wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Dobre chrupiace tofu

vegAnka - 2008-06-17, 11:14
Temat postu: Dobre chrupiace tofu
Dobre chrupiace tofu

1 kostka tofu (200g)
Maka (biala lub razowa)
Drozdze piwne
Olej
Sol
Pieprz
Sok cytrynowy
Kurkuma
Curry (lub inne przyprawy jak wolicie)
Bazylia suszona (lub ziola prowansalskie lub oregano tez pasuja)


Kroje tofu w kostke (ok 1 na 1 cm) i wkladam do naczynia przeznaczonego do piekarnika (u mnie jest szklane). Polewam tofu oliwa, sola i sokiem z cytryny. (robie to na oko wiec ciezko powiedziec ilosci, ale trzeba troszke tego bo inaczej tofu nie bedzie mialo smaku). Potem przyprawiam reszta. Delikatnie mieszam tofu. Posypuje calosc drozdzami piwnymi dosc obficie oraz maka tez obficie (efekt jest jak cukrem pudrem). Mieszam delikatnie i jeszcze raz posypuje maka. Zobaczycie ze tofu sie obtoczy w tej mieszance. Polewam jeszcze raz oliwa (troszke). Wkladam do piekarnika na 180° lub nawet mniej. Trzeba ok 30 min aby sie zarumienilo. Po 15 min mozecie wymieszac, ale to nie konieczne. Lepiej na mniejszej temperaturze (np 180°) i dluzej.

zdjecie jutro!

Bon appetit!

magdusia - 2008-06-17, 11:23

mniam :-)
vegAnka napisał/a:
zdjecie jutro!

czekam :-)

dżo - 2008-06-17, 11:48

a u nas można kupić drożdże piwne?
magdusia - 2008-06-17, 11:55

tak ,na allegro jako suplement dla ptaków i koni ;-)
dżo - 2008-06-17, 12:06

magdusia napisał/a:
jako suplement dla ptaków i koni
ooo nieźle :mryellow:
magdusia, dziękuję,

arete - 2008-06-17, 12:19

Może płatki drożdżowe by się nadały?
vegAnka - 2008-06-17, 13:35

arete napisał/a:
płatki drożdżowe
o platki mi wlasnie chodzi... ja znam tylko takie... a jakies inne istnieja? :-/

przepraszam za nieporozumienie :oops:

Lily - 2008-06-17, 14:38

vegAnka napisał/a:
a jakies inne istnieja? :-/
no pewnie drożdże w "mazi" albo w proszku, nie wiem, jakie się daje do piwa...
magdusia - 2008-06-17, 14:43

oryginalnie piwne są w mazi-jak ładnie nazwała to Lily ;-)
w proszku są te dla zwierząt ;-)

Amanii - 2008-06-18, 08:14

a czym się różnią piwne od nie-piwnych? zwykłe takie drożdże się nie nadadzą do tego przepisu?
Lily - 2008-06-18, 09:47

Amanii, ale chodzi o płatki drożdżowe, to chyba obojętne jakie te płatki :)
vegAnka - 2008-06-18, 10:45

Amanii napisał/a:
zwykłe takie drożdże się nie nadadzą do tego przepisu?
niestety nie ;-)

mam w aparacie zdjecia tych drozdzy, okolo poludnia wkleje bo teraz nie moge (za duzo ludzi wokol mnie ;-) )

Lily - 2008-06-18, 10:51

hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=705&page= - coś takiego?
vegAnka - 2008-06-18, 10:55

tak Lily, dzieki za link! :->
Karolina - 2008-06-18, 11:32

Co to znaczy, że nieaktywne? Czyli nie tak szkodliwe jak piekarnicze?
vegAnka - 2008-06-18, 11:42

oto zdjecia:
magdusia - 2008-06-18, 11:42

Karolina napisał/a:
Co to znaczy, że nieaktywne?

no właśnie,ciekawe czy takie dokarmiają kandidę?

dżo - 2008-06-18, 11:45

Karolina napisał/a:
Co to znaczy, że nieaktywne?

zabite, czyli takie, które nie bedą "żyły" w organiźmie i pobierały z niego składników odżywczych np. witamin z grupy B,
Karolina napisał/a:
Czyli nie tak szkodliwe jak piekarnicze?

wydaje mi się, ze płatki drożdzowe sprzedawane w eko sklepach są robione z drożdży piwowarskich czyli tych najbardziej wartościowych, ale pewności nie mam bo na opakowaniach producent nie podaje takich informacji,
wg mojej wiedzy drożdże piwne sa nieszkodliwe, w przeciwieństwie do piekarskich,

magdusia - 2008-06-18, 11:46

fajne :-)
z czym to najlepiej smakuje?

vegAnka - 2008-06-18, 12:03

magdusia, z czym tylko chcesz ;-) Robilam juz z ryzem, quinoa, i innymi kaszami, i nawet z chlebem.
dżo - 2008-06-18, 12:20

magdusia napisał/a:
no właśnie,ciekawe czy takie dokarmiają kandidę

nie dokarmiają, znalazłam taką informację:

Spośród ponad 100 gatunków drożdżaków około połowa nie ma właściwości chorobotwórczych (kandydoza). Należy do niej, między innymi, wszystkim dobrze znany grzybek kefirowy oraz drożdże piwne.

I wg Małachowa (Oczyszczanie organizmu):
Drożdże piwne są idealnym produktem stymulującym. Są wspaniałym środkiem w leczeniu schorzeń układu żołądkowo-jelitowego.

magdusia - 2008-06-18, 12:33

no to super dżo :-D
a gdzie mogę o tym więcej poczytać?

dżo - 2008-06-18, 13:42

magdusia, nie mam jednego źródła, trudno coś znaleźć o drożdżach piwnych, wklejoną wyżej informację znalazłam tu: hxxp://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=162&Itemid=59
Karolina - 2008-06-18, 15:43

To wspaniale, jakie mają inne zastosowanie w kuchni? Czy dają jakiś smaczek potrawom?
dżo - 2008-06-18, 16:57

Karolina, dodane do panierowania kotletów czy tofu wspaniale podnoszą ich walory smakowe, trudno to określić ale kotlety sa dużo smaczniejsze niz po obtoczeniu w mące czy bułce tartej,
vegAnka - 2008-06-19, 07:28

Karolina napisał/a:
To wspaniale, jakie mają inne zastosowanie w kuchni? Czy dają jakiś smaczek potrawom?
ja tym posypuje np spagetti lub inne potrawy z makaronem....

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group