wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - tofu wędzone

margot - 2008-01-23, 16:33
Temat postu: tofu wędzone
Nie było zwykłego tofu i kupiłam wędzone dwie paczki
Jak je zużyć?
Wiem ,że mozna do bigosu i żurku,ale ja bym chciała jakoś inaczej
Najlepiej na ciepło do obiadu

martka - 2008-01-23, 16:47

uwielbiam wędzone tofu w makaronie z warzywami albo dodane do placków ziemniaczanych; a najchętniej to pochłaniam samo bez niczego :lol:
dynia - 2008-01-23, 16:53

martka napisał/a:
a najchętniej to pochłaniam samo bez niczego :lol:

Ja tak samo, ubostwiam wędzone tofu po stokroć :-D
Dodatkowo takie tofu swietnie smakuje do wszelkiego rodzaju zapiekanek lub sałatek ;-)

margot - 2008-01-23, 16:58

te placki bardzo mnie interesują ,jak mam je zrobić tzn tofu starte do środka czy już na usmażone?
dynia - 2008-01-23, 17:05

margot napisał/a:
te placki bardzo mnie interesują ,jak mam je zrobić tzn tofu starte do środka czy już na usmażone?

Jak dodasz je takie starte do smazenia to ono wtedy sie tak fajnie rozpusci i będzie takie ciagnace ;-)

margot - 2008-01-23, 17:10

super ,zrobię te placki
bajka - 2008-01-23, 18:30

Ja uwielbiam tofu wędzone w bigosie i w sałatce z czaerowną fasolą, kukurydzą i porem :-)
Ewa - 2008-01-23, 18:34

bajka napisał/a:
w sałatce z czaerowną fasolą, kukurydzą i porem

Właśnie się o tą sałatkę próbuję do Ciebie dobić na GG, bo od kilku dni czeka kostka wędzonego tofu w mej lodówce. Może chociaż na forum podasz przepis, jak na GG brakuje Ci czasu ;-)

margot - 2008-01-23, 18:45

o tak sałatka się przyda ,bo kostki mam dwie
Bajka nie daj się prosić

Kamm - 2008-01-23, 21:04

Tofu wędzone jest boskie ! :mryellow:

Tak na szybko :

TOFU wędzone duszone na petelni ;-)
Najpierw zeszklic na oleju cebulke , dodac sos sojowy , papryke slodką , zostawic na chwilkę az ladnie sie związe , dodac tofu wędzone pokrojone w plasterki i jeszcze chwilke dusic . Pyszota ! :-D w wersji niezrdrowej podaje z musztardą ;-)

* ja daje sos sojowo - grzybowy ma fajny smak , ale pewnie moze byc tez sam sojowy ;-)


Salatka z tofu :

ugotowany brokul , kostka wędzonego tofu , fasolka czerwona ,papryka czerwona, kukurydza
majonez , sol pieprz .

Brokula pokroic w malą kostke , tofu rowniez , dodac ugotowaną czerwoną fasolke ( lub dac gotową z puchy ) papryka rowniez pokrojona w mają kosteczke , kukurydza z puchy , wszystko lączymy z majonezem sojowy , sol pieprz

Rowniez pyszota :-D

quatrolibro - 2008-01-23, 21:54

A takie tofu jest naprawdę wędzone, czy tylko posikane ekstraktem dymu ?
Chyba nie lubię, niby to smaczne ale jakos cięzko sie potem pozbyc tego wedzonego zapachu z palców i buzi, mycie nie pomaga.

- 2008-01-23, 21:58

my różnie na smak dodajemy, ale najczęściej kroimy w paseczki, skrapiamy sosem sojowym, podsmażamy na patelni w miarę z każdej strony, potem ściągamy i smażymy cebulkę. Jak cebulka się już zrobi, wrzucamy tofu i ugotowana kaszę jęczmienną i doprawiamy tymiankiem.
bajka - 2008-01-23, 23:11

Mega prosta sałatka :mrgreen: ...coś mi się zdaje, ze gdzieś kiedyś podawałam przepis....
Wersja wege i wegan( wege z wędzonym twarogiem i "normalnym" majonezem):
-kostka wędzonego tofu( wegan) lub twarogu pokrojonego w kostkę
-kukurydza( puszka lub słoik)
-czerwona fasola
-czerwona papryka pokrojona w kostkę
-por, pokrojony w paseczki
-majonez wegański lub wegetariański ;-) :mrgreen:
Sól, pieprz, papryka w proszku.
Wszystko razem wymieszać i smacznego :-)

Gdy ktoś chce więcej objętościowo, można dodac ryż ugotowany ;-)

Kamm - 2008-01-24, 05:23

Znowu tak na szybko ;-)

Spaghetti z sosem pomidorowym posypane startym wędzonym tofu ( roztapia sie jak zolty ser )
Leczo z cukini , papryki zoltej , czerwonej , zielonej , cebulka , czosnek , por , tofu wędzone , w sosie pomidorowym .

margot - 2008-01-24, 10:22

To ja chyba pójdę i dokupię tego tofu :mrgreen:
Tyle pyszności :-)
Od czego zacząć :roll:

dynia - 2008-01-24, 14:12

Bajka zrobiłam tą sałatkę ale na tej mojej wsi cos dostac to graniczy z cudem dlatego zamiast twarogy czy tofu wędzonego dałam wędzonego oscypka i wyszła rewelacja.Od dzisiaj to jedna z moicj ulubionych sałatek,dzięki :-D
bajka - 2008-01-26, 12:10

ja dodaję wędzony twaróg i ostatnio robie bez fasoli czerwonej. Powiem nieskromnie- jeszcze się nie znalazła osoba, której by nie smakowało, a przepis przekazywany jest z usyt do ust cały czas ;-) :mrgreen: A wymysliłam go kiedyś w drodze do tesco, przed parapetówą ;-)
nitka - 2008-01-31, 15:40

Ja zrobiłam ostatnio tak:

duża cebula, trchę pora, 3 rodzaje papryki (zielona, czerwona żółta) na patelnię doprawić solą, pieprzem, długo dusić z około 1/2 szklanki czerwonej soczewicy. dodać kostkę wegetraiańskiego bulionu, ząbek czochu, i na koniec pokrojone w kostkę tofu. jak się wszystko ładnie zwiąże wykładać na Tortilla Wraps (powinno wyjść ok. 6) ladnie zawinąć, ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu, oprószyć serem (może być starte tofu w wersji wganskiej, lub mozzarellą w wersji lakto) i do pieca na 170 stopni na ok. 35-40 minut. WOW :shock: takie jest dobrutkie

margot - 2008-02-02, 22:50

Robiłam jakiś czas temu placki z tofu ,są przepyszne!!!!!
neon.ka - 2012-07-09, 19:10

Kamm napisał/a:
TOFU wędzone duszone na petelni ;-)
Najpierw zeszklic na oleju cebulke , dodac sos sojowy , papryke slodką , zostawic na chwilkę az ladnie sie związe , dodac tofu wędzone pokrojone w plasterki i jeszcze chwilke dusic . Pyszota ! :-D w wersji niezrdrowej podaje z musztardą ;-)
Ale pycha! Zrobiłam bez musztardy, za to dałam jeszcze żółtą cukinię w półplasterkach. I do tego kasza gryczana i surówka sałatowa.
seminko - 2012-07-09, 19:27

Wędzone tofu same w sobie jest dobre- ja, podobnie, jak niektóre poprzedniczniki, zjadam je, zanim zdążę zrobić z niego cokolwiek skomplikowanego ;-)
edysqa - 2012-07-09, 21:28

Ja wedzone bardzo lubię, szczególnie ostatnio odkryte w rossmannie w pudełku kartonowym (2 kostki po 150 g), swietne jest samo, do piwa, na kanapki, kawałek dodany do hummusu daje fajny smak :-)
Kat... - 2012-07-09, 21:53

Znalazłam kiedyś na jakimś opakowaniu przepis na fasolkę po staropolsku i i Zweganizowałam go :-) . Wyszło mniej więcej tak:
ugotować fasolkę, na patelni zeszklić cebulę i pokrojone w drobną kosteczkę wędzone tofu, porządnie przesmażyć. Dodać fasolę razem z zalewą, rodzynki, trochę miodu (ja wrzuciłam cukier ale świetnie np syrop z agawy by się sprawdził) i majeranek. Na oddzielnej patelni zrobić zasmażkę i dodać.
Wychodzi świetna potrawka w gęstym sosie, słodka a jednocześnie jakaś taka porządna.
Kilka osób zapytało, czy przypadkiem nie dodawałam kiełbasy, wszystkim smakowało więc idealne danie na ugoszczenie mięsożercy czy początki.
Pycha!

gemi - 2012-07-10, 12:53

Tantra, taki scenariusz jest mi najbliższy :-D
Potrzebuję mieć ze 2 kostki, by zdążyć zrobić coś bardziej wyrafinowanego 8-)

sheana - 2012-09-22, 21:08

Będę jutro testować z wędzonym tofu taki przepis: hxxp://blogweganski.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-kapusta/

Ogólnie w sumie mniej tam tofu, a bardziej temarycznie kapusta lub ziemniaki powinno być, ale co tam ;) Pochwalę się co wyszło

Lily - 2012-09-22, 21:14

A ja dziś zrobiłam tak:
1/3 kostki tofu i pół wielkiego ząbka czosnku (czyli ok. 1/4 główki), starłam na tarce, podsmażyłam na oliwie, do tego trochę pokrojonego jarmużu i kilka zblanszowanych, dość drobno pokrojonych brokułów, spaghetti ugotowane, mieszamy, szamiemy :) Pycha.

seminko - 2012-09-23, 10:03

Lily, czy w C- nie można gdzieś dostać jarmuż? Bo jeszcze nie namierzyłam, a poluję 8-)
Lily - 2012-09-23, 14:13

Tantra napisał/a:
Lily, czy w C- nie można gdzieś dostać jarmuż? Bo jeszcze nie namierzyłam, a poluję 8-)
Na targu, kupiłam u takiej pani, która jakieś drobiazgi chyba z własnego ogródka sprzedaje - dynie, majeranek, marchewki, jarmuż. Jak wejdziesz od strony Sarkandra ta po lewej na końcu.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group