wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Pancakes

superchick - 2008-07-21, 18:50
Temat postu: Pancakes
Pyszne i proste w wykonaniu. Chociaż pewnie z tym proszkiem nie za zdrowe :-> .


Składniki (na 5 pancakes'ów):

-szklanka mąki pszennej (u mnie 2/3 graham i 1/3 białej)

-3/4 szklanki mleka sojowego

-3 łyżki oleju roślinnego

-2 łyżeczki miodu lub syropu słodowego

-czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy

-3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować, smażyć pancakesy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Podawać polane miodem lub syropem klonowym, z dodatkiem sezonowych owoców.

kofi - 2008-07-21, 19:09

To jeszcze powiedz, czy kupujesz gdzieś mąkę z ciecierzycy, czy sama robisz. U nas nie ma, kiedyś pytałam :-|
superchick - 2008-07-21, 19:28

kofi napisał/a:
To jeszcze powiedz, czy kupujesz gdzieś mąkę z ciecierzycy, czy sama robisz. U nas nie ma, kiedyś pytałam :-|

Kupuję, ale może da się zmielić w młynku ciecierzycę? Ja nie wiem, bo teraz młynek mi się zepsuł i nie mogę sprawdzić :-x .

A jeśli jesz jajka, to możesz użyć zamiast tej mąki :) .

Lily - 2008-07-21, 19:29

superchick napisał/a:
Składniki (na 5 pancakes'ów):
a nie można po polsku?
superchick - 2008-07-21, 19:35

Lily napisał/a:
a nie można po polsku?

Ale to taki typ naleśników, one nie są takie jak nasze polskie. Nazywają się pancakes i na polskich stronach też się takiej nazwy używa.

Karolina - 2008-07-21, 19:41

Zamiast proszku można dodać sody:)
agazima - 2008-07-22, 06:19

a soda nie jest szkodliwa?
zojka3 - 2008-07-22, 07:03

A na patelnie leje się jeszcze olej?
superchick - 2008-07-22, 09:24

zojka3 napisał/a:
A na patelnie leje się jeszcze olej?

Nie, smażymy na suchej patelni (najlepiej teflonowej), bo olej jest już w cieście.

arete - 2008-07-22, 09:32

superchick napisał/a:
może da się zmielić w młynku ciecierzycę

Nie radzę, ja w ten sposób połamłam ostrza w młynku.

A przepis wypróbuję, ciekawi mnie jak smakują hamerykańskie pankejksy. Zamiast słodu może być melasa?

superchick - 2008-07-22, 10:39

arete napisał/a:
Nie radzę, ja w ten sposób połamłam ostrza w młynku.

O, to dzięki za ostrzeżenie :lol:

arete napisał/a:
A przepis wypróbuję, ciekawi mnie jak smakują hamerykańskie pankejksy. Zamiast słodu może być melasa?

Może być :) .

Karolina - 2008-07-22, 10:50

Soda jest nieszkodliwa. Jest zasadotwórcza ( proszek zawiera aluminium to trucizna). Nawet niektórzy zalecają picie sody.
agazima - 2008-07-22, 11:53

a soda powoduje spulchnienie ciasta tak?
Karolina - 2008-07-23, 08:59

I to lepiej niż proszek. Wszystkie ciasta piekę na sodzie i nie ma siły, żeby wyszedł zakalec. Przeważnie sama wymyślałm proporcje i zawsze z dobrym skutkiem.
mizumo - 2008-07-23, 09:11

Trzeba tylko uważać żeby z sodą nie przesadzić, bo ciasto będzie niesmaczne. Ja wolę proszek do pieczenia, kupuję ekologiczny jakiejś niemieckiej firmy.
Karolina - 2008-07-23, 09:37

wystarczy dodać czegoś kwaśnego a sody nie czuc.
mizumo - 2008-07-23, 14:44

Hm, to może następnym razem spróbuję z sodą. Dzięki ;)
magdusia - 2008-07-23, 14:47

można na sodę wycisnąć sok z cytryny,ale się wtedy pieni :-)
Karolina - 2008-07-23, 19:38

I mamy pluszzzzz;)
mizumo - 2008-07-25, 07:07

A czy piekłyście kiedyś ciasta (bo naleśniki to swoją drogą ;) ) na wodzie gazowanej? I wtedy mniej sody np.?
Humbak - 2008-07-27, 07:27

Karolina napisał/a:
proszek zawiera aluminium to trucizna
:?: skład proszku to wodorowęglan sodu i difosforan disodowy... gdzie aluminium??
Karolina - 2008-07-27, 11:14

Humbak bo jest zanieczyszczony podczas produkcji. Już wdwóch żródłach znalazłam takie info. Najpierw z laboratorium, któe robi analizę włosa a potem a książce nt. alzheimera.
Cytrynka - 2008-07-29, 17:52

Właśnie zjadłam. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji składników. O rano, brak mi słów. Jestem zachwycona. Dzieci jeszcze jedzą, Dominik mruczy z zadowolenia. MNIAM!
Użyłam tylko mąki graham i proszku do pieczenia (mam taki bez aluminium). Mleko sojowe zmieszałam z ryżowym (żeby nie otwierać nowego kartonika sojowizny).
Dzięki za przepis.

Humbak - 2008-07-29, 22:42

Karolina napisał/a:
bo jest zanieczyszczony podczas produkcji
ha - to ci siurpryza... włos staje na głowie... :-|
Cytrynka - 2008-07-30, 05:19

Humbak napisał/a:
Karolina napisał/a:
bo jest zanieczyszczony podczas produkcji
ha - to ci siurpryza... włos staje na głowie... :-|

Na moim jest napisane Aluminium free

superchick - 2008-07-30, 17:08

Cytrynka napisał/a:
Właśnie zjadłam. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji składników. O rano, brak mi słów. Jestem zachwycona. Dzieci jeszcze jedzą, Dominik mruczy z zadowolenia. MNIAM!
Użyłam tylko mąki graham i proszku do pieczenia (mam taki bez aluminium). Mleko sojowe zmieszałam z ryżowym (żeby nie otwierać nowego kartonika sojowizny).
Dzięki za przepis.

Cieszę się, że Wam smakowało :-D

k.leee - 2008-07-30, 23:36

W ogóle niezła jazda, że Cytrynka mieszkająca w usa uczy się jak robić usowe naleśniki od superchicka z polandii :-D
Cytrynka - 2008-07-31, 07:40

k.leee napisał/a:
W ogóle niezła jazda, że Cytrynka mieszkająca w usa uczy się jak robić usowe naleśniki od superchicka z polandii :-D

:lol:
Tutejsze są inne. Mają jajka, białą mąkę. Te wegańskie są super. Na początku sądziłam, że ciemna mąka zepsuje smak, ale bardzo mi smakowały.

superchick - 2008-08-05, 19:55

k.leee napisał/a:
W ogóle niezła jazda, że Cytrynka mieszkająca w usa uczy się jak robić usowe naleśniki od superchicka z polandii :-D

K.leee :D

Cytrynka napisał/a:

Tutejsze są inne. Mają jajka, białą mąkę. Te wegańskie są super. Na początku sądziłam, że ciemna mąka zepsuje smak, ale bardzo mi smakowały.

Ja też miałam najpierw oryginalny przepis z jajkami, masłem i białą mąką, ale to wszystko da się przerobić :-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group