwitnący hiacynt. Czekam na efekt
Jadzia - 2014-03-18, 20:50
Mam w planach zrobić w czwartek
krop.pa - 2014-03-19, 17:24
A jakie jabłka będą najlepsze do tego ciasta?
Fatty - 2014-03-19, 17:47
Nie mam pojęcia- kupiłam jakie były w sklepie
Poli - 2014-03-22, 21:55
Zrobilam, zrobilam tra laa la la i jest boskie
Dodalam jeszcze rodzynek i vanilli , tylko dla mnie ta porcja jest za duuza , nastepnym razem zrobie z polowy , szczegolnie jak sie jest na diecie
Czesc ciasta wepchalam do mufinek, poniewaz nie miescilo mi sie w formie i to byl hit, piekly sie tylko 30 min, moj syn zjadl 2 mufinki , a nigdy nie jada kasz itp rzeczy , wiec cos jest na rzeczy
Tak sobie pomyslam ze mozna pokombinowac z wersja na pikantną , tzn jako danie obiadkowe, np zamiast jablka zetrzec sguash ?? dodac cebule , jakies przyprawy i obiad gotowy , to dopiero prostota
A i moim zdaniem nie potrzeba dosladzac, moje wyszlo mega slodkie
Mikarin - 2014-03-23, 09:06
| Poli napisał/a: | | Dodalam jeszcze rodzynek i vanilli | o tak, o tak, tego mi brakowało
frjals - 2014-03-23, 17:24
To właściwie taka zapiekanka, duża porcja, ale jednak trochę mi się rozwalało. Robiłam z kortlandami, niczym nie dosładzałam. Tak się zastanawiam czy można by było namoczyć kaszę przed pieczeniem, żeby krócej się piekło?
Ogólnie prosty sposób, żeby zjeść trochę jaglanki jak się za bardzo nie ma na nią ochoty .
Fatty - 2014-03-24, 08:24
| Poli napisał/a: | | Tak sobie pomyslam ze mozna pokombinowac z wersja na pikantną , tzn jako danie obiadkowe, np zamiast jablka zetrzec sguash ?? dodac cebule , jakies przyprawy i obiad gotowy |
na podobnej zasadzie robię paszteto-zapiekankę, tylko ugotowaną kaszę jaglaną blenduję z soczewicą, przyprawami i podsmażoną cebulą, przyprawiam, bach do keksówki i piekarnik, też pycha
Jadzia - 2014-03-24, 10:56
Zrobiłam. W piekarniku było ok 45 minut (200 stopni, góra-dół). Pod koniec polałam wierzch kilkoma łyżkami mleka sojowego (bo wydawał mi się za suchy). I dodałam rodzynki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha
Gemma - 2014-03-24, 12:50
| frjals napisał/a: | | /.../ Tak się zastanawiam czy można by było namoczyć kaszę przed pieczeniem, żeby krócej się piekło?/../ | Raczej nie.
Chodzi o to, że namoczona kasza miałaby już w sobie wodę i nie wciągnie soku z jabłek, a w tym tajemnica jest
Mikarin - 2014-03-24, 13:17
| Fatty napisał/a: | | na podobnej zasadzie robię paszteto-zapiekankę, tylko ugotowaną kaszę jaglaną blenduję z soczewicą, przyprawami i podsmażoną cebulą, przyprawiam, bach do keksówki i piekarnik, też pycha | To ja proszę cały przepis z proporcjami
go. - 2014-04-08, 13:04
Nie wierzyłam, że się to uda, ale tak. Wyszło bosko! Jestem niewiernym tomaszem
jazgottt - 2014-06-30, 14:45
Super ten przepis - jak dam rade to dziś zrobię albo najdalej jutro. Taki zdrowy i łatwy!:) - za inne z reguły się nie biorę;)
nieznajowa - 2014-07-01, 21:46
robiłam to "ciasto" ostatnio. Jako sniadanie/kolacja ok. Ciastem bym nie nazwała. Nas nie powaliło i niestety kawałek został wyrzucony bo nie zjedliśmy...
jaskrawa - 2014-07-06, 18:14
o, ciekawe. też zrobię.
ostatnio jakoś jestem na bakier z jaglanką, przejadła mi się. patrzy na mnie z półki jak wyrzut sumienia...
Fatty - 2014-10-21, 18:22
Z racji iż sezon jabłkowy to nastąpiła wznowa pieczenia, piekę już któryś raz tej jesieni i zabieram ze sobą do pracy jako II śniadanie - zwę je Kasza-lotem
Jako iż posiadam dyniochę sporą, już tydzień napoczęta i trza ją zeżreć to połowę jabłek do tego pseudociasta zastąpiłam startą dynią - udało się i było przepyszne
jodełka - 2014-10-22, 09:50
brzmi extra i łatwo! w sobotę działam!
Jadzia - 2014-10-22, 20:10
Fatty, świetna myśl z dynią! Akurat nie miałam pomysłu co zrobić z ową pomarańczową
kira - 2014-11-08, 16:07
a mnie się nie udało, jestem lewa w kuchni wyszła sama sucha kasza. za mało soczyste jabłka? źle starte? (na najmniejszych oczkach ścieracie?) hmm?
Fatty - 2014-11-08, 18:34
Może zbyt suche, wtedy wartałoby trochu podlać wodą - analogicznie, na mało soczystych jabłkach nie wyszła mi kiedyś szarlotka sypana.
Ścieram na najmniejszych lub pół na pół z większymi oczkami.
Sylwia87 - 2014-12-14, 08:35
Zrobiłam wczoraj i mimo, ze wyszło smaczne to bardzo się sypie Ale nie mam zamiaru się tak łatwo poddawać, o nie! Bo pomysł jest świetny Może mi ktoś tylko powiedzieć czy masa jabłkowa powinna przypominać bardziej mus? Bo ja starłam jabłko i dynię na dość dużych oczkach i mimo, ze wodą podlalam (bo dynia sucha) to wszystko wciąż się rozpada. Tak myślę, że może następnym razem po prostu wrzucę owoce do blendera zeby miec puree? Z góry dziękuję za pomoc
Fatty - 2014-12-14, 14:13
Może - ja tre na bardzo drobnym, tak, że wychodzi taka papka, albo pół na pół drobne z grubym
Sylwia87 - 2014-12-14, 17:22
| Fatty napisał/a: | | Może - ja tre na bardzo drobnym, tak, że wychodzi taka papka, albo pół na pół drobne z grubym |
ok, dzięki następnym razem tak tez spróbuję.
|
|