| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Szparagi
bojster - 2007-06-04, 18:59 Temat postu: Szparagi Wątek ze starego forum, znaleziony w google:
==============================
Ewa i Robert
Wysłany: Sob 21 Maj, 2005 szparagi
W moim domu rodzinnym nie jadło sie ich wcale - stąd moje pytania - jak je przyrządzać? jakie wybierać kupując na targu? jak długo gotować? próbowałam kilka razy, ale zawsze wychodziły mi takie włókniste - takie mają być czy były stare? a może za krótko gotowałam? będę wdzięczna za informacje
------
bajka
Wysłany: Sob 21 Maj, 2005
hej!mój tata ma szparagi na działce,więc dość częst je jadam.przy wyborze-to chyba takie cieńsze szparagi,no i oczywiście trzeba je porządne obrać,bo jeśli się tego nie zrobi,mogą sprawiać wrażenie"włóknistych".jeśli chodzi o czas,to ja gotuję"na oko",sprawdzam po prostu,czy są miękkie.moja córcia uwielbia zupkę szparagową-pokrojone na kawałki szparagi gotuję,dodaję kaszki kukurudzianej i trochę masła-pycha
------
pepper
Wysłany: Sob 21 Maj, 2005
Uwielbiamy zupę szparagową i nadchodzi właśnie jej czas!. Ważne, żeby najpierw obrać (a raczej oskrobać) szparagi. Główki lepiej odciąc i dorzucić je na ostatnie 5 minut gotowania, bo i tak są miękkie. Same patyki po obraniu kroimy na centymetrowe kawałeczki i dorzucamy 10 minut po warzywach do zupy. Na koniec właśnie główki. Nie może się nie udać!
------
puszczyk
Wysłany: Pon 23 Maj, 2005
Ja lubię szparagi po prostu obrane i ugotowane bez soli i innych dodatków. Nie potrafię powiedzieć jak długo je gotuję. Jeśli mam coś wnieść do tego wątku to dodam, że warto obierać je dosyć grubo w dolnej części.
------
agnieszka
Wysłany: Nie 29 Maj, 2005
U nas maj jest miesiacem szparaga. Ukłony dla Pana Andrzeja sąsiada- dziadka działkowego, który je uprawia i nas dokarmia.
Szparagi muszą być świeze.
Co z nich robimy?
- zupa ugotowane zmiksowane z ziemniakami, grzankami, ryżem itp ( przyprawy różne: cytryna, sół, pieprz, imbir, łagodna 18 itp)
- czasem zupa jarzynowa - wywar po ugotowanych szparagach i rózne warzywa
- sałatki szparagi + pomidor, szczypiorek/ natka pietruszki/ koperek, rzodkiewka, pieczarki, groszek, brokuł, czasem z parówkami sojowymi (różne kombinacje z wegan majonezem, oliwą), można też gotowane jajko
- zapiekanki - ja lubię szparagi pod beszamelem, zamiast mleka jest sojowe, czasem trochę chrzanu, czasem np kapary, szczypiorek
- można tak jak kalafiora z bułką i z masłem
- ugotowane i polane sosem z awokado (awokado, czosnek, sól, pieprz, oliwa, cytryna czasem koperek/ natka/ szczypiorek
- można dawać na pizzę (takie ugotowane) z pomidorami, bazylią, pieczarkami
- ugotowane i usmażone ze świeżym szpinakiem i czosnkiem a czasem ryżem
kasienka - 2007-06-04, 21:47
Makaron ze szparagami
Makaron ugotować(najlepiej penne, czy jakieś rurki insze
Szparagi ugotować i pokroić(albo odwrotnie)
do garnka dać masło, wrzucić wszystko, doprawić solą i pieprzem, polać śmietaną, mieszać...
Można zapiekać z żółtym serem(najlepiej z parmezanem, ale drogi...), albo dodać startego sera do gara i wymieszać, aż się stopi.
pyszne z kaparami.
dort - 2007-06-05, 13:33
ja ostatnio robiłam tarte ze szparagami i groszkiem
ciasto jak do tarty (ja robie wg przepisu kasienki)
na to szparagi wcześniej obgotowane 10 min. w osolonej wodzie z sokiem cytryny i oczywiście obrane (obierki gotuje ze szparagami wtedy wychodzi fajny wywar np. na zupe)
i groszek to wszystko polać sosem
w wersji oryginalnej: jajka + śmietana + masło rozpopione + ser + sól i pieprz
ja robie
jajko + olej + odrobina wody + przyprawy
wg przepisu należy do sosu dać 4 jajka jak dla mnie zdecydowanie za jajeczny wychodzi wiec daje 2
my zjadamy takie danie w jeden dzień, ale my w ogóle to żarłoki jesteśmy
bo wszystkie wasze przepisy musze robi x2 żebyśmy się najedli we trójkę
Tusia - 2007-06-05, 13:37
W tamtym tygodniu robiłyśmy z mamą eksperyment ze szparagami. Można powiedzieć, nieudany. Były włókniste i gorzkie... może były za stare, bo były dość grube, ale żeby było gorzkie... Nie wiem dlaczego.
pao - 2007-06-05, 13:51
genera;lnie szparagi trzeba starannie obrać, jeśli sie je zechce zjeść ze skórką to takie są...
ale skórki sie nie marnują, można na nich zupę zrobić a zupa nie przejmie tej goryczy, za to aromat tak
Agnieszka - 2007-06-05, 14:53
Tusia:
my najczęściej jadamy białe (chyba delikatniejsze w smaku dla Ady, czasem nawet chrupie na surowo)
szparagi najbezpieczniej wybierać takie średniej grubości, powinny ładnie pachnieć, mieć zamknięte i suche czubki
obieranie polecam z w kierunku z góry w dół
do gotowania (nie mam specjalnego garnka) więc łamię i najpierw wrzucam części bez główki (świeże ładnie się łamią)
zazwyczaj też odkrajam 2-3 cm od dołu (tam najczęściej są zdrewniałe)
do gotowania niektórzy dla poprawy walorów smakowych dodają szczyptę cukru
ajanna - 2007-11-10, 04:42
jestem fanką szparagów i po licznych eksperymentach kupuję już tylko zielone - nie mają gorzkiego posmaku i co najważniejsze nie trzeba ich obierać . kupuję jak najcieńsze. myję dokładnie (czasem jak bardzo zapiaszczone moczę w zimnej wodzie z solą), odłamuję twarde końcówki (zginam i same się łamią w tym msc-u), to co zostanie tzn. tę część z główką gotuję na parze albo w małej ilości NIEOSOLONEJ wody i tyle . te odłamane końcówki grubo obieram i dodaję do zup - jak jest ich dużo wychodzi szparagowa
honey - 2007-11-10, 15:33
nigdy w zyciu nie obieralam szparagow...jezeli sa za grube to juz nie nadaja sie ..bo sa po prostu przerosniete...goyuje bardzo krotko..mozna powiedziec parze w wodzie i z maselkiem...i tyle...
pao - 2007-11-10, 18:42
ze szparagami jest tak, ze z twardej skóry i gorzkich końcówek świetny wywar na zupy wychodzi zatem nie warto tego wyrzucać
Anja - 2009-04-30, 09:12
Znowu jest sezon na szparagi! Macie jakieś fajne patenty?
kociakocia - 2009-04-30, 10:07
i mam nawet 2 pęczki zielonych
zupa krem:
2 pęki zielonych obranych szparagów
1 łyżka oleju roślinnego
30g masła
1 duża cebula czerwona drobno pokrojona
5cm pora
3 ziemniaki
bulionu warzywny
śmietanka sojowa
kilkanaście kropel cytryny
1 mały pęczek szczypiorku
kartofel, szparagi siekamy i dusimy, pora i cebulę należy zblanszować na patelence, po ugotowaniu zupki można ją zmixować. dodać śmietany i szczypioru na sam koniec, doprawić szczytptą pieprzu
-pyszna jest też tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i cebulą
-mozna też ugotować makaron soba i podać na nim smażone na patelni szparagi z sezamem, szalotką, pieczarkami
-albo dla wegetarian po prostu szparagi w sosie cheddar z pieczarami lub innym serem, pieprz, świeże zioła
honey - 2009-04-30, 12:01
czy ktos juz z was odkryl ze po zjedzeniu szparagow... nasz mocz smierdzi przerazliwie ... ja za pierwszym razem myslam ze mi z rur smierdzi bo cos w nich utknelo
mandy_bu - 2009-04-30, 12:03
honey, tego się nie spodziewałam , ale chyba sprawdzać nie będę
Karolina - 2009-04-30, 13:40
Euri taki tekst zapodałaś, ze już mam ochotę na szparagi! Zwłaszcza jestem ciekawa zapachu moczu
ulapal - 2009-04-30, 14:19
pyszna jest zupa szparagowo-porowa.
2srednie pory i cebula- pokroic i zeszklic na oleju najlepeij od razu w garnku do gotowania. zalac ok litrem wody/bulionu
dodać 750g szparagów- bedzie tak ze 2 peczki- i gotowac razem 10 min.
przyprawic sola pieprzem i gałką muszkatalową mieloną. nie za duzo bo zabija smak.
wyciagnac pare głowek szparagowych do dekoracji. reszte zmiksowac na krem.
wg oryginalnego przepisu jest jeszcze zabielanie smietana, ale to opcjonalnie. pyszna jest i bez.
kiedy zupa jest na talerzu , na wierzch kladziemy glowki szparagowe
i serwujemy
mandy_bu - 2009-05-05, 10:26
ulapal, dziś u mnie właśnie ta zupa
ag - 2009-05-05, 13:04
a ja przymierzam się do lasagne ze szparagami
puszczyk - 2009-05-05, 15:32
A my właśnie zjedliśmy zielone szparagi. O wiele delikatniejsze od białych i nie trzeba ich obierać.
gosia_w - 2009-05-05, 15:37
U nas na kolacje były wczoraj zielone szparagi z patelni (na podstawie przepisu z majowej Pani). Trzeba odłamać końce (ok. 5 cm), moczyć godzinę w zimnej wodzie i takie mokre położyć na patelni. Często mieszać. Potrzeba 5-10 minut, w zależności od grubości. Jeżlei będą się przypalać, to pokropić wodą. Na talerzu posolić solą morską, dodać oliwę. Byly wyśmienite.
devil_doll - 2009-05-08, 19:12
kocia a mozesz podac przepis na tatre ze szparagami ?
kociakocia - 2009-05-08, 19:23
devil_doll, poszperam i tylko powiedz wegan czy wege
devil_doll - 2009-05-09, 07:00
vegan prosze bardzo slicznie
ag - 2009-05-09, 07:37
vegan byłoby super bo wege to ja mam mnóstwo różnych przepisów na tarty...
kociakocia - 2009-05-09, 07:38
dziś postaram sie wkleić wegan, bo teraz sie nie da, moje dziecko ma od rana arię
[ Dodano: 2009-05-09, 10:47 ]
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5771 już
jak jest dobry przepis na ciasto, to farsz można już sobie dowolnie komponować
majaja - 2009-05-17, 19:48
Dziś zrobiłam całkiem niezłą sałatkę - za Makłowiczem, ale oszczędnie przepis pisałam więc mogłam pokręcić troszkę z przyprawami:
300 dag boczniaka
300 dag szparagów (ja zużyłam pęczek zielonych)
2 pomidory bez skórki
2 papryki
ogórek świeży
natka, szczypiorek od biedy też może być
sok z cytryny
boczniaki koimy w krótkie paski i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dorzucamy -w razie potrzby - obrane szparagi i dusimy a odparuje większość wody, doprawiam y solą i pieprzem, resztę warzyw kroimy w kostkę, wszytsko mieszamy dopieprzamy i zalewamy sokiem z cytryny. Myśmy jedli jako obiad z jaglanką
Bardzo nam z Mironem (mąż antyzbożowy) smakowała też zapiekanka z ryżem, cukinią, papryką, pomidorami, szparagów użyłam wtedy białych, więc je trochę najpierw obgotowałam.
Generalnie szkoda, że wcześniej nie wiedziałam że to takie pyszne, już w zeeszłym sezonie bym jadła
arahja - 2009-05-19, 20:34
hxxp://www.puszka.pl/przepis/3138-makaron_ze_szparagami_i_oliwkami.html
Dziś mój szparagowy debiut. Wyszło super!
(Ale skutek uboczny też się pojawił )
ifinoe - 2009-05-22, 20:21
jadłm dziś pyszną sałatkę
szparagi białe i zielone
pomidorki cherry
truskawki
czerwona cebula
miks zielenin - salata, roszponka, szpinak młody
orzeszki piniowe
(feta)
w sosie vinaigret
mniam
Agnieszka - 2009-05-23, 09:02
majaja, ifinoe: bardzo ciekawe przepisy
mam białe w lodówce więc dziś będzie zupa i wieczorem jak się trafi ktoś ze znajomych jakaś sałatka albo zapieczone z sosem a`la beszamel
patasznikowa - 2009-12-07, 17:20
nie wiem, czy gdzies sie ten przepis nie pojawil juz, zabijcie mnie a nie przypomne sobie skad go mam (gdzies kiedys wyczytala)
ostrzegam - w przepisie wystepuje smietana...
makaron ze szparagami w sosie cytrynowym
makaron (najlepiej grube wstazki tagliatelle)
ugotowane pokrojone na ok 3 cm kawalki szparagi (gotujemy krotko, aby tylko zmiekly)
sos: smietana (taka gesta, tlusta..) sol, gruboziarnisty pieprz, sok z cytryny (ja daje z 1 calej cytryny, jak robie na 4 osoby sosu) i starta cytrynowa skorka (cytryna wczesniej parzona ofkors) - tak okolo 2 lyzek (albo 3, najlepiej sprobowac )
gdy sos gotowy (smietana odpowiednio zgestnieje) - dodajemy szparagi, mieszamy,
wykladamy na makaron i nieposypujemy parmezanem
dla mnie to rewelacyjne danie, nadaje sie domowo i dla gosci (tylko nie za czesto , bo tyle smietany na raz.. )
Sarah - 2010-06-01, 17:14
U mnie dzisiaj były białe szparagi upieczone w cieście naleśnikowym -pyszne!
Obrałam, pokroiłam na małe kawałki, w naczyniu żaroodpornym zalałam ciastem naleśnikowym na mące razowej - i do pieca.
Palce lizać!
MartaJS - 2012-05-26, 20:40
Szparagi w sosie własnym
Przepis na wykorzystanie niewielkiej ilości szparagów, które mają być raczej dodatkiem do obiadu, a nie głównym daniem. Ja kupiłam tanio takie cienkie, trochę stare szparagi, odłamałam po 5 cm od góry. Reszta jutro pójdzie na zupę.
Szparagi ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Nie odcedzać, dodać szczyptę pieprzu, łyżkę masła, zagęścić mąką (ja użyłam ryżowej pełnoziarn.)
Zupa szparagowa poznańska
To jest zupa, której nauczyły mnie dwie panie, u których mieszkałam kiedyś na stancji. Były to Poznanianki prawdziwe, najprawdziwsze i potwierdzające wszelkie stereotypy czyli oszczędne do bólu, no i one właśnie robiły taką szparagówkę i twierdziły, że to jest tradycyjna, z babki prababki i w ogóle. Co ciekawe, była to jedyna potrawa, do której nie dodawały takiej ilości pieprzu, że wypalało mózg (obie paliły ćmiki i chyba smaku już nie czuły).
Podaję oryginalny przepis, a na końcu jak ja robię.
1 pęczek szparagów
duża łyżka masła
jajko albo dwa
sól
i koniec. Prawda, że po poznańsku?
Szparagi obieramy cieniutko, tyle co nic. Kroimy na 2 cm kawałki. W garnku gotujemy wodę, solimy, dodajemy masło i szparagi. Gotujemy pół godziny. Białko oddzielamy od żółtka, roztrzepujemy i wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy, tak że zrobią się takie sznury. Wyłączamy gaz, czekamy aż przestanie się gotować, zaciągamy żółtkiem. Koniec.
Ja osobiście uważam te sznury białka za nieco obrzydliwe i wolę jajo ugotować osobno i posiekane dodać. No i można zmiksować oczywiście, chociaż panie tego nie robiły.
-kreska- - 2013-05-25, 13:07
Wstyd się przyznać, ale nigdy szparagów nie jadłam Mam ochotę spróbować. Które lepiej kupić dla sceptycznie nastawionej do nowości dziewczyny, białe or zielone
Lady_Bird - 2013-05-25, 13:09
No właśnie, ja tez nie jadlam. Przed chwila w radiowej jedynce je zachwalali, więc w poniedziałek lecę na targ!!!
AZ - 2013-05-25, 13:32
zielone są "łatwiejsze" w obsłudze, bo nie trzeba ich obierać. także proponowałabym zielone
majaja - 2013-05-25, 22:20
albo białe te bardzo grube, szybko się obiera, wrzucam je na patelnię razem z zielonymi i dają radę, duszę z cebulą, pomidorami
MartaJS - 2013-05-25, 22:26
-kreska-, kup zielone i ugotuj na parze.
dżo - 2013-05-26, 09:49
-kreska-, zielone pieczone są pyszne, tyko posolone z małym dodatkiem oliwy, a z białych dobra jest zupa krem: por, ziemniaki, pęczek szparagów - pokrojone podsmażyć, zaleć bulionem , ugotować do miękkości i zmiksować.
TinaM - 2013-05-26, 09:50
A ja polecam upiec zielone z czosnkiem i odrobiną oliwy.
-kreska- - 2013-05-26, 13:41
Kupiłam zielone:) Ile czasu je gotować a ile piec
TinaM - 2013-05-26, 14:54
jak masz cienkie to piecz 15-20 min. w 180st, ale dla pewnosci najlepiej sprawdzac w miedzyczasie widelcem, jak sa miekkie mozna jesc
-kreska- - 2013-05-29, 12:47
No i zakochana w tych zielonych jestem
go. - 2013-05-30, 14:24
U nas dzisiaj falafelki z zielonymi szparagami. Uwielbiam to połączenie, w związku z czym na dzisiaj zawieszam dietę
|
|