| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - tofu wędzone
margot - 2008-01-23, 16:33 Temat postu: tofu wędzone Nie było zwykłego tofu i kupiłam wędzone dwie paczki
Jak je zużyć?
Wiem ,że mozna do bigosu i żurku,ale ja bym chciała jakoś inaczej
Najlepiej na ciepło do obiadu
martka - 2008-01-23, 16:47
uwielbiam wędzone tofu w makaronie z warzywami albo dodane do placków ziemniaczanych; a najchętniej to pochłaniam samo bez niczego
dynia - 2008-01-23, 16:53
| martka napisał/a: | a najchętniej to pochłaniam samo bez niczego |
Ja tak samo, ubostwiam wędzone tofu po stokroć
Dodatkowo takie tofu swietnie smakuje do wszelkiego rodzaju zapiekanek lub sałatek
margot - 2008-01-23, 16:58
te placki bardzo mnie interesują ,jak mam je zrobić tzn tofu starte do środka czy już na usmażone?
dynia - 2008-01-23, 17:05
| margot napisał/a: | | te placki bardzo mnie interesują ,jak mam je zrobić tzn tofu starte do środka czy już na usmażone? |
Jak dodasz je takie starte do smazenia to ono wtedy sie tak fajnie rozpusci i będzie takie ciagnace
margot - 2008-01-23, 17:10
super ,zrobię te placki
bajka - 2008-01-23, 18:30
Ja uwielbiam tofu wędzone w bigosie i w sałatce z czaerowną fasolą, kukurydzą i porem
Ewa - 2008-01-23, 18:34
| bajka napisał/a: | | w sałatce z czaerowną fasolą, kukurydzą i porem |
Właśnie się o tą sałatkę próbuję do Ciebie dobić na GG, bo od kilku dni czeka kostka wędzonego tofu w mej lodówce. Może chociaż na forum podasz przepis, jak na GG brakuje Ci czasu
margot - 2008-01-23, 18:45
o tak sałatka się przyda ,bo kostki mam dwie
Bajka nie daj się prosić
Kamm - 2008-01-23, 21:04
Tofu wędzone jest boskie !
Tak na szybko :
TOFU wędzone duszone na petelni
Najpierw zeszklic na oleju cebulke , dodac sos sojowy , papryke slodką , zostawic na chwilkę az ladnie sie związe , dodac tofu wędzone pokrojone w plasterki i jeszcze chwilke dusic . Pyszota ! w wersji niezrdrowej podaje z musztardą
* ja daje sos sojowo - grzybowy ma fajny smak , ale pewnie moze byc tez sam sojowy
Salatka z tofu :
ugotowany brokul , kostka wędzonego tofu , fasolka czerwona ,papryka czerwona, kukurydza
majonez , sol pieprz .
Brokula pokroic w malą kostke , tofu rowniez , dodac ugotowaną czerwoną fasolke ( lub dac gotową z puchy ) papryka rowniez pokrojona w mają kosteczke , kukurydza z puchy , wszystko lączymy z majonezem sojowy , sol pieprz
Rowniez pyszota
quatrolibro - 2008-01-23, 21:54
A takie tofu jest naprawdę wędzone, czy tylko posikane ekstraktem dymu ?
Chyba nie lubię, niby to smaczne ale jakos cięzko sie potem pozbyc tego wedzonego zapachu z palców i buzi, mycie nie pomaga.
ań - 2008-01-23, 21:58
my różnie na smak dodajemy, ale najczęściej kroimy w paseczki, skrapiamy sosem sojowym, podsmażamy na patelni w miarę z każdej strony, potem ściągamy i smażymy cebulkę. Jak cebulka się już zrobi, wrzucamy tofu i ugotowana kaszę jęczmienną i doprawiamy tymiankiem.
bajka - 2008-01-23, 23:11
Mega prosta sałatka ...coś mi się zdaje, ze gdzieś kiedyś podawałam przepis....
Wersja wege i wegan( wege z wędzonym twarogiem i "normalnym" majonezem):
-kostka wędzonego tofu( wegan) lub twarogu pokrojonego w kostkę
-kukurydza( puszka lub słoik)
-czerwona fasola
-czerwona papryka pokrojona w kostkę
-por, pokrojony w paseczki
-majonez wegański lub wegetariański
Sól, pieprz, papryka w proszku.
Wszystko razem wymieszać i smacznego
Gdy ktoś chce więcej objętościowo, można dodac ryż ugotowany
Kamm - 2008-01-24, 05:23
Znowu tak na szybko
Spaghetti z sosem pomidorowym posypane startym wędzonym tofu ( roztapia sie jak zolty ser )
Leczo z cukini , papryki zoltej , czerwonej , zielonej , cebulka , czosnek , por , tofu wędzone , w sosie pomidorowym .
margot - 2008-01-24, 10:22
To ja chyba pójdę i dokupię tego tofu
Tyle pyszności
Od czego zacząć
dynia - 2008-01-24, 14:12
Bajka zrobiłam tą sałatkę ale na tej mojej wsi cos dostac to graniczy z cudem dlatego zamiast twarogy czy tofu wędzonego dałam wędzonego oscypka i wyszła rewelacja.Od dzisiaj to jedna z moicj ulubionych sałatek,dzięki
bajka - 2008-01-26, 12:10
ja dodaję wędzony twaróg i ostatnio robie bez fasoli czerwonej. Powiem nieskromnie- jeszcze się nie znalazła osoba, której by nie smakowało, a przepis przekazywany jest z usyt do ust cały czas A wymysliłam go kiedyś w drodze do tesco, przed parapetówą
nitka - 2008-01-31, 15:40
Ja zrobiłam ostatnio tak:
duża cebula, trchę pora, 3 rodzaje papryki (zielona, czerwona żółta) na patelnię doprawić solą, pieprzem, długo dusić z około 1/2 szklanki czerwonej soczewicy. dodać kostkę wegetraiańskiego bulionu, ząbek czochu, i na koniec pokrojone w kostkę tofu. jak się wszystko ładnie zwiąże wykładać na Tortilla Wraps (powinno wyjść ok. 6) ladnie zawinąć, ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu, oprószyć serem (może być starte tofu w wersji wganskiej, lub mozzarellą w wersji lakto) i do pieca na 170 stopni na ok. 35-40 minut. WOW takie jest dobrutkie
margot - 2008-02-02, 22:50
Robiłam jakiś czas temu placki z tofu ,są przepyszne!!!!!
neon.ka - 2012-07-09, 19:10
| Kamm napisał/a: | TOFU wędzone duszone na petelni
Najpierw zeszklic na oleju cebulke , dodac sos sojowy , papryke slodką , zostawic na chwilkę az ladnie sie związe , dodac tofu wędzone pokrojone w plasterki i jeszcze chwilke dusic . Pyszota ! w wersji niezrdrowej podaje z musztardą | Ale pycha! Zrobiłam bez musztardy, za to dałam jeszcze żółtą cukinię w półplasterkach. I do tego kasza gryczana i surówka sałatowa.
seminko - 2012-07-09, 19:27
Wędzone tofu same w sobie jest dobre- ja, podobnie, jak niektóre poprzedniczniki, zjadam je, zanim zdążę zrobić z niego cokolwiek skomplikowanego
edysqa - 2012-07-09, 21:28
Ja wedzone bardzo lubię, szczególnie ostatnio odkryte w rossmannie w pudełku kartonowym (2 kostki po 150 g), swietne jest samo, do piwa, na kanapki, kawałek dodany do hummusu daje fajny smak
Kat... - 2012-07-09, 21:53
Znalazłam kiedyś na jakimś opakowaniu przepis na fasolkę po staropolsku i i Zweganizowałam go . Wyszło mniej więcej tak:
ugotować fasolkę, na patelni zeszklić cebulę i pokrojone w drobną kosteczkę wędzone tofu, porządnie przesmażyć. Dodać fasolę razem z zalewą, rodzynki, trochę miodu (ja wrzuciłam cukier ale świetnie np syrop z agawy by się sprawdził) i majeranek. Na oddzielnej patelni zrobić zasmażkę i dodać.
Wychodzi świetna potrawka w gęstym sosie, słodka a jednocześnie jakaś taka porządna.
Kilka osób zapytało, czy przypadkiem nie dodawałam kiełbasy, wszystkim smakowało więc idealne danie na ugoszczenie mięsożercy czy początki.
Pycha!
gemi - 2012-07-10, 12:53
Tantra, taki scenariusz jest mi najbliższy
Potrzebuję mieć ze 2 kostki, by zdążyć zrobić coś bardziej wyrafinowanego
sheana - 2012-09-22, 21:08
Będę jutro testować z wędzonym tofu taki przepis: hxxp://blogweganski.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-kapusta/
Ogólnie w sumie mniej tam tofu, a bardziej temarycznie kapusta lub ziemniaki powinno być, ale co tam Pochwalę się co wyszło
Lily - 2012-09-22, 21:14
A ja dziś zrobiłam tak:
1/3 kostki tofu i pół wielkiego ząbka czosnku (czyli ok. 1/4 główki), starłam na tarce, podsmażyłam na oliwie, do tego trochę pokrojonego jarmużu i kilka zblanszowanych, dość drobno pokrojonych brokułów, spaghetti ugotowane, mieszamy, szamiemy Pycha.
seminko - 2012-09-23, 10:03
Lily, czy w C- nie można gdzieś dostać jarmuż? Bo jeszcze nie namierzyłam, a poluję
Lily - 2012-09-23, 14:13
| Tantra napisał/a: | Lily, czy w C- nie można gdzieś dostać jarmuż? Bo jeszcze nie namierzyłam, a poluję | Na targu, kupiłam u takiej pani, która jakieś drobiazgi chyba z własnego ogródka sprzedaje - dynie, majeranek, marchewki, jarmuż. Jak wejdziesz od strony Sarkandra ta po lewej na końcu.
|
|