| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Pancakes
superchick - 2008-07-21, 18:50 Temat postu: Pancakes Pyszne i proste w wykonaniu. Chociaż pewnie z tym proszkiem nie za zdrowe .
Składniki (na 5 pancakes'ów):
-szklanka mąki pszennej (u mnie 2/3 graham i 1/3 białej)
-3/4 szklanki mleka sojowego
-3 łyżki oleju roślinnego
-2 łyżeczki miodu lub syropu słodowego
-czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy
-3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować, smażyć pancakesy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Podawać polane miodem lub syropem klonowym, z dodatkiem sezonowych owoców.
kofi - 2008-07-21, 19:09
To jeszcze powiedz, czy kupujesz gdzieś mąkę z ciecierzycy, czy sama robisz. U nas nie ma, kiedyś pytałam
superchick - 2008-07-21, 19:28
| kofi napisał/a: | To jeszcze powiedz, czy kupujesz gdzieś mąkę z ciecierzycy, czy sama robisz. U nas nie ma, kiedyś pytałam |
Kupuję, ale może da się zmielić w młynku ciecierzycę? Ja nie wiem, bo teraz młynek mi się zepsuł i nie mogę sprawdzić .
A jeśli jesz jajka, to możesz użyć zamiast tej mąki .
Lily - 2008-07-21, 19:29
| superchick napisał/a: | | Składniki (na 5 pancakes'ów): | a nie można po polsku?
superchick - 2008-07-21, 19:35
| Lily napisał/a: | | a nie można po polsku? |
Ale to taki typ naleśników, one nie są takie jak nasze polskie. Nazywają się pancakes i na polskich stronach też się takiej nazwy używa.
Karolina - 2008-07-21, 19:41
Zamiast proszku można dodać sody:)
agazima - 2008-07-22, 06:19
a soda nie jest szkodliwa?
zojka3 - 2008-07-22, 07:03
A na patelnie leje się jeszcze olej?
superchick - 2008-07-22, 09:24
| zojka3 napisał/a: | | A na patelnie leje się jeszcze olej? |
Nie, smażymy na suchej patelni (najlepiej teflonowej), bo olej jest już w cieście.
arete - 2008-07-22, 09:32
| superchick napisał/a: | | może da się zmielić w młynku ciecierzycę |
Nie radzę, ja w ten sposób połamłam ostrza w młynku.
A przepis wypróbuję, ciekawi mnie jak smakują hamerykańskie pankejksy. Zamiast słodu może być melasa?
superchick - 2008-07-22, 10:39
| arete napisał/a: | | Nie radzę, ja w ten sposób połamłam ostrza w młynku. |
O, to dzięki za ostrzeżenie
| arete napisał/a: | | A przepis wypróbuję, ciekawi mnie jak smakują hamerykańskie pankejksy. Zamiast słodu może być melasa? |
Może być .
Karolina - 2008-07-22, 10:50
Soda jest nieszkodliwa. Jest zasadotwórcza ( proszek zawiera aluminium to trucizna). Nawet niektórzy zalecają picie sody.
agazima - 2008-07-22, 11:53
a soda powoduje spulchnienie ciasta tak?
Karolina - 2008-07-23, 08:59
I to lepiej niż proszek. Wszystkie ciasta piekę na sodzie i nie ma siły, żeby wyszedł zakalec. Przeważnie sama wymyślałm proporcje i zawsze z dobrym skutkiem.
mizumo - 2008-07-23, 09:11
Trzeba tylko uważać żeby z sodą nie przesadzić, bo ciasto będzie niesmaczne. Ja wolę proszek do pieczenia, kupuję ekologiczny jakiejś niemieckiej firmy.
Karolina - 2008-07-23, 09:37
wystarczy dodać czegoś kwaśnego a sody nie czuc.
mizumo - 2008-07-23, 14:44
Hm, to może następnym razem spróbuję z sodą. Dzięki
magdusia - 2008-07-23, 14:47
można na sodę wycisnąć sok z cytryny,ale się wtedy pieni
Karolina - 2008-07-23, 19:38
I mamy pluszzzzz;)
mizumo - 2008-07-25, 07:07
A czy piekłyście kiedyś ciasta (bo naleśniki to swoją drogą ) na wodzie gazowanej? I wtedy mniej sody np.?
Humbak - 2008-07-27, 07:27
| Karolina napisał/a: | | proszek zawiera aluminium to trucizna | skład proszku to wodorowęglan sodu i difosforan disodowy... gdzie aluminium??
Karolina - 2008-07-27, 11:14
Humbak bo jest zanieczyszczony podczas produkcji. Już wdwóch żródłach znalazłam takie info. Najpierw z laboratorium, któe robi analizę włosa a potem a książce nt. alzheimera.
Cytrynka - 2008-07-29, 17:52
Właśnie zjadłam. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji składników. O rano, brak mi słów. Jestem zachwycona. Dzieci jeszcze jedzą, Dominik mruczy z zadowolenia. MNIAM!
Użyłam tylko mąki graham i proszku do pieczenia (mam taki bez aluminium). Mleko sojowe zmieszałam z ryżowym (żeby nie otwierać nowego kartonika sojowizny).
Dzięki za przepis.
Humbak - 2008-07-29, 22:42
| Karolina napisał/a: | | bo jest zanieczyszczony podczas produkcji | ha - to ci siurpryza... włos staje na głowie...
Cytrynka - 2008-07-30, 05:19
| Humbak napisał/a: | | Karolina napisał/a: | | bo jest zanieczyszczony podczas produkcji | ha - to ci siurpryza... włos staje na głowie... |
Na moim jest napisane Aluminium free
superchick - 2008-07-30, 17:08
| Cytrynka napisał/a: | Właśnie zjadłam. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji składników. O rano, brak mi słów. Jestem zachwycona. Dzieci jeszcze jedzą, Dominik mruczy z zadowolenia. MNIAM!
Użyłam tylko mąki graham i proszku do pieczenia (mam taki bez aluminium). Mleko sojowe zmieszałam z ryżowym (żeby nie otwierać nowego kartonika sojowizny).
Dzięki za przepis. |
Cieszę się, że Wam smakowało
k.leee - 2008-07-30, 23:36
W ogóle niezła jazda, że Cytrynka mieszkająca w usa uczy się jak robić usowe naleśniki od superchicka z polandii
Cytrynka - 2008-07-31, 07:40
| k.leee napisał/a: | W ogóle niezła jazda, że Cytrynka mieszkająca w usa uczy się jak robić usowe naleśniki od superchicka z polandii |
Tutejsze są inne. Mają jajka, białą mąkę. Te wegańskie są super. Na początku sądziłam, że ciemna mąka zepsuje smak, ale bardzo mi smakowały.
superchick - 2008-08-05, 19:55
| k.leee napisał/a: | W ogóle niezła jazda, że Cytrynka mieszkająca w usa uczy się jak robić usowe naleśniki od superchicka z polandii |
K.leee
| Cytrynka napisał/a: |
Tutejsze są inne. Mają jajka, białą mąkę. Te wegańskie są super. Na początku sądziłam, że ciemna mąka zepsuje smak, ale bardzo mi smakowały. |
Ja też miałam najpierw oryginalny przepis z jajkami, masłem i białą mąką, ale to wszystko da się przerobić
|
|